Kuukauden Vaihtoehto

Keskusta.fi / Etelä-Häme / Suomeksi / Kirjat / Kuukauden Vaihtoehto

Kuukauden Vaihtoehto I
Janne Könönen ja Tero Huvi: Kahden maan kansalaiset
Saarijärven Offset (paino), Suomen Lähetysseura 2005
186 sivua


Onhan niitä rock-historiikkeja ja muita artistielämäkertoja nähty tähän mennessä melkoinen määrä, osa merkittävämpiä julkaisuja ja osa vähemmän merkityksellisiä. Kuitenkin tuo hengellinen puoli oli vielä 2000-luvulle tultaessa jäänyt pikälti paitsioon, huolimatta siitä, että gospelilla on maassamme jo melko pitkät ja kunniakkaat perinteet. Sitten vuonna 2005 toimittaja, filosofian maisteri Janne Könönen ja nuorisotyön johtaja Tero Huvi koostivat ensimmäisen kokonaisvaltaisesti Suomi-gospelin vaiheista kertovan kirjan, teoksen Kahden maan kansalaiset.

   Kun menneinä vuosisatoina, 1800-luvulle saakka, läntisestä Afrikasta rahdattiin väestöä Pohjois-Amerikkaan orjiksi menneiden vuosisatojen aikana, näiden mukana Amerikan mantereelle rantautui myös afrikkalainen musiikki. Laululla oli ollut keskeinen rooli afrikkalaisessa perinteessä, musiikkiin oli sisällytetty kaikki se, mitä elämässä koettiin. Monessa laulussa oli myös uskonnollinen ulottuvuus.
   Laulun muoto oli esilaulajan esittämä säe, johon joukko vastasi. Rytmisoittimina käytettiin rumpuja ja erilaisia perkussiosoittimia, joilla saatiin aikaan monimutkaisia rytmisiä yhdistelmiä.
   Kun orjien perinteet ja traditiot murrettiin Pohjois-Amerikkaan tuotaessa, myös heidän musiikkinsa pyrittiin estämään. Orjanomistajat kielsivät afrikkalaisten soittimien käytön, samoin afrikkalaisten laulujen laulamisen. Tämä kielto ei kuitenkaan afrikkalaisten itseilmaisua estänyt. Syntyi kokonaan uusi musiikillinen traditio.
   Ja tämä traditio mullisti myöhemmin myös valkoisten musiikin.

   Kun orjat tuotiin Pohjois-Amerikkaan, heistä tehtiin kristittyjä ja heidän lauluistaan tuli kristillisiä lauluja. Kirkko oli ainoa paikka, missä orjien sallittiin kokoontua ja kokea yhteenkuuluvuutta.
   Ei ole ihme, että kristillinen usko oikeasti lujittui - kertoihan uusi usko myös siitä, että Kristuksessa kaikki olisivat vapaita. Ja niin puuvillapelloilta alkoi kaikua kristillistä sanomaa viestivä laulu, mikä kuitenkin noudatteli perinteistä afrikkalaista esilaulaja-vastaus -rakennetta.
   Varhaisia afroamerikkalaisia hengellisiä lauluja ei tosin kutsuttu gospeliksi. Nimike gospel yleistyi vasta 1900-luvun alussa, sitä ennen puhuttiin spirituaaleista.
   Samoista afroamerikkalaisista juurista kehittyivät spirituaalien ohella myös blues ja jazz 1800-luvun lopulla. Varsinkin bluesilla oli mustan väestönosa tuntojen tulkkina samanlainen tehtävä kuin hengellisillä lauluilla, eli kertoa kokemuksista joita ei voinut muuten ilmaista.

   Jos spirituaalit olivat 1800-luvun lopulla antaneet aineksia bluesille ja jazzille, 1900-luvun alussa koitti takaisinmaksun aika. Spirituaalin ja "holy bluesin" kehittyminen gospeliksi henkilöityy vahvasti georgialaiseen saarnaajan ja kirkkourkurin poikaan, barrelhouse- ja bluespianisti Thomas A. Dorseyhin. Dorsey lanseerasi gospel-termin suuren yleisön tietoisuuteen, vaikka muut käsitteet elivätkin sen rinnalla vielä toiseen maailmansotaan saakka.
   Dorseyn tapa yhdistää hengellinen sanoma sekä bluesista ja jazzista omaksuttu musiikillinen tyyli saivat osan Yhdysvaltojen kristillisestä kentästä takajaloilleen. Dorsey ei kuitenkaan siitä piitannut, vaan lähetti laulustaan If you see my Savior 500 kopiota kirkkoihin ympäri maata.
   Kolme vuotta siinä meni, ennen kuin Dorsey sai ensimmäisen nuottitilauksen eräältä kirkolta. Mutta väistämätön oli tapahtumassa.
   Dorsey tuli lopulta kirjoittaneeksi n. 800 laulua ja keräsi ympärilleen vahvoja solisteja. Hänen baptistiseurakuntansa joukosta ovat lähtöisin niin Sallie Martin, Willie Mae kuin Mahalia Jacksonkin.
   Merkittävää oli myös se, että gospel oli muuttunut salonkikelpoiseksi myös muualla kuin kirkossa. Toisaalta Dorseytä myös kritisoitiin, hän oli ensimmäisiä, jotka perivät pääsymaksun gospelkonserteista. Kritiikkiä tuli myös laulajan tähtikultin pönkityksestä.

   Dorseyn jälkeen tuli muitakin tähtiä. Ja vähitellen, varsinkin 1940-luvulla gospel alkoi löytää tiensä myös vinyylilevyihin saavuttaen näin entistä suuremmat kuulijakunnat.
   Radiokanavilla oli gospelin levittäjänä Yhdysvalloissa suuri merkitys ennen television valtakautta. Gospelkulttuuri myös synnytti omia radiokanavia.
   1980-luvulla gospel muuttui lopullisesti miljoonien dollareiden liiketoiminnaksi saavutettuaan ylikansallisten levy-yhtiöiden hyväksynnän. Trendi on jatkunut 2000-luvulle saakka, vuosituhannen vaihteessa monet merkittävät levy-yhtiöt perustivat omat gospel-levymerkkinsä.

   Suomessa gospel alkoi tulla tunnetuksi, melko vaatimattomissa määrin mutta kuitenkin, 1960-luvulla, jolloin Kansan Raamattuseuran (KRS) tilaisuuksissa esiintyi amerikkalainen Youth for Christ -järjestön työntekijä Enos Zimmermann, jonka vaimo Eunice esitti musiikkia pianon ja vibrafonin säestyksellä Enosin keskittyessä puhumiseen. KRS alkoi kiinnostua uudenlaisesta hengellisestä musiikista ja keväällä 1962 järjestö hankki Suomeen vierailulle Youth for Christ -gospelteamin. Kahden viikon aikana uusi hengellinen musiikki tavoitti tuhansia nuoria kouluissa ja seurakunnissa.
   Vierailijat innostivat suomalaisiakin tekemään gospelia. Syntyi KRS´n Logos-kvartetti, joka oli nuorten teologianopiskelijapoikien ryhmä, joka avusti laulelman tyyppisellä musiikillaan erilaisia evankeliointitilaisuuksia.
   Logoksen tavoin myös muita ryhmiä syntyi Helsingin vireissä opiskelijakommuuneissa. Joensuussa muodostettiin lauluryhmä Priskillat ja ruotsinkielisillä oma kaksikielinen Gospelteamet. Turussa Åbo Akademissa aloiteltiin jo syksyllä 1962 ja sittemmin oppilaitoksen ryhmästä tuli KSÅA-kvartetti.

   1960-luku on merkittävä Suomi-gospelin historiassa paitsi musiikillisen pioneerivaiheen, myös nuorisoherätyksen takia. Kun nuoriso oli ensin Yhdysvalloissa "keksitty" ja kun se oli kehittänyt kaikkialla länsimaissa omia asenteitaan ja ajattelutapojaan, alkoi myös Suomessa näkyä kristillisen nuorisokulttuurin merkkejä. Nuoriso alkoi ottaa myös kirkossa kantaa asioihin. Sitten vuonna 1964 perustettiin opiskelija- ja koululaislähetys (OPKO).
   1960-luvulla aatteet olivat in. Se näkyi ja kuului myös gospelissa - monet tämän päivän gospel-kappaleista ovat varsin laimeita Suomi-gospelin kahden ensimmäisen vuosikymmenen julistuksellisen tykityksen rinnalla.

   Suomeen syntyi uuden hengellisen nuorisomusiikin kirkollisempi suuntaus. KRS haki vaikutteita Yhdysvalloista, alkuaikojen gospel-vaikuttajista Juhani Forsberg, Heikki Laitinen ja Mikko Heikka puolestaaan Euroopasta.
   Loppukesästä 1963 Helsingissä järjestettiin Luterilaisen maailmanliiton (LML) yleiskokous. Tästä tuli Suomi-gospelin varhaishistorian merkkitapauksia. Saksalainen teologi Walter Blankenburg esitti suositun uuden hengellisen laulun, Martin Gotthard Schneiderin kappaleen Danke, joka oli jo muualla Euroopassa valtava hitti.
   Dankesta tuli Kiitos, kun nuori teologi Juhani Forsberg innostui kappaleesta ja suomensi sen. Forsbergin lauluyhtye Gutzeit Singersin (Hyvän ajan laulajat) soitinsäestys kitaralla, banjolla, pianolla ja huilulla poikkesi lauluryhmien esitystyylistä. Kuten Forsberg, myös monet muut nuoret teologit ottivat uuden musiikin asian omakseen puolustautuakseen vanhoillisten hyökkäyksiä vastaan.
   Monesta gospelia puolustaneesta tuli myöhemmin kirkon merkkivaikuttaja. Kuten Mikko Heikka, myöhempi Espoon hiippakunnan piispa, joka alkoi sanoittaa Heikki Laitisen säveltämiä uudenlaisia hengellisiä lauluja 1960-luvun puolivälissä. He ottivat vaikutteensa etenkin ranskalaisen katolisen isä Cognacin sävelmistä.
   Heikka ja Laitinen kuuluivat Ylioppilaiden Kristilliseen yhdistykseen (YKY), joka oli kirkon puolivirallisen opiskelijajärjestön Suomen Kristillisen Ylioppilasliiton (SKY) Helsingin osasto. Ajassa kiinni olevina YKYn jäseniä kiinnostivat sosiaaliset kysymysket ja kolmannen maailman asiat. Heikka ja Laitinen toivat Suomi-gospeliin uuden, sosiaalista oikeudenmukaisuutta kuuluttavan perinteen.

   Kirjoittajat sijoittavat Suomi-gospelin varsinaisen syntyhetken vuoteen 1966. YKYn vappujuhlissa kuultiin ensimmäisen kerran Laitisen ja Heikan kappaleet Ylösnousemusballadi, Neekerin hammas ja Uuden sanoman satama. Ruotsinkielinen Prayers alkoi soittaa hengellistä rautalankamusiikkia. Heikki Haataja, Pasi Maine, Harri Nieminen ja Pauli Tuohioja perustivat yhtyeen, jonka ura jäi lyhyeksi, mutta joka antoi idean toiseen yhtyeeseen - yhtyeeseen, jonka ura ei jäänyt yhteen eikä kahteen pitkäsoittoon.
   Turussa veljekset Matti ja Tuomo Vanhanen päättivät yhdessä Hannu Nymanin kanssa perustaa yhtyeen, johon ilmaantuivat lisävahvistukseksi Seppo Vanhanen ja Jouni Ilmolahti. Syntyi yhtye nimeltä Pro Fide (uskon puolesta).
   Uusi hengellinen musiikki oli herättänyt huomiota myös musiikin ammattilaisten parissa. Kanttori Ilkka Kuusisto päätti kokeilla jazz-messua Suomessa syksyllä 1966. Esitystä säesti Heikki Sarmannon yhtye ja se myös televisioitiin. Tavoitteena oli uusi nuorisojumalanpalveluksen perinne, mutta se tyssäsi alkuunsa. Vanhempi kirkkoväki paheksui ja nuorempi, rautalangasta kiinnostunut yleisö ei mistään jatsista paljoakaan perustanut.
   Ei Kuusisto silti hengellisen musiikin tekemistä lopettanut, tuon hudin lisäksi hän sai kyllä osumiakin. 1970-luvun lopulla syntyi jopa eräs todellinen klassikko, Pia Perkiön sanoittama Kosketa minua Henki.
   Joulukuussa 1966 viihdemuusikkona tunnettu Lasse Mårtenson onnistui jumalanpalveluksen ja uuden musiikin yhdistämisessä. Mårtensonin säveltämä ja Solja Tuulen (Sauvo Puhtila eli Saukki) sanoittama kokeilujumalanpalvelus Voiko sen sanoa toisinkin keräsi ennätysmäiset kuulijakunnat niin Helsingissä kuin muuallakin Suomessa.

   Vuonna 1967 jatkettiin siitä mihin edellisenä vuonna oli jääty. Heikki Laitinen ja Sataset-yhtye esittivät ensimmäistä kertaa Suomi-gospelia vinyylillä.
   Laitisen ja Heikan lauluissa korostuivat kolmannen maailman asiat ja yhteiskunnan oikeudenmukaisuus. Samalla Laitinen nousi yhdeksi Suomi-gospelin pioneerivaiheen suurista nimistä. Hän suuntasi tuotannossaan huomionsa siihen, millaisessa moraalissa kristityt elivät ja miten he heikompiosaisia kohtelivat.
   Vuonna 1967 myös Tampereella alkoi tapahtua ja myöhemmin kaupungista alkoi muodostua Suomi-gospelin keskus. Myös ruotsinkielisten keskuudessa Suomi-gospel lähti menemään vahvassa myötätuulessa.
   Kun gospel alkoi saada yhä enemmän suosiota, kirkon piirissä konservatiivisimmat olivat kauhuissaan. Esim. Evankelisluterilaisen Nuorisolähetyksen Lieke-lehden mukaan nuoria yritettiin houkutella tilaisuuksiin "tuomalla piru kirkkoon ja antamalla sen puhua enkelten kielellä".
   Kirjoittajat haluavat huomauttaa, ettei kyse ollut pelkästään uutuuden uskonnollisuuden vastustamisesta, vanhemmat sukupolvet kun vierastivat kokonaisuudessaan uuden nuorisokulttuurin tuotteita. Lisäksi jazz-messujen arveltiin olevan peräisin antikristukselta, koska koko musiikki perustui erästä teologian tohtoria lainaten "pakanalliseen neekerimusiikkiin". Eräs hieno kielikukkanen, minkä tekijät haluavat erikseen mainita, on musikinopettaja Aino Kurki-Suonion Yhteishyvä-lehdessä helmikuussa 1970  laukaisema määritelmä uudesta musiikista: musiikinopettajien Rondo-lehti pakkosyötti Kurki-Suonion mukaan lakkaamatta "neekeri-kiinalaismaolais-kommunistis-pasifistis-jazz-blues-krishnamurtipropagandaa". Tyhjentävästi ilmaistu, vai mitä?

   Moni 1960-luvulla hengellistä nuorisomusiikkia työstänyt vetäytyi uuden vuosikymmenen kynnyksellä. Esim. Juhani Forsberg omistautui tutkijanuralle teologisessa tiedekunnassa, Heikki Laitinen siirtyi muiden musiikillisten ambitioiden pariin ja Pro Fidekin koki ensimmäiset kokoonpanomuutokset 1970-luvun alkuvuosina. Suomi-gospelin yhteiskunnallisesti aktiivinen siipi hiljeni evankelisen siiven jatkaessa. KRS´n ja tamperelaisten rooli kasvoi. Tampereen osalta asiaa selittää osaltaan se, että gospel kuului siellä kiinteästi evankelisluterilaisten seurakuntien alaisuuteen ja musiikkitoiminta sai taloudellista tukea.
   1970-luvun alussa Tampereelta lähtivät mm. Status- ja Quirites -yhtyeet. Seppo Lindell puolestaan alkoi pyörittää kaupungissa omaa äänitetuotantoa, minkä jälkeen seurakunnat luovuttivat tälle nuorisotalosta toimitilat äänitysstudiota varten.
   Lindellin ohella merkittävä rooli oli KRS´n nuorten hengellisestä musiikkityöstä vastaavalla musiikkitoimikunnalla, jota noihin aikoihin johti Timo Ruottinen aisaparinaan Pertti Hakala. Parivaljakon tehtävä oli kokopäivätoimisesti saada uusi gospel kuulumaan leirintäalueilla, rippikouluissa, kartsakirkoissa ja seurakuntien kesäkodeilla.
   Nuorten seurakunnan veisujen vihkosista tuli sittemmin oikea kirja. Nuoren seurakunnan veisukirja ilmestyi vuonna 1970 toimittajanaan Nuorten Keskuksen julkaisusihteeri Kari-Pekka Kinnunen. Laulujen koonnissa onnistuttiin, sillä veisukirja vietiin käsistä ja siitä otettiin kahden vuoden aikana neljä uutta painosta. Kirjasta tuli Suomi-gospelin vahvimpia ilmiöitä. On mahdollista, että vaikkei rippikoulunsa käynyt vuosien kuluttua muistaisi itse opetuksesta mitään, jokin tarttuva hengellinen laulu on jäänyt päähän soimaan ja sen myötä sanoma on pysynyt mielessä myöhemminkin.

