Vaaliextra
Michael D'Antonio: Kun mikään ei riitä - Donald Trump ja menestyksen nälkä
alkuteos Never enough 2015
suomentanut Risto Mikkonen
Otava (paino), Scanria 2016
492 sivua


Ainahan se maailmalla kinnostaa, kun suurvalta vaihtaa johtajaa. Mutta tällä kertaa leijumassa on tavallista suurempi kysymysmerkki: tuleeko Amerikan Yhdysvaltojen 45. liittovaltion presidentti oikeasti olemaan "The Donald" eli Donald Trump (s. 1946)?
   Michael D'Antonio ryhtyi selvittämään, kuka tämä presidentiksi pyrkivä liikemies ja tosi-tv-tähti oikeastaan on. Teos Kun mikään ei riitä - Donald Trump ja menestyksen nälkä yrittää löytää oikean Trumpin lähestymällä kohdettaan paitsi laajan lähdeaineiston kautta, myös haastattelemalla (yksinoikeudella) tämän tunteneita ihmisiä - ja kyllä myös Donald itse pääsi haastateltavaksi. Kirjassa käydään perusteellisesti läpi koko Trumpin (alk. Drumpf) suvun tarina siitä lähtien, kun 16-vuotias saksalainen Friedrich Drumpf lähti lokakuussa 1885 Bremenistä kohti Yhdysvaltoja. Koska tämän vuoden tammikuussa Suomessa ilmestynyttä teosta myydään edelleen muuallakin kuin alelaareissa, otetaan sisältö tällä sivulla käsittelyyn kuitenkin vähän suurpiirteisemmällä tavalla.

   Donaldin isää Fred Trumpia D'Antonio kuvaa töksäytteleväksi ja vaativaksi patriarkaksi, joka vaati sekä tyttäriään että poikiaan työskentelemään rahojensa eteen. Tosin enimmäkseen Fred keskittyi poikiinsa pyrkiessään koulimaan näitä edessä olevaan elämään, jossa olisi luvassa armottomia kilpailutilanteita. Toisaalta hän myös hemmotteli näitä niin kuin kovalla uurastuksella omaisuutensa hankkinut mies vain voi. Lapset kävivät yksityiskoulua, ja perhe lomaili Floridassa talvisin ja Catskillvuorilla kesäisin. Ja silloin kun satoi vettä tai lunta, Fred salli poikien lehdenjakokierroksella jakaa lehdet limusiinista, jota ajoi perheen autonkuljettaja.
   Jokainen viidestä lapsesta reagoi tiukkaan kuriin, hemmotteluun ja ylistykseen omalla tavallaan. Maryann, esikoinen, oli opinhaluinen ja ahkera, ja hän loi erittäin menestyvän uran oikeustieteen parissa. Nuorempi tytär Elizabeth meni pieneen collegeen opiskelemaan ja sai työpaikan pankista. Fred Trump jr. tuotti isälleen pettymyksen tämän apulaisena, ja lopulta hänestä tuli lentokapteeni. Nuorimmainen, Robert, menestyi kyllä liike-elämässä, mutta hänelläkään ei ollut isänsä intohimoa eikä tämän tarvetta olla alansa paras. Fred Trumpin mantteli jäi keskimmäisen pojan haviteltavaksi.
   Donald olikin jo varhain osoittanut selkeitä merkkejä siitä, että hän oli kaikella tapaa isänsä poika. Ja hieman enemmänkin.

