Kuukauden Uusinta

Keskusta.fi / Etelä-Häme / Suomeksi / Kirjat / Kuukauden Uusinta
Tiivistelmä Veitikasta on julkaistu syksyllä 2004, Tšernobylista nousee rukous -kirjasta alkuvuonna 2004.


Kuukauden Vaihtoehto
Veikko Huovinen: Veitikka
WSOY 1971
378 sivuaAdolf Hitler on antanut aiheen moneen kirjaan, myös Suomessa hän on kiinnostanut monia kirjoittajia. Veikko Huovinen on ottanut ainakin Suomen oloissa luultavasti ensimmäisenä humoristin näkökulman käyttöönsä kirjoittaessaan diktaattorista. Kirjan Veitikka punaisena lankana on spekulaatio siitä, oliko Hitler pelkästään pelleillyt ja kokeillut, kuinka pitkälle ihmisiä pystyy manipuloimaan. Kirjassa esitetään ajatus siitä, että Kolmannen Valtakunnan diktaattori olisi nauranut ihmisille, jotka toteuttivat kritiikittömästi hänen antamansa naurettavatkin käskyt.

   Adolf Hitler syntyi 20.4.1889 Braunau Am Innissä Itävallan ja Saksan rajalla. Syntyessään hän oli suhteellisen terve, pikkupoikana hänellä oli lähinnä pieniä vaivoja, kuten ihottumaa polvi- ja kyynärtaipeessa. Lisäksi takamus oli herkkä tulehtumaan ja poika kärsi myös jonkin verran ilmavaivoista. Luonteen erityispiirteinä temperamenttiselta pikkupojalta mainittakoon vilkkaus ja peräänantamattomuus.

   Koulu oli kamala paikka. Vuonna 1942 Hitler muisteli kouluaikojaan todeten, että enimmät opettajat olivat vapaalla jalalla riehuvia perkeleitä, jotka pyrkivät masentamaan nuoressa miehessä kaiken jonkin arvoisen.
   Ensimmäinen koulupäivä meni vähintäänkin tahmeasti. Isä Alois Hitler raahasi poikansa väkisin kouluun. Tämä uhkasi tullessaan mm. ampua vanhempansa. Ja kun Adolf oli saatu kouluun, tämä istui koko päivän kauimmaisessa nurkassa ja jurotti.   
   Alkuvaikeuksien jälkeen koulu sujui jokseenkin normaalisti. Laulun harrastaminen sujui jopa kiitettävästi. Harrastuksen myötä Hitler meni jopa Lambachiin kuoropojaksi. Tällöin hän oli kuvitellut jopa ryhtyvänsä joskus papiksi.
   Koulunkäynti jatkui jonkin aikaa. Adolf laitettiin myös reaalikouluun, koska Alois toivoi pojastaan virkamiestä. Adolf olisi itse halunnut taiteilijaksi, joten riitahan siitä syntyi. Adolfin oli taivuttava.
   Poliitikkoa Adolfista ei tuolloin kuitenkaan toivottu. Poliitikot olivat Aloisin mielestä roistoja.

   Lokakuussa 1907 koulut oli jo käyty. Adolf  pyrki tuolloin Wienissä Kaunotaiteiden Akatemiaan. Hänen mukanaan oli 47  näytepiirrosta, ja toiveet olivat korkealla. Virallisesti ne kuitenkin olivat niin heikkoja, ettei läpipääsystä ollut puhettakaan.
   Eräs arvostelulautakunnan jäsen kertoo kuitenkin, että olivat pitkään ihan tyytyväisiä piirroksiin. Sitten eräs pilapiirros torppasi kaiken. Piirroksessa oli psykopaatti pullottavine silmineen, pedon hampaineen sekä pitkine silmäripsineen (kuva löytyy kirjasta). Ikävä kyllä piirros sattui muistuttamaan erästä raadin jäsentä.

   Adolf menetti molemmat vanhempansa alle kaksikymppisenä. Vanhempi veli tarjosi tilanteessa apuaan, mikä oli myös jokseenkin traumaattinen kokemus. Tämä pyysi nimittäin Adolfia apulaisekseen murtokeikoilleen luvaten kunnon ansiot. Adolf poltti päreensä pahemman kerran.

   Adolf Hitler ja Joseph Goebbels tapasivat 1913 Hitlerin olessa laukkujen kantajana rautatieasemalla. Pari juippia varasti Goebbelsin matkatavarat. Hitler tuli paikalle. Hän sai pelkällä karjumisellaan varkaat jättämään matkatavarat ja luikkimaan äkkiä pakoon.
   Nuorukaiset ystävystyivät. Hitler oli kova naurattamaan, ja Goebbels oli kova nauramaan. He kehittelivät monenlaisia suunnitelmia. Hitler mm. toisti monesti, että Eurooppa oli ansainnut pienen opetuksen.

   Eräs sokea alkoholisti kertoi Huoviselle, kuinka oli ollut Hitlerin kanssa myymässä varmuusesineitä kadun kulmissa. Kerran Hitler oli kertonut kuvitelmastaan, missä hän houkuttelisi stadionille 40.000 ihmistä mainostamalla, että stadionilla nähtäisiin kahden junan yhteenajo.
   Junat oltaisiin lastattu nitroglyseriinillä ja seurauksena olisi ollut räjähdys, minkä seurauksena kaikki sensaationälkäiset ja tyhmät paikalle tulleet olisivat kuolleet.

   Hitlerillä oli väitellessään tapana työntää kasvonsa lähelle toisen naamaa. Kun tämä perääntyi vaistomaisesti, Hitler tuli perässä, ja väittelystä oli tapana tulla toisen osapuolen perääntymisoperaatio.
   Hitlerillä oli voitetun väittelyn jälkeen tapana nauraa, kuinka helposti muutamilta menee hermot.

   Hitlerin varhaista poliittista ideologiaa käsitellään kirjassa jonkin verran. Hitler suuntautui sosialidemokraatteja vastaan, nämä kun hänen mielestään parjasivat kansallisia arvoja ja keskiluokkaa sekä kosiskelivat slaaveja. Kaunis sanahelinä oli tarkoitettu keskisäädyn ja korkeampien älymystökerrosten pässinpäille.
   Hitlerin mukaan valtataistelussa pärjää käyttämällä voimaa. Turhan hieno suunnittelu on turhaa. Terrorilla menestyy niin kauan kuin vastaan ei tule voimakkaampaa terroria.
   Hitlerin mielestä saksalaiset sortivat itävaltalaisia. Saksalaiset olivat karkeita, koppavia, hölmöjä ja sotaisia. Hän aikoi pitää huolen siitä, että saksalaiset saavat kerrankin niin lujaa turpaansa, että muistaisivat sen jonkin aikaa.

