Ari Torniainen: Omaishoidontukea ei saa leikata

Puoluekokous2018 2 yläkuva iso 3.jpg
Keskusta.fi / Karjala / Suomeksi / Ajankohtaista / Uutiset / Ari Torniainen: Omaishoidontukea ei saa leikata
18.3.2013 0:00

Omaishoidontuki pitää siirtää KELAn kautta maksettavaksi, jotta tuen perusteet ovat kaikille samanlaiset. Nyt omaishoidontuki voi vaihdella kunnittain huomattavastikin.

Etelä-Saimaassa oli sunnuntaina 10.3. pohdittu erilaisia säästökohteita Lappeenrannan budjetista. Yhtenä mahdollisena säästökohteena oli nostettu esille omaishoidontuen lakkauttaminen. 

En hyväksy edes ajatusleikkinä sellaista. Omaishoitajat tekevät arvokasta ja raskasta työtä läheistensä ja etenkin lähiomaistensa hoivaajina. Tämä työ tehdään usein eläkeiässä ja omankin elämän ehtoopuolella. On täysin kohtuutonta näitä ihmisiä kohtaan, että edes ajatustasolla esitetään omaishoidon tuen lakkauttamista.

Omaishoidontuki pitää siirtää KELAn kautta maksettavaksi, jotta tuen perusteet ovat kaikille samanlaiset. Nyt omaishoidontuki voi vaihdella kunnittain huomattavastikin. Tähtäimessä pitää olla myös omaishoidontuen verovapaus, jotta korvaus tehdystä työstä olisi kohtuullinen suhteessa työmäärään. 

Etelä-Saimaan kirjoituksessa esitetään, että tuen lakkauttaminen kokonaan säästäisi Eksotelle Lappeenrannan osalta viisi miljoonaa euroa. Tämä ei ole koko totuus, vaan omaishoidontuki itse asiassa säästää kuntien kustannuksia kalliiden laitospaikkojen rakentamisen vähentyessä ja hoitajien määrän pysyessä kohtuullisena. Omaishoidontuki on hyvä järjestelmä, jota kannattaa kehittää.

Lappeenrannan talous on tiukalla, tarvitaan muutoksia ja vaikeitakin päätöksiä talouden kuntoon saamiseksi. Omaishoidosta ei pidä kuitenkaan leikata.

Ari Torniainen
kansanedustaja, keskusta
kaup. hall. vpj., Lappeenranta