   Fred ihaili poikaansa Donaldia, joka muistutti häntä enemmän kuin muut lapset, mutta se ei suinkaan merkinnyt vapautusta kurinpidosta. Frediä häiritsi erityisesti se, kun hän sai kuulla opettajilta Donaldin käyttäytyneen huonosti. Hän teki omat johtopäätöksensä, ja syksyllä 1959 Donald kuljetettiin New York Military Academyyn, pojille tarkoitettuun sotilaallisen kurin kouluun.
   Yksityiset sisäoppilaitokset tarjosivat palveluksiaan valtakunnan eliitille. Niistä suurin osa sijaitsi Koillis-Yhdysvalloissa, missä niillä oli tarjota opinahjoja, joissa rikkaiden ja vaikutusvaltaisten ihmisten lapsia opetettiin löytämään paikkansa maailmassa. Ja vaikka pojille suunnatut sotilaallisen kurin koulutkin palvelivat enimmäkseen samoja eliittiperheitä, niihin tuotiin lähinnä sellaisia poikia, jotka kaipasivat ankarampaa kuria. Tällaisissa kouluissa saattoi olla kuusivuotiaita kokelaita, joiden tuli pukeutua univormuun, totella käskyjä ja alistua äärimmäisen kurinalaiseen elämään. Niiden johtajat uskoivat ruumiilliseen kuritukseen ja yksilöllisyyden rajoittamiseen.
   Parhaimmillaan vanhanaikaiset sotilaallisen kurin koulut pelastivat oppilaansa rikoksen poluilta. Ja pahimmillaan ne ajoivat pojat rikosten pariin asettamalla nämä alttiiksi kulttuurille, missä arvostettiin valta-asemaa, väkivaltaa ja auktoriteetteja.
   Sotaveteraani Theodore Dobias oli opettajana koulussa vuosikymmenten ajan, myös koko Donaldin ajan. Dobias valmensi baseballia ja jalkapalloa. Hän opetti pojille, ettei voittaminen tärkeää ollut - vaan ainoa asia maailmassa. Ja hän muistaa, kuinka Donald tarttui tuohon. Dobias kertoo, kuinka Donaldin oli aina oltava ykkönen kaikessa, tämä oli jo tuolloin juonittelija, joka teki mitä tahansa voittaakseen.
   Donald nähtävästi kukoisti opinahjossa. Hän tunsi olonsa kotoisaksi univormussa ja imi itseensä sitä ylemmyydentunnetta, mistä koulussa saarnattiin tämän tästä.
   Äärimmäisen hierarkkisena ja hypermaskuliinisena laitoksena koulu edellytti fyysistä uhrautumista. Kokelailta evättiin sellainen kokemusten ja ihmissuhteiden maailma, josta ystävät kotioloissa pääsivät nauttimaan. Kaikki tämä oli osa kasvatussuunnitelmaa, joka tähtäsi itsekurin ja pakonalaisen toimintakyvyn iskostamiseen nuoriin miehiin. Koulun tavoitteena oli valaa kokelaisiin itseluottamusta, joka vastasi näiden sotilaallista olemusta - suoraa ryhtiä, katsetta ja pään asentoa - mikä saisi nämä tuntemaan, että olivat ansainneet menestyksen, koska koulu oli tehnyt oppilaistaan kaikkia muita parempia.
   Kolmantena vuotenaan Donald pääsi paikallislehden otsikoihin. Otsikko kuului "Academy voittaa Trumpin ansiosta". Ja kokemus oli sävähdyttävä. D'Antonio näkee tuon ensimmäisen kuuluisuuden hipaisun kipinänä, joka tuli valaisemaan lopulta Donaldin koko elämän.

   Donald jatkoi Fordham-yliopistoon Bronxiin. Siellä hän erottautui muista sotilaallisella olemuksellaan sekä sillä, että hän ei juonut, polttanut eikä pössytellyt huumeita, jotka alkoivat tehdä tuloaan amerikkalaisilla kampuksilla. Varmana siitä, että tulevaisuus ainakin käynnistyisi Fredin jalanjäljissä, Donald omisti suuren osan vapaa-ajastaan perheyritykselle.
   Kun Donald lähti Fordhamista suorittaakseen alemman korkeakoulututkinnon (pääaineena kiinteistöala) Pennsylvanian yliopistossa, valtion virkamiehet alkoivat tutkailla Fredin hyödyntämiä suhteita tämän hankittua itselleen projektiaan varten sekä maa-alueen että hallituksen avustuksen, mihin sisältyi paitsi halpa viidenkymmenen miljoonan rahoitus, myös arvokkaita verohuojennuksia.
   Donald työskenteli viikonloppuisin ja lomapäivinä valmistellen asuntoja tuleville vuokralaisille ja ottaen vuokralaisten valituksia vastaan. Hän oli hoikka, hänellä oli siniset silmät ja pitkähköt, vaaleat hiukset, ja hän pukeutui tyylikkäästi. Hän oli kymmenkunta senttiä pidempi kuin isänsä, joka käytti edelleen huopahattua ja jolla oli äärimmäisen huolitellusti leikatut viikset. Saksalaiset sukujuuret olivat alkaneet vaivata Frediä, joka alkoi kertoa ihmisille olevansa ruotsalaista sukujuurta. Donald puolestaan kohtasi jokaisen tapaamansa ihmisen rennon itsevarmasti.

