Yhdistyksen historiaa

YHDISTYKSEN HISTORIAA

KESKUSTAN PIRKKALAN PAIKALISYHDISTYS RY 80-VUOTTA
JUHLAT 31.8.2013 KELLO 12-15 PIRKKALAN TORILLA

YHDISTYS PERUSTETTIIN 2.5.1933 nimellä Maalaisliiton Etelä-Pirkkalan paikallisyhdistys ry
Ensimmäiseen johtokuntaan valittiin puheenjohtajaksi maanviljelijä Antti Hakamäki, sihteeriksi puutarhuri Joose Lilja ja jäseneksi: Toivo Isotalo, Kustaa Jokela, Lauri Kaipila, Elias Mäsä ja Kalle Seppälä, sekä varajäseniksi Artturi Oinasniemi ja Kalle Rauhala.

KUNNANVALTUUTETUT
Vuosina 1934-1936 oli Maalaisliitto suuri vaikuttaja Etelä-Pirkkalan kunnanvaltuustossa.  12:sta jäsenen paikasta neljä paikkaa kuului Maalaisliitolle.
Ensimmäisistä Maalaisliiton valtuutetuista Joose Lilja oli Etelä-Pirkkalan kunnanvaltuustossa mukana 18 vuotta ja hän toimi pitkään paikallisosaston sihteerinä.
1940-luvulla alkoi Toivo Hakamäen valtuustokausi Pirkkalassa.  Hän oli Maaseutunuorten Pohjois-Hämen piirin ensimmäinen puheenjohtaja ja myöhemmin kaikista pitkäaikaisin puheenjohtaja Maalaisliitto-keskustan Pohjois-Hämeen piirissä.

Pisimpään Pirkkalan kunnan valtuustossa on ollut yrittäjä Raili Naskalivuodesta 1980 ja on edelleen.
Pitkään oli myös maanviljelijä Esko Prihti yli kaksikymmentä vuotta valtuustossa .
Raili Naskalille ja Esko Prihdille myönnettiin Suomen Keskustan kultainen ansiomerkki vuonna 2008 ansiokkaasta työstä Keskustan hyväksi Pirkkalassa.

Kunnanhallaituksessa ovat olleet mm.
Sakari Ollila, Raili Naskali ja Tauno Isotalo

Valtuuston  I ja II varapuheenjohtaja  on ollut Raili Naskali
Kunnanhallituksen I varapuheenjohtajana on ollut Raili Naskali

Kunnanvaltuutettuna ovat olleet edellisten lisäksi mm:
Aapro Jääskeläinen, Kari Manninen, Väinö Ahopelto, Tauno Isotalo, Elina Kaila, Tuomas Taipale, Pekka Naskali ja Matti Pirhonen.  Matti Pirhonen jäi viime syksyn 2012 kunnallisvaaleissa 24 äänen päähän valtuustopaikasta vaikka sai ääniä 84.  Paljon pienemmällä alle 50 äänellä meni läpi toisista puolueista. 

KUNNANVALTUUTETUT VUOSILLE 2013-2016
Raili Naskali, Elina Savilahti ja Heikki Riihimäki.  20.1.2014 valtuustoryhmä lisääntyi Aki Vainio siirtyi vihreiden ryhmästä keskustaan.

KUNNANVALTUUTETUT VUOSILLE 2017-2021

Raili Naskali, Aki Vainio ja Heikki Riihimäki

varalla: Matti Pirhonen, Elias Kärki ja Denise Gauffin Kostilainen

SEURAKUNTAVAALIT
Pirkkalan Keskustalla on ollut seurakuntavaaleissa valtuutettuna
Pekka Naskali, Vuokko Myllymäki, Juhani Isotuisku, Anja Ulonen, Raili Naskali, Pirkko-Liisa Jokela, Sirkku Ollila, Tuija Ollila.