   Tammikuussa 1971 Logos-kvartetin Veli-Pekka Toiviainen suunnitteli KRS´n muun väen kanssa ensimmäisistä kotimaisista hengellsien nuorisomusiikin festivaaleista. Festivaalin päätavoitteeksi asetettiin evankeliointi ja mainonta annettiin teologian ylioppilaiden Pekka Hämäläisen ja Tapani Ruokasen tehtäväksi.
   Kevään aikana otettiin yhteys noin sataan aikakaus- ja sanomalehteen eri puolilla maata. Radiota ja televisiota infottiin, tiedotteet lähtivät ennen festivaaleja, niiden aikana ja niiden jälkeen. Helsingin seurakunnat saivat mainosjulisteet sekä kutsukirjeet musiikkiryhmille. Helsingissä marssittiin mielenosoituskulkueessa, jossa kristillisin tunnuksin haastettiin ihmisiä festivaaleille.
   H-hetki koitti pääsiäisenä 11.-12.4.1971 Vanhalla Ylioppilastalolla. Suomi-gospel valloitti Vanhan kuin hippipolven radikaalit vähän aiemmin. Talon seinät pullistelivat, monet pettyneet jouduttiin käännyttämään takaisin.
   Esiintyjälista oli avoin ja sinne saatiin houkuteltua 26 esiintyjää. Illan pääkonserttiin valittiin karsinnan kautta parhaat esiintyjät.
   KRS pyrki jatkamaan festivaalien järjestämistä, mutta vastaavaa menestystä ei enää saatu aikaan. Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys (SLEY) otti yhä enemmän vastuuta Evankelisten musiikkimessujen järjestäjänä vuodesta 1972 lähtien.

   Syksyllä 1972 tuntematon pitkätukka aiheutti hämmennystä Tampereella pidetyssä gospelkonsertissa. 17-vuotias trubaduuri nousi yleisön joukosta ja kajautti ensi kertaa julkisesti kappaleensa Kala-Pekka. Kappale löysi yleisönsä, mutta kesti vielä jonkin aikaa, ennen kuin selvisi, millainen lahjakkuus oli syttynyt - tekijältä tuli sittemmin vieläkin kovempia juttuja.
   Kirjoittajat toteavat, että Jaakko Löytystä alkoi Suomi-gospelin historiassa kokonaan oma lukunsa, sen verran voimakkaasti kaveri nuoren seurakunnan musiikkikulttuuriin varsinkin 1970- ja 1980-luvulla vaikutti. Löytty oli ensimmäinen suursuosikki, joka kumarsi reilusti rockin esikuville pukien samalla sanomansa nuoria kristittyjä puhuttelevaan muotoon.
   Löytylle on ollut leimallista kahden maan kansalaisuus. Se, ettei ole oikein hyvä olla missään. Jo nuorena, Afrikasta palanneena, hän oli vähän ulkopuolinen kaveriporukoista eikä tuntenut kristillisestä taustastaan huolimatta kuuluvansa seurakuntanuoriin. Afrikasta tuli tunne ja Suomesta tieto, mutta aina niiden välinen harmonia ei ole ollut selviö.
   Löytty lanseerasi termin "Taivaan Isän hippi", joka tarkoitti, että Woodstock oli tarkoin katsottu, mutta pilven poltteluun ja yleiseen rälläämiseen ei ryhdytty. Hengenheimolaisen, aviopuolison, työtoverin ja muusan Löytty löysi Kaija Pispasta, jonka merkitystä miehensä tuotannolle ei voi yliarvioida.

   Löytty on tunnettu sekä lauluistaan että persoonastaan, mutta joskus gospelissakin on käynyt niinkin, että yksittäisestä laulusta tulee sen takana olevaa persoonaa tunnetumpi. Eräs Suomi-gospelin historian tunnetuimpia lauluja on Tapani Nuutisen säveltämä ja Mirjami Lähteenkorvan sanoittama Kirkossa. Vaikka Kirkossa onkin Nuutisen tunnetuin työ, on hän muutakin tehnyt - sävellettyjä ja sanoitettuja kappaleita on n. 300.

   Piipahdetaanpa hetki tuolla maallisemman rokin puolella. 1970-luvulla Suomea kierteli "herkkien runokavereiden" bändi Tabula Rasa, missä soittivat mm. Jukka Leppilampi, Jarmo Sormunen ja Heikki Silvennoinen.
   Leppilampi oli vieraillut usean eri bändin solistina, ja sitten liittyi Manse-rokin kantaviin voimiin kuuluneeseen Tabula Rasaan, joka oli napannut nimensä John Locken filosofioista sekä vaikutteensa Creamin, Yesin ja Jethro Tullin kaltaisilta yhtyeiltä. Lahjakkaat nuoret elivät pian hippielämää, keskenään lähes kommuunissa.
   Sitten vuonna 1975 yhtyeestä lähti huilisti Sormunen ja seuraavana vuonna solisti Leppilampi. Näiden kerrottiin tulleen uskoon ja häipyneen johonkin lähetysopistoon opiskelemaan Raamattua. Ja kun vielä basisti Tapio Suominenkin kertoi tulleensa uskoon, alkoi koko yhtye sulaa Silvennoisen ympäriltä.

   Sormusen olemuksen muutos teki vaikutuksen lapsena körttiseuroissa istuneeseen Jukka Leppilampeen, joka tutki asioita ja etsi vastauksia yhdeksän kuukauden verran. Tabula Rasasta lähtö oli lähtölaukaus Leppilammen omalle kitaransoitolle ja laulunteolle. Ennen hän oli vain laulanut, mutta nyt alkoi syntyä omia lauluja.
   Sormunen ja Leppilampi kirjoittautuivat etelähämäläiseen Kansanlähetyksen Ryttylän Lähetyskouluun, ja rock-klubit vaihtuivat "mummupiireihin". Kitara-huilu -duo pakkautui pieneen Fiat 600´een ja kiersi myös nuorteniltoja sekä teki vuosikymmenen lopulla Osmo Vänskän tuottaman ensilevyn Katso. Levyllä oli mukana myös noihin aikoihin paljon kiertänyt ja levyttänyt trubaduuri Tapani Suonto.

   Ruotsinkielisten kirkollisten piirien vireys sai aikaan merkittävän tapauksen, kun Oy Finngospel Ab rekisteröityi yritykseksi 1.7.1975. Saman vuoden syksyllä avattiin n. 50 neliön levymyynti- ja konttoritilat Helsingin Punavuoressa.
   Taloudellisesti Finngospel eli useita epävakaita vuosia, mutta 1980-luvun lopussa yhtiön toiminta oli paisunut ulos Punavuorenkadun pienistä raameista ja se muutti Helsingin Konservatorion taloon Fredrikinkadulle, missä saatiin käyttöön yli 300 neliön tilat. Kansainvälisen klassisen musiikin kustantaja Naxos osti Finngospelin osake-enemmistön vuonna 1995 ja yritys sai uuden nimen Oy Fg-Naxos Ab.

   Pro Fiden vuoden 1973 julkaisu Hän muutti kaiken oli nimenä enteellinen. Noihin aikoihin miehiä tuli ja meni. Yksi tulijoista oli teologian opiskelija, kosketinsoittaja Juha Kela.
   Tulokas oli Hair-musikaalissa soittaneena hyvin perillä myös maailman musiikin tuulista. Voi sanoa, että seuraavat vuodet Kela ja tämän progressiivinen, kosketinsoitinvetoinen rokkinsa hallitsivat Pro Fiden musiikkityyliä. Teologisesti vastakkain olivat tiukasti synti ja armo.
   Kelan johdolla yhtyeessä kehittyi erityinen sisäpiirihuumori, missä tarinaa iskettiin pokka tiukasti pitäen ja ulospäin vaikutettiin enemmän tai vähemmän ankarilta ja kyynisiltä. Kelan huumoria kuvaa myös hänen tapansa lausahtaa epäonnisille yhtyeeseen pyrkiville muusikoille "Kuule, sun pitäis päästä johonkin bändiin..."

   1970-luvun loppupuolella Löytty vaikutti Jyväskylässä kaupunkiseurakunnan nuorisomuusikkona. Siellä hän katseli hetken aikaa sivusta, kun paikalliset pistivät pystyyn yhtyettä ja alkoivat miettiä sille nimeä. Miettivät, josko Kantrinose tai Nenä olisi hyvä. Musiikkityyliksi valittiin country, koska sitä aloittelevatkin pojat pystyivät soittamaan.
   Löytyn oma yhtye Kantrikustaa alkoi olla finaalissa ja tämä ehdotti pojille, josko haluaisivat ottaa nimen käyttöön. Jos Nenä nyt ei kuitenkaan kiertueelle lähtisi...
   Kyllähän tuo pojille sopi. Aloitti sitten Kantrikustaan toinen versio, mihin tuli mukaan myös alkuperäisen Kantrikustaan kosketinsoittaja Petri Tiusanen.
   Kantrikustaa kakkonen jatkoi Löytyn linjoilla sikäli, että myös tuo kokoonpano sai muutamat kohottelemaan kulmakarvojaan. Yhtye halusi käsitellä kristinuskoon liittyviä asioita ja elämää monipuolisesti, eri tavalla kuin herätyskristillinen gospel. Kerran nuorten soittajien keikka jopa peruttiin kirkkoherran mahtikäskyllä.

   Samoihin aikoihin Kantrikustaan toisen version kanssa nousi esille toinen epäsovinnainen tapaus. Jos seinäjokelaisen anarkistigospelisti Jouko Mäki-Lohiluoman tuotantoa haluaa verrata aikalaisiin, oli taiteilija tekstittäjänä lähempänä noiden aikojen Sleepy Sleepersiä tai Juice Leskistä kuin perinteisiä gospelisteja. Tämän tuotannossa Puliukko Virtanen saapuu kirkkoon aiheuttaen harmia "maan suolalle, joka istui pyhäpuvuissaan" ja veivinsä heittäneestä kunnanjohtajasta leikellään ruumiinavauspöydällä surutta esiin elämän mysteeriä. Ja sellaista.
   Kyllähän Mäki-Lohiluoman levyä Hienoin mies jonka tunnen kristillisiin kauppoihin hankittiin, mutta eräistä paikoista ne lähetettiin maitojunalla takaisin  tukkurille. Ja muutenkin vastaanotto oli sangen kirjavaa.
   Mäki-Lohiluoma tunnetaan mm. yhden Joukon yhtyeestään, jonka kokoonpano on seuraava: pää (laulu, huuliharppu), kädet (nelikielinen kitara, jossa yksi bassokieli), oikea nimetön (hi-hat -oluttölkki), oikea jalka (virveli) sekä oikea kantapää (aksenttipelti). Lisäksi Mäki-Lohiluoma on kierrellyn Kantrikustaasta tutun Teppo Nuorvan kanssa duona.
   Kun Mäki-Lohiluoma aloitteli uraansa Seinäjoen koululaispäivillä, urheiluhalli pimeni sähkökatkon takia täysin. Eräs rehtori huusi esiintymislavalle Mäki-Lohiluomaa ja Kari Haapalaa, mutta jälkimmäinen juoksi karkuun, joten koko tuhatpäinen yleisö oli vain Mäki-Lohiluomaa varten. Koko kuulijakunta kuunteli tunnelmallisessa kynttilänvalossa esiintynyttä artistia hiirenhiljaa, minkä jälkeen puhkesi raikuviin suosionosoituksiin. Trubaduuri itse totesi myöhemmin, että Jumalan piti pimentää puolet Pohjanmaasta saadakseen hänen gospel-uransa käyntiin.

   Kirjoittamista harrastanut nuori Pekka Ruuska päätti yhdistää kitaransoiton ja kirjoittamisen omien laulujensa kautta. Ruuska liittyi seurakuntanuoriin ja pian syntyi Livingstone.
   Kaikkia Ruuskan gospel-ura ei innostanut, vaikkakaan erityistä ajojahtia hän ei koskaan urallaan kokenut. Kyllähän noita "vetskariraamattutyyppejä" kuhisi ympärillä tivaamassa asioista, ja Ruuska joutui puolustelemaan ja perustelemaan. Mikä toimi erinomaisena preppauksena siihen, että nyt hän kokee osaavansa perustella sen mitä tekee.
   Livingstone hajosi vuonna 1984 musiikillisiin erimielisyyksiin. Ruuska päätti, ettei koskaan enää perusta demokraattista bändiä, vaan pestaa ihmiset tekemään musiikkia siten kuin hän haluaa.
   Se oli aivan valtava oivallus. Ja sillä tiellä Ruuska on edelleen.

   Samoihin aikoihin myös toinen sittemmin kevyestä musiikista tunnetuksi tullut muusikko aloitteli uraansa gospelin parissa. 18-vuotias Mikko Kuustonen pyrki Pro Fideen, ja pääsi. Tosin hän koki alemmuuskompleksia vanhempien, kokeneempien ja taitavampien muusikoiden joukossa. Tyylilleen uskollisena Kela oli sanonut faktat faktoina ja todennut Kuustoselle, että tämä oikeasti olikin huonompi kuin muut.
   Kolme vuotta kitaraa soittanut Kuustonen oli kokenut elämässään kovia. Sanomisen pakko oli syntynyt lukioiässä, kun asbestikankaasta tehtyjä pusseja työkseen ommellut äiti oloi menehtynyt syöpään perheen kuopuksen ollessa 16-vuotias. Kuustonen oli lähtenyt myös rippikoulun herkistämänä etsimään entistä vahvemmin tukea uskosta.
   Kun Kuustonen neuvotteli Pro Fiden kanssa ja soitti bändille takahuoneessa tekemäänsä demoa, Pulska (Jukka Bonsdorf) kaivoi nenäänsä koko ajan ja kysyi demon päätyttyä "Tota paljo sä maksoit tosta mankasta?" Pulskamainen kommentti. Kela puolestaan kyseli yhteystietoja ja Kuustonen liittyi yhtyeeseen loppuvuodesta 1979 opiskellen keikkailun ohella Raamattuopistolla nuorisotyötä.
   Vaikka soittajana Kuustonen ei ollut muun jäsenistön veroinen, oli hän silti melkoinen vahvistus yhtyeelle. Puhujana ja etenkin lauluntekijänä nuoren miehen taidot puhkesivat kukkaansa. Kuustonen toi bändiin maanläheisyyttä, vähäeleisen mutta tehokkaan laulunkirjoittamisen taitoa. Myös solistin olemus ja tarinat purivat yleisöön paremmin kuin aluksi uskottiinkaan.

   Syksyllä 1979 Helsingin kansainvälisen seurakunnan opiskelijaillassa kaupunkiin syyskauden alussa rantautuneet fuksit tutustuivat opiskelijapiireihin taiteen merkeissä. Tehtävänanto oli yksinkertainen: piti väsätä omasta elämästään englanninkielinen runo.
   Jyväskylästä pääkaupunkiin muuttanut Pekka Simojoki yritti ja yritti, mutta tuloksena oli vain pari onnetonta riviä. Ei siinä mitään uutta ollut, melodioita sujuvasti tehneelle Simojoelle tekstittäminen oli aina ollut vaikeaa.
   Huomattavasti paremmin suoriutui lähistöllä kynä savuten kirjoittanut enkelikasvoinen nuori nainen, jolta tekstiä tuli jopa tulvien. Illan jälkeen Simojoki sai kuulla Anna-Mari Miettisen (nyk. Kaskinen) olevan samalla vuosikurssilla teologisessa tiedekunnassa. Eniten korvia heristi kuitenkin se, että Miettinen kertoi pöytälaatikossaan olevan kasapäin säveltämättömiä tekstejä. Sen jälkeen tyttö oli saatava runotreffeille.
   Tuossa kohtaamisessa tehtiin suomalaista gospel-historiaa. Kirjan ilmestymisen aikoihin Simojoki oli ollut jo n. 500 laulussa mukana - eikä pelkästään säveltäjänä, yhteistyön aikana hän on oppinut tekstittämään myös itse.

   1980-lukua on kutsuttu Suomi-gospelin "kultaiseksi vuosikymmeneksi". Nimitys kertoo paitsi vilkkaasta gospelin harrastuksesta, myös gospelin musiikillisen tason noususta. 1980-luvulla mm. Lasse Heikkilä, Juha Kela, Tarvo Laakso, Jukka Leppilampi ja Jaakko Löytty liittivät gospeliin uskottavan rock- ja pop -soiton.
   Gospel oli lyönyt nuorisotyössä läpi. Seurakuntien treenikämpät täyttyivät, seurakuntanuoret reissasivat makuupusseineen ympäri Suomen isoissa konseteissa ja Raine Haikarainen sai Yleisradioon gospel-ohjelman Uuden sanoman satama, missä kerrattiin gospelin historiaa ja haastateltiin esiintyjiä.