   Vuonna 1919 New Yorkin Manhattanilla avattiin Commodore-hotelli. Hotellin mukavuuksiin kuuluivat mm. kylpyhuoneet, johin pääsi suoraan makuuhuoneesta, sekä aula, joka muodosti suurimman yksittäisen huoneen koko New Yorkissa. Hotellin uutuuksia olivat mm. huone, josta saattoi lähettää sähkeitä kotimaahan, toimisto, josta saattoi lähettää sähkeitä ulkomaille, sekä oleskeluhuone, jonka seinällä oli valtavia tauluja, joihin päivitettiin vaihtuvia pörssikursseja.
   Vaikka Commodore kykeni houkuttelemaan asiakkaita vuosikymmenten ajan, kilpailijat rakensivat lopulta uusia hotelleja, joiden huoneet olivat suurempia ja kiintokalusteet modernimpia. 1960-luvulla tultaessa Commodore oli menettänyt suurimman osan liikemiesasiakkaistaan  Americanalle ja muille kilpailijoilleen, ja palveli enimmäkseen kokousvieraita sekä turisteja, jotka pitivät edullisista hotelleista.
   Toisin kuin Fred, Donald näki Commodoressa mahdollisuuden. Maailmanlaajuisesti merkittävänä talouskeskuksena, johon oli keskittynyt paljon liike-elämän lahjakkuutta, Manhattan toipuisi ja alkaisi jopa kukoistaa samaan aikaan kun muut kaupungit jatkaisivat alamäkeään. Kaikki yritysjohtajat ja myynnin ammattilaiset, jotka saapuisivat kaupunkiin tekemään businessta, olisivat hotellihuoneiden, kokoushuoneiden ja aterioiden tarpeessa. Uudistunut Commodore pystyisi tarjoamaan tuon kaiken.
   
   Donaldin piti löytää sijoittajia. Ja niitä löytyi. Silti eräs pieni pulma jäi: Donaldilla ei ollut 250.000 dollaria, mitä oman osuuden hankkiminen kiinteistöstä edellytti.
   No, Donald ei hätkähtänyt. Hän ilmoitti lehdistölle, että hänellä oli etuosto-oikeus ja sopimus Commodoren ostamisesta, eikä kukaan mitään muuta väittänytkään. Kun kaupungin virkamiehet  pyysivät kopiota Penn Centralin sopimuksesta, Donald lähetti dokumentin ilman allekirjoituksia, jotka olisivat tehneet sopimuksesta sitovan. Joko allekirjoitusten puuttumista ei huomattu tai sitten siitä ei piitattu. Ja tämän jälkeen Donald hyödynsi kaupungin yhteistyöhalukkuuden vakuuttaakseen muita osapuolia sitä, että hän oli arvokas kumppani.
   Kaiken avain oli silmänkääntötemppu sopimusasiassa, millä Donald on myöhemminkin leuhkinut. Sanoivat, että haluavat nähdä sopimuksen. Eivät sanoneet, että sopimuksen piti olla allekirjoitettu.
   Toukokuussa 1975, kun sopimusneuvottelut olivat jo menneet Donaldin haluamalla tavalla loppuun, lehdistötilaisuudessa esiteltiin tulevan hotellin luonnokset. Vanha hotelli purettaisiin (poislukien teräsrunko) ja tilalle rakennettaisiin luksushotelli. Uudessa hotellissa olisi 1.400 huonetta, valtavan kokoinen tanssisali, yli 6.000 neliötä myymälätilaa, sisäpihanomainen aula, ja toisessa kerroksessa oleva baari ulottuisi jalkakäytävän ylle. Koko rakennuksen ulkokuori rakennettaisiin voimakkaasti heijastavasta lasista.
   Hankkeen avainasiaksi muodostuivat verohelpotukset. Kaupungin kehittämisosaston virkamiehet auttoivat Donaldia nerokkaan suunnitelman laatimisessa. Suunnitelman mukaan osavaltion UDC-organisaatio omistaisi hotellin ja vuokraisi sen Donaldille. Organisaatio, jota ei verotettu lainkaan, pitäisi rakennuksen poissa kaupungin veroluetteloista. Säästöä tulisi yli neljä miljoonaa dollaria vuodessa.