Kirkkovaltuutettuna 2011-2015
Raili Naskali ja Pirkko-Liisa Jokela

KIRKKOVALTUUTETTUNA VUOSINA 2016-2019

Raili Naskali,  Henna Laaksoharju

varalla: Aki Vainio, Anja Tiitola ja Sirkka-Liisa Nieminen

KIRKOLLISKOKOUSEDUSTAJANA Turussa
Raili Naskali oli kahdeksan vuotta 1996-2004
Kirkon lakivaliokunnan jäsen vuosina 1996-2004

EDUSKUNTAVAALIEHDOKKAANA
Raili Naskali.  Vuoden 1991 eduskuntavaaleissa hän oli varakansanedustajana.
Presidentinvaaleissa Paavo Väyrysen varavalitsijamiehenä oli Raili Naskali.

Keskustan Pirkkalan py:n puheenjohtajat
Lauri Pyhältö, Urho Toiva, Aapro Jääskeläinen, Eero Koppanen, Eero Karjaluoto, Juhani Isotuisku, Eino Tasanko,
Einari Tikka, Antti Nieminen, Väinö Ahopelto, Pekka Naskali ja nyt Raili Naskali vuodesta 2009

Keskustan Pirkkalan py:n sihteerit
Olli Laamanen, Aapro Jääskeäinen, Eero Koppanen ja nyt Pirkko-Liisa Jokela vuodesta 2006.

Keskustanaisten Pirkkalan osasto ry on perustettu 24.11.1966
Puheenjohtajana ovat olleet:
 
Alli Toiva, Raili Naskali, Hilkka Koppanen, Pirjo Taipale ja nyt vuodesta 2011 Kyllikki Koskinen.

Sihteerinä ovat olleet:
Taimi Karttunen, Terttu Jortikka, Hilkka Koppanen, Sirpa Nummela, Mirja Toiva, Elina Kaila ja nyt Terhi Hede`.

Nuorten Keskustan liitto perustettiin 1960 luvulla
Liittoa oli perustamassa mm. Eero Koppanen ja Pekka Naskali
Toiminta loppui kun nuoret siirtyivät paikallisosaston toimintaan ja keskustanaisiin vuoden 1970 lopulla.

Järjestötoiminta
Järjestötoiminta on ollut aktiivista.  On kokoonnuttu yhdessä valtuutoryhmän kanssa.  Järjestetty retkiä, markkinoita yhdessä keskustanaisten kanssa.  Iso tilaisuus oli Haikan lavalla järjestetyt tanssit joiden päävastuun kantoi keskustanaiset.  Vihreä Vappu oli myös ensimmäinen jonka PIRKKALAN KESKUSTAJÄRJESTÖT järjesti Pirkkalan torilla.  Vuonna 2008  VAPPUNA järjestettiin yhdistyksen 75-vuotisjuhla tapahtuma Pirkkalan torilla mukana oli "Tanssii tähtiin" KANKI KAIKKONEN (    Antti Kaikkonen ), joka veti torin täyteen ihmisiä. Kaikkonen tanssi yhdessä tangokuningattaren pirkkalalaisen Johanna Kärjen kanssa.   Juhlapuhujana oli maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.
Jäsenmäärää emme ole saaneet kasvatettua.  Jäsenmäärä on ollut laskussa. Tänä päivänä politiikka ei kiinnosta ihmisiä, kun kaikkea hyvää on tarjolla muutenkin. 

AKTIIVISTA TOIMINTAA
Valtuutettu Raili Naskali kertoi, että hänen "huippuhetkensä" oli valtuustossa vuonna 1984, kun hän sai kertoa Pirkkalan kunnan valtuuston kokouksessa.  Että hän on ollut Keskustan puoluekokouksessa Lappeenrannassa ja tuo sieltä valtion varainministeri Ahti Pekkalan  terveiset.  Ministeri oli ollut juuri raha-asianvaliokunnan kokouksessa ja kertoi, että Pirkkala on saanut rahat uuden terveyskeskuksen rakentamiseen.  Kunnassa ei vielä tiedetty siitä mitään.

