Kuukauden Uusinta

Keskusta.fi / Etelä-Häme / Suomeksi / Kirjat / Kuukauden Uusinta


Tiivistelmä teoksesta Kytäjä on julkaistu aiemmin keväällä 2007, Pilahistoria syksyllä 2008, Hintansa väärti kesällä 2005 sekä Rahasta - vaan ei rakkaudesta syksyllä 2006.
   Valitettavasti Kytäjän alkuosa on jossain vaiheessa kadonnut bittiavaruuteen, alku saattaa vähän töksähtää.Kuukauden Vaihtoehto
Aake Pesonen: Kytäjä, kohtalon kartano
Karisto (paino), Kirjayhtymä 1983Kytäjärven kylä nimettiin vanhan tarun mukaan sen pohjalta, että sen ensimmäinen asukas oli metsästäjä eli kyttä. Toiset taas arvelevat, että alueella on poltettu niin paljon kytöä, että siitä on muodostettu nimi Kytöjärvi, mistä taas on taivutettu Kytäjä.
   Varhaisimmat asiatiedot Kytäjärven kylästä ovat 1400-luvulta, jolloin kylässä sijaitsi kolme taloa. Asukkaiden arvellaan olleen peräisin Vanajan emäpitäjästä, muinaiset hämäläiset kun tekivät erä- ja kauppamatkoja Vantaanjokea pitkin.
   1500-luvulla kylän taloja meni läänitykseksi Tottien suvulle, sittemmin Flemingeille. Vasta 1700-luvulla kapteeni Kustaa Wulfcrona (1693-1754) lienee ollut ensimmäinen omistaja, joka on asunut Kytäjässä. Hänen vaimonsa Sofia Barck meni leskeksi jäätyään uusiin naimisiin Carl Armfeltin kanssa ja siten Kytäjän omistajiksi tulivat Armfeltit.
   Armfelt oli tuolloin tunnettu suku, mutta tunnetuimmat suvun edustajat olivat toista sukuhaaraa. Kytäjän Armfelteilla ei ollut mitään kreivillistä arvoa, mutta sotilaita he toki olivat, joukossa oli upseereitakin.

   Kapteeni Christopher Armfeltin jälkeen Kytäjän omistajaksi tuli hänen tyttärensä Anna Aurora Adelaide Indrenius, joka myi tilan vuonna 1861 kapteeni Constantin Linderille, venäläismieliselle poliitikolle, joka oli 1900-luvun alussa jopa Nikolai Bobrikoffin senaatin talousministeriön varapuheenjohtaja. Myöhemmin kapinoiva kansa pisti Linderin ojennukseen ja elämänsä ehtoon tämä vietti vailla merkittäviä poliittisia rooleja.
   Merkkimies Constantin Linder kuitenkin oli, myös hänen kädenjälkensä näkyi Kytäjän tienoolla pitkään. Hän mm. perusti Nurmijärven säästöpankin vuonna 1873 antamalla 300 markan korottoman lainan pankin pääomaksi ollen näin toinen pankin päärahoittajista. Toinen, mistä Linder seudulla muistetaan, on Nurmijärven Rajamäelle vuonna 1888 perustettu viinatehdas, mistä myös yksityiset saivat ostaa viinaa. Tosin pienin erä, joka myytiin, oli ns. karhu, eli 24 kannua eli 65 litraa. Mutta sitten kun karhu oli saatu hankittua, ei loppunut heti kesken.
   Viinankäyttö oli tuolloin Suomessa varsin rajua. Myös Nurmijärven-Hyvinkään seudulla läträämisellä oli sellaiset mittasuhteet, että Hyvinkäälle muodostettiin juomalakkoliitto, mihin liittyi yli kaksisataa jäsentä. Kyseessä oli huomattava joukko, paljon suurempi kuin useimmilla muilla paikkakunnilla. Ryhtiliike saikin tuloksia aikaan, Nurmijärvestä tuli huomattavan raitis pitäjä. Uusimaa-lehtikin pääsi lopulta uutisoimaan sellaisenkin harvinaisen tapauksen, että Nurmijärvellä oli pidetty hautajaiset, joissa ei tarjottu lainkaan viinaa.

   Linderit olivat mahtisuku vielä 1900-luvulle tultaessa. Kytäjä laajeni, ja mm. Mustion tila tuli samaan omistukseen - lähisuvun omistuksessa se oli tosin ollut jo aiemmin. Maaomaisuuteen kuuluivat myös mm. valtavat lohjalaiset, pusulalaiset, vihtiläiset ja karjalohjalaiset metsäalueet. Nämä kulkivat suvun mukana ja aiheuttivat toisinaan suuriakin perintö- ja muita riitoja.

   Constantinin poika Hjalmar Linder oli erityisen taiteellinen tapaus. Hän kulki seurapiireissä sekä niissä porukoissa, missä harrastettiin esteettisiä ja henkisiä asioita. Nuorempana Hjalmar eli erittäin tuhlailevasti ja velkaantuikin pahoin. Hänen setänsä Fridolf Linder maksoi lopulta Hjalmarin velat, sillä ehdolla, että tämä ryhdistäytyy. Fridolf ehdotti myös muuttoa Amerikkaan, mutta Hjalmar tekikin yllättävän ryhtiliikkeen.
   Hjalmar Linder ryhtyi lakimieheksi ja alkoi hoitaa liikemiesten juttuja Tampereella. Juristin toimessa pääsivät oikeuksiinsa Linderin oiva sanankäyttö ja terävä äly. Linder myös osasi käyttää tehokkaasti mainonnan keinoja, sekä uutta edistyksellistä keksintöä, puhelinta. Hänestä kehittyi erittäin arvostettu asianajaja, jonka asiakaspiiriin kuului myöhemmin menestyneiden liikemiesten lisäksi myös köyhempää vakeä.
   
   Vuonna 1867 Kytäjän suurtila siirtyi Hjalmar Linderin omistukseen tämän ostettua sen isältään viidellä miljoonalla markalla, mikä oli tuolloin erittäin suuri rahamäärä, ja ryhtyi tarmokkaasti pitämään huolta omaisuudestaan, josta suurin osa oli tullut aiemmin perintönä Fridolfilta.
   Hjalmar Linder oli tarmokas mies, joka teki tulosta. Toisaalta hänellä oli myös suuret menot, ja usein hän joutui rahoittamaan suuria kauppoja ja muuta massiivisempaa liiketoimintaa velkarahalla.
  Suomen ensimmäinen auto, vuoden 1903 Mercedes, oli Hjalmar Linderin kulkupeli. Poika pisti siinäkin isäänsä paremmaksi: Suomen ensimmäinen polkupyörä lienee ollut Constantin Linderin pyörä.

   Vaikka Linder olikin liikemiehenä varsin kova ja tinkimätön, hän tunsi myötätuntoa heikkoja ja vähäosaisia kohtaan. Vuonna 1903 hän otti käyttöön kahdeksan tunnin työpäivän aiemmin käytetyn kahdentoista tunnin sijaan. Lisäksi hän otatti käyttöön kolmivuorotyön, joten työnantajan menestys ei kuivunut työntekijöiden työpäivän lyhentymisen takia. Ja lisäksi palkkoja korotettiin rajusti ja muutenkin työntekijöiden oloja pyrittiin kohentamaan.
   Muut työnantajat hermostuivat Linderin radikaaleista uudistuksista, mutta vähitellen nämäkin alkoivat siirtyä Linderin linjoille. Tosin puoli vuosisataa siihen meni, ennen kuin yleinen kehitys pääsi näin pitkälle.

   Linder oli nähnyt keisarin hovin loiston, mutta myös eri kansankerrosten elintasoeron. Hän arveli, että koko rakennelma saattaisi sortua sen luonnottomuuden takia. Hän ennakoi myös, että maaseudulla väki tulee vähenemään ja kaupunkien väkimäärä lisääntyy, jos maaseudun oloja ei tuntuvasti kohenneta.

   Puuteollisuuteen panostaminen oli jo tuohon aikaan kannattavaa businessta. Linder oli mukana rakennuttamassa tehtaita varten oman rautatienkin, yhteistyössä Högforsin tehtaan kanssa. Rata kulki Hyvinkäältä Pyhäjärven pitäjässä sijainneelle Högforsin tehtaalle (Sittemmin tehtaan ympärille kehittynyt asunto- ja teollisuusalue irtautui vuonna 1932 Karkkilan kauppalaksi, kaupunki 1977, ruots. Högfors).

   Linder oli siis kova tuhluri. Lisäksi hän suhtautui luotonantajiinsa kopeasti. Lopulta pankit päättivät, että pieni näpäytys olisi paikallaan.
   Filosofian tohtori Henrik Ramsay Högfors-yhtiöstä sijoitettiin pankkien painostuksesta johtamaan Linderin teollisuuslaitoksia. Sittemmin Yhdyspankki vaati Linderiä muuttamaan yhtiöidensä yhtiömuodot osakeyhtiöksi voidakseen sijoittaa pankin edustajan uuden yhtiön hallitukseen. Tarkoituksena oli syrjäyttää Linder vähitellen ja kaapata koko yritys pankeille. Linderin kiinteä omaisuus arvioitiin 7.405.100 markan arvoiseksi, irtaimisto 7.069.895:42 markan arvoon. Velat olivat tuolloin noin kolmetoista miljoonaa.
   Linderin vastaisku tuli pian. Uudet miehet arvioivat omaisuuden arvoksi yhteensä n. 40.000.000:- markkaa, ja Linder sai taakseen sekä Kansallis-Osake-Pankin että Privatbankenin. Linder hankki itselleen Högfors-yhtiön enemmistön ja heitti Ramsayn pihalle. Henrikin isä August Ramsay, joka oli Yhdyspankin toimitusjohtaja ja Högforsin hallituksen jäsen, sai myös kuulla kunniansa.
   Högforsin johdossa Linder teki Venäjän-kaupoillaan massiivisesti tulosta. Hän nousi Högforsin valtauksen myötä nöyryytetystä asemastaan koko uransa huipulle.

   1910-luvulla tilanne Suomessa kiristyi. Linder muutti Tukholmaan, ilmeisesti kenraali Mannerheimin varoitettua entistä lankoaan lähestyvästä sodasta.
   Tilanteen kärjistyttyä sodaksi punaiset ottivat haltuunsa Mustion, Lohjan, Kytäjän ja Högforsin. Kartanonherran maine lienee vaikuttanut siihen, että em. paikoissa ei tapahtunut kovia väkivaltaisuuksia. Toki viinikellari käytiin tyhjentämässä ja muutakin vietiin, mutta aivan rauhallisimmasta päästä alue oli.

   Linder palasi Suomeen, kun tilanne rauhoittui ja punaiset oli suljettu vankileireille. Kun työläisvaimot kuulivat Linderin paluusta, he riensivät suurin joukoin tapaamaan ystävänään pitämäänsä kartanonherraa. Linder kuuntelikin heitä ja päätti lähteä tarkistamaan tilanteen Suomenlinnan vankileirille. Vankien tilanne osoittautui pahaksi, kuten oli kerrottu.
   Linder ei epäröinyt, vaan ryhtyi toimimaan hävinneiden puolesta. Hän kirjoitti 28.5.1918 Hufvudstadsbladetin yleisönosastoon artikkelin otsikolla "Jo riittää verikylpy".
   Vallitsevalle mielipiteelle mielipide oli shokki. Linder leimattiin täydeksi punikiksi. Eniten paheksuttiin vaatimusta lopettaa teloitukset.
   Linder leimattiin petturiksi ja hänet uhattiin jopa tappaa. Ystävät ja sukulaiset hylkäsivät hänet. Linder realisoi omaisuutensa ja lähti maanpakoon Ruotsiin, missä taloudellinen alamäki alkoi. Kiertäessään Eurooppaa Linder hävitti omaisuutensa ja hän teki itsemurhan Pariisissa toukokuussa 1921.
   Kun tieto Linderin kuolemasta saapui Suomeen, aikalaiset leimasivat Linderin tuhlariksi ja itsetuhoiseksi. Saavutuksia suurmaanomistajana ja teollisuusmiehenä ei muisteltu.

   Linderin myydessä Kytäjän kartanon vuonna 1918 sen alueet ulottuivat kolmen tuolloisen pitäjän alueelle, Nurmijärven, Lopen ja Janakkalan. 18.000 hehtaarin laajuinen tila oli Suomen toiseksi laajin (Suurin tilahan oli tuolloin Jokioisten kartano).
   Vuonna 1918 uudeksi omistajaksi tuli Nobel Standard -yhtiö. Yhtiö myi tilan edelleen vuonna 1928, jolloin se siirtyi arkkitehti Väinö Vähäkallion omistukseen (1928-1932 toisena omistajana Kaarlo Kaira).
   Tämän jälkeen Kytäjän kartanolla ei ollut enää yhtä suurta yhteiskunnallista merkitystä kuin aiemmin, mutta myöhemmät vaiheet lienevät muuten varhaisvaiheita tutumpia nykylukijalle, joten otetaan muutama yksityiskohta kirjan loppupuoleltakin.

   Väinö Vähäkallion nuorin poika Aarne lähti 11-vuotiaana tammikuussa 1931 kaverinsa kanssa ampumaan hillereitä pienoiskiväärillä. Aidan yli kiivetessään kaverin ase laukesi sillä seurauksella, että Aarne kuoli. Luoti oli osunut suoraan sydämeen.
   Poikansa muistoksi Väinö lahjoitti Helsingin Siniset-partiolippukunnalle, jonka nuorimpiin eli sudenpentuihin Aarne oli kuulunut, Espoon Saarijärven saaresta leiripaikan, joka myöhemmin sai nimen Aarnela.

   Keskimmäinen lapsista, Kai Väinö Vähäkallio, liittyi jo 16-vuotiaana suojeluskuntajärjestön erilliseen konekiväärikomppaniaan ja osoittautuikin pian erinomaiseksi ampujaksi. Ylioppilaaksi pääsyn jälkeen hän suoritti Hämeenlinnassa asevelvollisuutensa, suoritti aliupseerikoulun ja siirtyi Reserviupseerikouluun Haminaan. Haaveena oli kadettikoulu ja upseerin ura, mutta kai käsitti, että hänen tuli aikanaan ottaa sukutila haltuunsa, ja luopui ajatuksesta.
   Loppuvuonna 1939 pistettiin pystyyn ylimääräiset kertausharjoitukset, joihin Kai osallistui. Talvisodan sytyttyä Kai jatkoi rintamalla, ja hänen vaiheistaan kirjattiinkin monta kunniakasta merkintää. Viimeinen merkintä Kain osalta kirjattiin 10.3.1940, jolloin tulenjohtopaikalle osuneessa keskityksessä kaatuivat Kai ja muut paikalla olleet.
   Samana päivänä, 10.3.1940, Kain vaimo Katri synnytti pojan, Kai Kustaa Vähäkallion.