   Lopulta vuonna 1978 päästiin käytännön työhön, eli vanhan hotellin purku alkoi. Vaikka Fred yritti valvoa projektin kulkua, päivittäiset päätökset lankesivat Donaldille. Ensimmäistä kertaa elämässään tämä oli vastuussa hankkeen onnistumisesta tai epäonnistumisesta. Ja kyseinen projekti oli paljon monimutkaisempi ja riskialttiimpi kuin yksikään niistä, jotka Fred oli aiemmin vienyt päätökseen.
   Yrittäessään säilyttää osia vanhasta rungosta rahan säästämisen toivossa Donald otti riskin, että kulut nousisivat viivytysten ja rakenteeseen tulevien muutosten myötä. Barbara Res, yksi rakennuskohteen tärkeimmistä insinööreistä, muisteli, että Donald ilmoitti päätöksensä niin ehdottomina, ettei kukaan ryhtynyt kyseenalaistamaan niitä, ja että ne aiheuttivat mittavia lisäkustannuksia. Projekti, jonka oli arvioitu maksavan 40 miljoonaa, maksoi lopulta 70 miljoonaa.
   Jotta ylimääräiset kulut saataisiin katetuiksi, hotellin liikeidea oli ajateltava uusiksi. Alkuperäinen ajatus oli ollut, että hotelli palvelisi keskituloisia asiakkaita, mutta sitten se muutettiin kalleimman luokan matkailukohteeksi, minkä myötä voitiin veloittaa hintoja, jotka kattaisivat rakennuskulut. Tavoite saavutettiin sisustus- ja kalustusmuutoksilla, jotka loivat hotelliin ylellisempää tunnelmaa.

   Niille, jotka tähtäsivät todella korkealle, pelkkä menestyminen ei riittänyt. Oli saatava myös julkisuutta.
   Julkisuus kävi Donaldille kuin hansikas käteen. Tämä oli varttunut seuraamalla sivusta, kun Fred vastaanotti kunniakseen teetettyjä laattoja ja esitteli bikinikaunottaria innokkaille lehtimiehille, joten Donald sai ilman ponnisteluja oman osansa - ja enemmänkin. The New York Timesin (NYT) Judy Klemesrud kiinnitti häneen huomiota jo vuonna 1976 - ennen kuin Donald oli ostanut Manhattanilta ensimmäistäkään kiinteistöä tai saanut ensimmäistäkään rakennusprojektia käytännön tasolla liikkeelle.
   Klemesrud sisällytti Donaldin kirjoitukseen, jossa kerrottiin turisteille, missä paikoissa "New Yorkin silmäätekevät" mielellään liikkuivat. Donald kehotti patikoimaan Brooklyniin tai Queensiin nauttiakseen kaupungin siluetista, joka oli hänen oma suosikkinähtävyytensä New Yorkissa. Jutun seuraavassa kappaleessa pornotähti Harry Reems suositteli lukijoille Chinatownissa olevaa kauppakujaa, missä 25 centillä kuka tahansa saattoi nähdä elävän kanan tanssivan.
   Juttua tehdessään Klemesrud seurasi Donaldia eri puolilla Manhattania keräten aineistoa nuoren miehen elämästä. Vaikka Donald ajelutti itseään limusiinilla ja kävi säännöllisesti kaupungin kuumimmissa paikoissa näyttävästi pukeutuneena, hän väitti toimittajalle, että kuuluisuus ujostutti häntä. Hän kertoi Klemensrudille myös, että hänellä oli yli 200 miljoonan omaisuus ja että hän oli netonnut ehkä 14 miljoonaa Kaliforniassa tekemillään maakaupoilla kahden edellsien vuoden aikana.
   Ujoutensa voittaen Donald selitti toimittajalle, että "näyttävyys" oli yksi niistä menestyksen avaimista, joita nuoren miehen kannatti hyödyntää New Yorkissa, ja väitti valmistuneensa kurssinsa priimuksena Whartonista. Hän sanoi, että vaikka häntä luultiin usein juutalaiseksi, hän oli itse asiassa ruotsalainen. Siitäkin huolimatta juutalaisomistuksessa oleva denveriläinen sairaala aikoi palkita hänet lähiaikoina Vuoden mies -tunnustuksella banketissa Waldorf-Astoriassa.
   Klemesrud, joka oli kotoisin pikkukaupungista Iowan  osavaltiosta, kirjoitti innostuneeseen tyyliin, joka sai suurkaupunkiin ja sen ihmisiin mystistä hohtoa. Hän julkaisi Donaldin väitteet tavattoman herkkäuskoisesti, minkä seurauksena tämä esiteltiin NYT´ssa henkilönä, joka oli lehden kallisarvoisten palstasenttimetrien väärti. Klemesrud päästi myös Fredin julistamaan "Donald on terävä-älyisin tuntemani ihminen".
   Kukaan ei tietenkään ottanut selvää, oliko Klemesrudin jutussa jokainen fakta kohdillaan. Kyseessä oli lempeästi kirjoitettu henkilökuva, ei minkään sortin paljastuskirjoitus. Sitä paitsi NYT oli uutisalan kunnianarvoisa vanha rouva, joka määritteli totuuden muille. Jos lehdessä mainittiin Donaldin olevan äveriäs kaveri, sellainen hän sitten oli.
   Muutamassa päivässä lehtijuttu sai aikaan sen, mitä jokainen julkkikseksi haluava toivoo - lisää julkisuutta. Seuraava etappi oli Stanley Siegelin aamuohjelma, jota seurattiin, koska Siegel oli tunnettu tavastaan provosoida vieraitaan sekä puhumisestaan psykoterapeutilleen lähetysten aikana.
   