   Helmikuussa 1914 Hitler kävi kutsuntatarkastuksessa Salzburgissa. Hän ei kelvannut edes työpalveluun. Vanha keuhkovika vaivasi, rintakehä oli sisään painunut eikä lihaksistokaan ollut erityisemmin kehittynyt.
   Hitler alkoi olla huolestunut, alkoi näyttää siltä, ettei hän ehdi ensimmäiseen maailmansotaan, mikä taas vaikeuttaisi uralla etenemistä. Ratkaisuna hän kirjoittautui voimistelukouluun ja treenasi. Varsinkin vatsalihakset treenautuivat, ne olivat pian kuin painijalla.
   Kun ensimmäinen maailmansota syttyi, Hitler oli innolla mukana. Sodan lopussa hänellä oli jopa erityistehtäviä, jopa niin salaisia, ettei ennen Veitikka-kirjaa niistä ollut julkaistu tietoja. Mutta Veitikassa sitten mainitaan mm. että silloin kun Hitler tiedusteli kaukana Moorsleden - Geloveldin linjan takana, Neuve Chapellen ja Richenbourgin tienoilla, lähistöltä löytyi vierailukäynnillä olleen amerikkalainen prikaatinkenraali pistimellä surmattuna. Ja sinä yönä lähistöltä oli kuultu koiran ulvontaa.
   Löytämiensä tietojen perusteella Huovinen pitää enemmän kuin todennäköisenä, että Hitler oli kuuluisa "Ypresin musta koira", joka piti taikauskoisen kauhun vallassa varsinkin Belgialaisia ja Portugalilaisia joukkoja.

   Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Hitler tutustui Saksan Työväenpuolueeseen. Kokouksessa muuan professori ehdotti puolueen ohjelmaksi Baijerin erottamista Preussista, jolloin Itävallan vanhat saksalaiset maakunnat yhtyisivät heti Baijeriin. Silloin Hitler ponkaisi pystyyn ja esitti eriävän mielipiteen niin painokkaasti, että professori luikki saman tien karkuun kokouksesta.
   Myös muut kokoukseen osallistuneet hämmästyivät. He huomasivat, että miekkosessa saattaa olla ainesta. Hitlerille annettiin mukaan vihkonen ja häntä pyydettiin lukemaan se.
   Hitler innostui luettuaan vihkosen ja värväytyi puolueeseen. Tuolloin puolueessa oli alle tuhat jäsentä. Rahaa ei ollut paljoakaan, mutta ideoita oli enemmän.

   Puoluetta alettiin kehittää. Ohjelmaan otettiin Suur-Saksan tekeminen, Versaillesin rauhansopimuksen kumoaminen jne. Puolue uudistui. 1920 puolueesta tuli Kansallissosialistinen Saksalainen Työväenpuolue.
    1921 Hitler valittiin puolueen puheenjohtajaksi. Samalla hän sai puolueessa diktatoriset valtuudet.

   Hitler pääsi toteuttamaan itseään taiteilijana. Hän suunnitteli ja piirsi puolueelle uuden lipun. Lippu oli punainen - oltiinhan työväestön asialla - ja sen keskellä oli valkoinen ympyrä ja ympyrässä musta hakaristi.

   Saksan markan arvo romahti 1920-luvulla. Vuoden 1923 alussa U.S. Dollarilla sai 7.000 markkaa ja saman vuoden marraskuussa jo neljä miljardia (4.000.000.000:-) markkaa.
   Romahdukseen vaikutti osaltaan ranskalaisten suorittama Ruhrin miehitys rästiin jääneiden sotakorvausten takia. Alueellahan sijaitsi Saksan pääasiallinen hiilen ja teräksen tuotanto.
   Tyytymättömyyttähän tästä koitui. Ja siihen Hitler iski. Ja kannatus nousi huimasti.

   Hitler oli sittemmin mukana Baijerin kapinassa. Vallankaappausyritys epäonnistui ja mm. Hitler joutui telkien taakse. Ns. valtiopetosoikeudenkäynnissä Hitler sai tilaisuuden esittää ajatuksiaan ja käytti tilaisuutensa noukkia pisteitä. J a niitähän ropisi. Oikeudenkäynti kesti 24 päivää, ja kaiken aikaa Hitler oli otsikoissa.
   Oikeudenkäynnissä tuli viisi vuotta, mutta riitti, kun Hitler istui yhdeksän kuukautta. Kansallissosialistien mielestä Hitler oli marttyyri ja istui kaikkien puolesta.
   Vankilassakaan ei hukattu aikaa, vaan sekin jakso tuli käytettyä hyödyksi. Vankilasta vapautumisen jälkeen Hitler julkaisi tyrmässä kirjoittamansa teoksen Mein Kampf.
   Mein Kampf oli täynnä niin kaheleita ajatuksia, ettei sitä otettu täydestä. Toisaalta kirja oli niin pitkäveteinen, ettei siihen jaksanut tutustua, ellei kansallaissosialistinen aate kiinnostanut. Mutta kun kirjoittaja pääsee valtaan, sitten kirjakin alkaa kummasti kiinnostaa.
   Teoksessa pidetään vääryytenä sitä, ettei saksa ole maailmanvalta ja että pinta-ala asukaslukuun suhteutettuna oli surkea. Elintilaa piti saada idästä lisää. Venäjän valtiaat olivat veren tahraamia ja kansassa oli kyseessä ihmiskunnan kuona-aines.

   Vankilassa muuan Rudolf Hess ehdotti natseille tervehdystä, missä molemmat nyrkkiin puristetut kädet nostetaan suoriksi pään päälle. Hitler ehdotti oikean käden viemistä rinnan päälle niin, että muut sormet on puristettu nyrkkin, mutta peukalo on pystyssä. Toinen vaihtoehto oli oikean käden ojentaminen yläviistoon. Viimemainittu ehdotus menikin sitten läpi.

   Päästessään uudelleen johtamaan puoluetta Hitler korosti maltillisuutta. Oli pyrittävä valtaan valtiopäivävaalien kautta.
   Aikanaan kuitenkin taloustilanne parani ja ranskalaisetkin vetäytyivät Ruhrilta. Sosialidemokraattien kannatus nousi ja kansallissosialistien tipahti. Kuitenkin organisaatio oli iskussa ja tuloksiakin tuli. Jäsenmäärä nousi muutamassa vuodessa 180.000 jäseneen.
   Puolue panosti erityisesti nuorison haalimiseen. Perustettiin vieläpä erillinen nuorisojärjestö, Hitler Jugend. Nuorisossahan on aina suuri voima, ja ennen kaikkea tulevaisuus.
   Muitakin järjestöjä perustettiin, mm. Sturmabteilung eli SA ja Schutzstaffel eli SS.

   1929 New Yorkin arvopaperipörssi romahti. Maailmalle levisi synkkä lama.
   Saksa oli noussut amerikkalaisten lainojen sekä voimakkaan viennin avulla. Nyt lainat loppuivat, ja entisiä alettiin karhuta takaisin. Vienti tyrehtyi, palkat laskivat, työttömyys kasvoi. Tuli vaalit ja tyytymättömät ihmiset pääsivät äänestämään. Natseilla oli ollut hurja vaalikampanja. Lupauksiin kuului mm. ettei sotakorvauksia enää maksettaisi, että Versaillesin rauhansopimus kumottaisiin, että työtä riittäisi kaikille. Vaalien jälkeen kansallissosialistit olivat toiseksi suurin puolue.