   Myös Väinön vanhin lapsi Eva kuoli ennen vanhempiaan, vuonna 1944. Eva haudattiin Sääksjärven rantaan, paikkaan, jonka hän oli itse valinnut. Hän aavisti kuolemansa ja puhui siitä läheistensä kanssa muutamaankin otteeseen.
   Vaikka äkkinäiset poismenot olivatkin sodan aikana tavanomaisia, pyöri kaikkien Evan hautajaisissa mukana olleiden, Väinö ja Astrid Vähäkallion perheen kohtaloa miettivien, mielissä kysymys: MIKSI?

   Katri avioitui metsänhoitaja Simo Lehdon kanssa ja he saivat kuusi lasta. Näistä nuorin, Jorma, alkoi kärsiä allergisesta ihottumasta ja unettomuudesta. Hän ampui lopulta itsensä.

   Katrin vanhin poika, Kai Kustaa Vähäkallio, otti aikanaan Kytäjän kartanon haltuunsa. Hän piti luonnosta, mutta ei metsästyksestä, eikä varsinkaan kutsumattomista vieraista, jotka salakalastivat tai turmelivat Kytäjän maiden puita. Olipa luvattomista nuotioista lähtenyt toisinaan metsäpalojakin,.
    10.5.1972 Kai näki kauempana nuotion. Saman päivän iltana hän päätti käydä katsomassa, millaista väkeä sillä kertaa oli saapunut. Tapansa mukaan hän otti taskuaseen mukaansa.
   Perillä Kai näki teltan ja kaksi mopoa. Kutsumattomat vieraat olivat tehneet pajuista onkivapoja ja kaataneet muutaman lepän. Erääseen leppään oli isketty kirves ja puukko.
   Kai heitti puukon ja kirveen järveen ja vilkaisi telttaan, jossa oli kolme poikaa nukkumassa. Jotain naksahti Kain päässä. Hän ampui jokaisen, yhtä pojista kolme kertaa.
   Hetkeä myöhemmin Kai havahtui tajuamaan, mitä oli tehnyt. Hän yritti epätoivoisesti peittää jälkensä ja jatkaa normaalia elämää. Mutta eihän siitä mitään tullut. Hän sai 15 vuoden kuritushuonetuomion, mikä myöhemmin muutettiin kahdentoista vuoden tuomioksi. Puolet kärsittyään, vuonna 1978, hän vapautui.
   Seuraavana vuonna Kai teki itsemurhan. Hänet on haudattu paikkaan, mistä monella ei ole tietoa. Hautakiveä paikalla ei ole, mutta kylläkin jatkuvasti kukkia.

   Kain kuoleman jälkeen Kytäjän kartanon päärakennus jäi joksikin aikaa tyhjilleen, mutta on sittemmin otettu uudelleen käyttöön. Kailta jäi kaksi poikaa, jotka myivät  kartanon vuonna 1995 Laakkosen veljeksille.

    Kytäjä, kohtalon kartano on kiinnostava katsaus kartanoiden ajan Suomeen. Se sisältää valtavan määrän arkistoista pengottuja yksityiskohtia esim. kartanon varallisuudesta eri aikoina. Muutenkin lukija saa kartanonherrojen roolista ja ajanjaksojen elämäntavoista selkeän kuvan. Lisäksi 1900-luvun puolen tapahtumat käydään intensiivisesti läpi - olihan kirjan kirjoittaja itsekin osittain mukana elämässä kirjan tapahtumia. Teos on mieleenjäävää muistelua.


-----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----


Kuukauden Vaihtoehto
Marja Ylönen: Pilahistoria
Gummerus 2001
428 sivua


Satakunnan Kirjateollisuuden toimittaja Marja Ylönen tutki aikoinaan Kari Suomalaisen piirroksia taannoista väitöskirjaansa varten. Hanke sytytti Ylösessä kipinän ja hän päätti jatkaa aiheen parissa. Seuraavan tutkimustyönsä hän teki poliittisista pilapiirroksista. Tutkimuksesta syntyi melkoinen kirjajärkäle nimeltään Pilahistoria.

   Poliittinen pilapiirros on ennen kaikkea pika-analyysi omasta hetkestään. Se erittelee lähes reaaliajassa yhteiskunnallisia ristiriitoja ja saattaa jopa onnistua paljastamaan niiden ytimen. Samoin pilakuvaa käyttäen on mahdollista käsitellä normaalia roisimmin eri aiheita. Valtiovalta voi esim. sotatilassa valjastaa pilakuvien käytön omaan propagandaansa. Joissain kulttuureissa  valtiovalta taas saattaa olla napit vastakkain uhkaksi kokemien pilapiirtäjien kanssa. Historia tunteekin erinäisiä itsesensuurin kausia. Kirjassa Pilahistoria käsitellään Suomea poliittisissa pilapiirroksissa 1860-luvulta 2000-luvulle.

   Ennen kuin lähden käymään varsinaista pilapiirrosten historiaa läpi, otan tähän alkuun kirjasta analyysin eräästä pilapiirroksesta. Kirjassa ruoditaan rautalankamallina eräs piirros ja selvennetään sen avulla, mistä pilapiirroksessa yleisesti ottaen on kyse.
   Esimerkkipiirros on Terho Ovaskan piirroksesta, joka on julkaistu Helsingin Sanomissa 6.8.2000. Kuvassa Tarja Halonen, juuri piirroksen julkaisuajankohtaa edeltävänä talvena tasavallan presidentiksi valittu, lypsää käsin lehmää kahden kissan huutaessa taustalla "Jess!"
   Kuvan tunnistaa oitis pilapiirrokseksi. Silti suurelta osin huumori riippuu lukijan korvien välistä. Joku Vanuatusta tullut turisti näkisi vain lypsävän naisen ja kaksi kissaa. Jos lukija tunnistaa Tarja Halosen (ja miel. myös Miskan ja Rontin), huumori terävöityy. Ja jos lukija muistaa, mihin kuva liittyy, se saa lisää terävyyttä. Useimmiten vanha, yhteydestään irrotettu kuva ei aukene kokonaan, jos kyse ei ole jostain yleisesti tunnetusta maailmanhistoriallisesta tapahtumasta. Esimerkkitapauksessahan aivan sellaisesta ei ole kysymys.
   Kyseinen esimerkki liittyy Seinäjoen maatalousnäyttelyyn, missä Halonen kävi pitämässä puheen. Hän oli saanut kunniakirjan osoittamistaan lypsytaidoistaan. Jos tämä on muistissa, kuva on helppo yhdistää oikealle paikalle. Nyt vajaa kahdeksan vuotta myöhemmin aivan kaikki eivät välttämättä muista kyseistä episodia Seinäjoella, muutama saattaisi yhdistää kuvan esimerkiksi viitisen vuotta kirjan ilmestymisen jälkeiseen, silloisten presidentinvaalien toiseen kierrokseen, jolloin ehdokas Halonen - kuten myös toinen ehdokas Sauli Niinistö - alkoi yhtäkkiä jutustella, kuinka lämpimästi hän maaseudusta oikeasti ajatteleekaan.
   Kun Halonen valittiin ensimmäiselle kaudelleen vuonna 2000, julkisuudessa pidettiin esillä spekulaatioita maan ja kansan kahtiajakautumisesta. Tuolloin katsottiin, että kaupunkilainen ehdokas jyräsi maaseudun edustajan (Keskustan Esko Aho). Onko kyseinen vuonna 2000 julkaistu kuva siis kriittinen vai myötäsukainen? Näin halvallako viljelijät mielistellään uuden presidentin taakse, vai onko kyse vain siitä, että meillä on aidosti elämänläheinen presidentti? Kukin tulkitsee viestejä oman maailmankuvansa mukaan, eikä piirtäjäkään sille mitään mahda. Voihan sitäpaitsi presidentilläkin olla molemmat omat lehmät ojassa - sekä kansanläheisyys että halu lähestyä viljelijöitä.
    Yksittäisen piirtäjän asenteista pääsee usein selville, jos seuraa tämän piirroksia jonkin aikaa. Halosen ollessa kyseessä, esitteleekö piirtäjä yleensä Halosen myönteisiä vai kielteisiä piirteitä? Yksi pilapiirros ei usein kerro paljoakaan.

   On havaittu, että poliittiset pilapiirrokset ovat elinvoimaisimmillaan kriisiaikoina. Pilataide kukoistaa, kun vakiintunut järjestelmä ja yhteiskunnalliset pelisäännöt kyseenalaistetaan. Esim. edellä mainittu Halos-piirros näyttää vuoden 2000 Suomen sopuisana onnelana. Oikeisto-vasemmisto ja kaupunki-maaseutu -ristiriidat ovat lientyneet. Suomessa esim. Lapuanliikkeen kukoistusajan pilapiirrokset olivat kuvaamaltaan ilmapiiriltä kovasti toisenlaisia.

   Sitten itse pilapiirrosten suomalaiseen historiaan. Ensimmäiset suomalaiset pilapiirrokset julkaistiin satunnaisina irrallisina painokuvina tai piirrettyinä kuvina käsin kirjoitetuissa lehdissä.
   Varsinkin ylioppilasosakunnat kunnostautuivat tällä saralla. Näiden lehdistä pitkäikäisin oli Uusmaalaisen osakunnan Myggan, joka julkaisi varsinkin Venäjän vastaisia pilapiirroksia vuonna 1861, jolloin ylioppilaat yleensäkin ottivat jyrkästi kantaa ns. tammikuun valiokuntaan. Tämä valiokunta muodostettiin käsittelemään asioita, jotka suomalaisten mielestä olisi pitänyt käsitellä valtiopäivillä.
   Suomalaisilla pilapiirroksilla oli ulkomaisia esikuvia. Eräs varhaisimmista oli La Caricature Ranskassa, vuonna 1836 ilmestynyt lyhytaikainen julkaisu, jonka julkaisu lopetettiin lehden perustajan jouduttua vankilaan. Brittien uranuurtajia oli Figaro in London 1831-39 sekä varsinkin 1841 perustettu Punch, joka voi edelleen paksusti. Punch ryhtyi suosionsa kasvaessa tukemaan englantilaista maailmanvaltaa sekä viktoriaanisen keskiluokan arvoja ja ihanteita. Saksan merkittävimmät toimijat olivat Simplisissimus (1896-1944) sekä edelleen ilmestyvä Fliegende (vuodesta 1844).
   Pilakuvien suhteen on aina vallinnut viidakon laki. Ideoita on pöllitty harvinaisen suruttomasti, esim. suomalainen Lentävät lehdet -julkaisu vuodelta 1877 varasti paitsi ideat myös nimen saksalaiselta esikuvaltaan.
   Suomalaisen poliittisen pilapiirroksen vakiinnutti sivuilleen luonnontieteilijä A.J. Melan toimittama Matti Meikäläinen vuonna 1884, mutta vasta 1890-luvulla alan lehdet alkoivat yleistyä. Tuolloin, kun yksi poliittinen taho toi pilapiirroksia näyttämölle, toinen poliittinen ryhmittynä kävi vastaiskuun, ja sitten tuli jo kolmas ääntä pitämään. Esim. kun Matti Meikäläinen siirtyi Suomalaiselle Puolueelle, Nuorsuomalaisten vastaveto oli Velikulta vuonna 1895, ja sitten vuonna 1898 ruotsinkieliset pukkasivat näyttämölle Fyrenin. Pilapiirroksia käytettiin aatteiden välisissä taisteluissa ja ne saivat aikaan mieliin jääviä stereotypioita kilpailevista ryhmistä.
   1800-luvulla ei lehdissä yleensä ollut lainkaan kuvia. Tosin Turun Lehti kokeilunomaisesti harjoitti kuvitusta 1880-luvulla. Ensimmäinen jatkuva kuvajulkaisija oli Pohjalainen, jossa on nähty kuvia vuodesta 1890 lähtien. Esim. Helsingin Sanomat on ollut kuvallinen "vasta" vuodesta 1904.

   Suomalaiset pilapiirrokset olivat varhaisvaiheessa signeeraamattomia, signeeraus otettiin käyttöön 1890-luvulla. Suomalaisena pioneerina oli Alex Federley, joka piirsi Fyreniin jo lehden alkuvuosina. Kaarlo Kari toimi Matti Meikäläisen loppuaikoina. Itse asiassa juuri Karin piirrokseen Kyyrölän koulurettelöistä lakkautettiin koko lehti Nikolai Bobrikovin toimesta. Sittemmin Karin maine kasvoi vuonna 1903 ilmestymisen aloittaneessa Tuulispäässä.

   Fennomaanien ja svekomaanien oli yksinkertaista pelata toisiaan vastaan. Kun työväestöä alkoi ryhmittyä omaksi liikkeekseen, pakka meni vähän sekaisin. Ja kun sitten sosialismi alkoi tulla mukaan työläisideologiaan, piirtäjät alkoivat löytää selkeämpiä kiintopisteitä pilapiirrostensa kohteiksi. Varsinkin svekomaanien toimesta työväestö esitettiin ryyppy- ja remupoppooksi. Kun työväestön määrä kasvoi nopeasti 1880-1900, siltäkin suunnalta alkoi lopulta tulla pilapiirroksia.
   1890-luvulla työväenliikettä koskevissa piirroksissa sodan, taistelun ja aseellisen tappelun vertauskuvat ennakoivat, jälkiviisaasti tarkastellen, tulevia sotaisia tapahtumia. Kuitenkin, jottei totuus unohtuisi, muistutettakoon, että ajatukset aseellisen kumouksen mahdollisuudesta tulivat työväenliikkeen agendalle vasta vuoden 1905 suurlakon jälkeen.

   Kielikiistan rinnalla suomalaisen poliittisen piirroskuvaston hallitseva teema oli suhde Venäjään. Painopiste siirtyi enemmän Venäjän suuntaan aivan 1890-luvun lopulla. Tosin silloinkaan esim. tsaaria ei pilakuvissa arvosteltu. Pilakuvissa esiintyi pikemminkin venäläisten lehtien henkilöitymiä sekä sensoreita. Tuolloinhan venäläisissä lehdissä hyökättiin Suomea kohtaan myös pilapiirroksin. Suomessa taas sensuuri rajoitti suomalaisten vastaiskuja.

   Myös jo edesmenneet henkilöt vilahtelivat pilakuvissa, mm. Yrjö Sakari Yrjö-Koskinen soittaa eräässä kuvassa maan alta puoluetovereilleen (Suomalainen Puolue) Johan Richard Danielson-Kalmarille ja Agathon Meurmannille pyytäen, että nämä noudattaisivat malttia. Yrjö-Koskisen poliittinen ohjelmahan oli painottanut juuri malttia, ajatuksena oli odottaa sopivaa hetkeä Venäjän suhteen. Kyseinen piirros julkaistiin Velikullan vuoden 1904 joulunumerossa.
   Myöhemmin mm. raittius oli tärkeä teema. Varsinkin ruotsinmieliset kävivät raittiusaatteen kimppuun. Muiden lehtien olikin sitten helppo repiä huumoria viinan kanssa lotraavista ruotsalaisista.