   Mitä yleisesti ottaen tiedetään henkilöstä, jonka suuri yleisö oppi tuntemaan nimellä Ivana Trump? No, ainakin yksi asia: hänen etunimensä oli oikeasti Ivana. Siihen todennetut faktat henkilön taustasta sitten loppuvatkin.
   Ilmeisesti Ivana syntyi sodan jälkeen kommunistisessa Tšekkoslovakiassa. Mutta on mahdollista, että synnyinmaa on Itävalta. Ennen kuin hän meni naimisiin New Yorkissa huhtikuussa 1977, hänen sukunimensä kirjoitettiin Winklmayr. Hän oli käyttänyt myös tyttönimeään Zelnickova.
   Ehkä Ivana oli valittu tšekkien vuoden 1972 olympiajoukkueeseen. Tai sitten hän oli alkujaankin ollut joukkueen varajäsen. Tai sitten hän oli ollut vain ihan pätevä alppihiihtäjä, jolla ei ollut mitään tekemistä Sapporon talviolympialaisten kanssa.
   Kanadassa Montrealissa hän oli mahdollisesti ollut kaupungin halutuin malli. Tai sitten hän oli ollut yksi monista, jotka pääsivät toisinaan kävelemään muotinäytöksen lavalle ja toisinaan lehden sivuille.  
   Kuva riippui siitä, kuka Ivanaa kuvaili. Mutta se mielikuva, jonka hän itsestään maailmalle näytti - kaunis, menestynyt ja ennen kaikkea haluttu - oli ja pysyi.

   Kun Donald ja Ivana kohtasivat ensimmäisen kerran, Donald oli myyty saman tien. Ivana ei.
   Ivana oli parin kaverinsa kanssa jonottamassa Maxwell´s Plum -ravintolaan, kun Donald tarjoutui järjestämään seurueen jonon ohi. Ivana tarjoili uutisen kavereilleen ilmoittamalla, että nyt oli hyviä ja huonoja uutisia. Hyvä uutinen oli se, että he pääsisivät jonon ohi. Huono uutinen puolestaan se, että "se tyyppi tulee istumaan samaan pöytään meidän kanssamme".
   No, Donald osasi olla hurmaava. Tapaaminen ei jäänyt ainoaksi. Pian hän ja Ivana alkoivat seurustella.
   Donald pyysi Ivanaa allekirjoittamaan avioehtopaperit. Kun Ivana kävi pienen porukan kanssa papereita läpi, keskustellen termeistä lakikieltä ymmärrettävämmällä kielellä, Ivana alkoi käsittää, että mikäli avioero tulisi, hän joutuisi palauttamaan Donaldille kaikki tältä saamansa lahjat. Seuranneen kiistan aikana Ivana esitti vaatimuksen, että hänen nimellään olevalle tilille talletettaisiin 150.000 USdollaria, jotka hän saisi nostaa, mikäli pariskunta eroaisi.
   Ivanan vaatiessa rahaa Donaldin oli todistettava julkisuudessa esittämänsä väitteet suuresta omaisuudestaan (ne 200 miljoonaa + risat) esittämällä tositteista todellisesta maksukyvystään. Myöhemmin julkistettujen dokumenttien mukaan Donaldin verotettavat tulot olivat alle 2.200 USD/vk. Hänellä oli pienehkö osaomistajuus yhdessä Fredin monista yrityksistä, ja hän sai säännöllistä mutta vaatimatonta palkkaa perheelle tarkoitetusta säätiöstä. Oli selvää, ettei hän kovin helposti saisi käsiinsä 150.000 USD muutamassa viikossa.
   Neuvottelut aloitettiin kokonaan uudelleen. Sopimuksesta pudotettiin pois kohta, minkä mukaan Ivanan olisi palautettava Donaldilta saamansa lahjat. Ivana puolestaan pudotti rahavaatimuksensa 100.000 dollariin. Lopulliseen sopimukseen sisältyi vaatimus, että Donaldin olisi avioeron sattuessa maksettava Ivanalle vuosittaista elatusapua, minkä suuruus määräytyisi avioliittovuosien mukaan - kattona 90.000 USD, joka tulisi 30 avioliittovuodesta.
   Viimeinen avioehtosopimus laadittiin vuonna 1987. Kun Ivana sitten aikanaan erosi Donaldista, hän sai kymmenen miljoonan šekin lisäksi 650.000 USD vuotuisen elatusmaksun itselleen ja kolmelle lapselleen.