   Presidentinvaaleihin Hitler lähtikin sitten aivan suotuisista asemista. Ensimmäisellä kierroksella selkeä ennakkosuosikki Hindenburg sai "vain" 49,6 % ja jouduttiin toiselle kierrokselle. Siellä Hitler otti kovan kirin ja sai lopulta n. 40 % äänistä.
   Tuolloin tehtiin pr-kampanjoita kuten nykyisinkin. Lapset antoivat kukkia ja Hitler hymyili. Niinhän se on hirmuhallitsijoiden osalta nykyisinkin, maailmalle lähetetään TV-kuvaa, missä pieni lapsi kantaa suurta pukettia synkän näköiselle karjulle, joka on tullut kuria palauttamaan, ja johon kansa ilmoittaa olevansa kovasti tyytyväinen.

   1932 vaalien jälkeen natseille tuli 230 paikkaa ja puolueesta tuli Saksan suurin. Puolue vaati valtakunnankanslerin paikkaa, sekä muitakin avainpaikkoja. Kovin saavutus neuvotteluista oli kuitenkin Göringin puhemiehen paikka, puolue oli oppositiossa. Silti valtiopäivät hajotettiin pian, saksalaiset pelkäsivät Göringin taholta hankaluuksia. Uusissa vaaleissa natsit menettivät kaksi miljoonaa ääntä. Uusi hallituskaan ei kuitenkaan kauaa pysynyt kasassa, ja nyt myös kansallissosialistit alkoivat rakoilla. Hitleristä tehtiin kuitenkin valtakunnankansleri, luotettiin siihen, että hallituksen vanhoilliset pitäisivät puolueen raameissa.
    Hitler ehdotti, että pistetään pystyyn jälleen uudet vaalit. Sillä kerta vaalit käytiin natsien ollessa hallituksessa, mistä puolue sai enemmän näkyvyyttä. Vaalilupauksena oli mm. että usein toistuvat vaalit loppuisivat ja maa pääsisi rauhoittumaan. Ja niinhän ne vaalit sitten loppuivatkin.

   Eräässä etsinnässä löydettiin lentolehtisiä, mitkä muka osoittivat, että kommunistit olivat puuhanneet vallankaappausta. Myös Berliinin valtiopäivätalon palo laitettiin kommunistien syyksi. Ja sitä kautta saatiin presidentiltä asetus kansan ja valtakunnan suojelemiseksi. Asetuksella kiellettiin mm. kommunistien kokoontuminen ja kommunististen sanomalehtien julkaisu.
   1933 kesäkuussa lakkautettiin Sosialidemokraattinen puolue. Heinäkuun alussa hajosi Katolinen Kansanpuolue, ja seuraavana päivänä kuopattiin Keskustapuolue. 14.7. lähtien Kansallissosialistinen puolue oli lain mukaan ainoa sallittu puolue Saksassa.
   Eikä tämä tähän jäänyt. 2.5. miehitettiin ammattiyhdistysliikkeen toimistot koko maassa. Muutama viikko myöhemmin menetettiinkin sitten lakko-oikeudet.

   Presidentti Hindenburg kuoli 2.8.1934. Tuntia myöhemmin annettiin tiedotus, minkä mukaan presidentin virka yhdistettäisiin valtakunnankanslerin virkaan. Hitleristä tuli valtionpäämies ja sotavoimien ylipäällikkö.
   Kansalle annettiin mahdollisuus vahvistaa vallan siirtyminen. 90 % oli asian puolesta.

   Historia tuntee Hitlerin kasvissyöjänä. Huovisen kirjan mukaan kyse oli valheellisesta imagosta. Yksityisesti Hitlerin varhaisaamiaiseen  kuului kananmunia, leipää, marmeladia, kaakaota, sokeria, kermaa, makkaraa , kinkkua, paistettuja perunoita, savustettu kala, torttu tai kakku, ja tietenkin viinaa. Täytyy syödä kunnolla, että jaksaa.
   Aamiaisen jälkeen Hitler vietti vessassa puolesta tunnista tuntiin. Tästä johtuen vessassa oli mm. puhelin ja kirjahylly. Moni merkittävä puhelu onkin sieltä soitettu.
   Kun Hitler vieraili Suomessa 1942, sotilaslääkärin tarjotessa lääkettä tämä lääke oli Ratzeputz-viinaa. Lisäksi vihannesvanukkaan sisään oli jauhettuna lihaa. Vihannesvanukashan kulki Risto Rytin vaunussa kulkeneen linnan hovimestarin kautta rouva Virolaiselle, ennen kuin se oli valmis tarjottavaksi Hitlerille.

   Hitler käytti silmälaseja lukiessaan yksityisesti, mutta julkisuudessa laseja ei näkynyt. Puheet puhtaaksikirjoitettiin suurilla kirjaimilla, jotta lukeminen sujui likinäöstä huolimatta.
   Hitler ei ollut yhtä rautahermoinen kaikissa tilanteissa, vaan nimenomaan terveydenhuoltoon liittyen hänellä oli pelkoja. Erityisesti hammaslääkärissä pelkäsivät sekä potilas että hammaslääkäri.

   Valtakautensa alussa Hitler otti tuokion ajaksi rauhanmiehen roolin. Hän oli valmis suostumaan  mihin tahansa hyökkäämättömyyssopimukseen, koska Saksa ei aikonut hyökätä mihinkään maahan. Saksa vain halusi turvallisuutta. Saksa oli valmis riisumaan aseistustaan, jos muissa maissa oltiin valmiita samaan.
   Muissa maissa innostuttiin. Hitler olikin rauhaa rakastava valtionpäämies. Kuitenkaan aseriisuntaa ei katsottu voitavan toteuttaa ihan saman tien, muut isot sotilasvallat halusivat kahdeksan vuoden määräajan.
   Tämän jälkeen Hitler ilmoitti, etteivät muut halunneet rauhaa ja poistui lopetti aseriisuntakonferenssit siihen paikkaan ja Saksa erosi Kansainliitosta.
   Joitain rauhaa tukevia hankkeita oli kuitenkin tuolloinkin. Puolan, joka oli tuolloin Saksaa vahvempi, kanssa solmittiin hyökkäämättömyyssopimus. Sen sijaan Itävallassa mekkaloitiin ihan kunnolla, sikäläisten natsien toimesta.
   Saksassa alkoi 1930-luvun puolivälissä massiivinen sotateollisuuden tukeminen, rautaa alkoi tulla rajoille, ja rankasti. Kun Ranska ilmoitti kaksinkertaistetusta asevelvollisuusajasta, Saksa palautti 16.3.1935 yleisen asevelvollisuuden, jolloin rauhanaikaisen armeijan vahvuus nousi 550.000 mieheen.
   Diplomaateilla oli kiire. Käytiin paljon neuvotteluja, annettiin paljon uhkauksia ja sovittiin paljon kahdenkeskisiä liittoutumissopimuksia. Ja sitten Italia hyökkäsi Abessiniaan (nykyinen Etiopia), mikä kiristi tilannetta.
   Tilanne kiristyi entisestään Saksan sijoitettua sopimusten vastaisesti joukkoja Ruhrin alueelle. Kyseessä oli melkoinen uhkapeli, Ranska olisi saattanut tuolloin hyökätä, mikä todennäköisesti olisi aiheuttanut Saksalle suuria sotilaallisia tappioita, huomattavasti suurempia kuin tuolloiselle Ranskan armeijalle.
   Hitler pitikin tuolloin puheen, missä vannotti valtiopäivämiehiä pyrkimään yhteisymmärrykseen varsinkin länsinaapureiden kanssa. Ranska ja Iso-Britannia eivät sitten hyökänneetkään Saksaan. Hitlerin hermot pitivät ja sai työrauhan tehdä armeijastaan aiempaa huomattavasti tehokkaamman. Saksassa tehtiin Länsivalli, mikä tarkoitti sitä, ettei Maginot-linjan edessä ollutkaan enää suojatonta saksalaista maaperää.
   On myös huomattava se seikka, että Ranskan epäröinti noteerattiin myös idässä. Siellä ei pidetty Ranskaa varteenotettavana liittolaiskandidaattina, mikä vaikutti myöhempään kehitykseen.