   Sortovuodet innoittivat suomalaisia pilapiirtäjiä. Ajalta on peräisin paljon kuvamateriaalia. Eräs ehkä ajanjaksoa kuvaavimmista on kuva, missä Suomi-neito odottaa hirttämistään silmukka jo kaulassaan. Piirroksessa pyöveli toteaa, että ennen hirttämistä annetaan neitoselle tilaisuus lausua mielipiteensä siitä, haluaako tulla hirtetyksi. Tämä oli Tuulispäässä 1.4.1910. Uusia virkamiehiä taas kuvattiin Velikullan 24.11.1910 julkaistussa numerossa, missä reellä tuodaan puisia sätkynukkeja.

   Tavallisen kansan ongelmien kuvaaminen pilapiirroksissa vakiintui käytännössä vasta vuonna 1904. Kirjan esimerkissä Kurikka julkaisi 15.12.1912 piirroksen lastenkodista, missä kaksi luurangonlaihaa lapsen ruumista asetellaan samaan ruumisarkkuun. Toinen hoitajatäti varmistaa kollegaltaan, ettei tämä vain käyttänyt puhdasta vettä ruumiiden pesemiseen. Yleensäkin vasemmistolainen Kurikka kritisoi tuolloin vallinneita oloja erityisen raa´asti.
   Lopulta tsaarikin alkoi esiintyä piirroksissa. Varsinkin kukistumisensa aikoihin.

   Jos pilapiirtäjät olisivat saaneet päättää, itsenäistyneestä Suomesta olisi todennäköisesti tullut kuningaskunta. Sekä vanhasuomalaisten että ruotsinmielisten näkemysten pohjalta kommentoivat pilalehdet olivat monarkian kannalla. Nuorsuomalaiset olisivat mahdollisesti antaneet soraääniä, mutta Velikulta oli lakannut ilmestymästä vuonna 1917.
   Sittemmin presidentillinen valtiomuoto otettiin melko huomaamatta pilakuvaston aiheeksi. Hallitusmuodosta kamppailtaessa Kurikka oli telakalla jatkaen ilmestymistä jälleen joulukuussa 1919. Toisaalta Kurikka otti myöhemmin vahingon takaisin julkaisemalla erikoisnumerona Kuningas-Kurikan, jossa kuningastouhua naurettiin jälkikäteen.
   Maalaisliitto kyllä kannatti presidenttiä, mutta puolueella ei tuolloin ollut omaa pilakuvakanavaa. Esim. Tuulispää kuvasi maalaisliittolaiset lammaslaumana, jotka toistelevat, mitä mm. Ameriikka- ja Englanti-henkilöitymät huutavat. Tuulispään piirros viesti epäsuorasti, että Suomalainen Puolue ajatteli itsenäisesti, toisin kuin Maalaisliitto, ja Suomalainen Puolue ajatteli, että Suomeen piti saada saksalainen kuningas tukemaan Suomea Venäjää vastaan.

   Suomen ensimmäisestä tasavallan presidentistä K.J. Ståhlbergistä alkoi myös suomalaisen pilapiirroksen historiassa uusi aikakausi. Maan päämiehestä alettiin julkaista pilapiirroksia.
   Kovin pahaan käsittelyyn Ståhlberg ei kuitenkaan joutunut, itse asiassa piirroksissa häntä kohdeltiin ehkä jopa kunnioittavammin kuin elävässä elämässä. Ståhlberghän joutui varsin usein erilaisten mielenilmausten kohteeksi. Kun hän esim. saapui johonkin tilaisuuteen kunniavieraaksi, yleisö saattoi istuskella kaikessa rauhassa ja leveästi paikoillaan. Kun hän matkusti, suojeluskunnat saattoivat jättäytyä kokonaan pois vastaanottojuhlallisuuksista ja paraateista.
   Lehdistössä Hovnarren piti äänekkäimmin mekkalaa. Välillä purettiin oikeiston katkeruutta siitä, että Ståhlberg oli voittanut valkoisten sankarin C.G.E. Mannerheimin. Tämä vaalihan oli toimitettu eduskunnassa ja äänet olivat menneet 143-50. Kyseistä vaalia kritisoi myös Fyren piirroksellaan "Riemuvoittaja eli porvarikuningas sossujen ja maalaisliittolaisten armosta". Presidentin aloittaessa toimikautensa Kurikka taas piirsi kansikuvaan kaikki ne esteet, mitkä olivat edelleen valtion päämiehen tiellä: kruunu, tykki ja Mannerheim.

   Itsenäisyyden alku oli 1930-luvulle saakka pilalehtien kukoistuskautta. Suuri osa Suomen kaikkien aikojen merkittävimmistä pilalehdistä ilmestyi tuona aikana. Myös joissain sanomalehdissä alkoi esiintyä pilapiirroksia. Tosin näiden piirrosten kriittisyys oli usein paljon miedompaa kuin pilalehdissä.

   Aarno Karimo oli yksi humorististen sanomalehtipiirrosten uranuurtajista. Hän teki 1910-luvulla piirroksia useisiin sanomalehtiin esim. keski-Suomessa. Myös pilalehti Ampiainen oli hänen merkittävimpiä julkaisukanaviaan. Vuonna 1915 hän ryhtyi sanomalehti Karjalaisen vakinaiseksi piirtäjäksi. Karjalainen olikin 1900-luvun alun legenda pilapiirrosten suhteen. 1920-luvulla lehteen tuli piirtäjäksi Hugo Otava, joka tekikin sellaista työtä, että Ampiainen tipahti lukijakilpailusta ja koko julkaisu kuopattiin vuonna 1928. Ja 1930-luvulla Karjalaisessa aloittikin legendaarinen Oki Räisänen.

   Helsingin Sanomat aloitti pilapiirrosten julkaisun 1910-luvulla. Suomen Sosialidemokraatti aloitteli pilakuvakäytäntöään viikon tapahtumien kuvakavalkadeilla sekä toisinaan julkaisemillaan yksittäisillä päivän piirroksilla. Uuteen Suomeen vakiintui Uuden Suomen Matti -piirros, minkä lisäksi lehdessä julkaistiin toisinaan meiltä ja muualta -kuvapalstaa. Karjalan lisäksi Oki Räisänen piirsi 1930-luvulla myös Helsingin Sanomiin ja tuon ajan Suomenmaahan (Maalaisliittolainen lehti tämäkin, mutta eri julkaisu kuin nykyinen Suomenmaa, äänenkannattajamme jatkaa nimenomaan Maakansan tarinaa. Nimenvaihtohan oli vuonna 1966).
   1930-luvulla kantoivat kortensa kekoon myös Lapuanliikkeen Ajan Sana ja Isänmaallisen Kansanliikkeen (IKL) Ajan Suunta. 1940-luvulla SKP´n Työkansan Sanomat alkoi julkaista päivän piirroksia ja 1945 perustettiin SKDL´n pilalehti Siili. Noihin aikoihin pilapiirroksista tuli myös sanomalehdissä jo kunnolla poliittisia pilapiirroksia, piirtäjien kannanottoja, missä kritiikin kärki suunnattiin terävästi ja jyrkästi vastustajaan.

   Tove Jansson muistetaan ennen kaikkea muumeistaan, mutta olihan hän laaja-alainen taiteilija. Hän piirsi myös pilapiirroksia. 15-vuotiaana nuori Tove alkoi piirtää äitinsä Signe Hammarsten-Janssonin rinnalla Garm-lehteen. Kritiikki suuntautui sekä Neuvostoliittoa että Adolf Hitlerin Saksaa kohtaan. Sota-aikana piirrosten kohteena olivat kotirintaman asiat, pommisuojassa istuminen, evakuoinnit jne.

   Kilpailevan puolueen sisäinen hajaannus on ollut suomalaisissa pilapiirroksissa naurun aihe koko sen historian ajan. Vastustajan uskottavuus asetetaan kyseenalaiseksi, kun osoitetaan, etteivät edes sen omat edustajat ole yksimielisiä tavoitteista ja toimintatavoista. Esim. Kurikan piirroksessa 29.6.1929 esitetään, kuinka joukko viljelijöitä ja porsas käppäilevät heinäpellolta kukin omaan suuntaansa. Otsikko "Sisäinen tilanne Maalaisliitossa" vihjaa, ettei Maalaisliitto näyttänyt tuolloin ulospäin kovinkaan yhtenäiseltä.

   Aikakauden suurin puolue SDP kuvattiin kilpailijoiden piirroksissa toisinaan jopa sikaria tupruttelevina heppuina. Kommunistien piirrosten mukaan sosialidemokraatit vehkeilivät valtiollisen salaisen poliisin kanssa kommunisteja vastaan. SDP meni kommunistisen kuvaston mukaan porvarin kelkkaan ja petti siten vasemmistoaatteen. Sossu oli valmis vaikka sulkemaan kommunistin vankilaan ja nojautumaan itse suojeluskuntaan.
   Aikakauden toiseksi suurin puolue Maalaisliitto esitettiin kilpailijoiden kuvauksissa epäluotettavana pelurina, joka aina muutti mielipiteensä sellaiseksi kuin sen itsekkäille pyrkimyksille oli kulloinkin edullista. Muiden piirroksissa juuri Maalaisliitto lupaili ennen vaaleja monenlaista ja sitten vaalien jälkeen käänsi kelkkansa, jos tunsi siitä hyötyvänsä. Pilapiirrosten yleinen juoni oli, että Maalaisliitto järjesti omat epäpätevät miehensä moniin tärkeisiin virkoihin ja aina hallitukseen päästyään se munasi itsensä. Maalaisliiton ollessa hallituksessa esitykset liikkuivat mm. emäntäkouluissa. Santeri Alkio kuvattiin mm. reikäleipä sädekehänä pään päällä. Toisaalta, jotkut vastustajat yrittivät leimata Alkion jopa jumalankieltäjäksi. Eipä puolueemme jättänyt silloinkaan ihmisiä kylmiksi, ei.
   Kokoomukseen kohdistuvat syytökset vaihtelivat raskauttavasta Lapuanliikkeen suosimisesta kevyempään kokoomustoimittajien arveluttavaan moraaliin. Piirroksissa kokoomuslaiset ryyppäsivät hampuusien ja katutyttöjen kanssa jättäen työnteon vähemmälle. Ryyppääminen oli kieltolain aikana kielletty, joten sitä käytettiin osoituksena kilpailijan kelvottomuudesta. Kokoomuksen saama käsittely henkilöityi Lauri Ingmaniin, joka konservatiivien keulakuvana oli erityisesti Kurikan hampaissa. Toisaalta Ingman kuvataan Kurikassa ennen kaikkea rauhallisena miehenä ja poliittisena tasapainottelijana.
   Kommunisteihin kohdistuvan pilakritiikin kohteena oli ennen kaikkea yhteys Neuvostoliittoon. Pilakuvissa suomalainen kommunistilehti otti ohjeensa suoraan Otto Ville Kuusiselta, joka yllytti Suomen kommunisteja maailmanvallankumoukseen ja joka tarkkaili Kremlistä käsin, kuinka hanke eteni. Vallankumouksen kannatuksen lisääntymisen huomasi siitä, kun entistä enemmän väkeä suljettiin vankiloihin. Naapurin onnelaa ihastelevat eivät itse halunneet mennä sinne. Yleisesti ottaen, kun suomalaisissa pilakuvissa kritisoitiin naapurimaata, arvostelu kohdistui käytännössä kommunistien hankkeisiin: pilakuvilla haluttiin osoittaa, ettei kommunistien Suomeen haikailema ihanuus kuitenkaan niin hienoa ollut.

   Talvi- ja jatkosodan aikana Suomessa ei oman maan päättäjien riepottelu tullut kysymykseenkään edes pilakuvissa. Tosin vasta huhtikuussa 1940 päämajan sensuuritoimisto antoi yleiskiellon.
   Sodan aikana kuvastosta välittyi vankka yksimielisyys. Ennen talvisotaa kansainvälisen tilanteen kiristyessä Mannerheim lähetti päätoimittajille kirjeen, jossa pyysi säilyttämään ulkovaltoja koskevassa kirjoittelussa malttia ja välttäämään loukkaavia sanontoja. Sama koski pilapiirtäjiä. Diplomaattisuus loppui sitten siihen, kun Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen. Varsinkin Oki Räisäsen piirrokset Helsingi Sanomissa osallistuivat peittelemättä taistelumielialan lietsomiseen. Kuvia tukivat seikkaperäiset kuvatekstit sekä piirroksen viereen sijoitettu mielipidekirjoitus.
   Aseveli-lehden mukaan Stalinin periaatteena oli yksinkertaisesti kieltää kaikki tappiot ja koko sodan olemassaolo. Samoin Aseveljen piirroksissa naurettiin mm. venäläisten huonoille hiihtotaidoille.
   Oli Suomessa sisäistä eripuraakin, varsinkin jatkosodan aikana. Oki Räisänen kuvasi mm. itsekkäiden ja epäitsekkäiden kansalaisten vastakkainasettelua. Monet itsekkäät valittivat kerta-annosten pienuutta ja kadehtivat jopa lapsiperheitä, jotka heidän mielestään saivat liikaa etuuksia. Räisänen piti epäitsekkäiden sorsittujen puolta, muttei toisaalta halunnut varsinaisesti itse lyödä yhtenäisyyttä hajalle kärjekkäällä kritiikillä. Hän yleensä siteerasi toista kirjoittajaa, joka oli esittänyt sopivan ajatuksen.

   Sodan jälkinäytöksessä asekätkentä ja sotasyyllisyysoikeudenkäynti olivat riepoteltavina varsinkin kommunisteja ja kansandemokraatteja lähellä olevilla tahoilla. Esim. Työkansan Sanomissa asekätkijät kuvattiin rotiksi. Sotasyyllisyysoikeudenkäynnin yhteydessä Siilin kuvastossa verrattiin suomalaista oikeudenkäyttöä Ranskan, Norjan ja Saksan oikeudenkäynteihin, joissa oli piirrosten mukaan jaettu hirsipuuta, teloitusta ja pitkää vankeutta.

   Yleisesti ottaen, sodan jälkeen kommunistit ottivat takaisin sen minkä maanalaisen jaksonsa aikana olivat menettäneet. Pilakuvien Suomessa poliittinen kahtiajako oli muodostunut edelleen vasemman laidan ja muun poliittisen kentän välille. SKDL´n piirtäjien mukaan muut palvelivat herroja ja taantumusta sekä sortivat työläisiä. Uusi Suomi puolestaan teki pilkkaa propagandasta, joka oli käänteinen NKP´n linjalle - siinä missä Neuvostoliitto lavasti kaiken näyttämään paremmalta kuin oli, Suomessa tehtiin päinvastoin kommunistien pyrkiessä osoittamaan, että Suomen vallitseva järjestelmä oli huono.
   Vastustajien kuvastossa kapitalistit pitivät huolta siitä, että hinnat pysyivät korkeina ilman että niistä kertyvää tuloa jaettiin työläisille palkannousuna. Vuonna 1947 SAK sitten sai ajettua palkkasäännöstelyjärjestelmän, joka sitoi palkat elinkustannuksiin niin että reaaliansiot turvattiin. Järjestelmä oli vasemman laidan kannalta täysosuma. Järjestäytyneisyyden voimalla työläisten palkat sidottiin hintoihin ja kommunistien kuvastojen laiskat virkamiehet joutuivat tyytymään jopa elintason  suhteelliseen laskuun. Tästä taas mm. Kari Suomalainen sai aiheita omaan tuotantoonsa, Karihan alkoi 1950-luvulla piirtää virkamiesten etujen puolesta.

