Anttila: Helpotusta maatalouskriisiin

Puoluekokous2018 2 yläkuva iso 7.jpg
Keskusta.fi / Etelä-Häme / Suomeksi / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Anttila: Helpotusta maatalouskriisiin

Anttila: Helpotusta maatalouskriisiin 27.8.2017

Keskustan kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila Loimaan Kalikassa Keskustan saunaillassa 25.8.2017.

Maatalouden kriisi ei ole ohi
– helpotusta haettava budjettiriihestä

Keskusta odottaa nyt, että taloudessa oleva pieni liikkumavara käytetään syksyn budjettiriihessä pieni- ja keskituloisten asemaa sekä sosiaalista oikeudenmukaisuutta kohentamaan. Suomi on kunnossa vasta sitten, kuin kaikki ovat mukana.

Maatalouden kriisi ei ole ohi, siksi maanviljelijöiden ahdinkoa on nyt helpotettava. LFA:sta puuttuvaan rahoitukseen on budjettiriihessä löydettävä ratkaisu. Kriisitoimet tulee ohjata nopeasti elinkeinon kustannusten alentamiseen ja kannattavuuden turvaamiseen.

Valtiovarainministeriön suunnittelemasta kiinteistöveron korotuksesta tulee luopua, syystä että se nostaisi myös maatilojen tuotantorakennusten kiinteistökuluja. Lisäksi se rokottaisi juuri pieni- ja keskituloisia kotitalouksia.

Elintarvikeketjussa ongelmana on edelleen se, ettei ketjun arvonlisä jakaudu oikeudenmukaisesti. Kaupalla on liian vahva rooli hinnan määrittelijänä. Kauppa voi halutessaan siirtää kohonneet kustannukset kuluttajan maksettaviksi maksamatta siitä kuitenkaan lisähintaa maataloustuottajille. Teollisuus neuvottelee tuotteen hinnankorotuksista kaupan kanssa, kun taas tuottajalla ei ole mitään neuvotteluoikeutta. Kaupan halpuuttamiskampanjat maksatetaan lopulta tuottajilla.

Ilmastonmuutos 15-20 vuoden päästä jakaa maapallon ruuantuotantoalueet uusiksi, ja ruuasta tulee ankara pula. Silloin emme voi turvautua elintarvikkeiden ulkomailta tuontiin, koska ei ole mitä tuoda. LUKE:n tutkijatkin jo varoittelevat Suomea ajamasta elintarviketuotantoaan alas, koska sitä tarvitaan ilmastonmuutoksen aiheuttamassa kriisissä.

Turvataksemme ruokaomavaraisuutemme, on maatilojen kriisiytyminen kyettävä katkaisemaan. Kyse on myös elintarviketurvallisuudesta.

Lisätietoja: kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila, p. 050 5113044

blog comments powered by Disqus