   Euroopassa haluttiin pitää rauha. Niinpä alettiin sinnikkäästi neuvotella Saksan kanssa. Ja tulostakin näytti tulevan. Saksa mm. palasi Kansainliittoon.
   1937 Saksa käänsi jälleen kelkkansa. Upseereiden annettiin ymmärtää, että Saksan on oltava valmis sotaan jo 1938, mutta viimeistään 1943.
   Uudelleenorganisoinnissa lakkautettiin Sotaministeriö. Tilalle perustettiin Sotavoimien pääesikunta OKW. Sen ylipäälliköksi tuli Hitler.

   Hitlerin entinen kotimaa Itävalta painostettiin liittymään Saksaan. Tämä tapahtui sopimusten kautta. Itävaltalaisten annettiin ymmärtää, että jollei sopimusta synny, Saksa miehittää alueen väkisin. Sulauttaminen alkoi, Itävalta myöntyi vähän kerrallaan vaatimuksiin. Lopulta Itävallassa alkoivat mellakat, ja natsit pyysivät Saksalta apua. Itävalta taipui ja sen miehitys tapahtui lopulta ilman avointa sotaa.
 
   Seuraava kohde oli Tšekkoslovakia. Valinta oli looginen, olivathan Hitler ja Göring innokkaasti vakuuttaneet, ettei Tšekkoslovakian tarvinnut pelätä Saksaa.
   Yllätyshyökkäystä ei tehty. Siinä olisi ollut vaarana muun maailman arvaamattomat reaktiot. Provosoitiin jälleen toimintaa, minkä oli tarkoitus johtaa selkkauksiin ja konfliktiin.
   Pian oli sekä Saksassa että Tšekkoslovakiassa liikettä. Britit olivat jälleen huolestuneita tilanteesta ja lähettivät neuvottelijan paikalle.
   Neuvotteluissa Hitler painoi päälle ja syytti Tšekkoslovakiaa sudeettisaksalaisten huonosta kohtelusta. Tšekit reagoivat ja maassa oli pian niin levotonta, että maahan julistettiin sotatila. Häiriköt saatiinkin jälleen raameihin, mutta sitten Saksa sai myytyä briteille ajatuksen, että sudeettialueet liitettäisiin Saksaan, ja vastineeksi Tšekkoslovakian itsemääräämisoikeus tunnustettaisiin.
   Tšekkoslovakia ei ensin ollut myöntymässä, mutta tilanteen kiristyttyä antoi periksi. Myös Puola ja Unkari pääsivät saaliin jaolle.
   Ja myöhemmin tynkävaltion päämies pakotettiin uusiin ikäviin ehtoihin.

   Tuona aikana Saksassa vaikutti salainen poliisi, Gestapo. Se piti kotirintaman asiat ojennuksessa ja tukahdutti hallituksen vastustukset. Lisäksi se vainosi juutalaisia.

   Saksalaiset ajattelivat, että kansanmurhat saattavat jonkin aikaa hätkähdyttää, mutta usein ne unohtuvat tai ainakin haalistuvat. Jokin lähellä sattunut puukotus täräyttää enemmän kuin kaukana sattunut joukkomurha. Huovinen toteaa, ettei meitäkään erityisemmin liikauta, jos kaduilla riehuu omituinen kuppikunta outojen tunnusten alla. Ihmisillä on taipumusta ajatella, että eivätköhän he asetu, kun ensin vähän aikaa mesoavat.

   Eräs punainen lanka kirjassa on, että Hitler halusi sotimalla tuhota sekä ympäristöään että myös Saksan. Tarkoitus oli siis aloittaa sota, minkä Saksa häviäisi murskaavalla tavalla. Kun ensin ottaa voittoja, kansa pysyy tyytyväisenä ja tukee myös ääliömäisiä hankkeita.
   Tavoitteet olivat siis seuraavat:
   1. Sodan alussa oli saavutettava suuria voittoja ja vallattava suuria maa-alueita. Jo siinä vaiheessa oli tehtävä sellaisia virheitä, minkä vaikutukset alkaisivat tuntua myöhemmin.
   2. Kun tarpeeksi suuri alue oli vallattu, suunnataan tietoisesti kohti tappiota. Vaihetta on myös hidastettava suuren tuhon aikaansaamiseksi.

   Tšekkoslovakian jälkeen valittiin seuraavaksi uhriksi Puola. Muodollinen syy oli tällä kertaa Danzigin käytävä. Britit muodostivat sitten vihdoin siinä vaiheessa läntisen sotilasliiton ja lupasivat tukensa Puolalle, mikäli Saksa hyökkäisi. Toisaalla taas Saksa ja italia ajautuivat tiiviiseen liittoon ja Neuvostoliitto teki valinnan, minkä mukaan se tukee Saksaa eikä puolaa.
   1.9.1939 keskitysleirivankeja puettiin Puolan armeijan asepukuihin, ja pian Gleiwitzin radioasemaa tulitettiin ja varalähettimestä rupesi kuulumaan kiihkeitä Saksaa vastaan suunnattuja parjauksia. Lisäksi väitettiin, että Puola aloittaa sodan Saksaa vastaan. Sotahan siitä syttyi.
  3.9. päättyi jahkailu. Ranska ja Iso-Britannia julistivat sodan Saksaa vastaan, samoin Australia, Uusi-Seelanti ja Intia. Toinen maailmansota oli alkanut.

   Puola luhistui 17.9. mikä oli länsiliittoutumalle paha yllätys. Puola ei taistellutkaan niiden rinnalla, ne olivatkin itse yhtäkkiä akuutissa vaarassa. Lisäksi Neuvostoliittokin lähti liikkeelle, eikä suinkaan Saksan pysäyttämiseksi.

  Tanska ja Norja antautuivat nopeasti kevätkesällä 1940. Neuvostoliitto oli miehittänyt Baltian. Ranskaan hyökättiin, ei suinkaan Maginot-linjan poteroiden kautta, tietenkään, vaan Jyräämällä pienet ja heikot Benelux-maat. Tällöin saatiin nopeasti rannikko haltuun ja paiskattua britit takaisin saarilleen.
   Mainitaanpa eräs tilanteeseen liittyvä kummallisuus. Dunkerquen motissa oli saarrettuna Englannin siirtoarmeija, Ranskan joukkoja sekä Belgian armeija. Saksalaiset olivat jo valmiina tuhoamaan motin, mutta jostain syystä tulikin käsky odottaa - riski siitä, että britit lamaantuisivat ja Saksa voittaisi koko sodan, oli melkoinen. Viivyttelyn ansiosta 340.000 miestä päästiin evakuoimaan alueelta.