   Sosialisoinnin lykkääminen oli kansandemokraattien kuvastossa selkeästi Kokoomuksen politiikan omaksumista. Erityisesti 1948-50 pääministerinä toiminut K.A. Fagerholm oli kuvastossa Kokoomuksen sätkynukke. Fagerholm olikin yksi tuon ajan Siilin suosikkihahmoista. SDP´n ja ei-sosialistien välinen yhteistyö tiivistyikin kommunismin vastaiseksi liittoumaksi, joka säilyi eri muodoissa 1960-luvun puoliväliin.

   Maalaisliittolainen presidentti Kyösti Kallio (1937-40) ei presidenttiytensä aikana halunnut puuttua hallitusten tekemisiin ja ulkopolitiikassa hän oli maltillinen myötäilijä. Vuonna 1939 hän antoikin käytännössä ulkopoliittisen vastuun ulkoministeri Eljas Erkolle.
   Talvisodan aikana asioista päättävä sisäpiiri ei kertonut kaikkia tietojaan presidentille. Välirauhan aikana Saksan kanssa käydyistä sotilaallisista neuvotteluistakin Kallio kuuli vasta jälkikäteen juuri ennen sairastumistaan.
   Lyhyen presidenttiytensä aikana Kallio ei juurikaan esiintynyt pilakuvissa. Tosin Oki Räisänen kuvasi vaalien jälkeen sitä suurta tyytymättömyyttä, mitä Kallion valinta oli oikeistossa saanut aikaan. Kuvastojen perusteella oikeistolle ainoa oikea presidentti oli vielä tuolloin P.E. Svinhufvud, joka hävisi Kalliolle 1937.
   Olihan Kalliokin pilapiirroksissa esiintynyt, mutta etupäässä  Maalaisliiton puheenjohtajana ja pääministerinä. Yleensä Kallio kuvattiin melko autoritaariseksi ja suvaitsemattomaksi isähahmoksi, joka puolusti raittiusaatetta viimeiseen asti. Kurikan mukaan taas Kallio ei edes halunnut puuttua Lapuanliikkeen ääritoimiin. Työväen kuvastot esittivät Kallion yleensä piittaamattomana kommunistien ahdistelijana. Ajan Sana puolestaan pilaili Kallion vieraiden kielten osaamattomuudella.

   Kallion sairastuttua entiset valitsijamiehet äänestivät uudeksi presidentiksi edistyspuoluelaisen pääministerin, Suomen Pankin pääjohtajan tehtävästä virkavapaalla olleen Risto Rytin (presidenttinä 1940-44). Hänen roolinsa pilakuvien suhteen oli vähäinen. Hän esiintyi lähinnä vasemmiston kuvastoissa sotasyyllisyysoikeudenkäyntien merkeissä. Presidenttiyden aikanahan pilapiirroksissa ei saanut höykyttää valtaa pitäviä.

   C.G.E. Mannerheim (presidenttinä 1944-46) esiintyi pilakuvissa usein patsasmaisena, jopa suoranaisesti patsaana. Vasemmisto ja oikeisto olivat muuten täysin eri linjoilla suhtautumisessaan.
   Kun Mannerheim kuvattiin patsaana, siihen sisältyi viesti marsalkan tavallisen kuolevaisen yläpuolella olevasta laadusta. Tätä ilmaistiin kuvastoissa myös esittämällä, ettei tähän patsaaseen yllä edes minkään kritiikki, siis että kohde olisi myös kaiken arvostelun yläpuolella.
   Kurikan kuvasto arvosteli niitä yli-ihmisen merkityksiä, joita Mannerheimiin liitettiin. Itse asiassa, Kurikan pilapiirrokset olivat ainoita, jotka esittelivät Mannerheimin myös tavallisena kuolevaisena. Ne nauroivat turhamaisuudelle ja ironisoivat valkoisen päällikön "laupeutta" Mannerheimin Lastensuojeluliiton perustamisen yhteydessä.
   Vasemman laidan kuvasto oli odotetusti kriittisintä. Siinä kommunisti mm. toivoi nimenomaan ratsastajapatsasta, siinä kun olisi se lohtu, että puolet kukista ja seppeleistä menisi hevoselle.

   J.K. Paasikivi (1946-56) oli oikeastaan yllättävän vähän esillä pilakuvastossa. Olisi luullut, että hänen temperamenttinsa olisi tarjonnut mielenkiintoista ainesta pilapiirtäjille.
   Paasikivi esiintyi ehkä eniten Siilin kuvastossa. Varsinkin sotasyyllisten armahtamisen yhteydessä.
   Kansandemokraattisissa piirroksissa suhtauduttiin muutenkin vähän kriittisemmin kokoomuslaiseen Paasikiveen, johon liitettiin kansanvallan vastaista ylhäisyyttä ja etäisyyttä, kuningasmielisyyttä, sodan kaikuja sekä rahavaltaa edustavan pankin (KOP) merkki.
   Paasikiven pilakuvapuoli näyttää rakentuneen hänen omana aikanaan osittain rinnastuksista Urho Kekkoseen - mutta Paasikivelle myönteisistä rinnastuksista.
   Paasikivi tuli vielä kerran aktiiviseen pilakuvastoon, kun Harry Kivijärven Paasikivi-monumentti nimeltään Itä ja länsi paljastettiin 1980. Kuten muistamme, kyseinen taideteoshan on varsin abstrakti.

   1950-luvulle tultaessa poliittiset pilapiirrokset alkoivat olla nimenomaan sanomalehtien aineistoa. Pilalehdet pientä poikkeusta lukuun ottamatta olivat lakanneet ilmestymästä. Kuvat olivat yleisimminkin alkaneet vakiintua sanomalehtiin 1950-luvulla paperin säännöstelyn tultua puretuksi. Poikkeuksena poliittisen pilalehden häviämisen sääntöön teki Arijoutsen 1950 perustama Pippuri, joka roikkui mukana vuoteen 1972. Tosin viimeiset vuodet julkaisusta ilmestyi pelkkä joulunumero.

   Kuten pilalehtien perustamisten yhteydessä, kun yhdellä puolueella oli oma pilapiirtäjä, muut seurasivat tässäkin vaiheessa perässä.
   Olavi Hurmerinta, OH, aloitti Kokoomuksen Uuden Suomen piirtäjänä vuonna 1950. Hän toimi samanaikaisesti vuosikaudet myös Apu-lehden legendaarisena pilapiirtäjänä nimimerkillä Eino-Olli.
   Kommunistit pestasivat Ilmari Nykäsen (Ilmari) pitämään mekkalaa äärivasemmiston puolesta. Foorumina oli Kansan Uutiset, joka perustettiin 1957 yhdistämällä Vapaa Sana ja Työkansan Sanomat.
   Sosialidemokraatit löysivät Tapani Kovasen (Stefan), joka aloitti SDP´n päälehdessä 1957.
   Maalaisliitto alkoi julkaista pitkäaikaisen pilapiirtäjänsä Georg Engeströmin (Gee) piirroksia Maakansassa 1964. Viimeinen piirros julkaistiin Suomenmaassa 1993.
   Helsingin Sanomien vastaisku Uudelle Suomelle tapahtui vuoden 1950 viimeisessä numerossa. Tuolloin lehdessä aloitti Kari Suomalainen (Kari).

   Edellä mainittujen viiden pilapiirtäjän työ oli yhtäjaksoista vuoropuhelua, joka jatkui vuosikymmenten ajan aina jossain kokoonpanossa.

   Kari Suomalainen (1920-1999) oli suomalaisuusliikkeen johtajan Emil Wikströmin tyttärenpoika, jota kannatti voimakas isänmaallisuus. Oman vaikutuksensa lienevät jättäneet myös sotakokemukset, joita hän koki nuorena piirtäjänä. Karihan toimi tiedotusjoukoissa piirtäjänä.
   Kari toimi Helsingin Sanomissa pilapiirtäjänä vuoteen 1991, ja sen jälkeen ura jatkui monissa paikallislehdissä.
   Karin oma piirtäjähahmo seikkaili piirroksissa, uran loppua kohti yhä enemmän. Koska Kari ajatteli usein vallitsevia mielipiteitä vastaan, hän piti relevanttina pistää nimenomaan omakuva piirrokseen laukomaan niitä mielipiteitä.
   Ura Helsingin Sanomissa päättyi, kun päätoimittaja Janne Virkkunen hyllytti somaliaiheisen, muukalaisvastaiseksi tulkitun pilapiirroksen. Tämän jälkeen Kari päätti lopettaa yhteistyön.

   1950-luvulta 1980-luvulle kuvastoa hallitsi suvereenisti ensin pääministeri sittemmin vuodesta 1956 lähtien presidentti Urho Kekkonen. Kekkonen oli siinä määrin piirtäjien toivekuvattava jo pääministerinä ollessaan, että sekä Kari että OH ilmaisivat vuoden 1956 vaalien jälkeen huolta siitä, että nyt menettäisivät tämän herkullisen kuvattavan. Edellisiä presidenttejä kun ei Ståhlbergiä lukuun ottamatta juuri pilakuvissa höykytetty.
   Mutta, kuten sittemmin tunnettua, Kekkosen kohdalla tämä perinne murtui.
    
   Kekkonen käytti valtaa toisinaan hyvinkin autoritäärisesti. Silti huhut siitä, että sanomalehtipiirroksia olisi käytetty etukäteen presidentin tarkastettavina, ovat liioiteltuja. Tosin piirtäjä Kai Heinosen Kekkosta käsittelevän piirroskirjan käsikirjoitus meni ennen julkaisua kohteen itsensä hyväksyttäväksi.
   
   Vuoden 1968 vaaleja lukuun ottamatta jokaiseen Kekkosen valintaan liittyi jotain sellaista, mikä soti pilapiirrosten mukaan sopivaisuuden, demokraattisen vapauden, rehellisten vaihtoehtojen ja vilpittömyyden pelisääntöjä vastaan.
   Suomessa ei oltu totuttu, että presidentin virkaan pyrittiin avoimesti ja peittelemättömän vallanhaluisesti. Vuonna 1956 Kekkosen tyyliä kritisoitiin, Stefan jopa vihjaisi, että kekkonen olisi ostanut ääniä lupaamalla pääjohtajan paikkoja.
   1962 vaalien edellä puhuttiin erityisesti noottikriisistä. Kuten historiankirjoituskin, myös pilakuvasto esittää kaksi erilaista tulkintaa. Toisen teorian mukaan noottikriisi oli laskelmoitu temppu, joka oli tehty yhdessä Neuvostoliiton kanssa. Mm. Kari ja Stefan olivat tällä kannalla. Esim. Kansan Uutisten Ilmari sen sijaan näki tapahtuman laajemmin, Ilmarin mukaan noottikriisi oli seurausta Berliinin kriisistä ja sen tuomasta konkreettisesta sodan uhasta.
   Vuoden 1968 vaaleissa eniten hymyilytti SDP´n, SKDL´n (mukaan lukien SKP) ja TPSL´n siirtyminen Kekkosen kannattajiksi. Varsinkin Uudessa Suomessa Kekkosesta alettiin piirtää Suomen aurinkoa ja kuningasta.
   Muut piirtäjät eivät suuremmin kritisoineet Kekkosen valintaa poikkeuslailla vuodesta 1974 neljäksi vuodeksi eteenpäin, mutta Kari kävi ärhäkkäästi päälle. Kari kuvasi Kekkosen mm. aurinkokuninkaana piirroksessa, missä tämä pitää kädessään klassista Ransakasta tuttua iskulausetta "valtio olen minä".
   Vuoden 1978 vaalit olivat sinänsä normaalit, mutta Kekkonen oli peräti kuuden puolueen ehdokas. Valinnan vapaus oli kovasti rajallinen, koska suurella osalla puolueista ei ollut kanttia laittaa omaa ehdokasta Kekkosta vastaan. Kari nauroi vaihtoehdottomuuden lisäksi myös sille, että yksi Kekkosen valitsijamiehistä oli mennyt äänestämään kristillisten Raino Westerholmia.

   Tunnettua on, että Kekkonen lähetteli ns. myllykirjeitä. Tästäkin monet pilapiirrokset saivat aiheita, mutta kritiikkiä ei aiheen tiimoilta juuri näkynyt.
   Kaiken kaikkiaan Kekkosen hahmo monipuolistui 1970-luvulla. Pilapiirroksissa Kekkonen alkoi kovistella paitsi puolueita myös yksittäisiä poliitikkoja, virkamiehiä ja ay-johtajia aiempaa enemmän. Presidentin toimekkuus ulottui monenlaisille aloille. Kuvastoissa nähtiin mm. hänen itsensä leipälapiosta ja silmälaseista valmistamansa kuuluisa omakuva, jolla osaltaan rahoitettiin vuoteen 1978 tähtäävää presidenttikampanjaa.
   Piirrosten Kekkonen näkyi usein myös ladulla. Luonnollisesti hän hiihti aina kärjessä. Kekkosen poliittisesta lähipiiristä alettiinkin käyttää termiä perässähiihtäjät.

   Eräs 1960-luvun alun piirretyimpiä hahmoja oli Kekkosen ohella V.J. Sukselainen, joka oli tuolloin maalaisliittolaisen vähemmistöhallituksen pääministerinä. Hallituksen toimiessa Sukselaista piirsivät jatkuvana kampanjana Stefan ja Kari, joiden maailmankuvaa vastaan Sukselaisen piirroksissa kuvattu itsevaltainen maalaisliittolaisuus soti. Nämä piirrokset viestivät sellaista kritiikkiä, johon ei tunnu sekoittuneen mukaan arvostusta ainakaan samalla tavalla kuin esim. Lauri Ingmanin kuviin aiemmin tai sittemmin vaikka Kekkos-kuviin.
   Sukselainen kuvattiin pilakuvastossa poliittisten nimitysten kahmijana. Muutenkin Sukselaisen hallitusta arvosteltiin häikäilemättömästä kotiin päin vetämisestä ja Neuvostoliittoon tukeutumisesta. Samalainen kritiikki kohdistui Maalaisliittoon kautta linjan, sen presidenttiin, poliitikkoihin ja puoluehahmoon.
   Sukselaisen hallitus erosi lopulta vuonna 1961, kun Sukselainen oli joutunut oikeuteen kansaneläkelaitoksen johtajien oikeudenkäynnissä.
 
