Tölli: Leikkauslinjan vaikutukset näkyvät, tasaverot nousevat

Puoluekokous2018 2 yläkuva iso 7.jpg
Keskusta.fi / Uutiset ja Keskusta-TV / Uutiset / Tölli: Leikkauslinjan vaikutukset näkyvät, tasaverot nousevat
24.9.2013 0:00

Yli sata kuntaa on korottamassa veroja ensi vuonna. Kuntaliitosta korotuksia luonnehditaan historiallisen suuriksi. Lisäksi monet kunnat joutuvat edelleen leikkaamaan palvelujaan.

Keskustan kansanedustaja ja puolueen kuntatyöryhmän puheenjohtaja, edellinen hallinto- ja kuntaministeri Tapani Tölli kuntien veronkorotuksista:Yli sata kuntaa on korottamassa veroja ensi vuonna. Kuntaliitosta korotuksia luonnehditaan historiallisen suuriksi. Lisäksi monet kunnat joutuvat edelleen leikkaamaan palvelujaan.
Kaikki tämä kertoo, että kuntien tehtävät ja voimavarat eivät ole tasapainossa. TV1:n Aamu-tv:ssä tänään esiintynyt Kokoomuksen hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen arvioi kuntien tilannetta toteamalla, että ”ei ole yllätys”.

Ei todellakaan ole yllätys. Sinipunahallitus on tehnyt jättimäiset leikkaukset kuntien valtionosuuksiin ja osoittanut kunnille koko ajan lisää tehtäviä.
Leikkauslinjan vaikutukset alkavat nyt näkyä koko Suomessa. Lisää leikkauksia on luvassa ensi keväänä. Hallitus on laittanut kunnat niin ahtaalle, että ne ovat pakotettuja supistamaan jopa lastensuojelua.

Kunnallisverotuksen kiristyminen tarkoittaa sitä, että tasaverokehitys Suomessa edelleen vahvistuu. Tämä rokottaa eniten pienituloisia.
Ministeri Virkkunen ja hallitus tarjoavat edelleen kuntaliitoksia ratkaisuksi, vaikka mitään laskelmia suurkuntien ja pakkoliitosten kustannushyödyistä ei ole esittää.

Huolestuttavaa on, että tämän takia palvelujen uudistaminen on kunnissa pysähtynyt. Kunta- ja sote-uudistuksissa on päästävä vihdoin laajalla yhteistyöllä eteenpäin ja keskityttävä olennaiseen eli terveyspalvelujen uudistamiseen.

Lisätietoja: kansanedustaja Tapani Tölli, puhelin 050 511 3180