   Ranska antautui aikanaan. Lisäksi Saksa sai uusia liittolaisia, kuten Bulgarian, Romanian, Unkarin, Jugoslavian ja Japanin. Italia miehitti Albanian, mutta juuttui Kreikkaan. Myös Afrikasta otettiin tukikohtia.
   Ukraina oli jo tulossa Saksan liittolaiseksi, mutta Saksa hyökkäsi Ukrainaan ja alisti koko porukan. Saksan armeija sitoikin melkoisen valtavat voimavarat Ukrainaan, mikä ei taktisesti myöskään ollut kovin älykäs temppu.
   Brittejä varten oli kehitelty uutta lentoasetta, mutta Hitler tyrmäsi sen käytön. Kehiteltiin sen sijaan toisenlaista kalustoa, minkä käyttösäde jäi niin lyhyeksi, ettei sillä päästy kunnolla höykyttämään vastustajaa.
   Erääksi salaiseksi aseeksi alettiin lisäksi kehitellä suomalaisen maanviljelijän keksintöä, ummenajokasta. Kojeen muodosti akselin ympäri pyörivä tynnyri, mitä pyöritti aisoihin sijoitettu polkupyörän apumoottori. Laitteen taakse pystyttiin valjastamaan vaikka pieni reki. Niitä kun olisi saanut 5.000 kpl, Hitlerin suunnitelmissa niillä olisi tehty selvää partisaaneista.

   Hyökkäyksen Neuvostoliittoon piti alkaa alunperin 15.5.1941, mutta koska mentiin Balkanille, joukkoja ei saatu tarpeeksi nopeasti alueelle. Myöhästymisen takia armeija juuttui liejuun ja talveen.
   Jossain vaiheessa oltiin myös valtaamassa Suezia. Afrikan tukikohdat olivat tärkeitä. Joidenkin laskelmien mukaan Suezin valtaus olisi ollut briteille kovempi paikka kuin Lontoon miehitys - joten homma kaadettiin siihen, että tuli käsky, ettei hankkeeseen lähetetty lisää joukkoja.

   Kun sitten taistelu alkoi näyttää vaikeammalta, takaisin vetäytymisiä ja helpompien puolustuspaikkojen etsimisiä ei tehty. Ja kun taktisia vetäytymisiä ei tehty, jäätiin taistelemaan hankaliin paikkoihin.
   Ja lopulta taistelu alkoi kulkea kohti Saksaa.

   Sodan loppuvaiheessa oli kuhinaa bunkkerissa. Lopuksi Hitler teki oletettavasti itsemurhan, mutta epäselväksihän se jäi. Kesti jonkin aikaa, ennen kuin Neuvostoliitto suostui viralliseen kuolleeksi julistamiseen. Ruumishan oli pahasti palanut, joten tunnistaminen oli vaikeaa.
   Huovinen sai kuitenkin ystävältään kirjeen, joka oli peräisin bunkkerin raunioista. Siinä kerrottiin, että oli käsketty löytää sopivan kokoinen tyyppi, josta pystyisi tekemään Hitlerin kaksoisolennon. Mukana oli myös valokuva (julkaistu kirjassa), missä Hitler ja Goebbels olivat lähdössä bunkkerista lentokoneelle. Venäläiset olivat huomanneet paon, mutta eivät olleet ehtineet estämään sitä. Todistajan mukaan joku oli huutanut, että siellä menee Hitler.

   Veitikka on hauska kirja. Ja on se muutakin. Esimerkiksi suomalaisen lukijan älykkyystesti, joka aikoinaan paljasti jotain surullista suomalaisista.
   Luultavasti Veikko Huovisella oli hauskaa kirjaa kirjoittaessaan. En tiedä, itkikö vai nauroiko hän myöhemmin seuratessaan, kuinka suomalaiset suhtautuivat tekeleeseen. Veikkaan sekä että.
   Kirjassa käydään päähenkilön elämänvaiheet pääpiirteissään läpi. Lisäksi siihen on ympätty mukaan toinen toistaan poskettomampia yksityiskohtia. Esim. jos tämän tekstin alussa todetaan, kuinka Hitler säikytteli Portugalilaisia, vähänkin asioista muistava henkilö muistanee, että Portugali oli molemmissa maailmansodissa täysin sivussa, vaikka Espanjasta vapaaehtoisia Saksaan menikin toisessa maailmansodassa. Nämä "möläytykset" ovat niin selviä, että minkäänlaisesta huijauksesta ei ole kysymys, kysymys on silkasta parodiasta. Jos ei lähtökohtaisesti sokeasti oleta, että kirjan tiedot pitävät paikkansa, tästäkin esittelystä pystyy helposti näkemään paljon merkillistä, mikä ei todellakaan pidä paikkaansa. Ja kirjassa näitä yksityiskohtia ropisee niskaan vielä enemmän.
   Parodia on tarkkaa työtä. Kirja on tehty perinteiseen väitöskirja- ja tutkimusmuotoon viitteineen kaikkineen. Ja (tekaistu) lähdeluettelo on laaja. Juuri kuin aito oikea tutkimus. Mutta sisältö on huikeaa potaskaa.
   Ja valokuvat. Niissä on trikeillä saatu suhteellisen hönöjä ilmeitä Hitlerille ja kumppaneille.
   Aikoinaan 1970-luvun alussa suomalaiset lukivat kiinnostuneina Veitikkaa. Olipa jopa peruskoulun oppimateriaaliin otettu lainauksia kyseisestä kirjasta. Näitä sitten opettajat lukivat oppilaille (myös meikäläiselle vielä 1980-luvulla) ja koko kirjan lukeneet opettajat kertoilivat oppilaille, mitä muuta kirjassa olikaan, ja nämä kuuntelivat silmät pyöreinä. Ja myöhemmin olen kuullut, kuinka ihmiset puhuvat tietävän oloisina Hitleristä juttuja, joista ei muualla ole ollut mainintaa kuin Veitikassa, pitäen yksityiskohtia yleisesti tiedossa olevina faktoina. Eipä sitä siis aina huomattu, että kyseessä oli parodia.
   Että sellainen tapaus. Tämä oli vielä ihan harmiton testi, mutta jos joku vähemmän mukava tyyppi alkaa jossain kirjoittaa uusiksi koko maailmanhistoriaa, homma voi mennä vakavammaksikin. Ja joka tapauksessa, lähdekritiikin harjoittaminen on aina suotavaa.

-----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----

Uuden Vuoden Extra
Svetlana Aleksijevitš: Tšernobylista nousee rukous
Alkuteos Tšernobylskaja molitva 1997, täyd. 1998
Suomentanut Marja-Leena Jaakkola
Tammi 2000
287 sivua


Svetlana Aleksijevitš (s. 1948) on eräs tunnetuimpia Aljaksandr Lukašenkan Valko-Venäjän toisinajattelijoita. Suomalaisille hän on saattanut tulla tutuksi jo 1980-luvulla kirjan Sodalla ei ole naisen kasvoja myötä. Kirjassa rintamalla olleet naiset kertoivat kokemuksistaan. Seuraava kirja kertoi Afganistanissa taistelleista neuvostosotilaista, ja sitä seuraava heistä, jotka menettivät elämänhalunsa sosialismin romahdettua. Neljäs kirja, Tšernobylista nousee rukous, on toinen kirjoittajan suomennettu teos. Se oli ilmestynyt 2000-luvun alussa jo 19 maassa, ja se on mm. valittu Saksassa vuoden 1998 parhaaksi poliittiseksi teokseksi. Lisäksi Suomen Yleisradio teki kirjan pohjalta radio-ohjelman, mikä esitettiin onnettomuuden 14-vuotispäivänä 26.4.2000.

