KESKUSTAN UUDENMAAN PIIRIN KANNANOTTO PIIRIKOKOUKSESSA 6.10.2018

Puoluekokous2018 2 yläkuva iso 7.jpg
Keskusta.fi / Uusimaa / Suomeksi / Ajankohtaista / Uutisarkisto / KESKUSTAN UUDENMAAN PIIRIN KANNANOTTO PIIRIKOKOUKSESSA 6.10.2018
9.10.2018 13:37

UUDENMAAN KESKUSTA: REILUN KAUPAN PERIAATTEET MYÖS KOTIMAISILLE TUOTTEILLE

KESKUSTAN UUDENMAAN PIIRIN KANNANOTTO PIIRIKOKOUKSESSA 6.10.2018

 

UUDENMAAN KESKUSTA: REILUN KAUPAN PERIAATTEET MYÖS KOTIMAISILLE TUOTTEILLE

Ruoka on jokapäiväinen välttämättömyys ja elämisen ehto. Ilman ruokaa emme selviä.

Kotimaisen ruoan ostaminen auttaa koko yhteiskuntaa. Kun kuluttaja ostaa kotimaassa suomalaisesta viljasta valmistetun leivän, se on jo ostohetkellä antanut työtä monelle ammattilaiselle: esimerkiksi myyjälle, varastohenkilölle, autonkuljettajalle, sisäänostajalle, pakkaajalle, leipurille, myllärille, laborantille ja viljanviljelijälle. Ennen viljelijän työtä leivän matkaan on voinut vaikuttaa jo lannoitteenvalmistaja, siemenmyyjä, tuotantoneuvoja, maataloussihteeri ja ELY-keskuksen viranhaltija.

Heistä kaikki muut saavat palkan tekemänsä työn perusteella, paitsi varsinainen ruoantuottaja. Hän saa myymästään tuotteesta hinnan, joka ei edes tukien kanssa kata tuotantokustannuksia. Hänelle ei jää palkkaa, jolla kykenee elättämään itsensä ja perheensä.

Kauppa sanelee tällä hetkellä sekä sen mitä kuluttaja ruoasta maksaa että sen mitä tuottaja siitä saa. Tulonjakoon ruokaketjussa pitää saada muutos ja siksi Uudenmaan Keskusta kannustaa ottamaan käyttöön reilun kaupan periaatteet myös kotimaisille tuotteille.

Tilojen tuloksen pienuus tai jopa miinusmerkkisyys on johtanut muun muassa alan tuotekehityksen näivettymiseen. Tämän takia vähäisetkin hankinnat ohjautuvat ulkomaille, mikä entisestään rapauttaa valtion taloutta.

Kannattava maatalous toisi työtä ja tuloa tavarantoimittajille ja palveluntarjoajille, kuten kuljetusyrittäjille, rakennustarvikeliikkeille ja maarakennusyrittäjille. Jos tuottajat saisivat tuotteistaan kunnon korvauksen, myös kuntien verotulot kasvaisivat.

Suomessa on meneillään voimakas kaupungistuminen. Sen onnistumisen edellytyksenä on laajamittainen oma ruoantuotanto. Lähellä tuotettu ruoan raaka-aine - olipa se lihaa, kalaa, viljaa tai kasviksia - on ympäristön kannalta paljon parempi vaihtoehto kuin kaukaa ulkomailta tuotu.

Elintarviketurvallisuus on Suomessa huippuluokkaa. Myös eläinten hyvinvointi on meillä korkeammalla tasolla kuin monessa muussa länsimaassa. Suomessa siat saavat pitää saparonsa ja kanat nokkansa. Meillä antibiootteja annetaan vain tarvittaessa ja sopiva määrä, ei varmuuden vuoksi.

Uudenmaan Keskusta kannustaa jokaista ostamaan kotimaista puhdasta ruokaa. Tällä turvataan tuottajien, muiden yrittäjien sekä monen palkansaajan työpaikat.

 

Lisätietoja:

Piirin puheenjohtaja

Jasi Kuokkanen 050-5423703