   1970-luvulla Seppo Lindellin ja Jaakko Löytyn taustalla soittanut Tarvo Laakso alkoi julkaista omaa soolotuotantoa vuodesta 1979 lähtien. Vuonna 1981 julkaistu Sähköpaimen oli lopullinen läpilyönti.
   Laakso oli hakenut potkua sekä teologian opinnoista että punkista. Vuosina 1981-1982 hän viihtyi SLEYn palkkalistoilla esiintyen yhteensä 305 kertaa tilaisuuksissa, jotka kokosivat yht. n. 44.000 kuulijaa.
   Levyltä löytyy kaksikin suurta gospel-klassikkoa, Krusifiksin juurella ja Tervetuloo punkkiluostariin. Julkaisu poiki myös värikkäänpuoleisen vierailun Ylen Ajankohtainen kakkonen -ohjelmaan.
   Uutiskynnyksen ylitettyään Laakso keikkaili paljon Grace-yhtyeen kanssa.

   Palataan vielä hetkeksi tuohon muinaiseen Tabula Rasaan. Sieltähän siis lappasi väkeä pois, kun uskon asiat tulivat kolmelle tekijälle tärkeiksi. Heikki Silvennoinen jäi ihmettelemään.
   Leppilampi ja Sormunen kiersivät edelleen, mutta siinä vaiheessa gospelin merkeissä. Suominen jätti keikkailun kokonaan, mutta sittemmin gospelin pariin siirtyi kolmaskin Tabula Rasan kaveri.
   Laakson läpimurron aikoihin hänen taustallaan kitaraa soitti Tabula Rasan hajottua Coitus Intiin Mikko Alatalon ja kumppaneiden seuraksi siirtynyt Silvennoinen, joka oli Int-visiitin jälkeen ajautunut Seppo Lindellin Studio JJ´lle äänittäjäksi.
   Noihin aikoihin Silvennoisella oli omakin yhtye, Frendz. Tämä esittäytyi Gospellehden sivuilla aivan normaaliksi suomalaiseksi rockbändiksi, paitsi että sen jäsenet kokoontuivat lukemaan Raamattua yhdessä ja tekivät gospelkeikkoja.
   Silvennoinen ei ymmärrä musiikillisia raja-aitoja. Hän on kokenut asiat niin, että rokki on keksitty ajamaan hyviä asioita tässä maailmassa. Hänen olisi vaikea kuvitella esim. Pate Mustajärven tulevan kyselemään, miksi toinen soittaa gospelia. Gospelin asiathan ovat Silvennoiselle kristittynä ihmisenä tuttuja. Vaikka olisikin aikoinaan ihan mielellään jäänyt jatkamaan vielä jonkin aikaa Tabula Rasassa, jos sinne joku muukin olisi jäänyt, ei siirtyminen gospeliin mikään vaikea ratkaisu ollut.
   1980-luvun puolivälin jälkeen Silvennoisen nimi on tosin nähty gospel-levyillä harvemmin. Ja vuonna 1991 starttasi Kummeli, joka teki Silvennoisen muusikkopiireissä jo tutuksi tulleesta keikkabussihuumorista maankuulua. Samalla kaverin blueskitaristin kyvyt nousivat valokeilaan.
   Ja saattaa olla, että Silvennoinen vielä joskus tekee visiitin gospelinkin puolelle. Jos hänen palveluksiaan joku vielä sattuu kysymään.

   Jukka Leppilammen ja Jarmo Sormusen tiet duona erkanivat 1980-luvun alkupuolella, jolloin toinen keskittyi musiikin tekemiseen, toinen opettamiseen. Uudeksi duopariksi Leppilammelle vakiintui seitsemän vuoden ajaksi Outi Terho.
   1980-luvulla Leppilampi myös osallistui Simojoen ja Kaskisen Liekit-musikaalin järjestelyihin, kiersi Löytyn Laulu yhteisestä leivästä -projektissa, aloitti radio-ohjelma Gospelmakasiinin (jota jatkoi sittemmin Juha Vähäsarja), ja tekipä vielä yhteistyötä myös suomenruotsalaisten gospelmuusikoiden kanssa.
   1990-luvun alussa iski uupumus ja seurakuntakeikkailu keskeytyi vuonna 1994. Marraskuussa 1995 Leppilampi teki paluun Turussa Maata näkyvissä -festivaaleilla.
   Entisen duoparin Outi Müllerin sairastuttua Leppilampi järjesti Pro Outi -hyväntekeväisyyskiertueen, jolla oli mukana myös muita Suomi-gospelin suuria nimiä, kuten Mikko Kuustonen sekä Merja ja Pekka Laaksonen.
   Leppilammen uralla tuli myös hiljaisempi vaihe, tai ainakin vähäsanaisemppi. Koska hän oli kokenut sanojensa loppuvan 1990-luvun puolivälissä, vuonna 1998 julkaistu Alasti ja hiljaa esittelikin lähes sanatonta gospelia. Levyllä kuullaan muutamaa sanallista kappaletta lukuun ottamatta ainoastaan ilmeikästä, kirkkaasta maukufalsetista matalaan möyrintään liikkuvaa ääntä. Syksyllä 2005 ilmestyneellä levyllään Leppilampi sitten palasi sanojen maailmaan.
   Mutta sitä ennen yksi ympyrä menneeseen näyti sulkeutuneen. Leppilampi käväisi Tabula Rasan nostalgiakeikalla yhdessä Silvennoisen kanssa.

   1980-luvulla perustettiin kaksi suosittua gospel-yhtyettä. The Road oli suosionsa huipulla vuonna 1991, jona vuonna se teki yhteensä 117 keikkaa. Gospel Power oli huomattavasti lyhytikäisempi, mutta ehti vielä ennen lopettamistaan mm. keikalle Itä-Saksaan. Suosionsa huipulle yhtye nousi vuonna 1985, jolloin solistiksi tuli uskonnollisen heräämisen kokenut Heikki Hela. Gospel Powerin jälkeen yhtyeen runko perusti uuden yhtyeen Edisonin, mutta siitä ei jäänyt paljoakaan kerrottavaa jälkipolville.
   Edisonin jälkeen Hela jätti gospelin. Sopivan terapeuttista seuraa löytyi Kummelista.
   Joitain kaikuja gospelista voi löytää vielä Helan vuonna 1994 julkaistulta soololevyltä Kaikista kaikkein, mistä lohkaistu single Uneton yö oli kohtalaisen kova hitti.

   Kirjan tekijät jakavat Suomi-gospelin viiteen kategoriaan. Yhden ryhmän muodostavat evankelioivat laulut (esim. Pro Fide ja The Road). Julistustyöhön suunnattu gospel, jolla pyritään vaikuttamaan erityisesti niihin, joille kristillinen usko on jäänyt vieraaksi.
   Ryhmä kaksi, yhteiskunnalliset laulut (esim. Jaakko Löytty). Tässä haarassa keskitytään sosiaalisen oikeudenmukaisuuden julistamiseen.
   Ryhmä kolme, seurakuntalaulut (esim. Anna-Mari Kaskinen ja Pekka Simojoki). Jo kirkon tai seurakunnan yhteydessä elävien musiikkia, jossa tuodaan esille ryhmän sisäisiä tuntoja.
   Ryhmä neljä, henkilökohtaiset laulut (esim. Jukka Leppilampi, Pekka Ruuska ja Juha Tapio). Individualistinen ja arjen tapahtumiin liittyvä musiikki, jonka tehtävänä on koskettaa yksilön kokemusken kautta laajempia kuulijajoukkoja.
   Ryhmä viisi, kristilliseen maailmankatsomukseen liittyvät laulut (esim. Jouko Mäki-Lohiluoma ja Teppo Nuorva). Elämän eri aloja ja tapahtumia pyritään katsomaan kristillisestä maailmankuvasta käsin.
   Luonnollisesti gospelmuusikoiden tuotanto jakautuu monen eri kategorian kesken.

   Vuonna 1985 Juha Kela joutui kolariin, missä löi päänsä auton oven pilariin ja kuoli heti. Pro Fide menetti kantavan voimansa.
   Ja Kuustonen menetti ystävänsä. Kuustonen, joka noihin aikoihin oli tekemässä lähtöä yhtyeestä.
   Kuustosta kysyttiin jatkamaan Kelan työtä musiikkisihteerinä ja bändin vetäjänä. Alkoi Kuustosen kausi, lyhyt mutta intensiivinen jakso.
   Anssi Kela muistelee, kuinka hänen Juha-isänsä oli suunnitellut viimeisinä aikoinaan heittäytymistä joksikin aikaa sivuun gospelista ja ravintolamuusikoksi ryhtymistä. Anssi arvelee taustalla olleen halu nähdä, "mikä se kuvio siellä on".
   Myös Anssi soitti jonkin aikaa gospelia. Hänellä oli oma bändi Yhdeksäs hetki, joka nimettiin vuonna 1993 uudelleen. Pekka ja susi oli saman kokoonpanon uusi yhtye, joka enää ei soittanut gospelia.
   Ja myöhemmin soolourallaan Anssi onkin sitten tavoittanut aivan toisenkokoiset yleisöt.

   Kuustonen jätti Pro Fiden Taivallahden kirkossa pidetyn jäähyväiskonsertin myötä syksyllä 1987. Omien sanojensa mukaan Kuustonen oli kasvanut ulos mainosmusiikkiajattelusta, missä teoksilla oli arvoa vain viestin välittäjänä. Taiteilija halusi laajentaa ilmaisuaan henkilökohtaisemman ja ei-uskonnollisen kokemusmaailman suuntaan.
   Tosin Kuustosen seuraava yhtye Q. Stone soitti ensimmäisellä levyllään varsin gospelhenkistä, englanninkielistä bluesia. Sinänsä gospelsuuntautuminen ei valtavan yllättävää ollut, olihan jokainen tullut yhtyeeseen gospelmaailmasta. Bändissä soittivat Heikki Silvennoinen sekä Jaakko Löytyn veljet Sakari ja Mikko.
   Uusi yhtye palautti Kuustoselle hänen omien sanojensa mukaan soittamisen riemun ja toi bluesiin syttyneen innostuksen konkreettisemmaksi. Myös Silvennoisen keikkabusseissa esittämillä kummelihahmoilla oli osuutensa uuteen ilmeeseen.

   1990-luku oli joukkopaon aikaa gospelista. Laulunkirjoittajat veivät mukanaan ison osan etenkin lyyristä ammattitaitoa. Ja 1990-luvun jälkeen trendinä on ollut, että gospelista lähdetään usein jo nuorena. Esim. jo suht nuorena pinnalle Zen Cafén myötä ponnahtanut Samuli Putro oli ehtinyt soittaa teini-iässä gospelia Raahessa.
   1980- ja 1990-luvun  erot näkyiväöt selvimmin teksteissä. Jos 1980-luvulla oli kannettu julistavien laulujen ohella huolta ympäristöstä, kolmannesta maailamsta ja ydinaseista, kääntyi tavallinen 1990-luvun gospellyriikka sisäänpäin.
   1990-luvun lopulle tultaessa tekstejä tärkeämmäksi muodostui tunnelma, minkä musiikki ja konserttitilanne toivat. Trubaduuri- ja lauluntekijäperinne elivät edelleen, mutta etenkin bändien oli isojen tapahtumien esiintymislavoille päästäkseen täytettävä yhä paremmin ulkoisen uskottavuuden kriteerit.

   Gospelyhdistyksen 1980-luvun alussa perustama Gospellehti sai kunnian olla ensimmäinen suomalainen hengellisen nuorisomusiikin ympärille syntynyt säännöllinen julkaisu. Se yritti rakentaa siltaa kahden erillään kulkevan suunnan, herätyskristillisyyden ja yhteiskunnallisuuden, välillä. Kovin suurta suosiota se ei saavuttanut missään vaiheessa ja 1980-luvun puolivälissä se oli jonkin aikaa kokonaan telakalla. Lehti kuopattiin lopullisesti 1990-luvun alussa.
   Vuonna 1991 aloitti Music & Mission -lehti. Tuolloin oli tultu trenditietoisen kristillisen nuorisokulttuurin aikaan, jolloin merkitystä ei ollut pelkästään sillä, mitä sanottiin, vaan myös sillä, mitä näytettiin. Lehti todisti modernein värein ja tempauksin, että kristillisyyskin kulki ajan virrassa ja näytti silloin tällöin hyvältä. Ja lehden perustaminenhan sattui vieläpä samaan aikaan kun julkisuuteen ponnahti uskostaan kertovia entisiä kauneusalan ammattilaisia. Vuonna 2004 lehti myytiin Kustannus-Osakeyhtiö Kotimaalle.
   Maininnan arvoinen julkaisu on myös Nuotta, joka on uskollisesti tuonut esille mm. nuoten elämän keskeisiä kysymyksiä ja uskonelämän pohdintoja unohtamatta kristillistä tapahtumakulttuuria sekä gospelhahmoja. Lehdessä ovat vuosien varrella vierailleet levyarvostelijana  mm. Exit-yhtyeestä tuttu Petri Palmen sekä kolumnistina mm. Juha Tapio.

   Suomi-gospel saavutti 1990-luvulla myös kansainvälistä menestystä. Buddy Millerin studioilla Tennesseen Nashvillessä purkitettiin vuonna 1994 Nina Åströmin A Matter of Time -levyä, nuoren kokkolalaisen maine kun oli kiirinyt Person 2 Person -levyn jälkeen rapakon taakse saakka. Studiossa levyä olivat työstämässä tunnetut jenkkigospelin nimet Julie Miller, Wes King ja Phil Keaggy. Taustalla levy-yhtiönä vaikutti Bob Dylanin perustama Myrrh.
   Vaikka Åström olikin lyönyt itsensä läpi ulkomailla, Suomessa hän ei ollut yhtä tunnettu. Ennen kuin vuonna 2000 voitti Suomen euroviisukarsinnat.
   Ja vaikka kappale A Little Bit menestyi suomalaisia viisuperinteitä kunnioittaen, Åström valloitti lämpimällä persoonallaan musiikilleen uusia ystäviä. Euroviisujen jälkeen Åström on esiintynyt myös vankiloissa, lähinnä Venäjällä ja Ukrainassa, sekä yhteistyössä Kansan Raamattuseuran ja ruotsalaisen Skandinaviska Barnmissionen kanssa.

   1990-luvun kotimaisiin menestyjiin kuuluu mm. yhtye Bass'n Helen (eli BNH), joka poikkesi edeltäjistään edustamalla selkeästi 1990-lukua, hyvää soittotaitoa ja kappaleita, joissa oli kuljettu kauas Suomi-gospelin kitaravirsiajoista. Fraseeraus ja tekstit eivät olleet raskassoutuisia tai teologisesti koukeroisia, vaan toivat pohdinnoissaan kertojan oman näkökulman selvemmin esiin.
   2000-luvun puolella BNH´n levytystahti hiipui ja esiintymisissä olli havaittavissa väsymisen merkkejä. Miehistövaihdokset vuonna 2002 jättivät yhtyeeseen alkuperäisjäsenistä ainoastaan Harri Heleniuksen muiden keskittyessä henkilökohtaiseen elämään, Juha Tapion ja kumppaneiden taustalla soittamiseen, sekä Olli Helenius omaan L-60 -yhtyeeseensä.

   Tultaessa 1990-luvun loppuun Suomi-gospelissa ei vuosiin ollut nähty perinteisellä trubaduuriosastolla uusia löyttyjä ja leppilampia, mutta sitten vuoden 1998 lopulla genren elvytti Juha Tapio. Hän oli ehtinyt kiertää seurakuntia jo useita vuosia, mutta vasta Tuulen valtakunta (1999) nosti hänet huipulle. Vuosituhannen taitteessa Tapio oli Suomi-gospelin suurin yksittäinen nimi.
   Tapion kolmannella levyllä, vuonna 2003 julkaistulla Mitä silmät ei nää, laulaja lähti yrittämään sitä, mikä ei ollut kenellekään suomalaisessa gospel- ja musiikkimaailmassa vielä onnistunut. Seurakunnat oli kierretty ja Warner Music -levy-yhtiön sopimus taskussaan Tapio muusikoineen teki levystä teksteiltään suuremmalle yleisölle suunnatun tuotteen.
   Hyppäys megasuositusta gospelartistista radion soittolistoille ei saanut gospelnuorison jakamatonta hyväksyntää. Tapion hengellinen vakaumus asetettiin kyseenalaiseksi, mikä sai artistin sulkemaan nettisivujensa keskustelupalstan suurempien tunteiden laannuttamiseksi.
   Ymmärtäjän Tapio löysi levy-yhtiöstä. Warnerin tuotantopäällikön Pekka Ruuskan kanssa oli helppo keskustella siitä, miltä tuntui olla gospelmaailman pyörityksessä. Samalla Tapio halusi pitää kiinni linjastaan. Toisin kuin Ruuska tai Kuustonen, hän itse esiintyi pop-urastaan huolimatta hengellisissä tilaisuuksissa ja soitti paljon vanhoja kappaleita keikoillaan.
   Vuonna 2005 julkaistu Ohikiitävää jatkoi Tapion omaksumaa iskelmällistä linjaa yhä vähenevin viittauksin gospelin suuntaan.