   Tšernobylin ydinvoimala sijaitsee Ukrainassa. Kuitenkin, räjähdyksen sattuessa, eniten siitä kärsi Valko-Venäjä, jonka omalla alueella ei ole ainoatakaan ydinvoimalaa. Vertailun vuoksi, toisen maailmansodan aikana natsit tuhosivat 619 valkovenäläistä kylää asukkaineen, Tšernobylin onnettomuudessa maa menetti 485 kylää tai taajamaa, joista 70 on haudattu maahan lopullisesti. Sodan aikana joka neljäs valkovenäläinen kuoli, nykyisin joka viides asuu saastuneella alueella. Pahimmilla alueilla kuolleisuus on 20 % suurempi kuin syntyvyys. 2,4 miljoonaa hehtaaria (24.000 neliökilometriä) viljelymaista ei sovellu viljelyyn. 26 % metsistä kuuluu radioaktiiviseen vyöhykkeeseen. Sairaiden määrä Valko-Venäjällä kasvaa jatkuvasti.
   Turma siis sattui 26.4. 29.4. taustasäteily oli noussut hälyttävästi Puolassa, Saksassa, Itävallassa ja Romaniassa. 30.4. sama oli tapahtunut Sveitsissä ja Pohjois-Italiassa. Ja 1. - 2.5. Ranskassa, Belgiassa, Alankomaissa, Iso-Britanniassa ja Pohjois-Kreikassa. Lisäksi 6.5. Yhdysvalloissa ja Kanadassa rekisteröitiin korkealle nousseita kaasumaisia ja muita ilmaa kevyempiä aineita, mitkä olivat peräisin Tšernobylista.

   En ota tämän kirjan esittelyyn tarkempia yksityiskohtia siitä, miten säteily vaikuttaa ihmiseen, enkä muutenkaan käsittele tarkasti ikävimpiä seikkoja, mitä kirjasta löytyy. Silti lienee paikallaan kehottaa mahdollisia ydinsotapainajaisista kärsineitä lukijoita miettimään, tekeekö tämän kirjan esittelyn lukeminen onnellisemmaksi kuin lukematta jättäminen.

   Kun onnettomuuden luonne selvisi, tuli luonnollisesti kiire. Rakennettiin betoninen sarkofagi. Ainutlaatuinen rakennelma ja huima rakennusinsinöörien taidonnäyte. Sen  betonilaatat koottiin helikopterien ja robottien avulla, minkä takia siihen jäi rakoja. Paikan päällä tosin robotteja ei paljoa pystytty enää käyttämään, Marsin tutkimiseenkin soveltuvat laitteet eivät kauaa toimineet alueella, ilmeisesti voimakas säteily poltti niiden sisukset. Jo kymmenen vuotta rakentamisen jälkeen rakojen ja halkeamien yhteispinta-alaksi arvioitiin yli 200 neliömetriä. Jä näistähän pääsee purkautumaan radioaktiivisia kaasuja.
   Koska monien ongelmakohtien ja rakenteiden lujuutta ei vieläkään ole päästy selvittämään, ei ole tietoa, kuinka kauan rakennelma vielä kestää. Jos rakennelma joskus romahtaisi, vaikutukset olisivat todennäköisesti vielä suuremmat kuin 1986. Siellä sisällä on edelleen noin 20 tonnia ydinpolttoainetta.

   Kirjan kirjoittajan mukaan Tšernobylin onnettomuus on enemmän kuin katastrofi. Tapahtuman läheltä kokeneet eivät pysty tajuamaan tapahtuman laajuutta. Koska yrittävät verrata sitä muihin tunnetuihin katastrofeihin. Siinä kuljetaan kuitenkin tavallaan väärään suuntaan, aikaisemmat kokemukset eivät näköjään riitä. Tapahtuman jälkeen heidän maailmansa on peruuttamattomasti vaihtunut, aikaisempaa maailmaa ei kerta kaikkiaan ole.
   Tšernobylissa tapahtui jotain sellaista, mihin ihmisillä ei ole vielä käsitteitä tai vertailukohteita, ja minkä käsittämiseen ihmisen aistimaailma ei riitä. Ihmisen on ylitettävä omat rajansa ymmärtääkseen edes jotakin. Tapahtumapaikalla on alkanut uusi tunteiden kausi. Ensin toivottiin, että tapahtumasta selviydyttäisiin. Kun selviytymisen mahdottomuus kävi selväksi, siitä vaiettiin.
   
   Tapahtuma oli tavallaan myös kaunis. Lähellä reaktoria ihmiset menivät parvekkeille katsomaan heleänpunaista loistetta. Joilla ei ollut omaa parveketta, menivät ystävien tai tuttavien luokse. Jotkut olivat tulleet jopa kymmenien kilometrien päästä.
   
   Eräs kirjassa haastateltu psykologi kertoo, kuinka kauheaa oli toisen maailmansodan aikana. Hän näki, kuinka vihatulle saksalaispoliisille lasta odottanut nainen tappoi itsensä, hakkaamalla itseään tiiliskivellä päähän. Järkyttävää oli myös, kun perheen isä tuotiin rintamalta kuolleena. Miestä oli ilmeisesti ammuttu konekiväärillä tai -pistoolilla, jäljistä päätellen.
   Sodan jälkeen psykologi kuvitteli, että kauhein on jo takanapäin. Mutta kun hän kävi Tšernobylin alueella, vasta siellä hänestä tuntui, että nyt hänen mielensä hajoaa.

   Millaista saastuneilla alueilla on asua nykyisin? Aina kaikki ei näy päällepäin. Monet viljelijät olivat katkeria, kun sotilaat tulivat evakuoimaan asukkaita. Kaikki eivät lähteneet. He, jotka jäivät, ruokkivat mm. kissoja ja koiria, jotka evakuoidut asukkaat joutuivat jättämään alueelle - ne odottivat pihoissa vielä pitkään isäntiään. Ja nämä kylien viimeiset katsoivat, kuinka jänikset, hirvet ja linnut liikkuvat aivan niin kuin aina ennenkin.
   Pelloilta ei saanut syödä mitään. Eikä kaivovettä käyttää. Myöskään niissä paikoissa, missä mitään ei edes näkynyt.
   Joillakin paikoilla laskeuma myös näkyi. Sinisiä palasia, ja punaisia palasia. Naisten päähuivin kokoisia palasia. Mutta kun alkoi sataa, ne liukenivat, eikä niitä enää nähnyt.
   Tiedemiesten mukaan säteilyä riittää pitkään. Erään arvion mukaan uraani 238´n puoliintumisaika on noin miljardi vuotta, toriumin noin 14 miljardia vuotta.