   Nykyisin kovasti tapetilla olevat luonnonsuojelulliset arvot alkoivat näkyä pilapiirroksissa käytännössä 1980-luvulle tultaessa. joitain pistoja oli nähty jo 1960-luvulla, mutta varsinainen lähtölaukaus koettiin vasta vuonna 1979, kun Kari tarttui Forssan Koijärvellä käytyihin rytinöihin. Kyseisestä mekkalastahan lähti liikkeelle Vihreän liiton toiminta - ja elämä pilakuvastossa.
   Karin ei niin paljon luonnonsuojelijoita ymmärtävä linja suututti osan lukijoista 1980-luvulla. Tuolloin pilapiirrosten viherpipertäjien linja olisi vienyt koko Suomen takaisin Ryysyrantaan.

   Karin kuvastossa käsiteltiin paljon Maalaisliitto-Keskustan ja SDP´n viha-rakkaus-suhdetta. Kuvastossa laiha osapuoli, sosialidemokraatti, oli tunnollinen ja melko tosikkomainen työmyyrä, joka teki työt kepulaisen ohjatessa ja kommunistin siipeillessä vapaamatkustajana. Piirrosten kepulainen osasi oveluudella ja tilannetta edukseen käyttämällä päihittää kumppaninsa, joka toimi tunnontarkasti.

   Työttömyys on pysynyt vuodesta toiseen pilakuvaston aiheena, samoin kysymys siitä, ovatko työttömät oikeasti työttömiä vai pelkästään työn pakoilijoita. Kumpaakin näkemystä on vuosien ajan pidetty esillä. Jopa työläisten näkökulmasta piirtänyt Stefan esitti kuvassaan heinäkuussa 1983, etteivät kaikki työttömät halua töihin.
   Työttomistä pidettiin esillä lähinnä kolmea eri näkökantaa. Osassa piirroksia kyseessä oli paha yhteiskunnallinen ongelma ilman syyttelyä. Osa piirroksista arvosteli valtiota työttömyyden nujertamistoimissa. Ja osa moitti liian kovatasoista työttömyysturvaa.
   Stefanilla oli alkuvuonna 1977 varaa arvostella Keskustapuoluetta tehottomasta työttömyydenhoidosta, SDP kun oli tuolloin oppositiossa. Stefan kritisoi hallitusta rahan lapioimisesta MTK´lle työttömien kustannuksella. Tämä kritiikki vaimeni sitten välittömästi, kun SDP tuli takaisin hallitukseen vastuuta kantamaan toukokuussa 1977.
   Työttömyyttä hoidettiin 1960-luvulle asti valtion rahoittamilla työttömyystöillä. Niitä eivät nauraneet pelkästään Kari ja Stefan, vaan ne herättivät laajempaakin arvostelua kalleutensa ja joustamattomuutensa takia. Niistä luovuttiin lopulta ja tilalle tuli vähäinen työttömyyskorvaus. Vuonna 1972 työttömyyslaissa lievennettiin työttömyyskorvausehtoja, minkä myötä järjestelmällä alkoikin sitten olla jo todellista merkitystä.

   1980- ja 1990-lukujen aikana kuvastoon tuli mukaan uudenlaisia ongelma-asetelmia, joissa ei ollut kysymys entisenlaisestä vallan ja etujen jakamisesta. Teemoiksi tulovat mm. pakolaiset, hiv, homoparit, eläinaktivistit, rasismi, lentokonekaapparit, koulukiusaaminen, huumeet, kännykät... Ilmiöt jakoivat ihmisiä eri leireihin, mutta tällä kertaa ei ollut kyse puoluepoliittisista ristiriidoista eikä keskinäisten etujen jakamisesta. Alettiin kamppailla erilaisuuden hyväksymisestä "samanlaisuudeksi". Toisinaan nämä tulkittiin suvaitsevaisuuden ja suvaitsemattomuuden välisiksi ristiriidoiksi.

   Politiikka vallanjaon ja yhteisten asioiden hoitamisen välineenä nujertui piirrosten mukaan 1990-luvun aikana markkinatalouden nuijan alle. Tällainen kehitys vaikeuttaa periaatteessa myös pilapiirosten "työtä" demokratian vahtikoirina. Politiikkaa tai puoluetta ei voida enää samalla tavoin piirtää vastuulliseksi epäkohtiin ja naurun aiheeksi. Nyt kuvastoissa asettuivat vastakkain aiempi ja uusi maailmankatsomus, pidättyvyys ja tuhlaaminen,  politiikka ja markkinavoimat.
   Kun Neuvostoliitto romahti, vasemmistopuolueetkaan eivät enää samalla tavoin rummuttaneet sosialismia markkinataloutta vastaan. Jopa Ilmarin piirros tulkitsi, että sosialismi oli epäonnistunut, vaikkakin syy oli sen mukaan ihmisen kehittymättömyydessä eikä järjestelmässä.
   Markkinatalous pysyi pinnalla, sosialismi romahti. Tämä todettiin kuvastossa, eikä ilman vahingoniloa. Toisaalta sitä kuitenkin arvosteltiin, että markkinavoimat ulottuivat nyt entistä pidemmälle ja alkoivat pyörittää myös eduskuntaa ja hallitusta. Valtiokoneisto oli piirroksissa muuttumassa hyvinvoinnin ja oikeudenmukaisuuden tuottajasta taloudellisen voiton ja tehokkuuden edistäjäksi.
   Varsinkin 1980-luvun lopun juppimeininki oli kritiikin kohteena. Aiheen tiimoilta vastakkain eivät enää olleet pelkästään köyhät ja varakkaat, vaan myös tavikset osallistuivat kulutusjuhliin, velkarahalla.
   Keinottelu oli kasinotaloudessa niin kovaa peliä, että se voitti kuvastossa kuolemankin. Esim. erään Ilmarin piirroksen mukaan Nokian pääjohtajan kuolema salattiin sen aikaa, että sisäpiiriläiset ehtivät myydä osakkeensa. (Nokia itsemurhan tehneen Kari Kairamon aikana)

   Esko Ahon hallituksen aloittaessa kauttaan keväällä 1991 pilapiirrokset olivat jo hakeutuneet uudenlaisiin asemiin. Pilapiirrokset asettuivat yhdessä pienen ihmisen taakse tämän jouduttua talouselämän sanelun kohteeksi. Kuvastojen mukaan asioiden hoitojärjestys oli väärä, kun kansalaisten hädän sijaan alettiinkin lievittää pankkien ongelmia.

   Viimeisin suuri Suomea koskenut murros on ollut Euroopan yhdentymiskehitys. Kuvastoissa kritisoitiin tätä kehitystä mm. kuvaamalla Suomi haahuilijaksi, jolla on kiire johonkin, vaikkei se edes tiedä, minne. Jäsenyyshankkeen edetessä osa piirtäjistä alkoi tulkita, mitä EY-/ EU-jäsenyys heidän mielestään toisi tullessaan. Kritiikkiä esitettiin erityisesti sen olettamuksen mukaan, että nyt Suomelta lähtee määräysvalta omiin asioihin ja sen myötä itsenäisyys. Kuvastojen mukaan itsenäisyydeltä oli pohja murentumassa myös sikäli, että vaikka päätäntävaltaa siirrettiin unioniin, suomalaiset eivät silti viitsineet käydä äänestämässä EU-parlamentin vaaleissa.
   Vuonna 1995 pääministerinä aloittanutta Paavo Lipposta arvosteltiin siitä, että kansalaiskeskustelua käytiin hänen johdollaan niin, että puheenvuoroissa oli vain yksi mielipide: Suomi EMUn jäseneksi. Ilmari tekikin vertailuja vuoden 1940 kanssa, EU esiintyi saksalaisissa nahkahousuissa.

   Marja Ylönen on tehnyt Pilahistorian koostaessaan melkoisen suurtyön. Läpikäytyä aineistoa on erittäin paljon, ja lisäksi siihen on paneuduttu perusteellisesti. Tulokseksi on saatu kattava yleisesitys.
   Koska pilakuvat peilaavat omalla tavallaan omaa aikaansa, poliittisten piirrosten historia on läpileikkaus koko kansallisesta historiastamme. Kirjan painopiste ei ole poliittisen pilapiirroksen historian kartoittamisessa, vaan enemmänkin pilapiirrosten sisällön historiassa. Kirjassa on laajalti esimerkkiaineistoa ja kokonaisuudesta on saatu samaan aikaan sekä viihdyttävä että tiukan analyyttinen.
       
-----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----

Kuukauden Vaihtoehto
Heikki Koski: Hintansa Väärti
Otava 1994
207 sivua


Hallintotieteiden tohtori Heikki Koski (s. 1940) on toiminut mm. Porin kaupunginjohtajana, Tampereen yliopiston dosenttina, maaherrana ja jopa sisäministerinä, mutta edelleen suomalaiset muistanevat hänet parhaiten Alkon pääjohtajana. Hänen kirjansa Hintansa väärti käsittelee tapauksia matkan varrelta, tapauksia, jotka jollain tavalla liittyvät Alkoon. Alkoholiasioita sivutaan, tietysti, mutta vähän muutakin. Kirjoituksen aihe saattaa liittyä esim. johonkin Alkon pääjohtajaan, mitä kautta tulee linkki alkoholiasioihin, mutta kirjoituksessa ei silti välttämättä tarkastella pääjohtajan toimia Alkossa, vaan jotain ihan muuta. Kirjassa käsitellään siis paljon muutakin politiikkaa kuin alkoholipolitiikkaa, joten muidenkin kuin alkoholista kiinnostuneiden kannattaisi ehkä kirjaan tarttua, ainakin jos yleispolitiikka kiinnostaa.
   Kirjan nimi Hintansa väärti voi siis antaa hieman harhaanjohtavan kuvan kirjasta. Mutta jos kirjalle haluttiin mahdollisimman paljon suomalaisia lukijoita, siinä mielessä tämä nimivalinta oli luonnollisesti aivan pätevä.

   Nuori yhteiskuntatieteiden kandidaatti Heikki Koski haki vuonna 1965 Porin apulaiskaupunginjohtajaksi. Oiva Kaivola oli tuolloin Porin kaupunginjohtaja, joka otti asiakseen haastatella hakijaa. Ensimmäinen kysymys oli, ei kai hakija vain ole raivoraitis. Seuraava, ettei vaimo vain ole juopoksi haukkunut. Kumpaankin tuli kieltävä vastaus, joten Kaivola asettui Kosken taakse.
   Toki Koski joutui vielä porilaisten valtuustoryhmien tentattavaksi. Nämä eivät olleetkaan kiinnostuneita alkoholinkäytöstä, vaan mm. opinnäytetyön aiheesta ja sellaisesta. Mutta valituksihan Koski tuli.
   
   Kiinnostus Kosken suhteeseen alkoholinkäyttöön johtunee Kaivolan edeltäjästä, Martti J. Ekblomista. Tämän legendaariseen johtamistyyliin kuului oleellisena osana myös alkoholi.
   Kaupunginjohtaja osasi erottaa isot asiat pienistä, olennaiset epäolennaisista. Jos valtuutettu X teki aloitteen Ruosniemen laitaosan viemäröinnistä tai kaupunkilainen Y urputti Liinaharjan katuvaloista, paperit pysyivät tiiviisti pöytälaatikossa. Jos taas kyse oli Mäntyluodon sataman investoinneista tai Porista muualle päin Suomea vievien teiden rakentamisesta, kaupunginjohtaja oli valmis paiskimaan töitä vuoden- tai vuorokaudenajasta riippumatta.
   Tähän Masan kuolemanjälkeinen arvonnousu perustuikin: pikkuasiat unohtuivat niihin liittyvine riitoineen, mutta suuret asiat jäivät näkyviin. Näkyvimpänä tiet Poriin ja Porista, huomattavasti paremmassa kunnossa kuin liikennemäärät muihin Etelä-Suomen kaupunkeihin verrattuna edellyttivät. Ja kun myöhemmin 1970-luvulla Mäntyluodon satamaan, joka oli eräs Masan ehdottomista lempilapsista, hankittiin 200 tonnin suurnosturi, oli luonnollista, että nimeksi tuli Masa. Masan perinteitä kunnioitettiin myös kertomalla, että jo yksin nosturin valtava koukku painoi niin paljon, ettei Rauman satamasta löydy nosturia, joka saisi sen nostettua.
 
   Kun Oiva tuli Masan tilalle, hän yritti suuriin saappaisiin. Kun edeltäjästä olivat muistissa enää ansiot, vertailu oli kovaa, ja Oivan näyttämishalu vielä kovempi. Satama sai Oivan osalta ylikorostuneen, teennäisen roolin. Yli kolmikymppiseksi ilman viinaa selvinnyt tehopakkaus alkoi torjua kompleksejaan alkoholin avulla.
   Oiva sairastui myöhemmin vakavasti. Keväästä 1969 lähtien Koski joutui hoitamaan apulaiskaupunginjohtajan tehtäviensä lisäksi kaupunginjohtajan viransijaisuutta kevääseen 1970, jolloin hänet valittiin kaupunginjohtajaksi, 29-vuotiaana.
   Ja kun Koski 1975 ilmoitti lähtevänsä Alkoon, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja totesi, että kaksi edellistä kaupunginjohtajaa vei alkoholi, seuraavan Alko.
   Porissa Kosken lähtöä kaupunginjohtajan paikalta Alkoon oli vaikea käsittää. Sitä ei suinkaan oltu hämmästelty, kun Johannes Koikkalainen siirtyi Alkosta Turun apulaiskaupunginjohtajaksi, eikä sitä, kun Aarne K. Leskinen siirtyi Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi, niin ikään Alkosta. Asiaa ei auttanut, vaikka Koski perusteli tilannetta sillä, että Alko oli samaa julkisen sektorin pakettia: nyt viina oli työ ja kunnallishallinto pääharrastus, kun aiemmin oli ollut päinvastoin. Muut vain totesivat, että kyseessä oli kohtuuton pottuilu kollegoita kaupunginjohtajia kohtaan.

   Kosken oma pyrky ei häntä vienyt Alkoon. Hän lähti, koska pyydettiin. Pyytäjänä oli Pekka Kuusi, joka jostain oli saanut ajatuksen, että Koski olisi sopiva Alkon vähittäismyyntijohtajaksi.
   Neuvottelut aloitettiin vuoden 1974 puolella ja sovittiin, että Koski aloittaisi syksyllä 1975. Mutta vielä tuolloin Koski ei asettunut taloksi vaan oli alkajaisiksi kolme kuukautta virkavapaalla, kun tuli muita kiireitä.
   Muodostettiin Keijo Liinamaan virkamieshallitus, minne pyydettiin sisäasiainministeriksi Porin pian tehtävänsä jättävä kaupunginjohtaja.
   Kuusi ehti jo muutamaankin otteeseen sanoa Koskelle, että tämä tulisi jo pois sieltä hallituksesta. Kun vielä jossain vaiheessa alkoi näyttää, että hallitus istuisi vielä vuoden 1976 puolellakin, Kuusi alkoi vaikuttaa jo epätoivoiselta. Mutta lopulta muodostettiin Miettusen hätätilahallitus työttömyyttä torjumaan, ja Koski pääsi joulukuun 1975 alusta uuteen työpaikkaansa.