Se oli todella iloinen asia.  Raili Naskali oli moneen otteeseen käynyt kirjeenvaihtoa silloisen terveyskeskuksen talouspäällikön  Jorma Salosen kanssa.  He lähettivät kirjeitä eduskuntaan ja ministriöön.

Keskustan valtuutetut ovat ajaneet tervettä talouspolitiikkaa kunnassa.  On varoitettu velkamäärän kasvattamisesta.  On ajettu, että haja-asutusalueelle voi rakentaa.   On ajettu, että sotaveteraanit saavat kotiin ilmaisen aterian. On ajettu tavallisen kuntalaisen etua.  On ajettu, että Pirkkala säilyy kuntana ei kaupinkina - ja äänestys voitettu valtuustossa.  On ajettu valtuustoaloitetta eettisiä periaatteista ja valtuusto hyväksyi pormestarin toimesta periaatteet kuntaan.  On ajettu pienten koulujen säilyttämistä.  On ajettu perhepäivähoitajille takuupalkkaa.   On tehty monia aloitteita mm. uuden lukion rakentaminen, uusi urheilukenttä yms.
On vastustettu:  maapoliittista ohjelmaa, seutukuntien yhteistä hajarakentamista,  yhteistä Tampereelle keskittynyttä lietekaivojen tyhjentämistä, velanottoa, henkilöstön lisäyksiä hallintoon ja yms.

MERKKIHENKILÖITÄ VIERAILLUT PIRKKALASSA
Puolueen johtohenkilöistä puolueen puheenjohtajat, ministereitä ja kansanedustajia mm. V. J. Sukselainen,  Matti Vanhanen, Anneli Jäätteemäki, Paavo Väyrynen , Sirka-Liisa Anttila,  Juha Rehula, Antti Kaikkonen,  Sulo Aittoniemi, Matti Maijala, Mikko Alatalo ,Timo Kaunisto ja Arto Pirttilahti. Suomen Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä saapui häkäpönttöautolla Pirkkalaan.  Se oli palkinto, kun Pirkkalan Keskusta keräsi ennätysmäärän naisehdokkaita kuntavaaleihin vuonna 2012.

Keskustan kirkkopyhää on Pirkkalassa vietetty kaksi kertaa
Pirkkalan keskustanaisten järjestämä kirkkopyhä Pirkkalan vanhassa kirkossa ja pääjuhla Kirkkoveräjällä.  Juhlapuhujana oli Tytti Isohookana- Asunmaa.  Väkeä oli runsaasti.  Isohookana-Asunmaa vieraili tilaisuuden jälkeen mm. Pirkkalan uudessa terveyskeskuksessa.  Ruoka oli hyvää ja pitokokkina oli kaikkien tuntema Saimi Jensen.

Toisen kerran vietettiin kirkkopyhää Pirkkalan uudessa kirkossa ja juhlat oli uuden kirkon seurakuntasalissa.  Juhlapuhujana oli Anneli Jäätteenmäki.  Arvokas tilaisuus.  Väkeä pitkin Pirkanmaata.  Pirkkalan Keskustanaisten valmistama lihasoppa ja kääretorttukahvit maistuivat kirkkokansalle.

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä on vieraillut Pirkkalan torilla viime eurovaali tilaisuudessa.
Torilla on paljon ihmisiä kyselemässä Hyssälältä mm. sosiaaliturvasta ja eläkkeistä.  Monet kiittivät jälkeen päin, että saivat hyvää tietoa häneltä.

Kansanedustaja Atte Pakkanen, joka toimi sekä puolusministerinä, että sisäministerinä.  Kävi usein Pirkkalassa.  Esko Prihti oli muistellut kuinka kerran talvella atte Pakkasen kanssa ja Olli Laamasen kanssa menivät sosiaalidemokraattien vaalitilaisuuteen Hahmon Jussin taloon.  Keskustelua syntyi - mahdollisesti kiivastakin.  Sosiaalidemikraattien pää-äänenkannattaja Kansan lehti sai siitä hyvän otsikon.  "Pakkanen lämpeni Pirkkalassa".