   He, jotka lähtivät, olivat erilaisia. Jo se tieto, että oli kyseiseltä alueelta, teki heistä kummajaisia. Heiltä kyseltiin, voivatko he saada lapsia, eikö puoliso jättänyt heitä - ja tietenkin heiltä kyseltiin itse palosta, mitä he näkivät, millä tavalla voimala paloi, oliko se kauheaa.
   Osa lähteneistä palasikin takaisin. Vaihteleviin olosuhteisiin. Monista paikoista oli taloihin jätetty omaisuus ryöstetty. Jopa lattialankkuja ja pistorasioita oli viety. Useat takaisin muuttaneet joutuivat rakentamaan talonsa uudelleen. Mutta eivät suostuneet katumaan valintaansa.
   Jotkut olivat kirjoittaneet oveensa viestin. Eräässä luki seuraavaa: "Kiltti hyvä ihminen, älä etsi arvoesineitä. Niitä meillä ei ole koskaan ollut. Käytä hyväksesi mitä tarvitset, mutta älä vie mennessäsi. Me palaamme." Myös mm. kissat pyydettiin jättämään rauhaan, vedottiin mm. siihen, että muuten rotat syövät kaiken.

   Kirjassa haastateltiin myös sotilaita, jotka olivat evakuoimassa kaupunkia ja raivaamassa reaktorin ympärillä olevaa aluetta.
   Jotkut menivät reaktorin luokse. Halusivat valokuvauttaa itsensä. Voidakseen leveillä kotona. Kaikki kyllä pelkäsivät, mutta joidenkin kohdalla uteliaisuus voitti. Muutamat vetivät ensin puoli pulloa vodkaa ja lähtivät menemään.
   Suhtautumista oli monenlaista. Jotkut sotilaat kokivat olevansa vain töissä siellä. Jotkut halusivat, että heitä haastatellaan ja että he pääsevät lehtiin. Jotkut myös elivät tunteesta, että suorittivat sankaritekoja.
   Rahasta sotilaat eivät erityisemmin välittäneet. Mutta kun normaalisti palkka oli neljäsataa ruplaa ja silloin maksettiin tuhat ruplaa, niin jälkeenpäin sotilaita moitittiin siitä, että ensin kävivät lapioimassa kultaa ja sitten kun tulivat kotiin, vaativat autoja ja huonekaluja ilman jonottamista.
   Kun säteilymittaaja keskusteli joidenkin helikopterista tehtyjen mittausten jälkeen tiedemiesten kanssa, eräs tiedemies uhosi, että voisi nuolla helikopterin puhtaaksi ilman sen kummempia seurauksia. Eräs toinen sen sijaan oli sitä mieltä, että homma on vaarallista, ja sai lentäjät käyttämään lyijysuojuksia lennoilla.
   Eräässä vaiheessa pelättiin ydinräjähdystä, mikä olisi ollut todennäköinen seuraus, jos reaktori olisi pudonnut sen alla olevaan raskaaseen veteen. Raskas vesi oli laskettava pois. Oli sukellettava ja avattava venttiili. Ja pojat sukelsivat. Joutuivat sukeltamaan monta kertaa, ennen kuin saivat venttiilin auki.
   Jotkut sotilaat olivat urheampia kuin toiset. Eräs yritteliäs otti kepinpätkän ja kääri sen ympärille metallilankaa. Sitten hän kävi mittaamassa säteilyä taloissa. Kun kysyttiin, minkä verran on säteilyä, vastaus oli, että se on sotasalaisuus. Pontikkaa saatuaan sotilas sanoi määrän olevan normaali, ja jatkoi matkaansa.
   Kun sotilaat kiersivät kylästä toiseen tekemässä säteilymittauksia, oli vähän outo tunnelma. Sillä kertaa ainoakaan nainen ei tarjonnut omenaa.

   Viranomaiset ryhtyivät pienen miettimisen jälkeen toimeen. Parin päivän sisällä onnettomuudesta kirjastoista poistettiin kaikki säteilyyn, Hirošimaan ja Nagasakiin sekä röntgensäteisiin liittyneet teokset.
   Hallituksen komiteoissa arvioitiin eri tehtävistä siten, että "tämä edellyttää kahden sotilaan uhrautumista, tämä neljän" jne. Jos vapaaehtoisia ei löytynyt, kysyttiin, ketkä ovat vapaaehtoisia ja ketkä sotaoikeuteen haluavia.
   Pian onnettomuuden jälkeen televiso esitti ohjelmia, missä säteilymittarilla mitattiin elintarvikkeita lähellä Tšernobylia. Laitteet toimivat ja tilanne oli sinänsä aito, toisaalta jätettiin kertomatta, että laitteet oli tarkoitettu taustasäteilyn mittaamiseen. Elintarvikkeiden tilanteesta se ei antanut tietoa.
   Varsinkin alueen johtaja ryhtyi nopeasti toimeen. Varttitunnin kuluttua onnettomuustiedosta hän oli valmis raportoimaan, että kaikki on kunnossa ja että he selviävät omin voimin. Moskovassa oltiin tyytyväisiä.
   
   Lääkäritkin säestivät viranomaisia. Heidän mukaansa oli omituista, kuinka paljon luulosairaus oli lisääntynyt alueella onnettomuuden jälkeen.

   Jälkeenpäin väliportaan miehet olivat katkeria. Heidän mielestään heidän niskoilleen kaadettiin liikaa törkyä tapahtuneesta. Aluksi he eivät edes salanneet mitään, heidän oli vain vaikea käsittää, mitä oli tapahtunut. Ja kun tilanne selvisi, heidän toimintamahdollisuudet olivat rajalliset, isommilta tulleiden sähkeiden rajaamia. Olipa politbyroon istunnossa joku vastuullinen kenraali todennut esimerkiksi, ettei siinä säteilyssä mitään kummallista ole, koealueella, ydinräjäytyksen jälkeen.
   
   Kovan linjan kommunisti muistelee kirjassa, kuinka Neuvostoliittoa pelättiin ja kadehdittiin. Sitten Mihail Gorbatšov ja demokratia pistivät homman palasiksi. Kyseisen kommunistin mukaan ydinvoimalan räjäyttivät CIA´laiset ja demokraatit. Ja hänen mukaansa Neuvostoliittokaan ei olisi hajonnut, jos ydinvoimala ei olisi räjähtänyt (myös monen asiantuntijan mielestä onnettomuus oli vauhdittamassa oleellisesti neuvostoimperiumin hajoamista).

   Maailma on muuttunut. Kun Neuvostoliiton aikana annettiin väestönsuojeluhälytys, ihmiset kuvittelivat, että Nato hyökkää. Kun 1990-luvulla annettiin väestönsuojeluhälytys, valkovenäläiset pelästyivät, että Tšernobylissa on taas tapahtunut jotain.