   On julkaistu myös sellaista gospelia, jota ei ole alkujaan tehty ajatuksella tehdä gospelia. Ruudolfin (Rudy Kulmala) vuonna 2004 julkaisema Doupeimmat Jumala seivaa sulkee kirjoittajien mielestä tietyllä tavalla Suomi-gospelin ympyrän. Ruudolf ei ole yrittänyt miellyttää mitään kristillisen kentän piirejä, mikä on jättänyt ilmaisunvapautta, mikä liian usein puuttuu 2000-luvun gospellyriikoista.
   Vaikkei rappari Ruudolfin musiikkia yleisesti määritellä gospeliksi, artistin läpimurtolevy on täynnä kristityn nuoren elämän kuvausta ja jopa kirkkopoliittisia kannanottoja. Ruudolf toivoo, että "Herra mut teleporttaa Herttoniemest ikuisuuteen" ja paheksuu helsinkiläiseen Kirkko ja Kaupunki -lehteen viitaten, miten "kristillinen lehti voi olla niin täynnä antikristillistä propagandaa".

   Kirjan tekijät pohtivat myös itse, miten syntyy laadukasta gospelia. Avaimeksi he löytävät rohkeuden. He näkevät monen nuoren  lauluntekijän ja muusikon toistavan fraaseja, joiden uskoo tekevän kappaleesta gospelia. Omakohtainen kokeminen puuttuu.
   Kirjoittajat muistuttavat, etteivät fraasit ole kristillisyyttä, eivät hyvää populaarikulttuuria, eivät Suomi-gospelin historiaan jäävää musiikkia - eivätkä todellakaan tapa tehdä jotain ihmisiä koskettavaa. Kirjoittajat antavat ohjeeksi listiä fraasi, luoda uutta - ja antaa gospelin koskettaa.

   Janne Könösen ja Tero Hovin kokoama (artikkeli kristillisestä heavymetallista Mikko Saari) Kahden maan kansalaiset on kronologisesti etenevä, jokaisen vuoden ja vuosikymmenen gospel-tuotannon erikseen esittelevä erittäin kattava teos. Tärkeimmät yhtyeet, henkilöt ja ilmiöt on esitelty omina artikkeleinaan, lisäksi joka vuodelta on arvosteltu kirjoittajien vuoden tärkeimpänä pitämä levy. Tekijät tuntevat aiheensa ja ovat saaneet tehtyä alan kirjallisen kivijalan.

   Otetaan tähän vielä muutama linkki havainnollistamaan, mistä gospelissa on kyse. Aloitetaan legendaarisella Ajankohtainen kakkonen -osiolla vuodelta 1981.

Tarvo Laakso

   Sitten niitä perinteisempiä klassikoita.

Pekka Simojoki

Jaakko Löytty-----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----

Kuukauden Vaihtoehto  II
David Dosa: Hoivakodin kissa Oscar
Alkuperäisteos Making Rounds with Oscar 2010
Suomentaja Pekka Tuomisto
254 sivuaSinä sunnuntaiaamuna vuoden 2006 alkupuoliskolla geriatri David Dosa saapui työpaikalleen hoiva- ja kuntoutuskeskus Steere Housen kolmanteen kerrokseen. Taloon, missä saattohoidettiin vaikeasti dementoituneita ihmisiä.
   Muuten autiossa tilassa yksi silmäpari tuijotti Davidia hoitajien kanslian pöydältä. Kaunis, valkoinen kissa, joka nuoli etutassujaan, tulijasta sen enempää välittämättä.
   David oli etsimässä hoitaja Mary Mirandaa. Tämä on yksikön kaiken tietämyksen lähde, joka ei tunne vain jokaisen potilaan tarinaa, vaan koko Steere Housen tarinan. Vaikka hän on virallisesti vain hoitaja, lääkärit ja henkilökunta tuskin epäilevät, kuka varsinaisesti johtaa kerrosta. Marya David luonnehtii jokaisen potilaan äitihahmoksi, joka suojelee lapsiaan kiivaasti. Yksikössä ei tapahdu mitään hänen tietämättään. Jopa Maryn esimiesten tiedetään noudattavan hänen päätöksiään.
   David etsi Maryn ja kysyi, oliko sinä päivänä jotain, mitä hänen pitäisi käydä tarkastamassa. Mary kehotti käymään vilkaisemassa Saul Strahanin jalkaa. Jalka punoitti ja oli ärtyneen oloinen. Luultavasti ihotulehdus.
   80-vuotias Saul oli asunut osastolla monta vuotta. David löysi tämän tavallisesta paikasta. Nojatuolissa television äärellä, yllään Boston Red Soxien urheilupaita ja baseball-lakki. Televisiosta tuli aamupäivän keskusteluohjelma.
   David kysäisi, mitä televisiossa, vastausta odottamatta. Istuutui Saulin viereen ja vilkaisi toosaa. Missä nuori näyttelijätär kertoi juontajalle, kuinka kaikkialle seuraavat paparazzit häiritsivät häntä. Jokaisella omat ongelmansa, vai mitä, Saul?
   Pitkälle edenneen Alzheimerin taudin lisäksi Saul oli saanut neljä vuotta aiemmin ankaran aivohalvauksen, mikä oli vienyt puhekyvyn. Mutta hänen silmänsä vastasivat Davidin katseeseen eloisina, ja David tunsi, kuinka Saul yritti puhua.
   Saulin jalka tuntui ärtyneemmältä ja kosketettaessa selvästi lämpimältä. Maryn huolestuminen näytti olevan aiheellista. Valitettavasti Saulin oli jälleen otettava antibiootteja.
   David palasi työpöytänsä ääreen. Vähän ajan kuluttua Mary tuli kertomaan haluavansa näyttää jotain.
   Mary ja David menivät Lilia Davisin huoneeseen. Tämä oli ollut osastolla puolentoista vuoden ajan, viimeisten kolmen kuukauden aikana tämän painosta oli huvennut melkoinen osa. Sairaalassa potilaasta diagnosoitiin laajalle levinnyt paksusuolen syöpä. Vakavan dementian vuoksi omaiset lähettivät tämän takaisin sairaalasta saattohoitoa varten.
   Mitä Mary halusi näyttää? Tämä osoitti vuoteen jalkopäähän ja kehoitti Davidia katsomaan.
   Lähestyessään vuodetta David näki, kuinka mustavalkoisen tabbykuvioisen kissan pää kohosi lakanoista. Kissan korvat nousivat pystyyn kissan vilkaistessa Davidia kysyvästi. David ei kiinnittänyt kolliin huomiota, vaan keskittyi potilaaseen. Kissa laski päänsä takaisin etutassujen varaan ja kehräsi hiljaa käpertyneenä potilaan oikeaa jalkaa vasten.
   Kaikki näytti olevan entisellään. Mitä Davidin oli tarkoitus nähdä?
   Mary ei ollut tarkoittanut potilasta. Tämä oli entisellään. Mary tarkoitti kissaa.
   David hämmästyi. Kissaako Mary oli tuonut hänet katsomaan?
   Kyllä. Mary esitteli kissan kuin olisi esitellyt jonkun illalliskutsuilla. Tämä kissa oli Oscar.
   Selvä. Kissa, joka hengailee potilaan kanssa. Ja...?
   Mary kysyi, kuinka usein David oli nähnyt Oscarin. Tämä kissahan ei yleensä ollut mielellään ihmisten seurassa. Yleensä Oscar lymyili jossain piilossa.
   Aivan oikein. David oli nähnyt Oscarin vilaukselta muutaman kerran, vaikka tämä oli ollut yksikössä jo vuoden. Oscar ei ollut seurallisen kissan maineessa, toisin kuin kerroksen toinen kissa Maya. No, ehkä kolli oli lämpiämässä hieman. Luultavasti tämä oli huoneessa silloin siksi, että oli löytänyt jonkun, josta ei ole tälle vaivaa.
   Maryn mukaan siitä ei ollut kysymys. Hän, monen muun lailla, oli huomannut, että Oscar viettää enemmän aikaa tiettyjen potilaiden kanssa. Niiden, jotka olivat jättämässä tämän maailman. Juuri edellisenä päivänä Oscar oli mennyt erään toisen potilaan huoneeseen. Juuri ennen kuin tämä oli lähtenyt.
   Tuo tuli vähän äkkiä. Davidin oli vaikea sulatella kuulemaansa. Hän ja Mary tuijottivat hetken näkyä edessään. Rouva Davisin jalkaa vasten kerälle käpertynyt kissa kehräsi hiljaa.
   David yritti varovaisesti silittää kissaa. Joka läimäytti salamanopealla refleksillään kättä etutassullaan. Mary hymyili. Halutessaan Oscar osasi kyllä olla aivan mukava. Mutta siinä tilanteessa tämä oli vain halunnut suojella potilastaan.
   Mutta se itse kysymys. Tarkoittiko Mary, että rouva Davis oli jättämässä heidät sinä päivänä? Vaikka mitään muuta merkkiä ei ollut näkyvillä kuin kehräävä kissa.
   David lähti sairaalasta omalle vastaanotolleen. Hetken kuluttua puhelin soi. Mary.
   Rouva Davis oli kuollut muutama minuutti Davidin lähdön jälkeen.
   Yllättävää. Mikään ei ollut viitannut siihen. Tosin lähtö oli kyllä ollut odotettavissa lähiaikoina.
   Mutta silti. Sellaista tapahtui talossa säännöllisesti. Jopa joidenkin asukkaiden omaiset olivat alkaneet puhua asiasta.
   Hetken aikaa oli hiljaista. Sitten Mary rikkoi hiljaisuuden.
   "David, minä todella luulen, että kissa tietää."

   David Dosan teos Hoivakodin kissa Oscar on tarua ihmeellisempi tositarina. Kaiken yllä leijuu taianomainen tunnelma samalla kun hoivakodissa eletään arkea elämänsä ehtoopuolella olevien kanssa. Kirja on paitsi dokumentti hoivakodista, myös tietopaketti dementiasta. Mukana on iloja ja suruja, sekä ennen kaikkea luopumisen tuskaa - luopumisen, joka alkaa jo vuosia ennen lähtöä.
   Jos aiotte tarttua tähän teokseen, varatkaa nessupaketti käden ulottuville. Koko paketti.

   Ennen kuin jatketaan sisällön puolella, otetaan tähän kohtaan yksi linkki. Haastateltavana David Dosa, mukana myös Oscar.

David & Oscar

   Sitten eteenpäin. Aikaan n. puoli vuotta rouva Davisin poismenon jälkeen.
   David istui toimistossaan katsellen ikkunastaan avautuvaa harmaata näkymää. Tankkeri siellä purki lastiaan, mutta siihen ajatuksissaan ollut David ei jaksanut juuri kiinnittää huomiota.
   David kertasi mielessään edellisten päivien tapahtumia. Hän oli hakenut apurahaa projektiaan varten. Sitten oli tullut soitto, hän ei ollut mukana rahoitusta saaneiden joukossa. Tuntui kuin kaikki numerot olisi nollattu ja hänet heitetty lähtöruutuun.
   Huono päivä. Sellainen, joka saa kyseenalaistamaan kaiken tehdyn ja olemaan huolissaan kaikesta, mitä tulevaisuus tuo mukanaan.
   Sinä päivänä, tuon soiton jälkeen, Davidin hakulaite alkoi soida. Steere House. Mary.
   Ellen Sanders oli nukkunut pois. Ja Oscar oli ollut paikalla.
   Oscar teki edelleen vierailujaan. 5 - 6 kertaa rouva Davisin poislähdön jälkeen.
   Jonain toisena päivänä David olisi luultavasti suhtautunut enemmän huumorilla. Mutta erityisen huonoissa päivissä on jotain sellaista, mikä saa arvioimaan ennakkokäsityksiään elämästä uudelleen.
   Sandersin kuolema ei sinänsä ollut ollut yllätys, mutta ajankohta oli ollut melko odottamaton. Mitään sellaisia oireita, mitkä olisivat ennakoineet jotain äkillistä, ei ollut ollut.
   Mutta vaikka kukaan hoitohenkilökunnasta, David muiden mukana, ei ollut ajatellut, että Sanders olisi ollut lähellä kuolemaa, kissa oli tuntenut jotain muuta. Oliko siis vain sattumaa, että Oscar oli ollut paikalla potilaiden kuollessa -  jokaisen potilaan kuollessa? David ajatteli Albert Einsteinin sanoja: "Sattuma on Jumalan tapa pysyä tuntemattomana".
   Tuona päivänä David alkoi tuntea mysteerin houkutusta. Hän otti takkinsa ja käveli Steere Houseen vakaasti päättäneenä selvittää tarkemmin salaperäisen kissan käytöstä.
   
   On raskasta seurata tärkeän ihmisen terveyden murtumista. Useimmat omaiset löytävät lopulta tavan hyväksyä se ja jatkavat eteenpäin. Jotkut osaavat tehdä sen jopa tahdikkaasti ja arvokkaasti.
   Ellen Sandersin tyttären Kathyn mieliala näytti aina horjumattomana äidin tilasta huolimatta, ja hän suhtautui jokaiseen huonompaan suuntaan vievään käänteeseen puolitäyden lasin optimismilla. Hän sai lohtua "pienistä voitoista", kuten hän pieniä menestyksiä nimitti.
   David muisteli, kuinka oli törmännyt eräänä iltapäivänä Kathyyn ja tämän äitiin, jotka istuivat penkillä hoivakodin ruusutarhassa. Oli ollut erityisen tuulinen päivä, joten David oli ihmetellyt, mitä nämä tekivät ulkona, kääriytyneinä takkeihinsa tyhjien ruokatarjottimien ääressä.
   Kun David oli kysynyt asiasta, Kathy oli vastannut, että seuraavien kolmen-neljän kuukauden ajan äiti joutuisi kyyhöttämään sisällä. Joten mitä pieni kylmyys haittaisi? Sitä paitsi, lehdet olivat upeita siihen vuodenaikaan. Äiti ei ollut sanonut mitään, mutta oli ollut selvästi samaa mieltä.
   Kun David ajatteli asiaa, saattoi olla, että tuona päivänä oli ollut Kathyn äidin viimeinen hetki ulkona.

   David saapui Steere Houseen ja kulki hoivakodin pohjakerroksen ruokailutilan kautta. Oli jo melkein lounasaika. Ruokasalin nurkassa Ida Poirier istui pyörätuolissaan odottaen kärsivällisesti lounaan alkamista. Kun hän näki Davidin, hän aloitti kevyen rupattelun tämän kanssa. Ja kysyi sitten, oliko tämä menossa katsomaan potilasta, joka oli kuollut.
   Jutustelu kääntyi pian kissoihin. Ida oli kuullut, että Oscar oli ollut lähdön hetkellä paikalla. Ja uskoi, että Oscar oli tiennyt.
   Kun Ida jäi leskeksi vuosia aiemmin, hän otti itselleen kissan. Täplikkään kissan, jolle antoi nimeksi Patches (Täplät). Kissan, joka tiesi aina, jos Ida oli sairas tai jos reuma vaivasi. Kissan, joka hyppäsi petiin ja vain istui Idan kanssa. Muulloin sitä oli ollut vaikea löytää.
   Ja oli Idalla ollut muitakin kissoja. Mutta ne eivät olleet niin kuin Patches. Ginger oli ystävällinen ja aina jaloissa, mutta ei käsittänyt, milloin Ida tarvitsi seuraa ja lämpöä tavallista enemmän. Ja Ruuvi, jolle osuvampi nimi olisi ollut Ärtsy-Oskari...
   Siinä jutustellessa Ida huomasi, ettei Davidilla ollut ollut paras mahdollinen päivä.  Ja sanoi hymyillen tietävänsä, että niitä huonojakin päiviä tulee vielä. Mutta ne kannattaisi unohtaa. Suurimman osan ajasta asiat eivät ole niin huonosti kuin kuvittelee. Ida kehotti Davidia menemään vain kotiin, suukottamaan vaimoa ja lapsia, ottamaan oluen ja menemään aikaisin nukkumaan, niin aamulla olisi parempi olo.