Myös Nestori Kaasalainen vieraili usein Jääskeläisellä sukuloimassa.
Presidentti Urho Kekkonen 
Kävi puhumassa vaalikiertueella Pirkkalassa Pirkan Pirtillä 50-luvulla.  Presidenttinä ollessaan vuonna 1968 häen vietiin kerran hevosella Pulkajärvelle Antti Pentin huvilalle.  Retken järjestelijöinä olivat Vesalan veljekset ja Järvensivut Pirkkalan metsästysseurasta.  Talvitie oli jäädytetty helpommin kuljettavaksi tärkeää vierasta varten.  "Kekkoselle tarjottiin siellä sahtia pikareista mihin kekkonen tuumasi, että mahtaa olla tuhtia ainetta kun näin vähän kerraallaan annetaan."

Oikeusministeri Hannele Pokka kiersi Pohjois-Hämettä 
Hannele Pokka kiersi Raili Naskalin kanssa Pohjois-Hämettä.  Matkaa kertyi yli 300 kilometriä.  Aamulehti kirjoitti: " Vauhtikaksikko Hannele Pokka ja Raili Naskali ehtivät maanantaisen yli 300 kilometrin lenkin jälkeen Tampereen yliopistolle iltajuhlaan."
Oikeusministeri kävi Nokialla, Parkanossa, Virroilla, Orivedellä ja Tampereella.
Koko viikon jatkuva kenttäkierros oli osa Pokan presidentinvaalikampanjaa.  Meno oli hurjaa.  Välillä Pokka muistutti vastaantulevista poliisiautoista.  Kyllä vauhtikaksikkoa seurattiin.  Kysyttiin puhelimessa millä autolla liikutte ja mikä on rekisterinumero.

Europarlamenttarikko, oikeusministeri, kansanedustaja ja  mm. pääministerinä toiminut Anneli Jäätteenmäen kanssa Raili Naskali kiersi myös Pirkanmaata.  Orivedellä, Valkeakoskella ja varsinkin Kangasalla oli pitkät jonot  päästä Jätteenmäkeä  tervehtimään oikein kädestä.

Puheenjohtaja, ulkoministeri, kansanedustaja yms. PAAVO VÄYRYNEN

Ulkoministeri Paavo Väyrynen
oli Ylöjärven maatalousnäyttelyssä juhlapuhujana 1990 luvulla.
Raili Naskali sai puhelinsoiton Helsingistä, että voisitteko toimia Paavo Väyrysen autonkuljettajana?  Hän haki Väyrysen Pirkkalan lentoasemalta, Naskali kuljetti aamukahville Etelärineteen tilalle, josta matka jatkui Ylöjärven maatalousnäyttelyyn.  "Naskali kertoi, että oli hienoa olla autonkuljettajana sai ajaa pääportista sisään autolla VIP asiakkaiden parkkipaikalle.  Sai istua eturivissä Väyrysen vieressä.  Sai käydä hakemassa sähköpostia Väyryselle info pisteestä.  Ja sitä tuli valtavat määrä. " Kun tilaisuus oli päättynyt Naskali ohjasi auton Pirkkalan lentoasemalle, josta matka jatkui Helsinkiin.  "Oli tosi hieno päivä, sitä tunsi itsensä aika tärkeäksi ja oli kova vastuu kuskata niinkin tärkeää henkilöä kuin ulkoministeri Väyrynen, kertoi Naskali.

Pirkkalan kunnassa ovat vierailleet myös kuntaministerit Tapani Tölli  vihki Pirkkalan kunnan uuden kirjaston ja Mari Kiviniemi, joka oli myös pääministerinä ja Suomen Keskustan puheenjohtajana.

