Extra
Santtu Luoto (toim.): Keskisuuri Uutisvuoto -kirja
WSOY 2002
159 sivua


Helmikuussa 1998 Yleisradio aloitti oman versionsa brittiläisestä tv-ohjelmasta Have I Got News for You ja tuo ohjelmaversio nimettiin Uutisvuodoksi. Uutisvuodosta tuli nopeasti suosittu, mikä menestys poiki sitten myös oheismateriaalia, muun ohessa myös muutaman kirjan. Otetaan nyt tarkasteluun vuonna 2002 ilmestynyt Santtu Luodon toimittama teos Keskisuuri Uutisvuoto -kirja, joka kertailee noita ohjelman alkuaikojen juttuja.
   Kirja koostuu lyhyestä perustieto-osuudesta sekä kalenteriosuudesta. Perustieto-osuudessa ohjeistetaan ohjelmaan saapuvia vieraita, jälkimmäinen kommentoi uutisvuotomaiseen tapaan ihmisiä ja asioita, järjestettynä sen mukaan, mihin päivämääriin nämä liittyvät.

   Uutisvuoto kuvataan perjantai-iltapäivällä. Kuvauksissa ohjelmaan saapunut vieraileva kilpailija kohtaa lukuisia ohjelman onnistumiseen liittyviä tekijöitä. Seuraavassa lyhyesti tärkeimmät aiheesta.
   Maskeeraaja ilahtuu aina suuresti, jos vieras vaatii häntä poistamaan rypyt, häivyttämään kaksoisleuan ja tekemään uuden kampauksen viidessätoista minuutissa.
   Kun vieras kohtaa studioyleisön, kannattaa ottaa selvää, miltä paikkakunnalta ja minkä harrasteen parista joukko on saapunut. Yleensä studioyleisö vaikuttuu suuresti itseensä kohdistuvasta sarkasmista, joten porukan kotipaikkaa ja harrasteita kannattaa ehdottomasti pilkata olan takaa.
   Ohjaaja arvostaa suuresti vierasta, joka ilmoittaa, että kuvata saa ainoastaan esim. vasemmalta. Ohjaajat kun kohtaavat niin harvoin vieraita, jotka tietävät mitä haluavat ja osaavat ohjaajan työn ohjaajia paremmin.
   On olemassa muutama yleispätevä aihe, mistä kannattaa jutustella ohjelman aikana, studioyleisöstä riippumatta. Sotaveteraanien kustannuksella pilailu herättää tv-katsojissa aina kollektiivista hyvänolontunnetta. Ja tuolloin kirjan painovuoden aikoihin, Paavo Lipposen II hallituksen aikoihin, kannatti tuoda esiin henkilökohtainen ystävyys tämän kanssa, tämä kun oli tuolloin Suomessa erittäin rakastettu hahmo. (Nykyisin, kun Lipponen ei enää ole joka päivä julkisuudessa, juttujen vaikutus ei ehkä ole enää samanlainen. Nyt ohjelman vieras saattaisi viedä pinnat kotiin kertomalla, kuinka paljon arvostaa ystävyyttään esim. Juhana Vartiaisen kanssa.)
   Jos vierailija ei ole aivan varma siitä, millaisia ajankohtaisvitsejä Uutisvuodossa voi laukoa, kannattaa soittaa Joonas Hytöselle ja kysyä tältä neuvoja. Joonas auttaa aina mielellään näissä asioissa, soittaa hänelle asian tiimoilta mihin aikaan tahansa.
   Tommy Tabermann pukeutui aina mustaan, siksi, etteivät roiskeet näkyisi niin hyvin, ja tästä oivalluksesta häntä kannatti aina kehua, taajaan. Ja vaikka Jari Tervo ei sitä koskaan julkisesti kertonutkaan, hänen mielestään Esko Aho on viimeinen tosimies suomalaisessa politiikassa, joten Jarin sai aina iloiseksi kehumalla Ahoa.
   Peter Nymanin esikuva tv-juontajana on Janne Porkka, jonka repertuaarista Peter on yrittänyt ammentaa sekä oppia että pukeutumisvinkkejä. Peteriä kannatti aina kehua siitä, kuinka hyvin tämä oli siinä onnistunut. Lisäksi aina tilaisuuden tullen kannatti mollata jalkapallojoukkue Arsenalia ja kehua sen sijaan pesäpalloa, joka on Peterin lempilaji.
   Kun kuvaukset ovat päättyneet, tuottajia voi ilahduttaa kertomalla oma-aloitteisesti, mitä kohtia puheista ei saa käyttää, mitä saa käyttää, sekä mihin järjestykseen käyttökelpoiset puheet kannattaa järjestellä. Eikä noita toiveita tarvitse yksilöidä, niitä voi kuvailla esim. lausahduksella "no se yksi tylsä kohta siinä". Tuottajilla, ohjaajalla ja leikkaajalla on aina aikaa ja halua etsiä sekä järjestellä vieraan älykkään verbaliikan helmiä.
   Kun sessio on ohi, vieras voi raskaan rupeaman jälkeen vaikka heittää viihteelle - onhan sentään perjantai-iltapäivä. Esim. ravintolat ovat suositeltavia paikkoja. Helsinkiläisissä ravintoloissa saa helposti tehtyä vaikutuksen vastakkaisen sukupuolen edustajiin, jos mainostaa olleensa juuri Uutisvuotoa tekemässä ja pistäneensä "jauhot suuhun niille". Ja ehdottomasti kannattaa todeta viileästi, että taskussa pullottaa Uutisvuodosta voitettu guttaperkasta tehty kymmensenttinen Puijon tornin pienoismalli.