   Alkossa Koski tutustui Kuusen lisäksi mm. Karl-August Fagerholmiin, entiseen pääministeriin ja SDP´n presidenttiehdokkaaseen, joka oli jonkin aikaa myös Alkon johdossa. Kirjassa Koski muistelee juttutuokioitaan Fagerholmin kanssa - eläkkeelle jäätyään Fagerholmilla oli tapana käydä aamupäivisin entisellä työpaikallaan Alkossa - todeten miehen tehneen vaikutuksen mm. nopealla ja terävällä replikoinnilla.
   Fagerholm (sd) seurasi Suomen poliittista, taloudellista ja sosiaalista kehitystä 1920-luvulta 1980-luvulle saakka. Hän oli Arbetarbladetin toimittaja 1926-1934, ja päätoimittaja 1934-1937. Siltä paikalta hän tuli sosiaaliministeriksi Cajanderin hallitukseen, missä tehtävässä hän toimi vuoteen 1943 saakka. Sosiaaliministerinä suurin saavutus oli vuoden 1940 ns. tammikuun kihlaus, Fagerholmin pohjustama ja 16.1.1940 koollekutsuma neuvottelu, missä SAK´n ja STK´n edustajat tunnustivat toisensa tasaveroisiksi sopimuskumppaneiksi.
   Fagerholm nimitettiin Alkoon vuonna 1942, kesken sodan ja ministerikautensa. Hän oli ollut saksalaisten erityistarkkailussa koko hallituksessa olonsa ajan, siis vuodesta 1937 lähtien. Häntä oli höykytetty juuri ennen tuota nimitystä Arbetarbladetissa olleen Adolf Hitleriä loukanneen kirjoituksen johdosta. Ja kun Fagerholmin kriittiset äänenpainot jatkosodan edetessä lisääntyivät ja kun hän Helsingissä marraskuussa 1943 järjestetyssä Norjan illassa oli tuominnut kovin sanoin Saksan toimet Norjassa, hän joutui eroamaan hallituksesta. Fagerholm oli sitä mieltä, että elintarvikehuollon turvaamiseksi hänen eronsa oli paikallaan, mutta toisaalta SDP´n tuli pysyä hallituksessa, koska oikeistolainen hallitus saattaisi jatkaa sotaa kauemmin kuin kansakunta kestäisi.

   Fagerholmista tehtiin eduskunnan puhemies vuonna 1945. Tehtävien hoito Alkossa ei uraa haitannut - koska hän ei osallistunut valiokuntatyöskentelyyn, hän katsoi ehtivänsä hoitaa molemmat velvoitteensa.
   Joutui puhemies muutakin tekemään kuin puheenvuoroja jakamaan. Fagerholmin ollessa puhemies tuli ajankohtaiseksi vaihtaa tasavallan presidentti. C.G.E. Mannerheim katsottiin välttämättömäksi vaihtaa J.K. Paasikiveen. Puhemiehelle kuului asian esittäminen presidentille.
   Myöhemmällä puhemiehen urallaan, vuonna 1951, Fagerholm puhui marsalkka Mannerheimin siunaustilaisuudessa Suurkirkossa. Tästä Turun sosialidemokraattinen piiritoimikunta esitti vastalauseen, mistä Fagerholm hermostui ja lähetti tulikivenkatkuisen vastauksen, missä teki selväksi, että velvollisuudet tullaan hoitamaan vastaisuudessakin, riippumatta siitä, mitä mieltä piiritoimikunta Turussa suvaitsee olla.

   1946 Fagerholm oli mukana SDP´n puheenjohtajavaalissa. Emil Skog voitti lukemin 146-61. Fagerholmin mahdollisuuksia oli vähentänyt selvä SKDL-myönteisyys.
   1948 Fagerholm tuli pääministeriksi vähemmistöhallitukseen. Mm. Maalaisliitossa kyseistä hallitusta pidettiin Paasikiven erehdyksenä, mutta esim. V.J. Sukselainen oli ratkaisun takana. Hallitus kitkuttelikin vuoden 1950 presidentinvaaleihin.
   1952 Alkon pääjohtaja jätti eroanomuksensa. Ilmeisesti ele oli tarkoitettu muodollisuudeksi, mutta hallintoneuvosto käytti tilaisuuden ja poisti johtajansa kuvioista. Tilalle otettiin talon sisältä Fagerholm, joka olikin pääjohtajana vuoden 1968 lopulle saakka.
   1956 tuli tappio presidentinvaaleissa Urho Kekkoselle, Fagerholmista tuli hyvä kakkonen äänin 149-151. Seuraavana vuonna tuli niukka tappio Väinö Tannerille SDP´n puheenjohtajuudesta kilpailtaessa, lukemin 94-95.

   Pian 1956 presidentinvaalien jälkeen ajauduttiin yleislakkoon. Fagerholmin mukaan lakkoon ajauduttiin, koska sillä oltiin uhattu niin monesti, etteivät uhittelijat enää voineet perääntyä. Fagerholm oli tuolloin enemmän kuin iloinen siitä, ettei Suomessa ollut täysin oikeistolaista hallitusta.
   Lakon alettua oikeuskansleri Olavi Honka oli vaatinut, että lakon taltuttamiseksi käytettäisiin armeijaa. Fagerholm ei ollut suostunut, mutta oikeuskansleri ei heti antanut periksi. Lopulta Fagerholm heitti Hongan ulos, ja asia jäi sillä erää siihen. Fagerholmin mukaan Suomi oli yleislakon aikana todellisessa vaarassa.

   Oli Fagerholmilla muitakin kovia paikkoja. Tunnetuin lienee ns. yöpakkashallitus vuonna 1958. Myös sisäpoliittisia kahinoita käytiin. Fagerholm tulkitsee Yrjö Leinon julkaisemien muistelmien seikkaperäisyyden osoittavan jopa, että tällä oli salakuuntelulaite Valtioneuvoston salissa.

   Eduskunnasta Fagerholm jäi pois vuonna 1966 ja Alkosta siis 1968. Vielä 1968 hänet valittiin SDP´n pääministeriehdokkaaksi, mutta hän itse kieltäytyi. Mauno Koivistosta tehtiin tuolloin uusi pääministeri.

   Pohjoismainen demokratia oli Fagerholmille tärkeä asia. Sitovia hallitusohjelmia hän ei arvostanut, aikuisten ihmisten täytyi pystyä sopimaan asiat keskenään ilman että ensin viilataan pitkään sanamuotoja ja sitten tapellaan, mitä sanamuodot täsmällisesti ottaen tarkoittivat. Punamultayhteistyötä hän piti välttämättömänä Suomen kannalta, olisi ollut onnetonta, jos Keskusta ja SDP eivät olisi pystyneet pitkäjänteiseen yhteistyöhön. Nämä olivat Kosken mukaan Fagerholmin poliittisen toiminnan punaiset langat.
   Alkossa taas Fagerholm kannatti keskioluen vapauttamista. Hän oletti, että tämä ohjaisi kulutusta miedompiin juomiin. Aivan Fagerholmin odottamalla tavalla ei käynyt, mutta tehtyjen ratkaisujen hän katsoi olleen välttämättömiä.

   Toinen Alkossakin toiminut vaikuttaja oli Pekka Kuusi, kansanedustaja 1966-1970 (sd). Kuusi jäi yhden kauden kansanedustajaksi todennäköisesti siksi, että hän keskittyi liikaa ulkopoliittisiin asioihin, eikä äänestäjien kuunteluun jäänyt riittävästi aikaa. Ikävä takaisku, mutta ei se maailmaa kaatanut - 1970-luvulla Kuusella lienee ollut haaveita päästä presidentiksi Kekkosen jälkeen. Hän kyseli jo 1960-luvulla Mauno Koivistolta tämän suunnitelmista presidentinvaalien suhteen, ja piti tiiviisti yhteyttä Kekkoseen. Jos tämä oli kohdellut vähänkään ylimielisesti tai huomaamattomasti, Kuusi tuntui pahoittavan mielensä.
   Vuonna 1976 Kuusi soitti Koskelle saatuaan eräänlaisen varmuuden siitä, että UKK aikoisi jatkaa presidenttinä vuoteen 1984 saakka, ja että silloinen ulkoministeri Keijo Korhonen jatkaisi ulkoministerinä - ja ponnistaisi siltä paikalta myöhemmin kohti tasavallan presidentin virkaa. Kuusen välit Korhosen kanssa viilenivätkin melko tavalla Korhosen tultua ulkomisteriksi.
   Jo aiemmin oltiin huomattu, että Kekkosen ja Ahti Karjalaisen välit olivat viilenneet. Kuusen mukaan keskustalainen presidentti oli kuitenkin jatkossakin todennäköisin vaihtoehto, ja kaikesta huolimatta nimenomaan Karjalainen oli ennakkosuosikki.
   Piste Kuusen presidenttihaaveille tuli kuitenkin vuoden 1978 presidentinvaaleissa. Kuusi oli lähtenyt valitsijamiesehdokkaaksi ja vetänyt näyttävän kampanjan yrittäen saada aikaan mielikuvaa itsestään tulevaisuuden miehenä ja Paasikiven-Kekkosen linjan jatkajana. Tuloksena oli vain 523 ääntä.
   Kuusi siis aloitti alkoholipoliitikkona. Kuitenkin kirjalliset pääteokset olivat kuitenkin vuonna 1961 ilmestynyt 60-luvun sosiaalipolitiikka, sekä 1982 ilmestynyt Tämä ihmisen maailma. Kumpikin kirja oli paljon edellä aikaansa.

   Toki Hintansa väärti on suurimmalta osin juttua alkoholista, joten sitä aihepiiriä odottaneet eivät ehkä kokonaan pety. Väliin vain on ripoteltu näitä edellä mainittuja vähän kuivempia juttuja.

   Kautta vuosisatojen suomalainen on juonut viinaa. 1700- ja 1800-luvuilla viinan kulutus oli noin viisi litraa asukasta kohden (esim. sahti ei ole luvussa mukana, eikä myöskään ulkomailta tuotu viina). Tuolloin oli tapana polttaa viinan ylijäämä viinaksi, kun ei sitä ylijäämää poiskaan viitsinyt heittää. Lisäksi maatiloilla maksettiin yleisesti osa palvelusväen palkasta viinana.
   1866 kotipoltto sitten kiellettiin ja paloviinan valmistus muuttui teolliseksi. 1883 rajoitettiin mallasjuomien valmistusta, ja 1895 viinitkin joutuivat rajoitusten piiriin.
   1919 tulikin sitten voimaan kieltolaki. Kesä 1919 oli ajankohta, jolloin maailmansodan ja muiden seikkojen takia suomalaisten taloudellinen tilanne oli heikko, mikä sitten näkyi myös viinan kulutuksessa - kieltolain tullessa voimaan viinan kulutus Suomessa oli ennätyksellisen alhainen, vain 0,07 litraa asukasta kohti. Kieltolain tultua voimaan alkoikin sitten taas alkoholi maistua suomalaisille. Sitä trokailtiin jonkin verran ulkomailta, ja varsinkin pontikankeittoperinne alkoi kukoistaa uudelleen. Kieltolaki epäonnistui pahasti, ja 1931 pidettiin kansanäänestys lain mahdollisesta kumoamisesta. Ja 5.4.1932 klo 10 aukeni viinakaupan ovi. Tavaramerkki Alko ostettiin Alpo Kolehmaisen jalkinetehtaan konkurssipesältä.
   Vuonna 1969 vapautettiin keskioluen myynti. Alkoholin kulutus kasvoi ja alkoholihaitat lisääntyivät. Keskiolut ei korvannut väkevämpiä juomia (poislukien korvikkeet), vaan tuli niiden lisäksi.
   1970-luvulla muodostettiin erillinen komitea pohtimaan alkoholiasioita, puheenjohtajanaan Pekka Kuusi. Varsinaisia toimenpiteitä ei saatu aikaan, mielipiteet toimenpiteiden suhteen ryhmän sisällä hajosivat melkoisesti. Vain SKL´lla oli yhtenäinen linja.
   1970-luvulta lähtien Alkossa on varottu äkkinäisiä muutoksia. 1970-luvun loppupuolella tehtiin lieviä kiristystoimenpiteitä, 1980-luvun alussa taas väljennettiin hieman. Juomatavat saatiin pidettyä jokseenkin ennallaan aina EU-jäsenyyden aikaan saakka.

   Aiemmin Alkon myymälät olivat toisen näköisiä kuin nykyisin. 1950-luvulla pulloista pidettiin vain pohjat näkyvissä. Ja vasta 1970-luvulla kokeiltiin valintamyymälöitä - poikkeuksena 1962 Helsingin ns. City-käytävässä avattu valintamyymälä - siihen saakka vältettiin antamasta juurikaan mahdollisuuksia heräteostoihin.
   Kun saatiin riittävästi rauhoittavia kokemuksia valintamyymälän mallista, alettiin siirtyä määrätietoisesti tähän myymälätyyppiin. Samoin myymälöiden sijainti muuttui, nykyisinhän Alkot löytyvät lähes poikkeuksetta keskeltä taajamaa ostoskeskuksista. Lisäksi Alkon merkki saa näkyä yhtä kauas kuin muidenkin liikkeiden.

   Kosken mukaan Alko ei holhoa. Se vain tuntee vastuunsa. Alkoholin luonne vain sattuu olemaan sellainen, että sen myynnissä on oltava tiettyjä rajoituksia. Lisäksi, jos ravintolassa ikäraja on K-24, tai jos ilman solmiota ei pääse ravintolaan, ei se Alkosta johdu - nämä ovat ravintoloiden sisäisiä asioita, joihin Alko ei anna edes suosituksia.
   Ikärajat lainsäädännössä ovat pysyneet ennallaan. Edelleen Alkossa saa myydä 18 vuotta täyttäneille mietoja alkoholijuomia, väkeviin tarvitaan 20 vuoden ikä. Ja edelleen ravintoloissa, valvotuissa oloissa, 18-vuotiailla on oikeus juoda mitä tahansa paikassa myynnissä olevaa alkoholia, myös väkeviä.

   Pitäisikö Alkon myyntimonopoli purkaa? Kosken mukaan tällöin rahaa virtaisi entistä vähemmän, mistä taas aiheutuisi monen myymälän sulkeminen. Myös valikoima kutistuisi. Elintarvikeliikkeetkään eivät pystyisi erityisen laajaa viinivalikoimaa pitämään, niissä tuijotetaan vain myyntilukuja, joten valikoima määräytyisi täysin kysynnän mukaan.

   Paitsi alkoholin myyjä, Alko on myös mm. kulttuurin tukija. Kun Alko täytti 50 vuotta vuonna 1982, yhtiössä etsittiin sopivaa, suurta kohdetta. Konsernin omistukseen 1945 siirtyneen Imatran Valtionhotellin kunnostaminen valittiin projektiksi.
   Laajennusosa hotelliin valmistui 1985 ja entistäminen päättyi 1987. Alkon johto oli tyytyväinen lopputulokseen. Koski kehottaakin kirjassaan turisteja etsiytymään Imatralle ja hotelliin. Kun siinä vieressä on vielä se koskikin.