MUISTO KELLO
Kirkkoneuvostossa 2001 häädettiin Muisto kello uuden kirkon pihalta.  Muisto kello olisi maksanut 36 000 markkaa.  Kirkkoneuvostossa keskustelu oli sen verran väkevää, ettei kirkkoherra katsonut aiheelliseksi äänestyttää.  Neuvoston päätökseksi tuli, ettei seurakunta hanki tätä teosta.

EI RYHMÄKURIA VALTUUSTOSSA
Keskustan valtuustoryhmässä ei ole ryhmäkuria.  Jokainen valtuutettu on saanut tehdä päätöksensä omantunnon mukaan.  Se onkin ollut parasta tässä valtuustotyössä sanoo pitkään valtuutettuna ollut Raili Naskali.

RYHMÄKURI EI TEPSINYT KESKUSTAN VALTUUTTUIHIN
Keskusta oli vaaliliitossa kokoomuksen kanssa 1970-1990 luvulla.  Valtuustossa piti päättää otetaanko pakolaisia Pirkkalaan.  Kokoomus kannatti ja keskusta vastusti.  Kun päätös oli tehty valtuustossa kutsui valtuuston puheenjohtaja meidät KOK ja Keskustan ryhmähuoneeseen.  Puheenjohtaja sanoi, että me erotamme keskustan valtuutetut kokoomuksen ryhmästä kun olitte eri mieltä pakolaisasiasta.  "Raili Naskali sanoi:  kiitos,  minä panen kädet ristiin kun päästiin teistä eroon."

Päätös oli hyvä.  Ei ole valtuutettua kohtaan oikein, että aina pitäisi tehdä niinkuin kuin kaksi tai kolme sanoo mitä tehdä.  Pitää olla valtuutettuna vapaat kädet, koska äänestäjätkin ovat erilaisia.  Keskustan valtuustoryhmällä on hyvät välit kaikkien ryhmien kanssa.  Jos asioista -  äänestetään - äänestetään - päätöksen jälkeen pulinat pois.

Tänään toimimme yhteisessä kunnanhallituksen ryhmässä.  Henki ryhmässä on hyvä.   Siellä ei ole niin kovaa ryhmäkuria kuin aikaisemmin.  Keskusta saa sanoa oman mielipiteensä myös kunnanhallituksen kokouksessa.
Olimme myös tukemassa kokoomuksen pormestariehdokasta  Hannu Routamaata, kun tämän vuoden helmikuussa valittiin uusi pormestari.
Muutenkin meidän ajattelutapamme on enemmän oikeistolaisempi, vaikka kyllä vasemmistossa, perussuomalaisissa, vihreissä, KD ja sdp löytyy myös samanlaisesti ajattelevia.  Asiat ovat monesti henkilöistä kiinni.  Riippuu myös meidän ihmisten erilaisista taustoista miten päätöksemme teemme.   Monet ovat sanoneet, että keskustalaiset ovat valtuustossa enemmän  oikeistolaisempia kuin kokoomus.   Olemme monet kerrat äänestäneet samalla tavalla mm. maapoliittisesta ohjelmasta. 

Pormestarijärjestelmään siirtyminen
Pirkkala siirtyi pormestarijärjestelmään vuoden 2009 alussa. Kunnanjohtajana oli Risto Koivisto hän jäi eläkkeelle.  Koivisto ajoi eurooppalaista pormestarijärjestelmää Pirkkalaan.  Keskustan valtuutetut vastustivat järjestelmään siirtymistä.  Koska se lisää hallintoa ja pormestari on poliittinen valinta.  Parempi olisi ollut määräaikaisen kunnanjohtajan valinta.
 
Pirkkalan ensimmäinen pormestari oli Antero Saksala.  Joka joutui eroamaan luottamuspulan vuoksi reilu vuosi valinnan jälkeen.  Pormestariksi valittiin Helena Rissanen .   Pormestarina jatkaa myös tämän vuoden alusta valittu Helena Rissanen.   Pormestari järjestelmää on kehitetty koko ajan.  Keskustan mielestä järjestelmä ei toimi kun järjestelmä on poliittinen.