   David saapui rouva Sandersin huoneeseen. Kathy piti äitiään kädestä ja itki hiljaa samalla kun Oscar loikoi vuoteella selkä rouva Sandersin jalkaa vasten. Kathy nousi halaamaan Davidia.
   Kathy istuutui takaisin ja tarttui jälleen äitinsä käteen. Ja kertoi, että hän ja Oscar olivat nyt kavereita. Kurotti silittämään Oscarin päätä. Kissa hyväksyi huomionosoituksen ja tönäisi Kathyn kättä kuonollaan.
   Todella erityinen kissa. David myönteli, ja käsitti, että pieni osa hänestä alkoi uskoa siihen.
   Davidin oli pakko kysyä jotain, mitä oli pohtinut aina Maryn kanssa keskusteltuaan. Tuntuiko Kathyn mielestä sopivalta, että Oscar oli paikalla lähdön tullessa?
   Kathy kertoi ajattelevansa Oscaria enkelinään. Joistakin eläimistä saa tunteen, että ne ymmärtävät, mitä tapahtuu. Oscarin ansiosta Kathy ei tuntenut itseään niin yksinäiseksi, ja Oscarin ansiosta hän tunsi, että äidin lähtö oli aivan luonnollinen asia.
   Katsoessaan Kathya David käsitti, että tämä kyllä selviäisi. Seuraavat päivät olisivat raskaita, mutta Kathy siirtyisi elämässään seuraavaan lukuun. Sellaiseen lukuun, mihin ei kuulunut päivittäisiä käyntejä Steere Housessa.
   David hyvästeli Kathyn ja käsitti, että heidän tuttavuutensa oli loppupisteessä. Kehotti Kathya pitämään huolta itsestään.
   Kathy nyökkäsi, kun David lähti ja jätti hänet - ja Oscarin - ajatuksiinsa.

   Ketarat oikosenaan retkottavaa Oscaria harjatessaan Mary totesi Davidille, että valvomisen jälkeen Oscar vaikutti melko voipuneelta. Oli kuin kissa olisi töissä aina silloin kun joku lähtee, ja sen jälkeen on aivan uuvuksissa.
   Myös Davidilla oli omat työnsä. Oli mentävä tapaamaan Ruth ja Frank Rubinsteinia.

   David muisti ensimmäisen tapaamisensa Rubinsteinin pariskunnan kanssa. Frank oli kertonut, kuinka Ruth oli alkanut tehdä outoja asioita, niin outoja, että oli pakko olla huolestunut. Joten David teki Ruthille muistitestejä.
   David kyseli Ruthilta arkipäiväisiä kysymyksiä. Ruth väisti taitavasti monet niistä siirtäen kysymyksen miehelleen. Sosiaaliset kyvyt olivat vielä täydessä terässä, mutta lyhytkestoisessa muistissa oli huolestuttavia aukkoja. Asia kävi selvemmäksi, kun David eristi Ruthin miehestään.
   Sitten toisenlainen testi. Ruthin täytyi piirtää iso ympyrä ja ajatella sen olevan kello. Ja sitten asettaa numerot omille paikoilleen kellotauluun.
   Ruth pysähtyi miettimään jokaisen numeron paikkaa. Mutta sai sijoitettua numerot paikoilleen. Sitten seuraava tehtävä.
   Ruthin tuli piirtää viisarit osoittamaan kellonaikaa 14.45. Ruth alkoi epäröidä. Ei ymmärtänyt, miksi sellainen testi piti tehdä. Naputteli paperia kynällä miettiessään kuumeisesti. Ei ollut koskaan ollut etevä matematiikassa. Davidilla ei ollut sydäntä kertoa, että testi liittyi enemmän visuospatiaalisiin taitoihin ja toiminnanohjaukseen kuin matematiikkaan. Ja siksi kellotestiä käytettiin paljon, nimittäin, jos siitä selviytyy, on todennäköistä, ettei ole sairastunut Alzheimerin tautiin. Lisäksi testi on merkittävä ilmaisin siitä, kuinka selviytyy tien päällä. David toivoo, että ajokorttiviranomaiset tekisivät kyseisen testin yhdessä näöntarkastuksen kanssa.
   Lopulta Ruth teki siirtonsa. Hän piirsi lyhemmän viisarin osoittamaan kakkosta. Ja sitten, kuten tuhannet muut muistihäiriöiset potilaat, hän asetti kellon minuuttiviisarin nelosen ja vitosen väliin, eikä suinkaan yhdeksikön kohdalle.
   David jatkoi vielä jonkin aikaa testejä. Ruth ei selviytynyt kovinkaan hyvin.
   Lopulta oli aika päättää tarkastus. David näki hiljaisen epätoivon Ruthin kasvoilla.  Tämä kuitenkin yritti vielä. Kun on paljon asioita mielessä, ajatus ei aina kulje niin kuin pitäisi - mutta kyllä kai pää on kunnossa?
   Mutta Ruthin katse sanoi jotain ihan muuta. Ruth tiesi, että hänellä oli ongelma. Yleensä ihmiset tietävät.
   David ei pystynyt kohtaamaan Ruthin katsetta. Hän katsoi lattiaa heidän välillään. Nyt Rubinsteinit tiesivät.
   Toisinaan huonojen uutisten kertominen synnyttää kyyneleitä. Sillä kertaa oli vain hiljaista.
   David pitää enemmän kyynelistä. Silloin voi ainakin tehdä jotain. Voi ojentaa kätensä ja antaa paperinenäliinarasian tiskiltä. Voi laskea kätensä lohduttavasti toisen olalle.
   Hiljaisuus on pahin.
   Lääketieteellisessä opetetaan olemaan pidättyvä mutta myötätuntoinen huonoja uutisia kerrottaessa. Kuuntele ja tue, mutta älä mene mukaan. Mikä on helpommin sanottu kuin tehty.
   Ruthin dementia oli Davidin arvion mukaan melko varhaisella asteella. Siinä menisi kolmesta viiteen vuotta, ennen kuin Ruth menettäisi kykynsä huolehtia itsestään.
   Frank otti arvion vastaan epäuskoisella katseella, jota seurasi pian suuttumus. Aivan kuin David olisi antanut hänen vaimolleen itse sairauden eikä diagnoosia.
   Joskus David vihasi työtään.

   Kun potilas on terminaalivaiheessa, lääkärit puhuvat hoidon rajoittamisesta. Nämä keskustelut eivät rajoitu vain siihen, elvytetäänkö potilas, jos hänen sydämensä pysähtyy tai hengitys lakkaa. Useimmiten noissa keskusteluissa käsitellään vaikeita kysymyksiä kokeista ja hoidoista luopumisesta sekä siitä, rajoitetaanko lääketieteellinen hoito vain oireita lievittävään hoitoon.
   Sellaisissa tapauksissa, missä potilaalla on kuolemaan johtava sairaus, kuten syöpä, keskustelut oireiden lievittämisestä ovat melko konkreettisia ja lääkärin on helppo puhua niistä omaisten kanssa. Ajatus kivun lievittämisen jatkamisesta jopa kuoleman nopeutumisen uhalla on useimpien mielestä hyväksyttävää. Niin toimitaan, kun muuta hoitoa ei voi tarjota.
   Samaa ei voi sanoa dementiasta. Koska potilas ei yleensä kärsi kivusta tai edes epämukavasta olosta, keskustelut ovat huomattavasti monimutkaisempia ja eettisesti abstrakteja. On mietittävä esim. pitäisikö antibiooteista luopua mahdollisesti hoidettavissa olevassa keuhkokuumeessa tai jättääkö teettämättä diagnoosit mahdollisesta syöpäsairaudesta.
   Kun on kyse Alzheimerista, vuoristorata, missä akuuttia sairautta seuraa osittainen toipuminen, saattaa antaa omaisille valheellista toivoa. Ajatus kulkee siten, että jos vain saadaan omainen tuon vaiheen yli, huomataan myös muuta kehitystä - jos parannetaan keuhkokuume, paranee se Alzheimerkin.
   Mutta yritys löytää paikka, mihin vetää raja dementiapotilaan tapauksessa voi olla haastava ja täynnä eettisiä ongelmia. Niin kävi myös Frank ja Ruth Rubensteinin kanssa.

   Akuutin šokkivaiheen jälkeen Rubinsteinit olivat hyväksyneet diagnoosin ja tehneet parhaansa tullakseen sen kanssa toimeen. Sitten Ruth oli alkanut menettää monia sosiaalisia taitojaan, jotka olivat peittäneet hänen muistihäiriötään. Tästä hämmentyneenä hän oli alkanut vetäytyä ystäviensä seurasta, minkä seurauksena hän oli masentunut.
   Ruthin kunto oli mennyt alaspäin ja häntä uutterasti tukenut Frank oli alkanut väsyä. David oli joutunut varovasti ehdottelemaan, että Frank joko palkkaisi apulaisen tai sijoittaisi Ruthin hoivakotiin. Frank ei ollut suostunut.
   Sitten Ruth oli sairastunut keuhkokuumeeseen ja hänen oli ollut pakko jäädä sairaalaan. Hoitojakson aikana hänen kuntonsa oli alkanut heiketä.
   Hoitojakson jälkeen aiempaa heikkokuntoisempi Ruth ei ollut palannut kotiin. Hänet oli siirretty Steere Houseen.

   Nyt Ruth oli menettänyt painoaan. Syytä ei tiedetty. Oli mahdollista, että kyseessä olisi syöpä. Mutta haluttiinko tutkimuksia? Ruth ei kuitenkaan kestäisi aggressiivisia hoitoja.
   Frank teki selväksi, että Ruthin eteen oli tehtävä kaikki mahdollinen. David lupasi. Hän soittaisi erikoislääkärille seuraavana päivänä. David ei uskonut, että siitä olisi apua, mutta Frank ei ollut valmis kuulemaan sitä.

   Sitten tuli eräs keskiviikko. Näytti tulevan aivan tavallinen päivä. David kävi Maryn pyynnöstä vilkaisemassa television ääressä nojatuolissaan istuvan Saulin jalkaa. Tulehdus oli lähtenyt leviämään aiemmasta antibioottikuurista huolimatta. Hiljattaisen kokeen mukaan Saul oli saanut yhä yleisemmän, erittäin vastustuskykyisen bakteerikannan.
   Pohtiessaan tilannetta David tunsi, että huoneessa oli myös joku muu. Laskiessaan katseensa hän näki Oscar istuvan lattialla katsellen häntä kiinteästi.
   Oscar lähti kävelemään Davidia kohti. Antoi rapsuttaa kevyesti korvan takaa. Hyppäsi Davidin syliin ja alkoi kehrätä.
   Mitä kissa tuumisi? David nyökkäsi potilaan suuntaan.
   Oscar katsoi hetken Saulia kuin arvioisi tilannetta. Sitten kissa loikkasi lattialle, käveli Saulin luokse, hyppäsi nojatuolin käsinojalle ja nuuhki ilmaa.
   Sitten Oscar hyppäsi alas ja tepasteli ulos huoneesta. David ajatteli saaneensa kissalta lausunnon. Akuuttia hätää ei olisi.

   Oli sellainen keskiviikko, sellainen päivä, että David halusi avata ajatteluaan. Hän kysyi Maryltä, ajatteliko tämä, että kissa pystyisi haistamaan jonkin hormonin tai jotain muuta, mitä ihminen ei huomaa.
   Mary ei ollut varma. Hän oli lukenut kertomuksia terveydenhoidon työntekijöistä, jotka sanovat voivansa haistaa, kun kuolema on lähellä. Toisaalta, ehkä kissa matkii henkilökunnan käytöstä.
   Olihan tuossa järkeä. Tiettyyn pisteeseen saakka. Mutta joskus Oscar on paikalla ennen hoitohenkilökuntaa. Lisäksi, mikä sitten selittäisi sen, että kissa tepasteli ylväästi huoneesta, vaikka huolestuneen oloinen David tutki Saulia. Ei Oscar ainakaan silloin ottanut minkään sortin vaikutteita Davidilta.
   Milloin Mary ajatteli ensimmäisen kerran, mitä Oscar mahtoi tehdä?
   Ensin Mary oli kuullut, kuinka Oscar oli ollut paikalla joidenkin potilaiden lähdön hetkellä. Hellyttäviä tarinoita. Mutta ei vielä muuta.
   Sitten eräs potilas, Ralph Reynold, oli kuolemaisillaan. Henkilökunta yritti tehdä Ralphin olon mahdollisimman mukavaksi. Eräs lähihoitaja kantoi Oscarin huoneeseen, laski vuoteen päälle.
   Oscar katsoi ympärillä olevia ihmisiä kuin kaikki olisivat pähkähulluja. Ja juoksi ulos huoneesta. Henkilökunta löysi kissan vasta tuntien kuluttua piileskelemästä kanslian työpöydän alta.
   Ralph sinnitteli. Ja sinnitteli. Vielä puolentoista vuorokauden ajan. Vastoin henkilökunnan odotuksia.
   Sitten yhtäkkiä henkilökunta huomasi Oscarin. Tämä käveli Ralphin huoneen suljetun oven edessä. Ja näytti pohjattoman onnettomalta.
   Kun ovi avattiin, Oscar syöksyi sisään ja hyppäsi Ralphin viereen. Käpertyi siihen ja kieltäytyi liikahtamastakaan.
   Muutamaa tuntia myöhemmin Ralph oli poissa. Oscar ei lähtenyt hänen viereltään ennen kuin hautausurakoitsija saapui.
   Mary tarkkaili Davidin reaktioita. ja hymyili leveästi. Hän näytti käsittävän, että David oli päässyt jonkinlaiseen käännekohtaan. Davidin oli myönnettävä, että kissassa on jotain epätavallista, vai mitä? Ja koska David oli tutkija, eikö hän voisi tutkia asiaa? Jospa vaikka puhuisi Oscarin valvoessa kuolleiden potilaiden omaisia?
   
   Donna Richards oli lähtenyt paria vuotta aiemmin Steere Housesta muihin töihin. Hänen äitinsä oli kuollut vähän sen jälkeen, Oscar vierellään.
   Donnan äiti oli sairastunut Lewyn kappale -tautiin (LKT). Vaikka LKT on todennäköisesti toiseksi yleisin dementian syy, se jää usein alidiagnosoiduksi, koska se on niin samankaltainen kuin Parkinsonin tauti ja Alzheimerin tauti. Samoin kuin Parkinsonissa, myös LKT´ssa on liikehäiriöitä, sairastuneet ovat jäykkiä ja epävarmoja jaloistaan. Heillä on usein psykoottisia oireita, kuten hallusinaatioita, unihäiriöitä ja merkittäviä käytöshäiriöitä - sekä äärimmäistä herkkyyttä ja sietokyvyn puutetta psykoosilääkkeille, joita usein virheellisesti määrätään hallusinaatioiden vuoksi.
   Donnan äiti oli viety parhaiden lääkäreiden luokse ja nämä olivat vain antaneet pillereitä. Lääkärit olivat luulleet äidin olleen masentunut ja määränneet tälle masennuslääkkeitä. Äiti ei ollut pystynyt nukkumaan ja oli saanut unilääkkeitä. Muisti oli pettänyt ja siihen oli annettu muistilääkkeitä. Lopulta äiti oli määrätty psykiatriseen sairaalaan pelkästään mömmöistä vieroittamisen takia. Donnan mielestä oli outoa, että äiti oli täytynyt laittaa sairaalaan, jotta tämä pääsisi eroon lääkkeistä.
   Davidin mielestä siinä ei valitettavasti ollut mitään erityisen outoa. Yhdysvalloissa yli neljäsosa sairaalaan sijoittamisista on nykyisin seurausta ylilääkitsemisen yhteisvaikutuksista.
   Loppuvaiheessa Donnalla, yksinhuoltajalla, oli ollut minuuttiaikataulu. Hänellä oli ollut pakko olla strategia pystyäkseen tekemään töitä, huolehtimaan pojastaan ja olemaan paikalla äitiään varten. Pahinta oli ollut syyllisyys siitä, että ei ollut paikalla toista varten. Jos oli jäänyt äidin takia pois pojan uintitapahtumasta, Donna tunsi syyllisyyttä. Jos oli ollut uintitapahtumassa eikä äitinsä luona, Donna tunsi syyllisyyttä. Ja joskus lähtiessään Steere Housesta Donna oli tuntenut musertavaa syyllisyyttä siitä, että oli laittanut äitinsä hoivakotiin.
   Kun Donnan äiti oli ollut edes jotenkin tolkuissaan, tämä oli vihannut kissoja. Mutta kun dementia oli edennyt, hän oli näyttänyt saavan yhä enemmän lohtua yksikön eläimistä.
   Oscar ei ollut hakeutunut Donnan äidin luokse. Mutta joskus Oscarin kulkiessa ohi äiti oli ryhtynyt puhumaan tälle, tämä oli pysähtynyt. Ei Oscar ollut käpertynyt makuulle eikä edes pysähtynyt pitkäksi aikaa, mutta oli pysähtynyt kuitenkin, vähän kuin kuulemaan uutisia.

   Kun sitten äiti sairastui viimeisen kerran, Oscar kävi toisinaan huoneessa tervehtimässä. Aivan kuin olisi tiennyt, että Donna tarvitsee tukea. Antoi rapsuttaa leuan alta ja hieroa korvia, mutta sekin tuntui kuin olisi tiennyt sen auttavan Donnaa. Niin kuin auttoikin. Kissan silittämisessä on jotain rauhoittavaa.
   Kun äidillä oli vain muutama tunti aikaa, yksi hoitajista tuli puhumaan Donnan kanssa kehottaen tätä menemään kotiin hetkiseksi. Donna ei ollut varma, oliko se hyvä ajatus. Mutta hoitaja suostutteli lähtemään.
   Kun Donna oli lähtenyt, äiti poistui tästä maailmasta. Rehellisesti, Donna arveli, että äiti odotti, että tytär poistuu paikalta ennen kuin itse luovuttaa. Se kuului äidin tyyliin.
   Donna hymyili, kun muistutti Davidille, ettei äiti kuitenkaan ollut lähdön hetkellä yksin. Oscar oli siellä.