   Ranskassa tehtiin viinipulloja varten oma taide-etiketti ensimmäisen kerran vuonna 1924. Vuosittain sarjaa on julkaistu vuodesta 1945 alkaen Mouton Rothschildin viineissä, paroni Philippen toimesta.
   Aluksi taiteilijat olivat paronin tuttuja, kuten Jean Hugo 1946 tai Jean Cocteau 1947, myöhemmin etiketeissä on ollut muidenkin taidetta. Mm. Salvador Dali 1958, Marc Chagall 1970, Pablo Picasso 1973 ja Andy Warhol 1975 ovat etikettien taideteosten takana.
   Koski mietti, kannattaisiko Suomessa kokeilla samaa. Muutamissa muissa maissahan tätä oli esiintynyt, mutta tulokset olivat olleet useammin järkyttäviä kuin rohkaisevia. Koski kuitenkin otti riskin, ja ainakin ensimmäiset valinnat olivat osuvia. Suomessa sarjan aloitti 1991 Leena Luostarinen, vuoden taiteilija 1988, joka teki etiketin vuoden 1988 Haut Médocin alueen punaviiniin.

   Kosken perheellä on ollut tiiviit yhteydet Unkariin. Vaimo Pirkko on Suomi-Unkari -seuran Satakunnan osaston sihteeri, ja Heikki piti Porin kaupunginjohtajana yhteyttä Porin ystävyyskaupunkiin Egeriin. Heikki kävikin jo 1974 Unkarissa porilaisen valtuuskunnan mukana, ja aikaa myöten ystävyys unkarilaisten kanssa on vain lujittunut.
   Kun Unkarissa käydään, myös Tokajin seutu on kiinnostavaa aluetta. Siellähän on yli tuhat vuotta tehty viiniä, ja monen viinintuntijan mielestä unkarilaiset ovat oppineetkin jotain. Alueen viineistä arvostetuin on Tokaji Aszu, kolmen tai viiden puttonyen versioina. Puttonye tarkoittaa keruuastiaa, ja viinissä puttonye-luku tarkoittaa, montako 24 litran astiallista jalohomeisia rypäleitä on käytetty 130 litran tynnyrissä. Varsinainen Tokajin helmi on kuitenkin Tokaji Aszu Essencia, mitä ei enää mitata puttonye-luvuilla. Se viini kerätään vain parhaimpina vuosina parhaimmista rypäleistä, ja kaikki käytettävät rypäleet ovat täysin jalohomeisia.
   Suomessa unkarilaiset viinit ovat olleet suositumpia kuin monessa muussa maassa. Useimpina vuosina myyntilistojen kärjessä on ollut Magyar feher bor (sanatarkasti suomeksi käännettynä "Unkarilainen valkoviini"), joka on ollut Suomessa myynnissä 1930-luvulta lähtien. Taloudellisissa vaikeuksissa olleen Egervinin omistusta tarjottiinkin 1990-luvun alussa ensin Alko-konsernille, mutta siihen ei sillä erää tartuttu.
   Vuonna 1987 Koski ilmoitti vetäytyvänsä vuodesta 1979 hoitamastaan Suomi-Unkari seuran puheenjohtajan paikalta vuonna 1989. Sosialistinen järjestelmä oli jo vuonna 1989 jonkinasteisessa kriisissä Unkarissa, mutta päätös oli tehty siis jo paria vuotta aiemmin. Ystävyys ei riipu poliittisista suhdanteista, eikä ystävyysseuran vanhojen aikaansaannosten arvo ole myöhemminkään vähentynyt.

   Toimi Kankaanniemi oli alkoholiasioista vastaava ministeri vaikeaan aikaan, kun miettittiin, mitä mahdollinen EU-jäsenyys toisi tullessaan. Erimielisyydet, mitä Kosken ja Kankaanniemen välillä oli, olivat kuitenkin kovasti liioiteltuja. Yhteydenpito sujui vähintäänkin asiallisesti.
   Salmiakkikossu-episodi sai paljon julkisuutta, mutta se ei Koskea närästänyt, tippaakaan. Myös Koski oli avoimesti sitä mieltä, että salmiakkikossun ottaminen Alkon myyntilistalle oli virhearvio. Tuote olisi lähtenyt pian myynnistä ilman Kankaanniemen aktiivisuuttakin.
   Ainoa, missä Koski olisi toivonut Kankaanniemeltä toisenlaista otetta, oli ETA-neuvottelujen tuomien velvoitteiden täytäntöönpano. Lopputuloshan oli lopulta se, että kun ETA-sopimus astui voimaan, Suomella ei ollut sorvattuna vielä uusia pykäliä alkoholiasioista.

   Monien asioiden sanotaan pidentävän ikää. Usein jonkin ajan kuluttua niiden samojen seikkojen sanotaankin lyhentävän sitä. Myös joillakin alkoholeilla, vaikka alkoholi onkin hermomyrkky, lienee joitain terveyttä edistäviä vaikutuksia.
   Arvo Ylppö totesi aikoinaan, että ylen säännöllisestä elämästä saattaa olla seurauksena, ettei sydän sitten kestäkään, jos iskee jokin kriisi, esim. syvä suru, ankara kuumetauti yms. Toki jotkut vanhoiksi eläneet ovat kertoilleet, kuinka ovat päässeet siihen ikään nauttimatta alkoholia ja elämällä rauhallista elämää. Epäilemättä he ovat osanneet ottaa vastoinkäymiset rauhallisesti ja pitäneet kunnostaan huolta, joten sydän ei ole yhtäkkiä rasittunut liikaa, vaikka ikävämpiäkin olosuhteita olisi ollut.
   Mutta riittää sitä pitkää ikää Alkossakin. Kosken aikana Alkon eläkesäätiön silloinen vanhin jäsen, Ida Virenius, kuoli 109-vuotiaana. Tämän nuorennusleikkauksen jälkeen säätiön vanhimmaksi jäi eräs 105-vuotias ikipirteä.
   
   Hintansa väärti on suhteellisen kevyellä otteella kirjoitettu asiallinen kuvaus alkoholiasioista hallintomiehen kannalta, ja vähän yksityishenkilönkin. Jonkin verran siitä löytyy myös tuotetietoa, esim. väkevien historiasta ja eri maiden viineistä, mutta pääpaino on alkoholipolitiikassa. Tärkeä sektorihan alkoholipolitiikkakin on, se vaikuttaa suht monen suomalaisen elämään, joidenkin kohdalla vähemmän ja joidenkin kohdalla vähän enemmän.
   Varsinaista viinalla läträämistä ei paljoakaan muistella, omia kokemuksia tai muidenkaan, vaikka alkoholiin tai Alkoon liittyviä sattumuksia kirjasta löytyykin. Enemmänkin mukana on Alkossa toimineisiin persoonallisuuksiin liittyviä anekdootteja.
   Heikki Kosken kirjaa voi suositella kaikkiruokaisille. Vaikka ei olisikaan omakohtaista kokemusta aiheesta, eikä sitä aikoisi myöhemminkään hankkia, se ei ole este kirjasta pitämiselle. Ei kirja pahoille tavoille opeta, sitäkään pelätä kannata. Teos on asiaa ja muistelua siinä kuin muidenkin alojen edustajien muistelmateokset.

-----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----Kuukauden Vaihtoehto
Antti Häkkinen: Rahasta - vaan ei rakkaudesta
Otava 1995
302 sivua


Valtiotieteen lisensiaatti Antti Häkkinen (s. 1951) julkaisi kymmenisen vuotta sitten väitöskirjan prostituutiosta Helsingissä, kattaen vuodet 1867 - 1939. Ilotytöt ovat yksi niistä puheenaiheista, jotka näyttävät puhuttavan, ei vain vuodesta vaan vuosisadasta toiseen. Säännöllisin väliajoin aiheesta tuodaan uusia lakialoitteita eduskuntaan ja aika ajoin lakeja rukataankin, joskus sallivampaan ja joskus tiukempaan suuntaan. Katsotaanpa, miten aiheen tiimoilla on toimittu takavuosikymmeninä.

   Ensimmäiset rajoitukset lainsäädännössämme olivat jo vuonna 1734. Tosin tuolloin prostituutio oli rangaistava teko vain silloin, kun se tapahtui erityisessä rakennuksessa, jollaista prostituutiot yleensä käyttivät ammattinsa harjoittamiseen.
   Vuonna 1899 yleinen prostituutio määriteltiin rangaistavaksi teoksi. Vuoden 1936 irtolaislaki korvasi rikoslain prostituutiomomentin. Prostituution oheisrangaistukset salavuoteudesta ja huorinteosta poistuivat rikoslaista vuosina 1926 ja 1948. Pientä viilausta on ollut monena muunakin vuonna. Tähän mennessä sallivimmillaan laki on ollut vuodesta 1986.

   Prostituutiota on esiintynyt Helsingissä monessa muodossa, pitkään ja yleisenä. Näkyvin muoto on luonnollisesti ollut katuprostituutio, mutta kirjan käsittelemänä ajanjaksona myös bordellit olivat aivan tavallinen ilmiö.
   Kesäöinä ilotytöt ovat kierrelleet kaduilla etsimässä asiakkaita, talvisin taas miehet ovat ryhminä hakeutuneet huonomaineisiin asuntoihin. Näissä yhteyksissä on aina ollut tarjolla alkoholia, myös kieltolain aikoina - kaduilla pulituuria ja olutta, salonkibordelleissa viiniä ja konjakkia. Katuprostituutio on Helsingissä ollut yleensä yksityistä toimintaa. Bordelleissa on aina häärinyt parittaja, yleensä nainen, organisoimassa toimintaa.
   Yhteiskunnan kontrollitoimenpiteet ovat 1880-luvun jälkeen useimmiten kohdistuneet niihin tahoihin, jotka ovat hyötyneet taloudellisesti eniten prostituutiosta. Siksi 1900-luvun Helsingissä ala oli hoidettu melko amatöörimäisesti eikä 1800-luvun villien vuosien kaltaisia verkostoja päässyt syntymään.

   Varmoja tietoja Helsingin prostituutiosta on 1830-luvulta alkaen. Tuolloin Zacharias Topelius paheksui päiväkirjassaan kaupungin kaduilla kuljeskelevia "ilonymfejä". Ilmeisesti katuprostituutiota harjoitettiin jo 1700-luvulla.

   Suhtautuminen prostituutioon on ollut eri aikoina erilaista. Joskus ollaan oltu valmiita tekemään omia punaisten lyhtyjen ja ruusukatujen alueita, kuten muutamissa muissakin maissa. Mikäli katuprostituutio on periaatteessa sallittu, sitä on pyritty rajaamaan ajallisesti ja paikallisesti. Helsingissä aivan keskeinen paikka on ollut Pohjois-Esplanadi, missä ilotytöt liikkuivat öisin vapaasti.
   Joskus taas on katsottu, ettei yhteiskunnassa voi olla tällaisia siveettömyyden saarekkaeita eikä erillisiä prostituution harjoittamisen kellonaikoja, vaan ilotalokorttelit olisi kiellettävä ja prostituoidut karkotettava kaupungista.
   Prostituution laajentuminen 1920-luvulla Töölöön ja Kallioon liittyi toisaalta alueiden vaurastumiseen, toisaalta kieltolakiin. Työllään toimeentulevat ammattityöläiset olivat tärkeä asiakasryhmä, ja heitä riitti varsinkin Kalliossa, samoin pontikkapannujen käyttäjiä.

   Prostituoidun piti erottua joukosta, jotta sai asiakkaita. Liika oli kuitenkin liikaa, räikeä tyyli sai poliisit seurailemaan. Ja jos jo oli poliisin kirjoissa, oli lääkärintarkastus läpäistävä tietyin väliajoin. Jos oli voimassaoleva lääkärintodistus, saattoi kiertää rundia vapaastikin niinä aikoina, kun lainsäädäntö ei sitä ankarasti kieltänyt.
   Ilotytöt pukeutuivat näyttävämmin kuin keskiverto kansalainen. Itse asiassa, usein juuri tämä ryhmä toi viimeisimmän muodin kaupunkiin. Pikkuhiljaa muoti levisi tavallisen kansan keskuuteen. Esim. mekot olivat pitkään käytössä ainoastaan prostituoiduilla.
   Miehen mielenkiinnon herättämiseksi saatettiin mennä puhuttelemaan tätä rohkeasti, katsoa silmiin, hymyillä ja kujeilla. Jos mies oli ujo ja epävarma, tämän sai mukaansa vain toimimalla häikäilemättömästi. Toisaalta, jos mies säikähti, hän saattoi huutaa paikalle poliisin.

   Taistelu asiakkaista oli joskus ankaraa. Kaduilla oli tiukka luokkajako. Nuoret, juuri maalta tulleet tytöt olivat kysytyimpiä. Mitä kauemmin oli ollut mukana, sitä vaikeampaa oli saada asiakkaita. Vihaa ja kateutta esiintyi, mutta myös solidaarisuutta. Monet kulkivat ja asuivat yhdessä. Toisen maailmansodan jälkeen, jolloin sanomalehdet käsittelivät ilotyttöongelmaa, lehtimiehet hämmästelivät katunaisten keskinäisten ystävyyssuhteitten lujuutta ja hienostunutta luonnetta.

   Bordellien aikana oli helppoa, naisten ei tarvinnut metsästää asiakkaita, ne tulivat itse. Tarvitsi vain odotella.
   Jos bordellia ei ollut, minne asiakas siinä tapauksessa vietiin? Käytäntö oli kirjava. Seksiä harrastettiin asiakkaan työpaikalla, tyhjässä junanvaunussa, veneen alla, metsässä pusikossa... olihan niitä paikkoja

   Asiakkaat menivät bordelleihin harvoin yksin. Ilotaloissa kävivät usein mm. kisällit ja opiskelijat. Opiskelijat juhlivat onnistuneita tenttejään. Opiskelu vieraalla paikkakunnalla antoi nuorille miehille vapauden tunteen, bordelli oli mielessä yleensä välittömästi, kun astui Helsingin maaperälle.
   Kisällit taas juhlivat tilipäiviään. Jos nämä ryhmät kohtasivat, seurauksena oli usein kova tappelu.
   Kun asiakas lähti bordellista, hän ei useinkaan tuntenut itseään köyhäksi eikä kipeäksi. Hän saattoi pistää bordellin ravintolassa kierroksen sekä henkilökunnalle että asiakkaille.
   