   No niin. Sitten muutama poiminta siitä kalenterista. Aloitetaan uudenvuodenpäivästä.
   Tampereen lähistöllä sijaitsevaa Nokiaa (kaupunki 1.1.1977 lähtien) ei pidä sotkea kaimaansa, taannoiseen kännykkäalan jättiin. Nokiaa ja Nokiaa erottaa mm. se, että näistä suurempi Nokia oli se, mihin Suomen oli ylläpidettävä ystävällismielisiä suhteita. Pienempi Nokia on puolestaan antanut meille muusikko Kari Peitsamon.

   Ensimmäinen suomalainen lottoarvonta järjestettiin 3.1.1971. Historiaa tehtiin kahdella tavalla: ensimmäisen lottoarvonnan lisäksi arvontakone toimi.

   Remu Aaltonen, s. 10.1.1948. Rumpali.
   Remusta kirjoittajille tulikin mieleen: miksi kutsutaan kaveria, joka hengailee muusikoiden kanssa?
   Rumpaliksi.

   Reino Laine, s. 11.7.1946. Huonompi rumpali kuin Remu Aaltonen, koska laine on vain pieni aaltonen.

   13.1.1910 lähetettiin ensimmäinen radiolähetys. Lee de Forest asetti mikrofonin Enrico Carusolle, joka lauloi Metropolitan-oopperassa.
   Uutisvuodon muistikuvien mukaan heti Caruson esiintymisen jälkeen ääneen tuli puhevikainen juontaja, joka soitti suomalaista humppaa, luki ääneen iltapäivälehtiä, kehotti kuuntelijoita soittamaan suoraan lähetykseen ja jakoi palkintoina kanavan lippalakkeja.

   Antti O. Piippo, s. 14.1.1947. Elcoteqin pääomistaja.
   Piippo joutui oikeuteen vietettyään iltaa kesämökillään, missä Piippo, kaksi naista ja lamppu kahakoivat keskenään. Naiset tekivät rikosilmoituksen Piiposta ja Piippo naisista.
   Uutisvuodon saamien tietojen mukaan lamppu ei muista tapahtuneista mitään, koska sammui.
   Piipon ja naisten toiminta innosti kuitenkin helsinkiläisiä harrastamaan ns. "piippoja". Piipossa mies ja naiset menevät yöksi jonnekin, yöllä tehdään jotain, mitä kukaan ei tarkoita eikä muista, ja aamulla kaikki soittavat poliisille kysyäkseen mitä oikeasti tapahtui. Ja poliisi kehottaa lukemaan tapahtumat iltapäivälehdestä.