   Steere Housen asukkaiden omaisilla on eri tapoja käsitellä läheisen sairastumista dementiaan. Mary jakaa omaiset neljään luokkaan: vihaisiin, syyllisyydentuntoisiin, pelokkaisiin sekä niihin, jotka ovat kaikkea kolmea.
   Syyllisyydentuntoiset eivät ole kaikista vaikeimpia tapauksia. Hoitajan on vain kasvatettava paksu nahka. Nämä omaiset karjuvat usein typeristä asioista ja useimmat heistä rauhoittuvat lopulta.
   Ne, jotka pelkäävät sairautta, yleensä kieltävät kaiken muita enemmän. Tulevat ja kyseenalaistavat kaiken. Jos esim. ruokavaliota muutetaan, siitä seuraa noin miljoona kysymystä. Näitä tapauksia Mary pitää hankalampina, koska omaisia tulee niin sääli. Kun nämä lopulta käsittävät, mitä heidän omaiselleen tapahtuu, nämä näyttävät siltä "kuin heitä olisi piesty kakkosnelosella".
   Vihaiset syyttävät henkilökuntaa kaikesta. Väittävät esim. ettei henkilökunta halua hoidettavan parantuvan.

   Saulin tytär Barbara oli yksi Maryn luokituksen mukaisesti syyllisyydentuntoinen. Kun tämä oli erään kerran käynyt Steere Housessa ja päästänyt paineitaan kovaäänisesti, David kävi tapaamassa tätä Saulin huoneessa.
   David tapasi Barbaran makaamasta vuoteella pää isänsä sylissä. Tämän silmät punoittivat, ripsiväri oli levinnyt. Noustessaan istumaan Barbara pyyhki silmiään puseronsa hihaan.
   David mainitsi, että Barbara oli ollut melko ankara henkilökuntaa kohtaan. Tämä sai Barbaran itkemään. Sai aikaan sielua puhdistavan tulvan. David alkoi tuntea olonsa kauheaksi.
   Kun Barbaran itku vaimeni, David ojensi nenäliinan. Barbara sanoi olevansa pahoillaan käytöksestään. Ja tuntevansa itsensä typeräksi.
   Asia vain oli niin, että Barbara tulee paikalle ilman että tietäisi, mitä pitäisi tehdä. Hän ei edes ollut varma, tiesikö hänen isänsä, että tämän tytär oli siellä.
   David tiesi, että ajatusten tasolla Barbara ymmärsi, mitä tämän isälle oli tapahtunut, mutta kun tämä katsoi isäänsä, tämä pystyi näkemään yhä vain sen miehen, joka toinen oli joskus ollut. David halusi tietää, pystyikö Barbara puhumaan kenenkään kanssa tilanteesta. Kenenkään ei pitäisi joutua kamppailemaan yksin noiden asioiden kanssa.
   Barbara puhui toisinaan poikansa kanssa, silloin kun he molemmat olivat paikalla. Poika pärjäsi isoisänsä kanssa. Kertoi vitsejä tai luki lehden urheilusivuja. Poikaa ei järkyttänyt mikään, ei paikassa eikä isoisän kunnossa. Joskus poika sai isoisänsä jopa hymyilemään.
   Mutta Barbara ei siinä onnistunut.
   Barbara tunsi itsensä niin syylliseksi kaiken aikaa. Aina kun hän lähti, hän itki koko matkan kotiin.
   Barbara tiesi, että Davidin mielestä oli väärin vaatia lisää hoitoja Saulille. Mutta silloin kun Saul vielä pystyi puhumaan, tämä oli sanonut haluavansa, että kaikki mahdollinen tehdään.
   David tiesi, että edessä tulisi olemaan pitkä keskustelu Saulin loppuvaiheiden valinnoista. Mutta sinä päivänä ei ollut se hetki. Ei ollut se hetki, jolloin David sanoisi Barbaralle, että se isä, joka vei Barbaran ja tämän pojan baseball-otteluihin, ei enää koskaan palaisi.

   David halusi jatkaa mysteerin selvittämistä. Mutta millä suunnalla? Mary muistutti, että kaikista omaisista sisarukset Rita ja Annette luultavasti viettivät eniten aikaa Steere Housessa.
   Aivan. kaksi sisarusta oli viettänyt keskeytymättömän vuosikymmenen hoivakodissa. Ensin nämä olivat hoitaneet isäänsä ja sitten äitiään.
   David jännitti, miten sisarukset suhtautuisivat. Vuosikymmenen mittaisen vierailun jälkeen, vieläkö he haluaisivat käydä Steere Housessa?
   Kyllä he halusivat. He puhuivat aina mielellään Oscarista. Ja olihan se mukava tavata vanhoja ystäviä.

   David saapui sovittuna päivänä Steere Houseen. Missä sisarukset istuivat seuranaan useita henkilökunnan jäseniä. Oli kulunut aikaa heidän lähes päivittäisistä käynneistään, ja selvästikin he vaihtoivat uusia kuulumisia elämässään tärkeiksi tulleiden ihmisten kanssa.
   David viipyili hetken taustalla katsoen kuinka hoitajat ja lähihoitajat tulivat juttelemaan. Hän huomasi, kuinka luontevaksi kumpikin tytär tunsi olonsa työntekijöiden kanssa. Oli kuin olisi katsonut perhetapahtumaa.
   Sitten Rita huomasi Davidin ja tervehti kättään heilauttamalla.

   Rita totesi, kuinka monet ihmiset eivät halua päästää irti. David oli samaa mieltä, mutta halusi myös Ritan näkemyksen asiasta. Miksi tämä niin ajatteli?
   Koska ihmiset haluaa takaisin huonoimmalla mahdollisella tavalla. Haluaa takaisin sen joka toinen oli joskus ollut. Mutta se on mahdotonta.
   Miten sisarukset sitten olivat tulleet toimeen menetystensä kanssa? No, aikaahan se oli vienyt. Mutta aluksi oli ollut kyse suunnan muuttamisesta ja harhaan johtamisesta.
   Tuo oli uutta Davidille. Mistä oli kyse?
   No, erään kerran isä oli soittanut keskellä yötä kotoaan. Valitti että on oudossa paikassa oudon naisihmisen kanssa. Halusi mennä kotiin. Siinä meni vähän aikaa, ennen kuin isä uskoi oudon naisihmisen olevan oma vaimo. Kun soitot alkoivat yleistyä, oli tehtävä jotain. Tyttäret ratkaisivat asian vaihtamalla puheenaihetta. Kun vähän aikaa olivat jutustelleet, kaikki oli jälleen ihan hyvin.
   Kun äiti muutti Steere Houseen, tämä muisti talon samaksi paikaksi, missä oli käynyt miestään katsomassa tämän elämän viimeisinä aikoina. Äiti muisti myös monta työntekijää. Joskus kun istuivat äidin huoneessa, tämä saattoi kysyä isästä. Silloin tyttäret kertoivat isän olevan puhelimessa ja palaavan kun ehtii.
   Lopulta tyttäret kokivat tulleensa eteviksi harhaan johtamisessa. Eivätkä he tunteneet syyllisyyttä. Se valehtelemiseltä edes tuntunut, pikemminkin näyttelemiseltä. Koska he eivät pystyneet tuomaan toista heidän todellisuuteensa, he menivät itse sinne toiseen todellisuuteen.
   Harhautus myös auttoi tyttäriä. Auttoi keskittymään hetkeen. Muussa tapauksessa ajatukset olisivat kulkeneet eteen- ja taaksepäin eivätkä olisi asettuneet. Hermostuttavaa sellainen olisi ollut.
   Ei se silti helppoa ollut. Joinakin päivinä sitä lähti kyyneleet silmissä. Joinakin päivinä sitä romahti.
   Tyttäret saivat lohtua pikkuasioista. Äiti rakasti cajuan-musiikkia. Aivan lopussakin tämä oli lyönyt tahtia jalallaan, kun suosikkikappale oli soinut. Ja jäätelöä meni loppuun saakka.
   Tyttäret olivat ihastuneita talon kissoihin. Ja Oscar oli uskomaton.
   Ennen äidin kuolemaa oli ollut monta väärää hälytystä. Joka kerran kun tämä oli mennyt huonommaksi, Oscar käväisi huoneessa tarkastamassa tämän. Eikä jäänyt pitkäksi ajaksi. Tuo ei ollut yllättänyt sisaruksia, he olivat kuulleet Oscarista.
   Sitten Rita alkoi kertoa äidin viimeisestä päivästä.

   Aluksi se oli vain selvää raapimisen ääntä. Raps, raps, raps. Sisarukset ihmettelivät, mitä nyt. Avasivat suljetun oven, katsoivat käytävään, eivätkä nähneet kissaa. Ja sitten se kuului jälleen. Raps, raps, raps.
   Raapimista kuului ehkä tunnin verran. Sitten oveen koputettiin.
   Lähihoitaja kysyi, voiko oven jättää auki. Oscar oli tepastellut oven takana ja yrittänyt epätoivoisesti päästä sisään. Sitten kissa oli väsynyt odottelemaan ja mennyt viereiseen huoneeseen. Oli raapinut seinää kertoakseen olevansa siellä ja haluavansa tulla sisälle.
   No, mikäpä siinä. Ovi avattiin.
   Oscar ryntäsi naapurista tulipalokiireellä ja hyppäsi äidin vuoteeseen. Polki itselleen paikan äidin viereen ja katsoi sitten tyttäriä tyytyväinen ilme naamallaan. Istuutui, käpertyi kerälle äidin kylkeen ja nukahti.
   Vähän myöhemmin sama lähihoitaja palasi huoneeseen. Oli aikeissa vaihtaa petivaatteita. Yritti hätistää Oscarin pois, jotta voisi vaihtaa lakanat.
   Oscar katsoi hoitajaa ja kieltäytyi lähtemästä. Kun hoitaja yritti nostaa kissan pois, tämä sähähti ja läimäytti kättä tassullaan. Lyhyen taistelun ja jumittamisen jälkeen hoitaja luovutti.
   Oscar oli paikalla, kun äiti nukkui pois. Oscar oli paikalla vielä kun hautausurakoitsija saapui.
   Sisarukset muistelivat, kuinka äitiä lähdettiin kuljettamaan. Oscar nousi seisomaan aivan kuin olisi tehnyt kunniaa. Kuin vartiosotilas.

   Jeanne Ferretti muisteli, kuinka hänen miehensä Lino vietti viimeiset aikansa Steere Housessa. Lino oli säveltäjä, musiikkimies viimeiseen asti. Aivan elämänsä loppuvaiheessakin tämä vielä reagoi musiikkiin. Jeannette kysyi Davidilta, mistä se johtuu. Miksi Alzheimer on niin kummallinen sairaus?
   David arvelee, että tietyt syvään painuneet muistot eivät koskaan katoa. Luultavasti monetkin muistot ovat jäljellä. Ne vain eivät ole helposti saatavilla. Jos tietokone hajoaa, tiedostot ovat edelleen kovalevyllä. Hajonneella koneella niitä vain ei saa esille.
   Jotain kuitenkin pääsee läpi. Luultavasti siksi niin monet reagoivat lapsiin ja eläimiin. Kuten Oscariin.
   Jeannette muisteli, kuinka hän oli vierailulla Steere Housessa. Lino oli huonossa kunnossa, mutta sinnitteli. Hoitaja sanoi omana arvionaan, että Linolla olisi vielä aikaa jäljellä. Jeannetten kannattaisi käydä kotona.
   Kun Jeannette oli lähtenyt, hänet soitettiin takaisin saman tien. Kun hän palasi, hän käsitti, että jotain oli muuttunut. Huoneessa valot oli himmennetty.
   Sitten Jeannette näki Oscarin. Tämä istui vuoteessa pitämässä omia yksityisiä valvojaisiaan.
   Silloin Jeannette tiesi. Hän oli kuullut Oscarista muilta kerroksessa käyviltä.

   David kävi toisinaan syvällisiä keskusteluja Idan kanssa. Joskus jopa elämän tarkoituksesta.
   Erään kerran David kertoi ajattelevansa, että meidän ajallamme täällä maan päällä on jokin syvempikin merkitys. Ainakin hän toivoo niin. David ei pysty tekemään työtään hyväksymättä sitä, että lääketieteessä on useita mysteerejä, jotka ovat paljon yliopistossa opittua tiedettä syvemmällä.
   Sillä kerralla jutustelun jälkeen Davidin täytyi mennä tapaamaan uutta potilasta. Ida oli nähnyt, kun tämä oli tuotu. Ei näyttänyt olevan kovin hyvässä hapessa.
   Davidin oli syytä mennä paikalle ennen kuin Oscar ehtisi.

   Silläkin kerralla Ida sai Davidin ajattelemaan kuten usein muulloinkin oli käynyt. Sillä kertaa ajatukset koskivat Davidin ensimmäistä kohtaamista selittämättömän kanssa.
   Nuorena harjoittelijana Pittsburghin yliopistossa David oli mennyt eräänä aamuna sairaalahuoneeseen katsomaan potilasta, vähän yli kolmekymppistä nuorta naista, joka oli otettu sisään keuhkokuumeeseen viittaavien oireiden vuoksi. Tuona aamuna tämä oli näyttänyt kalpealta ja pelästyneeltä.
   David oli kysynyt pakotetun  hyväntuulisesti, miten siellä voidaan. Potilas oli katsonut lääkäriä aivan kuin olisi yrittänyt päättää, voisiko tuohon luottaa.
   Lopulta tyttö sanoi tuntevansa olonsa ihan hyväksi. Mutta jatkoi, että oli nähnyt unta, minkä mukaan hän kuolisi sinä päivänä. Untahan se vain oli, hän tiesi sen, mutta oli silti pelosta suunniltaan.
   David yritti muistaa, mitä opiskelijoille oli opetettu täysin irrationaalisista peloista. Hän laski kätensä potilaan olalle. Teki parhaansa esittääkseen lääkäriä.
   Potilaan ei tarvitsisi olla lainkaan huolissaan. Itse asiassa hän saattaisi päästä jo sinä päivänä kotiin. Antibioottien pitäisi hoitaa loput ja normaalielämään pitäisi päästä ihan muutaman päivän aikana.
   David oli ehkä uusi lääkärin ammatissa, mutta hän tiesi, että potilaan pelon kuunteleminen oli todennäköisin tapa rikkoa jännitys. Hän tarkoittaa sitä, että kaikkihan me haluamme tulla kuulluiksi, tuntea, että pelkomme - kuinka oudoilta ne sitten tuntuvatkin - otetaan vakavasti.
   Tutkiessaan potilasta David tunsi tämän rentoutuvan. Päästä varpaisiin -tutkimuksen joka askeleella David kertoi tälle, ettei löytänyt muuta vikaa kuin jo heikkenevät merkit tämän vasemman keuhkopussin alaosassa viipyvästä keuhkokuumeesta. Kun tutkimus oli tehty, tyttö hymyili jälleen.
   David lähti huoneesta melko tyytyväiseltä itseensä. Hänestä oli tulossa ihan pätevä lääkäri.
   Kolme tuntia myöhemmin David sai hätäkutsun. Kuka? Hoitaja ei tiennyt. Välitti vain kutsun potilaan hoitajalta.
   Juostessaan samaan kerrokseen, missä oli käynyt nuoren potilaan luona, David järkeili, ettei se voinut olla hän. Olihan kerroksessa monta sairaampaa ja vahnempaa potilasta.
   Kansliasta lähihoitaja ohjasi Davidin poispäin nuoren potilaan huoneesta. David tunsi kieroa helpotuksen tunnetta.
   Vähän ajan päästä David näki jonkun makaavan lattialla. Se oli hän.
   Hän oli käpertynyt lattialle sikiöasentoon kasvot seinää kohti. David tunnisti hänet, vaikka ei nähnyt kasvoja.
   Hoitajat olivat kehottaneet potilasta lähtemään kävelylle, vähän verryttelemään ennen kotiutusta. Äkkiä tämä oli romahtanut. Hoitaja oli nähnyt, että potilaalla oli hengitysvaikeuksia.
   Davidin kumartuessa potilaan tasolle ja kääntäessä tämän seinästä itseensä päin, heidän katseensa kohtasivat. David näki ilmeen - pelkoa, petetyksi tulemista, syytöstä - jota hän on kantanut mukanaan tähän päivään saakka.
   David yritti rauhoittaa tyttöä. Mutta sillä kertaa hän oli itse peloissaan. Ja toinen kuuli sen Davidin äänestä. Tyttö alkoi nyyhkyttää.
   David tarttui potilasta kainaloista ja tuki tämän käytävän seinää vasten. Sitten hän antoi happea kannettavasta säiliöstä ja vajosi istumaan tämän viereen.
   Hetken tyttö näytti toipuvan.. Sitten hänen katseensa alkoi harhailla. Sitten silmät kääntyivät ympäri ja hän vajosi lattialle.
   Sydänelvytys aloitettiin. Kolmenkymmenen minuutin kuluttua yritykset lopetettiin. David julisti kuolleeksi henkilön, joka aiemmin samana päivänä oli kertonut hänelle kuolevansa.
   Hän oli ollut peloissaan. Miksi David ei ollut määrännyt enempää testejä? Miksi David ei ollut jäänyt hänen luokseen? Tutkimuksen kaikki osat olivat antaneet normaalin tuloksen, mutta hän oli tiennyt enemmän.
   Muutaman päivän kuluttua ruumiinavaus kertoi, että iso verihyytymä oli kulkeutunut hänen keuhkoihinsa. Ruumiinavaus kertoi myös, että hänellä oli ollut harvinainen ja aiemmin diagnosoimaton verisairaus, joka altisti hänet kohtaloonsa. Loppujen lopuksi kuolemalle löytyi tieteellinen selitys.
   Mutta miten voisi selittää hänen unensa?