   Presidentti Ronald Reagan, entinen näyttelijä, joka oli asunut vuokralla rikkaiden ystäviensä pröystäilevässä Kalifornian kartanossa, oli täydellinen esimerkki eetoksesta aikakautena, jolloin tyyli tuli aina ennen sisältöä, ja jota politiikan kommentaattori Kevin Phillips kuvasi "omaisuudella mahtailemisen aikakaudeksi".
   1950-luvulla myöhemmän presidentin Richard Nixonin vaimo Pat oli tunnetusti pukeutunut takkiin, jota Richard kutsui "kunnon republikaanipalttooksi", mutta 1980-luvulla Nancy Reagan pukeutui turkikseen. Reaganin virkaanastujaisjuhlat olivat ylenpalttiset, varsinkin tämän edeltäjän James "Jimmy" Carterin maanläheisempiin menoihin, ja Reaganin neuvonantajat kuuluivat vauraaseen vähemmistöön. Tällä ja monin muin tavoin Reaganin suosima tyyli pani pisteen 1950-lukulaiselle ideologialle, jonka olivat luoneet Photoplayn kaltaiset aikakausjulkaisut, joissa julkkikset esiintyivät kuin tavalliset kansalaiset. 1980-luvulle tultaessa valtavasta omaisuudesta tai ainakin siihen viittaavasta elämäntyylistä tuli todellisen menestyksen ja jopa moraalisen luonteenlaadun symboli.
   Yhdysvaltojen ennätyksellisistä alijäämälukemista huolimatta Reagan loi itselleen lähes horjumattoman maineen talouskonservatiivina. Hänen virkakautensa lopulla liittovaltion velka oli kolminkertaistunut, tuntipalkat laskivat tasaisesti korkeapalkkaisten tehdastyöpaikkojen kadotessa, ja erotetut työntekijät saivat huomata, että uusissa palvelualan töissä - silloin kun niitä sattui saamaan -  tienasi huomattavasti vähemmän. Tuloeroa tosin tasoittivat vaimojen ja äitien hankkimat tulot, heistä kun yhä useammat alkoivat käydä töissä. Kun elintaso vuosien 1981-83 aikana putosi monien kohdalla, ihmiset alkoivat kerryttää luottokorttivelkaa, ja velan määrä kasvoi lähes keskeytyksettä vuoteen 2000 saakka.
   Reaganin poliittisten ratkaisujen seurauksena valtakunnan rikkaimman prosentin tulot nousivat 74 % hänen virkakautensa aikana. Yli sadan miljoonan nettovarallisuuden omaavien määrä kaksinkertaistui ja miljardöörien kolminkertaistui. Nämä olivat niitä ihmisiä, jotka kykenivät pulittamaan, ja pulittivat, vähintään miljoona USD Donaldin 1980-luvun alussa pykäämän Trump Towerin asunnosta.
   Donald tavoitteli uuteen torniinsa ihmisiä, joilla oli varaa tuhlata valtavia summia osa-aikaisiin asuntoihin. Älykäs strategia, nimittäin, kahden miljoonan arvoisen asunnon myymiseen meni tuolloin suurin piirtein saman verran aikaa ja energiaa kuin sadan tuhannen arvoisen luukun myyntiin.
   Moniin teki vaikutuksen sen kaltainen mainospuhe, joka vetosi heidän turhamaisuuteensa ja epävarmuuksiinsa. Siitähän Donald oli tietoinen, joten kaveri laittoi liikkeelle huhun, minkä mukaan prinssi Charles harkitsi Dianansa kanssa asunnon ostoa Trump Towerista. Ja koska kuningashuoneessa ei suostuttu kommentoimaan avioparia koskevia huhuja, yhtäkään auktoriteettia ei ilmaantunut kiistämään Donaldin väitettä.
   Insinööri Barbara Res arvioi, että ulkomaalaiset ostivat suunnilleen puolet tornitalon asunnoista. Monet menivät suuryhtiöille, poptähdille ja Hollywood-julkkiksille. Donaldille oli mittaamattomasti hyötyä siitä, että hän oli tekemisissä ohjaaja Steven Spielbergin, popin kuningas Michael Jacksonin tai vaikka talk show -legenda Johnny Carsonin kanssa. Rahojen tienaamisen lisäksi Donald pääsi paistattelemaan päivää kuuluisuuksien valokiilassa. Ja kun pömpelin kaikki asunnot oli myyty, hän alkoi väittää, että jos hänen nimensä liitettiin johonkin projektiin, se toi projektille välittömästi lisäarvoa.