   Otetaan tähän väliin vähän televisiohuumoria. Yleisradiossa kuultua, toimittaja muistelee.
   "Valmistauduimme kuumeisesti ajankohtaisohjelmamme suoraan lähetykseen maanantai-iltana. Meille oli tulossa vieraaksi tunnettu suomalainen talousrikollinen, ja niinpä yhdessä juontajatoverini Karin kanssa kävimme niin sanotusti kierroksilla käsikirjoituksemme suhteen: ovatko taustatiedot oikeita? Ovatko kysymykset riittävän teräviä, suorastaan analyyttisen viiltäviä?  Saammeko tuotua riittävän selvästi julki moraalisen närkästyksemme asioiden tolasta? Tässä kiireessä emme heti havainneet, ettei studioon oltu vielä tuotu tuoleja. Tuolit puuttuivat, herranjumala! Huomautin tästä heti studio-ohjaajalle, joka vuosien kokemuksen tuomalla viileydellä vastasi:
   - Susanne, se teidän vieraanne joutuu pian istumaan vuosiksi!
   Kyllä tämän jälkeen nauru maittoi meille kaikille!"

   Unioni Naisasialiitto Suomessa ry. perustettiin 10.2.1892. Järjestön perustava kokous pidettiin Kämpin peilisalissa. Luonnollisesti.
   Skandinaavinen naisliike on saavuttanut runsaan sadan vuoden aikana merkittäviä voittoja. Esim. syksyllä 2000 eräästä ruotsalaisen koulun poikien vessasta poistettiin pisuaarit, koska seisaaltaan virtsaava poika uhoaa maskuliinisuudellaan ja alistaa näin naisia. Myös Tukholman yliopiston feministit vaativat miehiä virtsaamaan istualtaan, koksa heidän mielestään ns. pystypissaaminen on väkivaltainen ele.
   Uutisvuodon saamien tietojen mukaan ruotsalaismiehet ovatkin suostumassa virtsaamaan istualtaan, kunhan heidän ei kokonaan tarvitse riisua sukkahousujaan.

   Ensimmäinen Alko avattiin 5.4.1932 kello 10. Muistattehan numerosarjan 5-4-3-2-1-0?
   Uutisvuodon historiatyöryhmän tietojen mukaan ensimmäinen tappelu Alkon edessä käytiin kello 10.02, ensimmäiset tyhjät pullot palautettiin myymälään kello 10.03 ja ensimmäiset krapularyypyt otettiin kello 10.04. Vihreät vaativat luomuviinejä kauppaan kello 10.06, liberaalit viinejä maitokauppoihin kello 10.08 ja Petri Viglione viiniä alaikäisille kello 10.10.
   Samalla kellonlyömällä Osmo Soininvaara muistutti, että myös ykkösoluesta tulee humalaan. Sitä pitää vain juoda enemmän.

   Arja Koriseva, s. 21.4.1965. Laulaja, kova nauramaan.
   Tutkimuksen mukaan naiset nauravat enemmän kuin miehet, mutta miehet tuottavat enemmän naurua. Tutkimuksesta ei tosin selviä, johtuuko naisten nauraminen siitä, että miehet ovat naurettavia, mikä toisaalta olisi kyllä naurettava väite.
   Keskiverto aikuinen nauraa n. 15 kertaa päivässä. Arja Koriseva nauraa vain kerran.
   Koriseva aloittaa nauramisen aamukuudelta ja lopettaa puoliltaöin.

   Kaarle XVI Kustaa, s. 30.4.1946. Ruotsin kuningas vuodesta 1973. Se tosin ei ole vielä mitään, Tarzan on ollut apinoiden kuningas jo vuodesta 1912.
   Kaarle XIV Kustaalla on myös Tarzania vähemmän rahaa.  Tämän havaitsi  Ranskan Rivieralla sijainneen ravintolan tarjoilija keväällä 2001 - tuolloin pitkän illallisen jälkeen Ruotsin kuningas antoi kyypparille juomarahaa neljä frangia.
   Uutisvuodon saamien tietojen mukaan Kaarle XVI Kustaan Rivieran-matka sujui muutenkin tiukan budjetin merkeissä. Hotellissa kuningas joi minibaarista viskit ja täytti tyhjät pullot teellä. Matkalaukkuun hän pakkasi hotellin pyyhkeet ja kylpytakin. Lentokoneessa matkalla Tukholmaan hän vippasi lentoemännältä 20 kruunua ja varasti Aftonbladetin.