   Tapauksen jälkeen David on nähnyt muitakin outoja asioita. Oli mies, jolla oli laajalle levinnyt syöpä. Syöpä, joka katosi vuotta myöhemmin - huolimatta siitä, että mies oli kieltäytynyt aggressiivisista hoidoista. Hän oli sellainen, jonka olisi pitänyt kuolla. Mutta hän ei kuollut.
   Oli myös mies, joka vaati päästä sairaalaan sisälle, koska "jokin oli vialla" huolimatta siitä, että kaikki testit väittivät muuta. Yrittivät kotiuttaa miehen, mutta hän kieltäytyi lähtemästä. He kaikki pitivät häntä kahelina ja määräsivät hänet jopa psykiatriseen testiin. Mutta sitten sydänmonitori viimein huomasi hengenvaarallisen rytmihäiriön, joka aiheutti hänen oireensa. Kuten Davidin nuori potilas hänkin oli tiennyt - eikä luultavasti olisi enää täällä, jos olisi kuunnellut asiantuntijoita.
   Oli iäkkäänpuoleinen nainen, joka ilmoitti 31.12.1999 saavuttaneensa tavoitteensa elää vuosisadan vaihteeseen. Hän totesi aivan arkipäiväisesti kuolevansa sinä päivänä. Kaikki testit osoittivat, ettei hänessä ollut mitään vikaa. Hän vain tuli sairaalaan, koska oli valmis lähtemään. Ja tunteja myöhemmin hän kuoli, tuntemattomasta syystä.

   Tiede on vienyt lääkärit pitkälle, mutta silti hekin raapivat vain pintaa. Loput ovat arvoitusta.
   Ehkä jotkut ihmiset vain tietävät, milloin heidän aikansa on tullut.
   Samoin eräät kissat.

   Erään kerran kävellessään Steere Housen käytävää David näki käytävän tuolissa nukkuvan potilaan, Louisen. David mietti, mahtoiko Louise nähdä unia.
   Näkevätkö dementikot unia samalla tavoin kuin ennen, vai ovatko näiden unet sairauden sivutuotteena sekavia ja hermostuneita? Tarjoavatko unet näille pakopaikan valvetilan sekaannuksesta, vai lisäävätkö ne vain sitä?
   Unet ovat tärkeitä oppimisen kannalta, ne antavat aivoille tilaisuuden järjestäytyä uudelleen, käsitellä muistoja ja ehkä varastoida niitä myöhempää käyttöä varten. Mutta mitä merkitystä sillä on muistihäiriöstä kärsivälle?
   Sairauden myöhemmissä vaiheissa potilaiden unista kuulee yhä vähemmän. Ehkä ne lakkaavat olemasta yhtä tärkeitä tai muistettavia. Ehkä dementikot menettävät muistonsa niistäkin.
   David toivoi Louisen olevan rauhassa unimaailmassaan. Toivoi, että jotkin muistoista, joihin tämä ei päässyt käsiksi valveilla, palaisivat tämän luokse unessa.
   Uneksiko Louise miehestään, komeasta lentäjästä toisen maailmansodan ajan asepuvussaan? David mietti, millaista Louisen elämä oli ollut silloin, miltä tuntui rakastaa jotakuta, joka oli lähtenyt taistelemaan. Ehkä Louise eli unessaan uudestaan rajattoman riemunsa nähdessään miehensä elossa ja turvassa, nuoren perheen taas yhdessä, valmiina jatkamaan elämää.
   David ajatteli, että joidenkin muistojen ei pitäisi koskaan hukkua. Löytyvätkö ne uudelleen unissa?

   David oli monesti lähtenyt etsimään vastauksia, ja monesti palannut mukanaan uusia kysymyksiä. Siitä huolimatta vierailut tarjosivat tuoreita näkemyksiä sairauteen, joka vaikutti niin moniin potilaisiin ja näiden omaisiin. Tavallaan he muokkasivat Davidista ymmärtäväisempää lääkäriä.
   David ajatteli Marya ja sitä, mikä teki tästä niin hyvän työssään. David on varma, että suuri osa Maryn huolehtivuudesta ja myötätunnosta on synnynnäistä. Mutta David tiesi myös, että Mary oli joutunut kokemaan yhtä ja toista.
   Mary oli mennyt naimisiin unelmiensa miehen kanssa, mutta huomannut olevansa väkivaltaisessa suhteessa. Kun hän antoi miehensä ilmi poliisille, tämä teki itsemurhan kostoksi.
   Elettyään kaiken tämän läpi ja kasvatettuaan kaksi lasta Marysta oli tullut vaativa asiakas, joka armotta keskittyi kaikkeen positiiviseen. Kun David kerran näki Maryn kasvoilla suhteellisen valjun ilmeen, hän huolestui.
   Näytti siltä, että Rhode Islandin osavaltio ei antaisikaan Steere Houselle yhtä paljon potilaskohtaista rahoitusta kuin edellisenä vuonna, ja toimistopäällikkö oli väläytellyt uusia leikkauksia.
   Joka vuosi sama juttu. Osavaltio vaatii tekemään yhä enemmän yhä vähemmällä. Huonossa taloustilanteessa hoivakodit ovat helppoja kohteita byrokraateille, jotka koettavat leikata budjettia mistä vain pystyvät. Steere Housen potilaat tuskin tulisivat kokoontumaan noiden toimistojen eteen mekkaloimaan.

   No, hallintojutut olivat hallintojuttuja. Potilaista täytyi joka tapauksessa pitää huolta. Saul oli viety sairaalaan, hän oli ollut erittäin huonon oloinen. Ensimmäisen kerran David oli nähnyt Saulin pitävän television kiinni ja makailevan vuoteessa. Jalan tulehdus oli lähtenyt leviämään ja David oli epäillyt verenmyrkytystä.
   Saulin tytär oli soittanut. Mary arveli, että Saul oli teho-osastolla.
   Uutiset eivät yllättäneet Davidia. Lähtiessään hoivakodista Saul näytti olevan lähellä kuolemaa. David tiesi, että se oli vain ajan kysymys.
   Mary tiesi, että David oli toivonut, että Barbara olisi jättänyt Saulin saattohoitoon Steere Houseen, missä Oscar olisi voinut huolehtia tästä. Mutta kissasta puheen ollen, mitäpä jos David kävisi vilkaisemassa Saulin huonetta.
   David käveli käytävää pitkin kohti Saulin huonetta. Matkalla hän ohitti Ruthin ja Frankin, jotka kävelivät käsi kädessä. Ruth oli kertaalleen lopettanut syömisen ja ollut hyvin heikossa kunnossa, mutta nyt tämä näytti paremmalta. Davidin kysyessä asiassa Frankin hymy ulottui korvasta korvaan.
   Kyllähän David tiesi, että voitto oli väliaikainen. Siitä huolimatta hän oli iloinen pariskunnan puolesta.

   David ei ollut aivan varma, mitä hänen olisi pitänyt odottaa näkevänsä Saulin huoneessa. Siellä oli pimeää ja Saulin tavarat oli aseteltu pikkutarkasti odottamaan hänen paluutaan.
   Sitten David näki jonkin liikkuvan. Hämärässä valossa hän tunnisti kissan hahmon. Oscar oli aloittanut valvojaisensa. Sillä kertaa ilman potilasta.

   Soitto tuli heti puolenyön jälkeen. Nuori lääkäri esitti surunvalittelunsa. Kertoi, että Davidin potilas Saul Strahan oli kuollut.
   Sairaalasta oli soitettu myös Saulin tyttärelle. Tytär oli ottanut asian todella raskaasti, mutta oli nyt sairaalassa isänsä luona. David pyysi lääkäriä esittämään hänen puolestaan surunvalittelut ja kiitti.
   Suljettuaan puhelimen David tuijotti pimeyteen ja ajatteli Saulia. Heitti yötaivaalle nopeat hyvästit ja ajatteli tämän tytärtä. Ehtikö Barbara hyvästellä isänsä? Luultavasti ei. David mietti, oliko Saulin pappi ollut paikalla.
   Davidin oli vaikea nukahtaa. Hän ajatteli Oscaria katsomassa ulos Saulin huoneen ikkunasta. Ehkä tuijottamassa sairaalan suuntaan.
   Kaikki toimenpiteet olivat sillä kertaa olleet turhia. Saulin aika vain oli koittanut. David sanoi itselleen, että ainakin Saul oli saanut rauhan. Tämä oli siirtynyt eteenpäin, mitä se sitten tarkoittikin.
   David toivoi, että siirtyminen olisi vain tapahtunut paremmalla tavalla.

   Cyndy Viveiros koki olleensa äitinsä saattohoidon ajan melko yksin. Tosin hoivakodin henkilökunta oli hienoa, heiltä hän ei olisi voinut pyytää enempää.
   Mutta Oscaria Cyndy arvosti erityisesti. Siitä, mitä tämä teki äidin puolesta. Mutta Cyndy uskoi myös, että Oscar oli siellä myös häntä itseään varten. Kun Oscar teki vierailun huoneessa, se oli uskomattoman rauhoittavaa.
   Äiti oli maannut huoneessaan, elämä oli valunut pois. Jo usean päivän ajan oli ollut odotettavissa, että lähtö oli tulossa. Oscarkin oli tuntunut hieman hämmentyneeltä äidin sitkeydestä. Kissa, jonka kaikki sanoivat osaavan ennustaa kuoleman, oli käynyt huoneessa joka päivä, mutta mitään ei ollut tapahtunut.
   Mutta sitten muutaman päivän ajan Oscarin askeleet olivat vaikuttaneet määrätietoisemmilta.
   Cyndy oli nähnyt unia, missä Oscar oli ollut istumassa äidin vuoteella. Kauheita unia, jotka olivat herättäneet Cyndyn sikeästä unesta. Joka yö samaan aikaan. Tasan kello kolmelta.
   Kun Cyndy oli nähnyt ensimmäisen kerran Oscarin istuvan äidin huoneen ovella, hän oli ollut peloissaan. Kun Oscar oli kävellyt sisään, Cyndy oli pidättänyt hengitystään - hän tiesi, mitä Oscarin vierailu saattoi tarkoittaa.
   Mutta Oscar ei ollutkaan hypännyt äidin vuoteelle. Ei, Oscar oli istuutunut Cyndyn viereen. Asettunut viereiselle tuolille istumaan takajalkojensa varaan ja katsellut Cyndyä aivan kuin kysyäkseen tämän vointia.
   Ja kun Cyndy oli ojentanut kättään silittääkseen Oscarin päätä tämä kehräsi pitkään ja äänekkäästi aivan kuin olisi ollut todella tyytyväinen oloonsa.
   Cyndyn vierailujen aikana Oscar tervehti Cyndyä joka päivä osaston etuovella. Cyndystä tuntui, että Oscar saattoi hänet käytävää pitkin äidin huoneeseen. Ja Oscar pysyi Cyndyn luona koko vierailun ajan.
   Cyndy oli tuntenut paljon syyllisyyttä äidin pitkän sairauden aikana. Oli ollut aivan sama, kuinka paljon hän oli tehnyt, aina tuntui olevan paljon enemmän tehtävää. Paljon sellaista, mikä aina jäi tekemättä.
   Sitten Cyndy käsitti alkaneensa tuntea syyllisyyttä siitä, ettei hän enää tuntenut syyllisyyttä. Äidin odotettavissa ollut kuolema tuntui luonnolliselta lopulta tämän kärsimyksilleen. Mutta Cyndy kysyi itseltään, miksi hän sen hyväksyi.
   Erään kerran Oscar käveli Cyndyn luokse ja istuutui. Cyndy kumartui silittämään ja Oscar kehräsi hiljaa. Cyndy otti kissan syliin ja rapsutti tämän pehmeää vatsaa samalla kun molemmat katselivat äitiä pimennetyn huoneen poikki. Jonkin ajan kuluttua Oscar hyppäsi Cyndyn sylistä äidin vuoteeseen. Näytti nuuhkivan ilmaa, sitten kierähti selälleen ja venytteli kissamaisesti. Ja sitten kääntyi äidin puoleen ja kiinnitti huomionsa tähän.
   Cyndy mietti, oliko tämä Oscarin antama merkki. Taisi jopa kysyä kissalta, tapahtuuko se pian.
   Yön pitkinä tunteina, hakeakseen lohtua, Cyndy otti äidin rukousnauhan yöpöydältä ja alkoi lukea Isä meidän -rukousta ääneen.
   Kun Cyndy pääsi loppuun, hän istuutui jälleen ja tunsi itsensä äkkiä hyvin väsyneeksi. Ensimmäistä kertaa hän halusi kipeästi mennä kotiin. Hän mutisi vaistomaisesti suoraan sydämestä rukouksen "Herra, ottaisit vain hänet".
   Cyndy sulki silmänsä ja hänen ylitseen löi tulva rakkaita muistoja äidistä menneiltä vuosilta. Ne lohduttivat ja Cyndy antoi itsensä melkein nukahtaa kuunnellessaan happilaitteen kohinaa taustalta.
   Äkkiä Cyndy ponnahti pystyyn. Hän käsitti kuulevansa ainoastaan hapilaitteen äänen. Äiti oli lakannut kuorsaamasta.
   Ensimmäistä kertaa päiväkausiin äiti näytti rauhalliselta. Kello oli kolme aamulla.
   Cyndy muistaa, kuinka osasto oli aavemaisen hiljainen, kun hän käveli käytävällä. Mutta sitten hän kuuli viereltään tassujen töminän. Hän katsoi alas. Oscar siellä käveli, Cyndyn vierellä.
   Cyndy käväisi vessassa huuhtelemassa kasvojaan. Kun hän tuli ulos, Oscar odotti heti oven takana.
   Cyndy poikkesi keittiöön ja otti kupillisen kahvia. Viereiseltä tuolilta kuului jotain. Kun hän katsoi sinne, Oscar istui ja silmäili häntä. Aivan kuin olisi tarkkaillut toista varmistaakseen tämän olevan kunnossa.
   Koko tuon ajan ihmiset olivat tulleet ja menneet. Mutta Oscar oli pysynyt. Oscar oli siellä Cyndyä varten.
   Itse asiassa, Oscar oli viimeinen, jonka Cyndy näki sinä aamuna, kun hän lähti osastolta. Oscar istuskeli hoitajan pöydällä tuijottaen Cyndyä ovien sulkeutuessa tämän takana.

   Ruth oli virkistynyt, yllättävän paljon. Hän käveli itse ja painokin oli noussut. Taannoinen sekavuus vaikutti olevan poissa.
   Frank oli pyytänyt yksityisyyttä eräälle päivälle. Mary arveli, että kyseessä oli jokin erityinen päivä, kun nämä halusivat kahdenkeskistä aikaa.
   Frank saapui sinä päivänä. Sitten henkilökunta kuuli kirkaisun. Ruth ryntäsi ulos huoneestaan. Hänen ilmeensä oli pelkkää kauhua kun hän juoksi Maryn ja Davidin ohi pysähtymättä.
   Hetkeä myöhemmin Frank tuli kohdalle. Ahdistuksen perikuvalta näyttävän miehen oli puhuttava Davidin kanssa. He menivät Ruthin huoneeseen Maryn lähtiessä Ruthin perään.
   Frank muisteli, kuinka oli kohdannut Ruthin ensimmäisen kerran vuonna 1943 keskitysleirillä. Heistä oli nopeasti tullut erottamattomat. Yhdeksän kuukautta he olivat olleet yhdessä. Sitten heidät oli lähetetty eri leireille.
   Ennen eroa he sopivat, että jos he jäävät eloon, he etsivät toisensa. Valitsivat tapaamispaikakseen kirkon Frankin kotikaupungista.
   Tuona päivänä, jolloin Frank oli pyytänyt kahdenkeskistä aikaa Ruthin kanssa, oli kulunut kuusikymmentäkolme vuotta siitä kun Ruth ja Frank olivat tavanneet ensimmäisen kerran leirin pihalla. Ja juuri tuo päivä oli se päivä, jolloin Ruth ei enää tiennyt, kuka Frank on.
   Frank ei halunnut, että Ruth eläisi sellaisen pelon vallassa. Voisiko David auttaa?
   Hetken David ajatteli, kuinka helppoa olisi rikkoa lääkärinvala ja tehdä, mitä Frank oli pyytänyt. Mutta ei hän voinut suostua. Vaikka Ruthilla olikin kuolemaan johtava sairaus. Paljonko aikaa oli, sitä ei tiedetty. Fyysisestihän Ruth oli alkanut voida jopa huomattavasti paremmin. Frank tyytyi pyytämään, että tekisivät Ruthin olon mukavaksi, eivätkä antaisi tämän enää kärsiä.
   Frank poistui nopeasti. Hän ei vilkaissutkaan kanslian tiskin vieressä istuvaa vaimoaan. Eikä Ruth kiinnittänyt huomiota mieheensä.

