Annika Saarikko: SDP:n Kiljunen vääristelee omaishoitajarahoja

Keskusta.fi / Lappi / Suomeksi / Ajankohtaista / Uutiset / Annika Saarikko: SDP:n Kiljunen vääristelee omaishoitajarahoja
29.9.2015 11:00
Saarikko-Annika_2015-uutiskuva.jpg

Sosialidemokraattien kansanedustaja Anneli Kiljunen ihmetteli maanantaina hallituksen toimintaa omaishoitajien aseman parantamisessa. Kiljunen syytti hallituspuolueiden "unohtaneen omaishoitajat", "haudanneen hankkeen" ja "heikentäneen omaishoitajien tilanteita entisestään". Kiljunen vääristelee tilannetta ja hallituksen toimintaa. Olen siitä hyvin pahoillani - ottaen huomioon, että Kiljunen on kansanedustajan työnsä ohella Omaishoitajat ja läheiset -liiton puheenjohtaja ja siten merkittävä toimija omaishoitajakentällä.


Keskustajohtoinen hallitus päätti ohjelmassaan lisätä omaishoitajien tukeen pysyvästi 75 miljoonaa euroa vuositasolla. Tämä on näinä aikoina yksi harvoja budjetin kohtia perhehoidon ohella, jossa näkyy plus-merkki. Mainittakoon, että summa on myös aivan jotain muuta, mitä viime kaudella hallitus esitti omaishoitajille sosiaalidemokraattien ollessa toinen päähallituspuolue.

Kevään hallitusneuvotteluissa sovittiin, että hallitus linjaa myöhemmin sovittavalla tavalla, miten tuo sovittu lisäraha omaishoitajien parhaaksi kohdennetaan. Pidimme erityisen tärkeänä, että rahaa ei vain päästetä valumaan nykylain pohjalta kuntiin osana valtionosuusjakoa.  

Omaishoitajia koskevan lain päivitystyössä halutaan hyödyntää viime kaudella sosialidemokraattisen peruspalveluministerin johdolla valmisteltua kansallista omaishoidon kehittämisohjelmaa, johon Kiljunenkin viittaa. Keskiössä tulee olla omaishoitajien jaksaminen ja sitä kautta yleisen kiinnostuksen lisääminen omaishoitajuutta kohtaan hoitovaihtoehtona.

Koska hallitus haluaa huolellisesti valmistella tuon lisärahan käytön, on realistista varata lain päivitykseen riittävästi aikaa. Tuota aikaa on myös syytä hyödyntää omaishoitajakentän, muun muassa Anneli Kiljusen johtaman järjestön näkemysten kuulemiseen. Siksi ensi vuoden budjetissa lisäraha on varattu vasta vuoden puolivälistä alkaen. Pysyvä raha tästä eteenpäin vuosittain on 75 miljoonaa euroa enemmän - aivan kuten hallitusohjelmassa ilmoitettiin. Mainittavaa on myös, että osana hallituksen hyvinvointialan kärkihanketta omaishoitoon kohdistetaan lisämuutosrahoja.

Olisi toivottavaa, että omaishoitajien etua valvovan järjestön puheenjohtaja viestisi osatotuuden sijaan koko totuuden.