TYÖ JATKUU
Keskustan Pirkkalan paikallisyhdistys haluaa kiittää kaikkia jotka tavalla tai toisella ovat olleet mukana Keskustan toiminnassa täällä Pirkkalassa.   Kiitos kuuluu myös edelliselle sukupolvelle, jotka kiitosta eivät ole nyt kuulemassa tai lukemassa.
Kiitos äänestäjille ja työmme tukijoille - työ jatkuu.  Meidän keskustan työssä täällä Pirkkalassa on kuntalaisten etu yli kaiken. 

Työmme tapahtuu kunnioittamalla niitä henkisiä ja hengellisä perusarvoja, joita puolueemme on aina arvostanut.  Nämä ovat Pirkkalan kunnan itsenäisyys, kansalliset perinteet, elävä kristillisyys, terveet elämäntavat, ahkeruus ja työnteon kunnioittaminen, yrittämisen vapaus ja oikeus omistaa tuotantovälineitä.

Näin on ollut ennen ja näin on myös tänään sekä huomenna.

Pirkkalassa, 28 päivänä elokuuta 2013
Raili Naskali
puheenjohtaja

KESKUSTA 80-VUOTTA PIRKKALASSA

Jos Suomen Keskustaa täytyisi kuvat yhdellä sanalla, kun olemme yhdistyksenä kohta 80-vuotiaita.  Haluaisimme sen olevan vastuunkantajapuolue, jonka johdolla suomalaista hyvinvointia on vuosikymmenet rakennettu.  Tämä aika on kuin tehty alkiolaiselle sivistyksen ja huolenpidon aatemaailmalle.

Keskusta on luotettava, aikaansaava ja tasapuolinen puolue.  Realistinen luontosuhde, yhteisöllisyys, kestävä kehitys, sivistyksen takaaminen kaikille ja vastuullinen vapaus ovat arvoja, joita tämän päivän ihmisetkin tarvitsevat.

Myös kristilliset ja hengelliset arvot ovat tärkeä osa keskustan aateperustaa.  Nämä edellä mainitut ovat itsestään selviä, mutta pitävät sisällään suuria tunteita.  Tunne oikeudenmukaisuudesta, rehdistä ja suoraselkäisestä asioiden hoitamisesta ja vastuusta.

Keskusta nousee Pirkkalassakin, kun ihmisiä kuunneellaan ja puheet konkretisoituvat teoksi.  Elämä on yhtä arvokas asia asuinpaikasta riippumatta. Tie jatkuu vaikka asfaltti päättyisikin.  On meidän yhteinen velvollisuutemme huolehtia, että tie ihmisen luokse ei kasva umpeen.

Keskustan aatepohja on mielestämme luja.  Ehkä meillä Suomen Keskustassa siellä pääkallonpaikalla on viime vuosina ollut se tilanne, että puolueelta on puuttunut herkkyys kuunnella ja aistia kentän ja äänestäjien tuntoja.  Äänestäjät kokivat viime eduskuntavaaleissakin sen, että keskusta on vieraantunut alueita ja tavallisia ihmisiä koskevista asioista.  Aluepolitiikka ja maaseudun asiat eivät olleet riittävän selkeitä ja voimakkaita.  Myös EU-politiikan linja koettiin vääräksi.

Uusi puheenjohtaja Juha Sipilä on vajaan vuoden sisällä muuttanut suuntaa.  Tämä on hyvä asia.

Pirkkalan Keskusta kaipaa yhtenäistä politiikan perussäveltä koko maahan ja vahvaa aluepolitiikkaa.  Vahva aluepolitiikka, uudistuviin luonnonvaroihin nojaava kestävä talous, kotimainen lähiruoka, vahva perusturva, toimivat lähipalvelut ovat yhdistäviä teemoja asuinpaikasta riippumatta.