   George Duncan istui katsomassa nukkuvaa äitiään Steere Housessa. Hän tiesi menettävänsä tämän pian. Tarttui äitinsä käteen ja painoi sen rintaansa vasten.
   Oveen koputettiin. Siivooja. Tuli hiljaa huoneeseen. Katosi pesuhuoneeseen.
   Sitten George tunsi käden olkapäällään. Siivooja katsoi häntä huolestuneena. George irrotti äitinsä kädestä.
   Siivooja ojensi paperipyyhkeen pöydällä olevasta rasiasta. Pyysi, ettei toinen itkisi. Tämä tulisi näkemään äitinsä vielä uudestaan.
   George hämmästyi. Tunsivatko he toisensa?
   Siivooja oli oppinut tuntemaan Georgen äidin. Kun tämä oli tullut Steere Houseen, oli opettanut siivoojalle Raamattua.
   Kun siivooja oli lähtenyt, huoneessa käväisi yöhoitaja. Kun hoitaja oli lähtenyt, George kuuli lattialta tiuhaa tassujen tepsutusta.
   George katsoi alas. Mustavalkoinen kissa istui hänen edessään.
   George ei yllättynyt.

   Oscar istui ikkunalaudalla. George käynnisti CD-soittimen. Äidin lempilaulu.
   Kun laulu alkoi soida, äiti liikahti. George polvistui äitinsä viereen. Äidin silmät avautuivat  ja hän katsoi syvälle poikansa silmiin. Sanoi rakastavansa tätä. Hämmästyttävän selkeyden hetki.
   Sitten äiti oli jälleen hiljaa. Ajautui rauhalliseen uneen.
   George palasi istuimelleen. Musiikki vei hänet mukanaan. Hän näki unta paikasta, missä äiti oli hänen kanssaan. Kuin silloin ennen.

   Kun George heräsi hätkähtäen, hän oli nukkunut kaksi tuntia. Hän kuuli, kuinka äiti hengitti nopeasti. Myös pulssi oli nopea, pelottavan nopea.
   George soitti kutsukelloa ja hoitaja tuli arvioimaan äidin uudestaan. Hoitaja antoi morfiinia ja äidin hengitys tasaantui, samoin pulssi.
   Hetkeä myöhemmin äiti veti viimeisen henkäyksensä tässä maailmassa.

   Kun George myöhemmin puhui Davidin kanssa, hän kertoi, kuinka äidin poismenon jälkeen lähihoitaja kertoi kylvettävänsä äidin. George ihmetteli, äitihän oli jo kuollut.
   Niin, Steere Housessa on omat tapansa. Esim. asukkaat lähtevät kuoltuaan samaa tietä kuin tulivat sisälle, etuovesta - kukaan ei todellakaan lähde sieltä takaosan huoltohissillä.
   Kaikkien niiden asioiden joukossa, mitä hoivakoti oli tehnyt, äidin lähteminen talosta oli saanut Georgen todella sanattomaksi.
   Hautausurakoitsija saapui. Oscar valvoi häntä.
   Äiti vietiin huoneesta ja käytävää pitkin hissiä kohti. Kun matka jatkui päähissien suuntaan, George käsitti yhtäkkiä, että lähes kaikki hoitajat, lähihoitajat ja muut henkilökunnan jäsenet olivat asettautuneet käytävän varrelle, aivan kuin olisivat jonkun arvohenkilön saattueessa. Joitakin hoitajia ohittaessaan George huomasi näillä kyyneleitä silmissään.
   Se mykisti. George käsitti, että nämä olivat kuin hänen perhettään.

   David toteaa, että lääkärinä hänen työnsä on määrätä asianmukaisia lääkkeitä ja tarjota omaisille opastusta. Sairaanhoitajan tehtävänä on tarjota asianmukaista hoitoa. Papin tehtävänä on tarjota tarvittavaa hengellistä neuvontaa potilaalle ja tämän omaisille. Ja Oscar on ottanut tehtäväkseen tarjota tärkeää seuranpitoa viimeisten tuntien aikana. Oscar on selvästi osa tiimiä ja yhtä paljon lohduksi omaisille kuin potilaalle. Ja joissakin tapauksissa tämä onkin ainoa omainen, joka potilaalla on jäljellä.
   Vaikka haastattelemalla edesmenneiden omaisia David halusi saada laajemman näkökulman siihen, mitä Oscar tekee, hän huomasi oppivansa huomattavasti enemmän dementiasta kuin kissasta itsestään. Vaikka jokainen tapaus on erilainen ja kaikki omaishoitajat löytävät omat tiensä yrityksen ja erehdyksen akutta sekä päätyvät erilaisiin ratkaisuihin, David uskoo voivansa esittää dementiaan sairastuneen omaisille joitakin yleisiä neuvoja.
   1. Pidä huolta itsestäsi. David on nähnyt, kuinka lukemattomat omaishoitajat kuluvat loppuun fyysisesti tai psyykkisesti aiemmin kuin potilas itse. Hoitovastuu on jaettava, vaikka se viimein tarkoittaisikin omaisen sijoittamista avustettuun asumiseen tai hoivakotiin. Myös järjestöt (Suomessa Muistiliitto) antavat tukea.
   2. Ole läsnä. Mikä on helpommin sanottu kuin tehty. Mutta jos tarkemmin katsoo, saattaa huomata, että monet jokapäiväisistä tehtävistämme ovatkin lopulta melko yhdentekeviä. On tärkeää pystyä viettämään aikaansa demntiapotilaan kanssa, myös silloin, jos tuntuu siltä, ettei tämä enää tunnista seuraansa.
   3. Juhli pieniä voittoja mutta pidä mielessä kokonaiskuva.
   4. Ryhdy laadukkaan hoidon puolestapuhujaksi. Hoivakodissa voi saada hyvää hoitoa tai huonoa hoitoa. Omaisen osallistuminen voi olla ratkaisevaa.
   5. Rakasta ja päästä irti. Kun aika tulee, on hyvä muistaa, ettei loppuvaiheen dementiapotilaasta irti päästäminen ole merkki tappiosta. Se on rakastava teko.

   Aina Steere Housessa ei ole ollut kissoja. Itse asiassa, ennen 1980-lukua ei edes tunnettu minkään sortin lemmikkieläinterapiaa. Mutta sitten jotkut tieteilijät alkoivat kannattaa teoriaa ihmisen ja eläimen välisestä siteestä - uskoa siihen, että eläimillä voi olla hyvää tekevä vaikutus ihmisen terveydelle ja psyykelle. Tutkimus alkoi yhä enemmän tukea tätä uskomusta. Ja erityisesti hoivakotien potilaat olivat vähemmän masentuneita ja yksinäisiä eläinseuralaisten kanssa.
   Niinpä. Useimmat ihmiset pitävät eläimistä. Joten miksi he eivät haluaisi niitä viimeiseen kotiinsa?
   Steere House ei kuitenkaan tarttunut näihin tutkimustuloksiin. Kissat tulivat sinne aivan muuta kautta.

   Kun Steere Housen nykyistä rakennusta rakennettiin, työmiehet huomasivat, että tontille oli vaeltanut kulkukissa, joka asui puolivalmiissa rakennuksessa. Mutta rakennuksen valmistumiseen mennessä kissa näytti häipyneen ja se unohdettiin.
   Mutta sitten nykyisen rakennuksen avajaisten jälkeen kissa palasi. Varhain eräänä aamuna se tepasteli takaisin taloon, piti näkemästään ja asettui mukavasti nojatuoliin.
   Aluksi henkilöstö yritti hätistellä kollia pois, mutta ilman tulosta. Joka päivä kissa palasi aulan lasisten liukuovien kautta.
   Lopulta paikan johtaja luovutti. Henkilökunta lakkasi hätistelemästä kollia. Steere Housen johtokunta päätti hyväksyä sinnikkään vieraansa.
   Kissan oli saatava nimi. Tuntui sopivalta, että se nimettäisiin rakennuksen hyväntekijän Henry Steeren mukaan. Henryn muotokuvakin katseli juuri sitä tuolia, minkä kissa-Henry oli vallannut.
   Niinpä Henry sai jäädä. Seuraavien kymmenen vuoden aikana kissasta tuli niin henkilökunnan kuin asukkaidenkin suosikki. Viimeisiin päiviinsä asti sen tiedettiin ajavan hissillä ylös ja alas.
   Mutta samoin kuin muitakin Steere Housen asukkaita, myös Henryä alkoi ikä painaa. Viimeisenä elinvuotenaan kissa alkoi menettää näkökykyään. Eläinparka alkoi kävellä päin seiniä ja suljettuja ovia.
   Lisäksi Henry saattoi harhailla ulos talosta ja eksyä ulkosalla. Silloin muodostettiin etsintäpartioita - kissaa, jota kerran oli yritetty häätää, kiikutettiin nyt takaisin sisään.
   Joinakin päivinä Henry vain käveli hissiin, käpertyi kerälle nurkkaan ja ajoi kerroksesta toiseen koko päivän. Vieraat kysyivät toisinaan henkilökunnalta, tiesivätkö nämä, että hissin nurkassa istuu kissa.
   Monet henkilökunnan jäsenet alkoivat miettiä itsekseen, oliko Henry saanut dementian. Kissan käytös alkoi yhä selvemmin vahvistaa tuota diagnoosia.
   Viimeisinä päivinään Henryn kunto meni lujaa alaspäin. Mietittiin, pitäisikö eläin nukuttaa. Useat henkilökunnan jäsenet kaksinkertaistivat rakastavat yrityksensä hoivata kissavanhusta viivyttääkseen matkaa eläinlääkäriin ilman paluuta. Davidin mielestä oli pelkästään sopivaa, että henkilökunta kieltäytyi lopettamasta sairastavan kissansa hoitamista - Henry ei eronnut paljoakaan monista potilaista, joita henkilöstä hoiti päivästä toiseen.
   Päätöstä Henryn lopettamisesta ei tarvinnut koskaan tehdä. Aivan kuin tehdäkseen henkilöstölle palveluksen Henry meni eräänä iltana nukkumaan eikä koskaan herännyt.
   Henrylle pidettiin hautajaiset. Melkein kaikki olivat paikalla, niin henkilökunta kuin asukkaatkin.
   Sellaiset läksiäiset David voisi odottaa järjestettävän valtionpäämiehelle. Joku esitti muistopuheen, eräs henkilökunnan jäsen jopa valmisti käsityönä puisen arkun.
   Kun tilaisuus oli ohi ja ihmiset yhä pyyhkivät silmiään, Henry laskettiin lepäämään puutarhaan talon taakse.

   Henry muutti Steere Housen toimintatavat. Henrylle vaadittiin seuraajaa. Oscar ja Maya adoptoitiin erillisten sanomalehti-ilmoitusten perusteella. Billy ja Munchie pelastettiin, kun näiden omistaja oli kuollut. Ja sitten adoptoitiin Chico ja Molly.
   Kaiken kaikkiaan Henryn jälkeen tuotiin kuusi kissaa sekä joukko muita eläimiä. Ne tuotiin, koska eräs ei-toivottu kissa ei aikoinaan ollut halunnut lähteä.
   Ehkä kissoja hankittiin ajatuksella tehdä talosta enemmän kodin kaltainen. Mutta David oli alkanut ajatella, että juuri ne opettivat henkilökunnalle, että kodin tekee perhe.

   Mutta vielä kerran lähemmäs nykyaikaa. Arki oli jatkunut Steere Housessa. Kun Frank oli todennut, ettei Ruth enää muistanut häntä, hän oli lakannut käymästä. Ei hän silti Ruthia hylännyt ollut. Hän tahtoi tietää, kuinka Ruthilla menee. Hän oli soittanut päivittäin. Mutta ei hän pystynyt enää tapaamaan vaimoaan.
   Sitten eräänä päivänä ei kuulunut soittoa. Muutamaa päivää myöhemmin muuan ystävä oli löytänyt Frankin makaamassa rauhallisesti vuoteessa.

   Mary oli iltavuorossa. Kello tuli 22, oli aika jakaa iltalääkkeet. Tulisiko Oscar mukaan kierrokselle?
   Oscar räpytti silmiään. Miettikö kissa Maryn pyyntöä? No, vaikeasti tavoiteltavan tyyli sopi kissalle.  Mutta sitten Oscar hyppäsi lääkekärryyn.
   Aloittivat länsipuolesta. Oscar kurkki kärryn reunan yli kuin laivan kapteeni, joka tähystelee tuttua mutta pimentynyttä ulappaa.
   Menivät huoneeseen. Menivät seuraavaan. Menivät huoneesta toiseen. Oscar pysyi lääkekärryssä eikä näyttänyt piittaavan ympäristöstään.
   Viimein he tulivat huoneeseen 315. Ruth Rubinstein näytti nukkuvan sikeästi. Silloin Oscar kohottautui. Katsoi ympärilleen ja nuuhkaisi ilmaa.
   Jokin ei ollut kunnossa.
   Yhdellä rivakalla liikkeellä Oscar loikkasi kärrystä vuoteelle. Vilkaisi potilasta ja tuumi tilannetta.
   Oscar kääntyi ympäri. Kerran, toisen. Katsoi Marya kuin lähettääkseen tämän matkoihinsa. Oscar jäisi sinne.
   Oscar laski päänsä etutassujen varaan ja painautui lähemmäs Ruthia. Töytäisi lempeästi Ruthin käsivartta.
   Mary keskeytti puuhansa. Tarkasteli potilasta, joka lepäsi mukavasti. Lääketieteellisesti ei ollut mitään tehtävää, joten Mary istuutui hetkeksi vuoteelle Oscarin viereen. Ojensi kätensä ja silitti Ruthin hiuksia.
   Katsoessaan potilastaan Mary näki hienoisen aavistuksen hymystä tämän kasvoilla. Ehkä tämä näki unta miehestään. Ehkä tämä tiesi, että he olisivat pian jälleen yhdessä. Mary ajatteli Rubinsteinien puoli vuosisataa kestänyttä suhdetta ja Frankin itsepäistä omistautumista vaimolleen huolimatta kaikesta siitä, mitä tämä oli menettänyt dementialle.
   Kului muutama minuutti, kun Mary ja Oscar istuivat kahdestaan hiljaisissa valvojaisissaan. Sitten Mary nousi ja lausui viimeiset hyvästinsä. Toivotti onnea matkaan. Kyllä kai Frank oli odottamassa jossain.
   Lähtiessään huoneesta Mary katsoi Oscaria. Ihmisen ja kissan katseet kohtasivat.
   Mary himmensi huoneen valot. Kuiskattuaan sitä ennen jotain.
   "Kiitos, Oscar."

-----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----

Seuraava päivitys 3.4. (ti)

1590-luvulla Pohjois-Euroopassa käytiin sisällissota, mihin liittyy myös suomalaisen historiankirjoituksen jo ennestään hyvin tuntema nuijasodaksi kutsuttu kahakka. Mistä tapahtumassa tarkalleen ottaen oli kyse - ja mitä olisi voinut tapahtua, jos asiat olisivatkin menneet toisin?

Kuukauden Vaihtoehto I
Mirkka Lappalainen: Susimessu - 1590-luvun sisällissota Ruotsissa ja Suomessa

Kuka olikaan Ruotsin nykyisen kuningassuvun kantaisä? Kuinka ranskalaisesta korpraalista tuli Ruotsin hallitsija? Asiantuntevana ja etevänä historian popularisoijana tunnettu Herman Lindqvist käy läpi Napoleonin sotien ajan sekä sen jälkeiset vuosikymmenet Ruotsin historiasta - ensimmäisen Bernadotte-suvun hallitsijan elämäntarina vie keskelle intohimon, poliittisten manöövereiden, sotakenttien ja lujan vallantahdon värittämää draamaa.

Kuukauden Vaihtoehto II
Herman Lindqvist: Ensimmäinen Bernadotte