   Mikko Alatalo, s. 1.5.1951.
   Suomen viimeinen maalaispoika, ellei Alatalon lailla maalle haluavia Björn Wahlroosia ja Uuno Turhapuroa lasketa mukaan.
   Niin... Alatalo, Wahlroos ja Turhapuro.
   Siis ihmettelettekö oikeasti, jos Suomen Keskusta haluaa nopeasti maalta kaupunkiin?

   Otetaan tähän väliin vähän sotilashuumoria. Yleisradiossa kuultua, panssarivaunumies muistelee.
   "Palvellessani panssarivaunumiehenä istuimme kerran iltaa kolmen tupatoverini kanssa. Keskusteluissa oli käsitelty jo niin suomalainen naiskauneus, suomalaisen yleisurheilun tila kuin ensi vuoden satonäkymät, joten puheenaiheet alkoivat olla vähissä. Katkaisin uhkaavan hiljaisuuden rohkealla ehdotuksella:
   - Keskustellaanko hetki Mari Koskisen väitöskirjasta ´Burning the Body: The Debate on Cremation in Britain, 1874-1902´?
   Kyllä tämän jälkeen nauru maittoi meille kaikille!"

   Sokrates, s. 5.6.469 eaa.
   Sokrates oli kreikkalainen filosofi, joka villitsi nuorisoa. Tähän joukkoon kuuluu myös suomalainen ajattelija Pekka Himanen, joka on ilmoittanut haluavansa olla "Sokrateen kaltainen paarma".
   Sokrates ei kuitenkaan ollut hyönteinen, vaan ihminen, joka joutui lopulta vallanpitäjien vaatimuksesta tekemään itsemurhan juomalla myrkkyä.

   Knut Hamsun, s. 4.8.1859. Norjalainen Nobel-palkittu kirjailija. Tuotannosta löytyy mm. teos Nälkä.
   Näin siis Norjassa ennen öljynporauslauttoja.
   Vuonna 2002 asiat olivat toisin ja ongelmatkin sen mukaisia. Norjan Öljytyöntekijöiden liiton mukaan öljylauttojen työntekijät eivät saa riittävästi unta, koska he heräilevät jatkuvasti kollegojensa ilmavaivoihin. Näin väsyneet työntekijät ovat turvallisuusuhka. Päästöongelma puhuttikin Norjan suurkäräjiä.
   Uutisvuodon saamien tietojen mukaan Norjan vihreät esittivät, että Norjan tulisi painottaa energiaratkaisussaan kaasua. Sitä saa nyt todistettavasti ainakin öljynporauslautoilta.
   Vihreät eivät tosin olleet saaneet vielä ratkaistua sitä, miten seinässä sijaitsevasta pistorasiasta tuleva kaasu saadaan pyörittämään tuuletinta, mitä tuolloin varmasti tarvitaan.

   Osmo Soininvaara, s. 2.9.1951. Kansanedustaja, ex-ministeri.
   Antoi vuonna 2000 Suomen kansalle lausahduksen "Jos haluaa juoda päänsä täyteen, kyllä se onnistuu laimeammallakin oluella. Pitää vaan juoda enemmän."

   Wallu Valpio, s. 7.9.1973. Mediahahmo, lastenkirjailija.
   Uutisvuoto oli saanut haltuunsa otteen Valpion tulevan satukirjan "Skidiläppää" käsikirjoituksesta.
   "Tatu ja Eeka painoi hyvässä pössiksessä. Propsit kaikille olennaisille hyvällä hapella, mut taaki oli pöhinää. Onks toi mun pippeli? Ei, se onkin prinssinakki. No, hyvä pössis."

   Otetaan tähän väliin vielä vähän sotilashuumoria. Yleisradiossa kuultua, vanha miinanraivaaja muistelee.
   "Jokunen vuosi sitten toimin miinanraivaustehtävissä Bosniassa. Ryhmässämme oli viisi jäsentä, neljä miestä ja nainen. Kuinka ollakaan, naisen etunimi oli Miina. Tästä innostuneena murjaisin:
   - Rauhaa emme pääse hieromaan, mutta pannaan Miina menemään ensimmäisenä, koska kyllä Miina miinan tuntee!
   Kyllä tämän jälkeen nauru maittoi meille kaikille!"