   D'Antonio on löytänyt Donaldin businesstrategiasta yhden keskeisen piirteen. Saavuttipa Donald hankkeidensa yhteydessä millaisia voittoja tahansa, hänellä oli tapana käynnistää uudet projektit lainaamalla lisää suuria määriä rahaa. 1990-luvulla yksi Donaldin ex-johtajista kertoi, että kyse oli silmänkääntötempusta: Donald siirteli pieniä summia sinne tänne yritysryppään sisällä kelvatakseen lainansaajaksi uusiin hankkeisiin. Lainanantajat, etenkin ne, jotka olivat vuosia työskennelleet vanhemman Trumpin kanssa, tunsivat olonsa turvalliseksi, koska Fred Trumpin saavutukset puhuivat puolestaan. Lisäksi he olivat perillä Trumpien toimintatavoista.
   Lisäksi Donald näki vaivaa saadakseen hankittua kiinteistöt äärimmäisen halvalla. Ja kolmas Donaldin hyödyntämä stratergia oli hankkia itselleen äveriäitä lainanantajia, jotka olivat halukkaita takaamaan turvaverkon projektille sen eri vaiheissa, kun hän suunnitteli ja vei sen erilaisten lupa-anomus- ja rakennusvaiheiden läpi päätökseen. Hänen myyntitaitonsa ja kykynsä hyödyntää poliittisia suhteitaan olivat todella arvokkaita lainanantajien näkökulmasta. Suhteet olivat hänen kauppatavaraansa, ja hän tiesi, kuinka ne voisi muuttaa voitoiksi.

   Kun Reaganin kausi oli päättymässä ja republikaanit alkoivat miettiä ehdokastaan, Donald antoi julkisuuteen omat mielipiteensä, miten seuraavan presidentin tulisi toimia. Media innostui ja Donaldilta alettiin kysellä, halusiko hän ryhtyä presidenttiehdokkaaksi. Siitä ei ollut kyse. Mies itse totesi, että hän vain oli kyllästynyt siihen, että Amerikkaa potkitaan päähän, ja halusi saada äänensä kuuluviin. Tosin tärkein syy oli todennäköisesti se, että Donald oli julkaisemassa kirjan Trump: The Art of the Deal ja halusi siksi median huomion itselleen.
   Kun Donald vieraili Phil Donahuen isännöimässä tv-ohjelmassa, hän teki vaikutuksen ainakin Pat Nixoniin. Viikkoa myöhemmin Donald sai tämän mieheltä Richardilta kirjeen, jossa ex-presidentti totesi, ettei ollut nähnyt kyseistä ohjelmaa itse, mutta että rouva Nixon kertoi Donaldin olleen suurenmoinen. Richard totesi vielä, että rouva on asiantuntija politiikan saralla, ja tämä ennusti, että milloin tahansa Donald presidentin virkaan pyrkiikään, sen kisan tulee myöskin voittamaan.
 
   1990-luvun alussa Donald oli suurissa taloudellisissa vaikeuksissa. Lainarahan korot olivat niin korkealla, että sijoitusten olisi pitänyt tahkota niin älyttömät voitot, ettei siihen ollut realistisia mahdolllisuuksia. Täräyttävin mahalasku oli peliluola Taj Mahal, kokonainen oma maailmansa: minareettien, raidallisten kupolien ja välkehtivien kylttien sekasotku, jonka sisäänkäyntiä vartioivat intialaisia norsuja esittävät aidon kokoiset patsaat. Muiden ongelmien lisäksi yhdessä helikopterionnettomuudessa kuoli kolme Donaldin kasinoimperiumin johtajaa.