   Keskimäärin asiakas joutui maksamaan ammattimiehen päiväpalkkaa vastaavan summan, tosin summat vaihtelivat rajusti. Sääty-yhteiskunnan aikana hintaero saattoi olla jopa 80-kertainen. Hienostonainen oli hienostonainen, vaikka sitten prostituoitu. Myös viranomaiset ottivat tämän huomioon, esim. vuoden 1884 kuukausivero I-luokan prostituoidulta oli 15 markkaa, II-luokan ilotytöltä 2 markkaa.
   Ilotyttöjen veloittamat hinnat olivat korkeat, mutta myös menot olivat suuria. Alkoholia piti hankkia, samoin edustavia vaatteita, lääkärintarkastukset säännöllisin väliajoin, ehostusvälineitä jne. Sairaala- ja vankila-ajat luonnollisesti vähensivät toisinaan tuloja. Bordelleissa oli parempi tilanne kuin kaduilla, koska asiakkaita virtasi tasaisesti. Harvat kuitenkaan rikastuivat sielläkään, koska vuokrakulut saattoivat olla kohtalaisen korkeat.

   Ajat ovat muuttuneet, tässäkin asiassa. Vielä 1800-luvulla ei oltu useinkaan alasti, alastomuus alkoi yleistyä kunnolla vasta 1920-luvulla. Tuolloin häveliäisyys väheni muutenkin selvästi. Jos oltiin kovasti humalassa, ei paljoa piitattu esim. siitä, oliko huoneessa asiakkaan ja prostituoidun lisäksi muutakin yleisöä.

   Miltä seksi tuntui ostetussa suhteessa? Prostituoidut pyrkivät pitämään itsensä mahdollisimman passiivisina säästääkseen voimiaan uusiin suorituksiin. Useimmiten ilotyttö ei saanut erityisesti fyysistä nautintoa, mutta poikkeuksia oli. Eikä ollut mitenkään tavatonta, että asiakas ja ilotyttö rakastuivat ja menivät naimisiin.
   Miehet todennäköisesti pitivät ostetustakin seksistä. Näin on helppo päätellä, kun katsoo, millaisia summia he käyttivät.

   Sukupuolitautien riski oli luonnollisesti ilotyttöjen ammatissa verrattaen suuri. Tilannetta huononsi aiemmin myös tietämättömyys. Esim. seuraava on vanhaa perniöläistä kansanperinnettä: "Kuppatautia sairastava saa tautinsa pois sillä tavalla, että hän jollakin tavalla tartuttaa sitä toiselle". Muutenkin sukupuolivalistus oli erilaista, kovasti erilaista kuin nykyisin.
   Kondomit yleistyivät Helsingissä nimenomaan prostituoitujen parissa 1880-luvun lopulla. 1900-luvun alussa niitä alettiin käyttää Suomessa yleisemminkin.
   Vaikka yritettiin suojautua, tartunnat olivat ilotyttöjen arkipäivää. Harva pystyi välttämään tartuntaa uransa aikana.
   Helsingissä tavallisimmat taudit olivat gonorrea ("tippuri"), ulcus molle ("pehmeä sankkeri") ja syfilis ("kuppa").
   Mikäli rekisteröity ilotyttö todettiin sairaaksi, tämä toimitettiin välittömästi yleensä joko Kumpulan sairaalaan tai Töölön ylimääräiseen veneeristen tautien sairaalaan. Hoitomuodot olivat 1800-luvulla kivuliaita ja jopa vaarallisia.  Esim. elohopeahoidossa ruiskutettiin elohopeaa suoraan lihaksistoon, minkä potilas sitten hikoili pois, ellei sitä ennen kuollut elohopeamyrkytykseen. Vuodesta 1910 lähtien käytettiin jonkin aikaa salvarsaania, mikä oli selvä edistysaskel. Toisen maailmansodan jälkeen tulikin sitten penisilliini käyttöön.

   Millaisia olivat sitten prostituoitujen asiakkaat? Oikein tyypillistä asiakasta ei ollut olemassa, näitäkin oli moneen junaan.
   Jotkut kokeilivat vain kerran. Esim. ystävät olivat painostaneet jotain onnetonta, jolta ei poikuus ollut toiveista huolimatta mennyt. Jotkut olivat satunnaisesti liikkeellä. Esim. opiskelijat olivat tenttien jälkeen julhimassa ja halusivat naisseuraa. Jotkut ukkomiehet etsivät uutta potkua, kun omasta vaimosta oli veto poissa. Oli myös niitä, joille riitti prostituoidun tarjoama seura ja ymmärtämys.
   Asiakkaat antoivat yleensä ilotytön tehdä aloitteen, jolloin asiakas toimi itse näennäisesti passiivisesti. Miehen itsensä ja hänen lähipiirinsä oli helpompi hyväksyä asia, jos mies oli ikään kuin uhrin asemassa.
   Jos mies joutui raastupaan, hän harvoin myönsi mitään. Yleensä hän väitti, että oli niin humalassa, ettei muistanut mitään.
   Poliisin tehdessä ratsian bordelliin asiakkaat joutuivat yleensä paniikkiin. Joku saattoi hätäpäissään jopa piestä poliisin.
   Asiakkaita oli kaikista yhteiskuntaluokista. Nuoriso oli kuitenkin yliedustettuna. Oli ollut aina. Esim. Jacques Rousseaun keskiaikaista Ranskaa koskevien tutkimusten mukaan lähes kaikki nuoret miehet kävivät keskiajalla ennen avioitumistaan prostituoidun luona. Se oli tuon ajan Ranskassa luonnollinen, sosiaalinen tapahtuma, johon "kaikki terveet miehet" osallistuivat.
    Miesopiskelijoiden vanhemmat alkoivat huolestua, kun kantautui villejä huhuja siitä, mitä heidän palleronsa tekevät Helsingissä vapaa-aikanaan. Esim. Hämenlinnassa yläluokkaan kuuluneet kansalaiset kääntyivät prokuraattorin puoleen kirjelmällä 16.3.1887 ja vaativat, että prostituutio pitäisi kokonaan kieltää. Kirjelmän perusteissa korostettiin sitä, että prostituutio johtaa siveystunnon heikkenemiseen pääkaupungin miespuolisten opiskelijoiden keskuudessa.
   Sattui sitä arvostetummissakin piireissä. Esim. J.V. Snellmanin kaksi poikaa yritti kahden kaverinsa kanssa tunkeutua humalapäissään 21.1.1872 lähellä puoltayötä väkisin mamselli Sofia Theresa Grönstrandin bordelliin Iso Roobertinkadulla. Kun ovea ei avattu, nuorukaiset ottivat palokeksin ja alkoivat hakata ikkunaa. Poliisit tulivat paikalle, mutta saivat niin pahasti siipeensä, että lopulta paikalle kutsuttiin sotilaita, jotka vihdoin saivat taltutettua rauhanhäiritsijät.

   Yhteiskunnalliselta statukseltaan ilotytöt kuuluivat kaikkein alhaisimpiin ryhmiin. He edustivat eräänlaista "epähenkilöiden" joukkoa, jota virallisesti ei edes ollut olemassa. Viranomaisten väestölaskennoissa prostituoituja ei pidetty omana ammattiryhmänään, vaan heidän katsottiin kuuluvan vankien kanssa samaan "luokittelemattomien" kategoriaan. Esimerkkinä kirjassa mainitaan erään 21-vuotiaana siveyspoliisin kirjoihin ja sukupuolitautihoitolaan joutuneen ruotsalaisprostituoidun kommentti, joka seuraavassa suorana lainauksena: "Ihmettelin ihmisiä, joita siellä [hoitolassa] näin ja mietin itsekseni, että meidän valvojamme täytyi olla erityisen julmia ihmisiä, sillä en vielä silloin käsittänyt, että me prostiteeratut olimme huonoimpia ihmisiä mitä on olemassa".

   Mistä ammattiprostituoidun uravalinta sitten johtui? Tähän oli eri henkilöillä erilaisia syitä.
   Varsinaisia olosuhteiden uhreja oli pieni vähemmistö. Tilastoissa on pieni piikki heidän kohdallaan, jotka olivat lapsena joutuneet useisiin eri sijoituskoteihin.
   Ammatti periytyi harvoin. Osittain tämä tosin selittyy sillä, etteivät ilotytöt saaneet paljon lapsia. Lapsikuolleisuus oli verrattain suurta, eivätkä prostituoidut lain mukaan saaneet tuolloin kasvattaa itse lapsiaan.
   Moni ammattiin päätynyt oli kotoisin muualta kuin Helsingistä. Eniten ilotytöiksi ryhtyivät hämäläiset ja entisen Vaasan Läänin alueelta tulleet. Rautatieasemalla päivysti kahdenlaisia partioita, parittajia ja hyväntekeväisyysjärjestöjen edustajia. Jos nuorella naisella ei ollut ennestään tuttuja Helsingissä, tulevaisuus määräytyi usein sen mukaan, millaiseen porukkaan kaupungissa ensimmäiseksi tutustui, ja molemmat em. ryhmät tiesivät sen.
   Vanhempien sosiaalinen asema vaikutti melko paljon riskiin. Ylä- ja keskiluokasta sekä talollis- ja torppariväestöstä oli selvästi pienempi edustus kuin työläisväestöstä.
   Muutama ammatti oli riskialttiimpi kuin muut. Mennessään töihin ravintolaan tai muuhun anniskelupaikkaan nainen joutui väkisin tekemisiin prostituution kanssa, koska ravintolaelämä, alkoholi ja prostituutio kuuluivat kiinteästi yhteen. Anniskelupaikkoihin ja niiden välittömään läheisyyteen keskittyi sekä prostituution kysyntää että tarjontaa. Kaikilla kiinnostuneilla oli mahdollisuus tutustua alaan ja ryhtyä alalle.
   Muita riskialttiita työpaikkoja olivat savuketehtaat sekä paikat, missä oltiin välittömässä kontaktissa miesasiakkaisiin, kuten saunat ja parturit.
   Jotkut tytöistä olivat saaneet ensimmäiset seksikokemuksensa erittäin nuorina. Kuitenkin insestitapaukset olivat harvinaisia. Useimmiten nuorena aloittaneiden ura oli alkanut siten, että joku herrasmies oli houkutellut tytön luokseen. Näissä tapauksissa raiskaukset eivät olleet harvinaisia. Tällöin tyttö oli yleensä ensin ryhtynyt satunnaiseksi prostituoiduksi ja myöhemmin ammattilaiseksi. Yleisin aloittamisikä oli n. 20 vuotta.

   Uran pituus vaihteli periaatteessa paljonkin, mutta puolet ilotytöistä lopetti viimeistään kuuden vuoden jälkeen. Kymmenenkin vuotta alalla toimineita oli, mutta niin pitkä ura oli harvinainen. 1900-luvun puolella muutama oli jäänyt kolmeksikymmeneksi vuodeksi alalle, 1800-luvulla sitä rajaa ei tiettävästi aivan rikottu kertaakaan.
   Yleisin syy lopettamiseen oli muutto, joko muualle Suomeen tai ulkomaille. Yleensäkin lopettamisen taustalla oli jokin suuri muutos elämässä, myös työpaikan saaminen lopetti usein uran ilotyttönä. Kymmenen vuoden rupeaman jälkeen myös kuolema ja avioliitto olivat jokseenkin yhtä vahvoja vaihtoehtoja.
   Oli olemassa myös suojakoteja, jotka yrittivät tukea prostituoitujen irrottautumista menneisyydestään. Näiden merkitys oli vähäinen. Näiden johdossa oli usein hyväätarkoittavia hienostorouvia, jotka eivät olleet lainkaan samalla aaltopituudella hoidokkiensa kanssa. Suojakodeissa vallinnut kristillis-siveellinen kasvatusnäkemys, mihin kuului mm. tupakanpolton kieltäminen, ei saanut vastakaikua, vaan henkilökunta ja hoidokit olivat jatkuvasti konfliktissa keskenään.
   Prostituutiota on yleisesti pidetty vaarallisena ammattina. Kuitenkin vakavia pahoinpitelyjä sattui harvoin. 1800-luvulta tunnetaan yhteensä kolme ilotytön murhaa. Lisäksi kolmen ilotytön tiedetään tehneen itsemurhan. Kuolemantapaukset aiheutuivat useimmiten sairauksista.
   Kuolemaansa saakka ilotyttöinä toimineista suuri osa oli ollut mukana kauemmin kuin muut, ero oli keskimäärin 20 kuukautta. "Selviytyneet" olivat olleet alalla keskimäärin viisi vuotta, uransa aikana menehtyneet keskimäärin seitsemän vuotta.

   Antti Häkkisen tutkimukselle oli ollut tilausta. 1990-luvun puolivälissä toisen maailmansodan jälkeinen prostituutio Suomessa oli kartoitettu, vanhemmista ajoista kattavaa tutkimusta ei ollut tehty. Häkkisen tutkimus on kattava, esim. poliisin tutkintapöytäkirjoja on käyty läpi tuhansia sivuja. Näihin asiakirjoihin on tallennettu myös kuulusteltujen ilotyttöjen kommentit, joten myös näiden näkökulmasta on saatu jonkin verran vihiä, samoin heidän tunteensa ja sielunmaisemansa välittyy. Muutenkin tutkimus käsittelee aihetta laajalti ja monelta kannalta.
   Materiaalia on otettu mukaan sekä virallisista lähteistä että vähän epävirallisemmistakin. Kansanperinnettä edustavat paitsi vanhat uskomukset sukupuolitaudeista, myös mm. monenlainen lyriikka. Osa aiheeseen liittyvästä runoudesta on hyvinkin karskia, osa taas korkeampaa kulttuuria. Otan tähän loppuun lainauksen eräästä vähän herkemmästä päästä olevasta ajatustyön tuloksesta. Ote on Arvo Turtiaisen runosta Ballaadi Hermannin ruususta.

"Hän oli kuudentoista
kun kaikki tämä alkoi,
hänen ikänsä yhdentekevää
kaiken tämän loppuessa.

Häntä ei enää ole,
hänen silmiensä lyhdyt
ovat vesiin sammuneet,
helmet levien peittämät.

Häntä ei ole,
hänen uumiensa aallot
kuolleet
Vanhankaupungin lahden jätevesiin."

-----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----

Seuraava päivitys 3.4. (ti)

Palataanpa klassikko-osastolle. Urho Kekkosen legendaariset talouspoliittiset suuntaviivat.

Urho Kekkonen: Onko maallamme malttia vaurastua?


Suomenmaan päätoimittajanakin piipahtanut lehdistöneuvos Seppo Sarlund muistelee uraansa ja elämäänsä.

Seppo Sarlund: politiikan pöydän alta


Keskustan pitkäaikainen vaikuttaja, puoluesihteerinä vuosikymmenen ajan toiminut Seppo Kääriäinen on kokenut politiikan myrskyn jos toisenkin.

Hannu Lehtilä: Politiikan myrskyissä Seppo Kääriäinen


Mistä puoluesihteerin hommassa on kysymys? Vasemmistoliiton taannoinen puoluesihteeri kertoo.

Ralf Sund: Uhrataan puoluesihteeri


Axel von Fersen, ruotsalainen aatelismies ja kosmopoliitti, tapahtumien keskipisteessä niin Ranskan suuressa vallankumouksessa kuin Suomen sodassa.

Herman Lindqvist: Axel von Fersen