Antti Kurvinen: Suomeen on luotava toisen asteen lähikouluja

Puoluekokous2018 2 yläkuva iso 7.jpg
Keskusta.fi / Uutiset ja Keskusta-TV / Uutiset / Antti Kurvinen: Suomeen on luotava toisen asteen lähikouluja
11.2.2020 15:02
Antti Kurvinen EKryhmän johtoon.jpg

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen totesi valtiopäivien avauskeskustelussa, että Suomi pärjää vain sivistyksellä ja osaamisella. Jokaiselle nuorelle on taattava oppioikeus 18-vuoteen asti. Keskustan mielestä Suomeen on luotava toisen asteen lähikouluja.

Keskustan ryhmäpuheenvuoro 11.2.2020 valtiopäivien avauskeskustelu

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen

 

Toivoa Suomelle – Keskusta keskittyy ihmisiä yhdistäviin asioihin ja tulevaisuuteen

Arvoisa puhemies,

 Elämme aikaa, joka vie myös suomalaisia erilleen. Liian vähän puhutaan kaikesta, mikä meitä yhdistää. Usein tuntuu, että Mannerheimin viisaat sanat ovat unohtuneet: ”Eripuraisuus omissa riveissä iskee tuhoisammin kuin vihollisen miekka.”

 Suomi on yhteinen. Ratkaistavat asiat ovat yhteisiä. Tärkeintä: tulevaisuus on yhteinen. Moni asia tässä maassa on paremmin kuin muualla. Jopa parhaiten maailmassa. Suomalainen hyvä peruskoulusta alkaen on saatu aikaan yhdessä.

 Huomisen Suomea kuitenkin koettelevat isot muuttujat, jotka tuntuvat jo. Meillä on vauvapula. Muutto kaupunkeihin kiihtyy. Suomalaiset harmaantuvat. Kaikella tällä on vaikutuksia, jotka koskettavat jokaista meistä ja koko maata.

 Hallitsemattomana muutos rikkoo suomalaista hyvää. Hallittuna se on mahdollisuus, kunhan rohkenemme tehdä asioita uudella tavalla. Vaikka mitä sanotaan, kyllä Suomella - päästä päähän ja laidasta laitaan - on toivoa.

Työllisyydestä ei tingitä

Arvoisa puhemies,

 Viime viikolla päätettiin useammasta tulevaisuuden rakennuspuusta. Sanon puusta, koska se on kestävä rakennusmateriaali.

 Ilmassa on nyt suomalaista arkijärkeä. Päästöjä vähennetään oikealla ja oikeudenmukaisella tavalla.

 Pelottelijoita riittää. Keskusta sen sijaan tähdentää, miten valtava mahdollisuus Suomelle on siirtyminen saastuttavien fossiilisten polttoaineiden käytöstä puhtaaseen bio- ja kiertotalouteen.

 Pörssiyhtiö SSAB:n ilmoitus Raahen terästehtaan muuttamisesta päästöttömäksi osoittaa uutta toivon suuntaa muullekin teollisuudelle. Ilmastorahasto ja teollisuuden sähköveron alennus EU-minimiin ovat ratkaisuja, joilla edesautetaan isoa käännettä.

 Ihmisten arjen kannalta tärkein lopputulema ovat uudet työpaikat. Niiden myötä toivoa on myös niillä kotiseuduilla, joista väki on vähentynyt ja joista jotkut tietäjät ovat sammuttamassa valot kokonaan.

 Jokainen työpaikka lisää on kotiinpäin. Keskusta pitää kaikissa oloissa kiinni siitä, että yhdessä sovitut tavoitteet 60 000 työpaikasta ja talouden tasapainottamisesta saavutetaan. Vain niin kaikki nykyinen hyvä on myös huomisen hyvää.

Uudistusten oltava parannuksia – Suomeen toisen asteen lähikoulu

 Monen asian on muututtava, jos Suomi aikoo pärjätä yhä sykkyräisemmässä maailmassa. Uudistusten lopputulema ei saa kuitenkaan olla eriarvoistunut Suomi, saati luokkayhteiskunta, jossa toiset elävät yltäkylläisyydessä aitojen takana ja toiset kodittomina kadulla. Uudistamalla on parannettava asioita.

 Perhevapaauudistus on juuri tätä. Sellaisen Suomen tekemistä, jossa lapset ovat tervetulleita kaikkiin elämäntilanteisiin, jossa lapsen kanssa selviää arjessa ja jossa apua saa tarvittaessa. Tasa-arvo lisääntyy ja perheillä on myös tulevaisuudessa valinnanmahdollisuus ja valinnanvapaus lastenhoidossa - kotihoidontukea myöten.

 Kun hallitus myös vahvistaa esiopetusta, peruskoulun ensimmäisiä luokkia ja opettajien työn tukemista, olemme jo pitkällä lapsi- ja perhemyönteisemmän Suomen rakentamisessa.

 Suomi pärjää vain sivistyksellä ja osaamisella. Jokaiselle nuorelle on taattava oppioikeus 18-vuoteen asti. Keskustan mielestä Suomeen on luotava toisen asteen lähikouluja. Nuorten mahdollisuuksia opiskella lähellä kotejaan parantaisi, että ammattikouluissa opiskelevat voisivat suorittaa yleissivistävät opintonsa lukiossa ja päinvastoin.

 Jenkkilän meno ei voi olla Suomen tulevaisuutta

 Arvoisa puhemies,

 Tasavallan presidentti sanoi valtiopäivien avajaisissa, että huomiseen on aihetta luottaa. Vaikka ratkaistavaa on paljon, tähän on helppo yhtyä. Keskusta katsoo, että kaiken politiikan on lisättävä luottoa tulevaisuuteen ja toivoa paremmasta. Jätämme muille vallalla olevan ahdistuksen, pessimismin, pelottelun ja uhkakuvien politiikan. Keskusta on käytännönläheisten ratkaisujen ja toivon valoisampi vaihtoehto.

 Yksi asia on satavarmaa. Mitä enemmän pystymme sopimaan asioista, sitä paremmin pärjäämme. Varsinkin ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on vaalittava yhteisymmärrystä. Jenkkilän meininki, jossa ei edes kätellä ja toisen puheet revitään, ei voi koskaan olla pienen Suomen tulevaisuutta. Meidät kansanedustajat on valittu myös näinä vuoden 2020 valtiopäivinä hoitamaan ihmisten asioita yhteistyöllä.