Kansanedustaja Ari Torniainen: Energiatodistuksiin saatava muutoksia

Puoluekokous2018 2 yläkuva iso 3.jpg
Keskusta.fi / Karjala / Suomeksi / Ajankohtaista / Uutiset / Kansanedustaja Ari Torniainen: Energiatodistuksiin saatava muutoksia
23.10.2013 15:40
Torniainen.jpg

Energiatodistus on sinänsä tärkeä, jotta rakennusten energiakulutusta voidaan vertailla keskenään ja kiinnittää huomiota rakennusten energiatehokkuuteen. Lainmukaisessa energiatodistuksessa on kuitenkin useita puutteita.

Rakennusten energiatodistuksia koskeva laki tuli voimaan 1.6.2013. Lain mukaan rakennuksen omistaja vastaa rakennuksen energiatodistuksen hankinnasta.

Energiatodistus on sinänsä tärkeä, jotta rakennusten energiakulutusta voidaan vertailla keskenään ja kiinnittää huomiota rakennusten energiatehokkuuteen. Lainmukaisessa energiatodistuksessa on kuitenkin useita puutteita. Laskentamallissa energiankulutusta arvioidaan teoreettisesti luokitellen ja mitaten kokonaisenergiankulutusta energiamuodon ympäristövaikutukset huomioiden. Joskus energiatodistuksen laatija ei edes käy katsomassa arvioimaansa rakennusta. Energiatodistuksissa tulisi painottaa todellista energiankulutusta.

Energiamuotokertoimella painotettu laskennallinen energiatodistus on epäoikeudenmukainen vanhoille pientaloille sekä suoralle sähkölämmitykselle. Ero todelliseen kulutukseen voi olla jopa moninkertainen.

Keskustelua herättänyt asia on ollut energiatodistusten hinta. Esimerkiksi, kun Maaseudun Tulevaisuus kysyi energiatodistusten hintatarjoukset eri puolilta Suomea toimivilta yrityksiltä, niin hinnat vaihtelivat huomattavasti. Kallein hintatarjous tuli Lappeenrannasta, 744 euroa. Halvimmillaan saman todistuksen sai 250 eurolla. Mistähän hinnanero johtuu? Joissakin tapauksissa päälle tulevat vielä kilometrikorvaukset.

Kiinteistökaupoissa energiatodistusta ei kysytä kovinkaan usein, sen sijaan lämmityskustannukset kiinnostavat. Se on merkki siitä, että energiatodistus ei ole paras mahdollinen tapa mitata energiankulutusta. Energiatodistus koetaan jopa turhana ja kalliina, vaikka sen pitäisi olla käytännön apuna rakennusten energiavertailussa.

Energiatodistuksista on tehty kansalaisaloite, johon tuli yli 50 000 nimeä, joten aloite käsitellään eduskunnassa. Jos joku on ostamassa rakennusta, häntä tuskin kiinnostaa laskennallinen energiankulutus, vaan todellinen energiankulutus. Energiatodistusten lainsäädäntöön on tehtävä muutoksia, jolla painotetaan enemmän todellisia lämmitys- ja energiakuluja kuin laskennallisia. Myös kalliiden energiatodistusten hinta on saatava nykyistä alemmas.

Ari Torniainen, kansanedustaja, Keskusta, rakennusinsinööri