   Otetaan tähän loppuun vielä erään palomiehen vaimon kertomus.
   Palomies oli juuri mennyt naimisiin, erittäin onnellinen nuori vaimo oli raskaana. He asuivat paloaseman asuntolassa. Alakerrassa olivat paloautot, asuntolat olivat ylempänä.
   Eräänä yönä vaimo heräsi alhaalta kuuluvaan meluun ja meni ikkunaan. Kun mies näki hänet, mies huusi, että voimalassa palaa. Mies vielä lisäsi, että tulee pian takaisin.
   Nuoripari oli aikonut lähteä aamukuudelta miehen vanhempien luokse. Kello tuli neljä. Sitten viisi, ja sitten kuusi. Seitsemältä vaimo oli saanut kuulla, että mies oli viety sairaalaan.
   Miehet oli lähetetty sammuttamaan tavallista tulipaloa. Virallisesti ydinonnettomuutta ei ollut tapahtunut. Palomiehet menivät siksi tavallisissa paidoissa ilman erityisiä suojavaatteita. Myöskään heitä hoitaneita ei ollut varoitettu. Pian moni lääkäri, hoitaja ja varsinkin apuhoitaja sairastui ja kuoli.
   Palomiesten vaimot vaativat sairaalan ulkopuolella pääsyä Moskovaan siirrettävien miestensä mukaan. Armeija oli pitämässä heitä ulkona. Lääkäri tuli ilmoittamaan, että miehet tarvitsevat puhtaita vaatteita. Vaimot menivät hakemaan. Kun he tulivat takaisin, miehet oli jo siirretty sairaalasta.
   Moskovassa palomiehet olivat ensin yhteisessä huoneessa, mutta kun seinät olivat säteilleet niin voimakkaasti, että mittalaitteista loppui asteikko, heidät siirrettiin omiin huoneisiin.
   Palomies oli haaveillut, että näyttäisi vaimolleen, kuinka kaunis Moskova on voitonpäivän ilotulituksessa. Sairaalassa he pääsivät katsomaan tapahtuman yhdessä.
   Hoitajien mukaan mies oli kuin reaktori, eivätkä halunneet, että vaimo olisi tiiviisti vierellä. Lopulta he suostuivat, kun vaimo ei kerta kaikkiaan antanut periksi.
   Joka päivä kuoli joku. Kertojan mies eli neljätoista päivää. Viimeisenä yönä vaimo oli ollut koko yön paikalla, sitten poistunut kolmeksi tunniksi sairaalasta. Kun hän palasi takaisin, mies oli kuollut viisitoista minuuttia aiemmin.
   Hautajaisten jälkeen leski nukkui kolme vuorokautta, sitten tuli ambulanssi. Lääkäri totesi, ettei hän ole kuollut, uni vain on syvää. Tuolta ajalta leski muistaa muutaman unen. Yhdessä kuollut isoäiti koristelee kuusta kesällä. Hän haluaa koristella kuusen, koska metsän keskellä kasvanut lapsenlapsen kuollut aviomies tulee pian sinne. Toisessa unessa kuollut aviomies heittelee tytärtä, joka ei ollut tuolloin vielä syntynyt, mutta on unessa jo iso tyttö. He lähtevät kaikki yhdessä kävelemään veden päällä.
   Tytär syntyi kaksi viikkoa liian aikaisin. Hänellä oli maksakirroosi ja hän eli vain neljä tuntia.
   Paljon myöhemmin leski alkoi seurustella toisen kanssa ja sai lopulta pojan. Kerran kaupungilla kävellessään äiti sai infarktin, mikä järkytti poikaa. Myös poika on sairas. On kaksi viikkoa kerralla koulussa, sitten kaksi kotona. Kumpikin pelkää jatkuvasti toisen puolesta.

   Miten turma sitten aikoinaan tapahtui? Atomiasiantuntija Grigori Medved on julkaissut Novyi mir -aikakauslehdessä 6/89 selonteon tapahtumista. Artikkeli on julkaistu lyhennettynä Helsingin Sanomissa 26.4.1990, referaatin laati Sirpa Pääkkönen. Lisäksi artikkeli löytyy Insinööriliiton etiikkatyöryhmän julkaisussa Miten olis tippa etiikkaa. Seuraavassa lyhyesti tapahtumat.
   Ydinvoimalassa valmistauduttiin pysäyttämään nelosreaktori huoltokorjausta varten. Pysäytyksen yhteydessä aiottiin tehdä koe, missä reaktorin suojalaitteet eivät olisi toiminnassa ja ydinvoimalan laitteet olisivat täysin ilman virtaa. Sähköenergian tuottamiseen suunniteltiin käytettäväksi turbogeneraattorin roottorin liike-energiaa.
   Koetta oltiin ehdotettu monille ydinvoimaloille, mutta riskien takia näissä oli kieltäydytty. Tšernobylissä vastaavia kokeita oli tehty aiemminkin.
   Koe edellytti valtion atomienergian tarkastuslaitoksen hyväksymistä ja varasähkönhuoltoa kokeen ajaksi. Sähkövoimalan virransyötön lopettamisen piti tapahtua vain kuvitteellisesti, ei todellisuudessa. Tšernobylissä hyväksytty ohjelma neljän tunnin koetta varten ei vastannut turvallisuusvaatimuksia.
   Jo pian kokeen alkamisen jälkeen työvuorossa olleet kokeen suorittamisen hoitavat henkilöt huomasivat, että koe epäonnistuu. Koe olisi voitu pysäyttää helposti ja turvallisesti, mutta apulaispääinsinööri ei suostunut.
   Puolitoista minuuttia ennen räjähdystä koetta ohjaava insinööri näki säätövaran laskelmasta, että reaktori pitäisi pysäyttää välittömästi - varalla olisi tarvittu 28 säätösauvaa, mutta niitä oli vain 18. Insinööri ilmoitti tilanteesta, mutta koetta ei pysäytetty.
   54 sekuntia ennen räjähdystä pääkiertopumppujen vesi alkoi höyrystyä, mikä vähensi veden kulkua aktiivisen alueen läpi. Lämmönsiirtoon tarkoitettu vesi alkoi kiehua reaktorin kanavissa. Koetta ohjaava insinööri vaati hätäjärjestelmän käynnistämistä. Epäröinnin jälkeen työvuoropäällikkö painoi nappia, minkä jälkeen kaikki ylhäällä olleet säätösauvat samoin kuin pikasulkusauvatkin pääsivät aktiivialueelle. Samalla sinne pääsivät sauvojen pääteosat, mitkä lisäsivät reaktiivisuutta ja aktiivisen alueen lämpötila nousi.
   Räjähdyksen sattuessa vetyä oli rakennuksen eri tiloissa vaarallisen paljon ja silminnäkijöiden mukaan seurasi kolme tai neljä räjähdystä. Ydinsaastetta vapautui kymmenen kertaa enemmän kuin Hirošiman pommissa.

   Kirjan haastattelut ovat autenttisia, nyyhkäisyt ja itkut on otettu tekstiin mukaan. Kommentteja on julkaistu myös heiltä, jotka eivät halua käydä kauppaa toisten onnettomuudella eivätkä filosofoida sillä. Kaunistelua ei siis kirjasta löydy, siinä on tunteiden koko kirjo mukana. Osa kertomuksista on jopa kauniita, osa ei. Melkoisesta kauhukirjallisuudesta on kuitenkin kysymys. Asioista, joita suurin osa ihmisistä ei vielä onneksi tunne - tämän kirjan lukemisen jälkeenkään.


-----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----

31.10.
Tapio Helen: Latinaa liikemiehille
Charles Berlitz: Atlantis - kadonnut manner

Käväistäänpä vanhoissa ajoissa. Muistellaan ensin latinan kielen historiaa muinaisia roomalaisia myöten. Ja sitten etsiydytään erittäin kauas historian hämäriin, sinne mahdolliselle "tuntemattomalle alueelle". Oliko kauan sitten olemassa suuri ja mahtava Atlantiksen saarivaltakunta, ja jos oli, millaisia vaiheita ihmiskunta koki niihin aikoihin?