Suomi ja suomalaiset tarvtsevat puolueen, joka puolustaa kaikkien ihmisten ja alueiden tasa-arvoista mahdollisuutta kehittyä.  Keskustan ihmisyysaatteessa on olennainen sanoma siitä, että politiikassa ihmiset tekevät työtä toisten ihmisten puolesta.

Kuntarakenneuudistus puhuttaa nyt Pirkkalaa.  Viime aikoina on pakolla ja pakkoliitoksilla uhkaileminen halventanut suomalaista demokratiaa.  Pakolla tätä maata ei ole ennenkään rakennettu - eikä rakenneta.  Rakenteita täytyy uudistaa, mutta huolella ja kuntia kuunnellen.  Uudistusten on oltava asukaslähtöisiä ja perustuttava ennen kaikkea kuntien oma-aloitteellisuuteen ja vapaaehtoisuuteen.

Keskustan mielestä kuntarakenneuudistuksen tarkoituksena on velvoittaa kaikki kunnat kuntaliitosselvityksiin.
Kuntaliitosselvityksiä varten lakiluonnokseen kirjattua 20 000 asukkaan rajaa on markkinoitu kunnan minimikokona.  Kuntaliiton sekä valtionvarainministeriön kuntaosaston tulkinnan mukaan asukaspohjavaatimus voidaan täyttää myös kuntien välisellä yhteistyöllä.  Onkohan hallitus jättänyt tietoisesti kertomatta tämän vaihtoehdon?

Keskustan Pirkkalan vuosikokouksessa kannoimme yhteisesti huolta siitä, että paikallisliikenne ei toimi haja-asutusalueella yhteisestä joukkoliikennelautakunnasta huolimatta.  Huolta kannettiin myös Pirkkalan kaavapolitiikasta.  Nyt rakennetaan kerrostaloja tiuhaan tahtiin ja kaavoitetaan lisää kerrotaloja.  Omakotitonteista kunnassa on huutava pula.  Huolta kannettiin myös uuden kirkon lähellä olevasta asemakaavasta ns. Ratsutilankaava.  Huoli oli se, että saadaanko sinne rakennuttajaa kunnallistekniikka on melkein valmis.  Kenellä on varaa ostaa noin 500 000 euron asuntoja ko. alueelta?

Tällaisia ajatuksia vuosikokousesta 17.3.2013  Raili Naskali

Keskustan Pirkkalan paikallisyhdistys on
perustettu 2.5.1933

Maalaisliiton Etelä Pirkkalanpaikallisyhdistys.

Puheenjohtajana toimi: Antti Hakamäki
Muut johtokunnan jäsenet olivat:
Joose Lilja, Kalle Seppälä,Toivo Isotalo, Lauri Kaipila, K.A. Jokela, Matti Mäsä
Varajäsenet olivat:  Kalle Rauhala ja Artturi Oinasniemi

Yhdistyksen nimi muuttui 23.11.1966
Uusi nimi: Keskustapuolueen Pirkkalan paikallisyhdistys ry
Puheenjohtajana toimi:  Urho Toiva ja sihteerinä Aapro Jääskeläinen.

Nimi muuttui nykyisenlaiseksi 29.5.2001

Virallinen nimi on: Keskustan Pirkkalan paikallisyhdistys ry
Puheenjohtajana Raili Naskali Sihteerinä Pirkko-Liisa Jokela

Keskustanaisten Pirkkalan osasto on perustettu 25.11.1966
Puheenjohtajana toimi: Alli Toiva 1966-1978

Sen jälkeen ovat puheenjohtaja olleet Raili Naskali ja Hilkka Koppanen, Raili Naskali, Pirjo Taipale ja nykyisin Kyllikki Koskinen vuodesta 2011.

Sihteerinä ovat olleet: Taimi Karttunen, Vuokko Myllymäki, Hilkka Koppanen, Seija Tasanko,  Sirpa Nummela,  Mirja Toiva ja  Raili Ulanen ja nykyisin vuodesta 2009 Elina Kaila.