   Eduskunnan rockkerho, perustettu 9.11.2001.
   Uutisvuodon saamien tietojen mukaan eduskunnan rockkerhon perustavassa kokouksessa ei kukaan ollut kännissä eikö kamassa.
   No, eihän tuo ihme ole. Kerhon tarkoitushan on toimia vastapainona normaalille eduskuntatyölle.

   Joulupukki tulee 24.12.
   Joulupukin poroista tunnetuin on Petteri Punakuono. Sen varjoon on jäänyt Pekka Ruskeakuono, joka kyllä lentää yhtä nopeasti kuin kollegansa Petteri, mutta pysähtyy hitaammin.

  No niin, siinähän niitä poimintoja kalenterista. Palataan vielä Uutisvuodon perusasioihin. Jokaisen jakson lopussa kilpailijat saavat palkintoja, sekä vierailijat että vakituiset, sekä voittajat että häviäjät. Uutisvuodon käsikirjoitusryhmä on koonnut kirjaan Top 15 -listan ohjelmassa jaetuista palkinnoista. Otetaan tähän neljän kärki.
   1. Voittajille Tervanevan suon turvetta, häviäjille kukkamultaa (10.3.2001).
   2. Voittajille Puijon tornin pienoismallit, häviäjille Kuopio-lippalakit (14.3.1998).
   3. Voittajille tietokonenäppäimistöt, joista on poistettu w-kirjain, häviäjille tietokonenäppäimistöt, joista on poistettu kaikki muut paitsi w-kirjaimet (27.1.2001).
   4. Voittajille Keskustan Oikeus Onneen -patalaput, häviäjille demarinuorten Älä äänestä äijää - naamarit (6.2.1999).

   Niinpä. Santtu Luodon toimittama Keskisuuri Uutisvuoto -kirja pitää minkä lupaa. Jos on viihtynyt tv-ohjelman parissa, samanlaisia tuntemuksia herättää myös aiheesta koostettu printtituote.

   Kuten tuli todettua, Uutisvuoto perustuu brittiformaattiin. Jos tähän ottaisi vielä pienen vertailun alkuperäisen ja Suomi-version välillä.
   Aloitetaan linkeillä ohjelmien virallisille kotisivuille.

Uutisvuoto

Have I Got News for You

   Ohjelman tunnareita takavuosilta. Brittiversion alkuperäinen vuodelta 1990, Uutisvuoto 2000-luvun puolelta.

Intro Uv

Intro for You

   Sanailua meiltä ja briteiltä. Brittiversion pilottijakso oli nimeltään John Lloyd's Newsround, mistä for You -klippi
   
Klippi Uv

Clip for You

   Otetaan loppuun vielä yksi poiminta suorana lainauksena. Olli-Pekka Heinonen, s. 25.6.1964. Yleisradion tv-johtaja kirjan julkaisun aikoina.
   "Harvinaisen suoraselkäinen ja rehellinen mies, joka on myös lahjakas, urheilullinen, älykäs, analyyttinen - siis mies, jolla ovat arvot kohdallaan. Onhan Uutisvuodon jatkosopimus pian allekirjoitettavissa?"

-----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----

Seuraava päivitys 14.5.

Jos joku, niin William Shakespeare on pysynyt julkisuudessa vuosisatojen ajan. Paitsi että näytelmät ovat edelleen suuria hittejä, joita esitetään jatkuvasti ympäri maailmaa, niistä myös tehdään uusia päivitettyjä versioita (meillä Suomessa viimeisimpänä Julia ja Romeo). Ja edelleen näytelmäkirjailijasta itsestään julkaistaan uusia tutkimuksia ja uutta tietoa. Otetaan tähän kohtaan kuitenkin viime vuosikymmenen tuotantoa, Shakespearen tutantoon perehtyneen Anthony Holdenin tutkimus on edelleen pätevä perusteos.

Extra
Anthony Holden: William Shakespeare