Laaninen: Hallituksen esitettävä kunnon laskelmat rakenneuudistuksista

Puoluekokous2018 2 yläkuva iso 7.jpg
Keskusta.fi / Uutiset ja Keskusta-TV / Uutiset / Laaninen: Hallituksen esitettävä kunnon laskelmat rakenneuudistuksista
23.9.2013 0:00
Timo_Laaninen_i.jpg

Valtiovarainministeriö julkisti kaikessa hiljaisuudessa viime tiistaina, yli kaksi viikkoa budjettiriihen jälkeen, uusia laskelmia hallituksen rakennepoliittisesta ohjelmasta.

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen Iitissä Keskustan Iitin kunnallisjärjestön 60-vuotisjuhlassa 22.9.2013Valtiovarainministeriö julkisti kaikessa hiljaisuudessa viime tiistaina, yli kaksi viikkoa budjettiriihen jälkeen, uusia laskelmia hallituksen rakennepoliittisesta ohjelmasta.

Laskelmat ovat osa valtiosihteeri Martti Hetemäen johdolla virkamiestyönä valmisteltua pohjaesitystä.

Aineiston perusteella kotihoidon tuen leikkaus on ainoa hallituksen päätös, jonka vaikutuksista on olemassa edes osittaisia laskelmia.

Nämäkään tiedot eivät vastaa tärkeimpään kysymykseen: kuinka paljon leikkaus kuroo umpeen talouden kestävyysvajetta. Työllisyysvaikutuksetkin ovat epävarmoja tilanteessa, jossa Suomessa on jo yli 300 000 työtöntä ja lisää työttömiä tulee päivittäin.

Muista perheenperustamisiässä oleviin, nuoriin, työttömiin ja asuntomarkkinoihin kohdistuvista päätöksistä ei ole esitetty lainkaan laskelmia.

Käytännössä olemme siis edelleen niiden varsin ylimalkaisten arvioiden varassa, jotka hallitus esitti rakennepäätöksissään.

Hallitus on sysännyt kuntien vastuulle jopa puolet kestävyysvajeen korjaamisesta. Tältä aivan ratkaisevalta osalta rakenneuudistusten kokonaisuutta perustelut ovat käytännössä hallituksen toiveiden varassa.

Varsinkin Kokoomus on toistuvasti korostanut suurkuntien merkitystä taloutemme kuntoon saamisessa. Hallituksella ei ole kuitenkaan mitään laskelmia suurkuntien ja pakkoliitosten kustannushyödyistä.

Tilanne on huolestuttava. Nyt ollaan tekemässä vuosikymmeniä eteenpäin vaikuttavia ratkaisuja. Varsinkin kunta- ja sote-uudistukset koskettavat jokaista suomalaista ja koko Suomea, mutta hallituksen suurkuntalinjan perusteet ovat tyhjän päällä.

Päätökset on valmisteltava huolellisesti, niiden vaikutukset on arvioitava riippumattomasti ja niistä on pystyttävä käymään laaja keskustelu.

Tältä vaalikaudelta löytyy useita esimerkkejä siitä, miten hallitus on tehnyt päätöksiä tietämättä, mistä se on päättänyt tai vähintään puutteellisin tiedoin.

Kreikka-vakuuksien olisi pitänyt opettaa valtiovarainministeriölle ja hallitukselle salailulinjan kestämättömyyden. Toisin näyttää käyneen. Muuta vaihtoehtoa ei kuitenkaan ole kuin täydellinen avoimuus. Rakennepaketti on avattava kokonaisuudessaan laskelmineen kansalaisten arvioitavaksi.

Lisätietoja: puoluesihteeri Timo Laaninen, puhelin 050 388 0004