    Vuonna 1999 Donald päätti testata, millainen hänen kannatuksensa olisi, jos hän oikeasti lähtisi kisaamaan presidenttiydestä. Hän spekuloi eroamisella republikaaneista ja alkoi flirttailla Reformipuolueen (tunnetuimmat hahmot presidenttiehdokas Ross Perot ja Minnesotan kuvernööri Jesse "the Body" Ventura) kanssa. Kannatuksen mittaamiseksi hän pyysi Roger Stonea (tuttu taannoiselta Richard Nixonin joukkueen likaisten temppujen osastolta) "tutkimuskomitean" vetäjäksi. Sellaisiin organisaatioihin tukeuduttiin, kun haluttiin selvittää omaa kannatusta äänestäjien ja lehdistön keskuudessa ilman että aiottiin osallistua varsinaiseen poliittiseen kisaan.
   Mielipidemittauksessa Donald oli toisena George W. Bushin jälkeen, tosin ei-niin-luotettavana-pidetyn iltapäivälehden National Enquirerin teettämä kysely kattoi ainoastaan sata haastateltavaa. Mutta se ei Donaldia haitannut. Hän sanoi uskovansa, että hänen kannatuksensa oli "valtavaa" luokkaa.
   Reformipuolueen puoluekokous lähestyi. Ja Donald oli julkaisemassa uutta kirjaa, nimeltään The America We Deserve. Niinpä hommassa alkoi olla jälleen tekemisen meininkiä.
   Donald teki tasan yhden perinteisen kampanjatyylisen vierailun: hän kävi Floridassa puhumassa Kuubasta tulleille yhden päivän ajan. Muutoin hän lensi yksityiskoneellaan ympäri maata ja kuittasi jokaisesta esiintymisestään 100.000 dollaria antamalla businessvinkkejä seminaareissa, joissa hän esiintyi yhdessä Tony Robbinsin kanssa. Robbins oli entinen talonmies, joka oli ryhtynyt elämäntaitoguruksi.
   Donald pysytteli poliitikon roolissaan vuoden 2000 helmikuun puoliväliin saakka, jolloin hän ilmoitti televisiossa vetäytyvänsä kampanjasta. Syyksi hän mainitsi, että Reformipuolue oli "täydessä kaaoksessa". Hän oli myös valmis myöntämään, että hänen poliittinen kirmailunsa oli edistänyt hänen busineksiaan.
   Kun lähestyttiin syksyä, Donald hiipui pois kansallisen tason poliittisesta keskustelusta. D'Antonio näkee tämän kuitenkin saavuttaneen tärkeän tavoitteen: toimittajat olivat vakavissaan siteeranneet Donaldia vaalien yhteydessä, vaikkei tämä ollut muodollisesti osallistunut koko kisaan.

   Vuoden 2011 alussa Donaldin avustaja Michael Cohen selitti, että hänen pomonsa "harkitsi vakavissaan" presidentinvaaleihin osallistumista, "koska häntä kuvottaa se tapa, jolla tätä maata johdetaan". Moni nimekäs republikaani oli ilmaissut halukkuutensa Barack Obaman haastamiseen ja Donald suostui puhumaan vuoden 2011 helmikuussa konservatiivien CPAC-tapahtumassa.
   Donaldin puhe sisälsi samanlaista taloudellista isänmaallista paatosta kuin hänen vuonna 1987 New Hampshiren Portsmouthissa pitämänsä puhe. Tuolloin hän oli parjannut OPECin öljyntuottajia ja presidentti Reaganin kauppapolitiikkaa. Lisäksi hän oli arvellut, että japanilaisliikemiehet "olivat kuolla nauruun" taloudellisen etulyöntiasemansa johdosta.
   Oli kulunut yli kaksikymmentä vuotta, ja Japanin talouskasvu oli ollut jo toista vuosikymmentä jumissa, joten japanilaiset eivät oikein enää soveltuneet pelotteeksi. Joten Donald vaihtoi Japanin Kiinaan ja meksikolaisiin, joiden "on vaikea uskoa, kuinka helpolla he pääsevät". Bensiinin hinta oli noussut Yhdysvalloissa kolmeen dollariin gallonalta, ja Donald ennusti sen nousevan jopa yhdeksään dollariin saakka, koska maassa ei ollut ketään joka voisi soittaa OPECiin ja sanoa, että hintojen olisi parempi lähteä laskuun ja vähän äkkiä.
   CPAC-tapahtuman yleisö otti Donaldin ajatukset lämpimästi vastaan, mutta tämän pääpuheenaihe oli, kuinka vetovoimainen hän olisi, jos hän asettuisi ehdokkaaksi. Ja tuon puheen jälkeen Donald jatkoi kampanjaansa Obamaa vastaan Fox-kanavan uutislähetyksessä väittäen aiemmin uskoneensa Obaman syntyneen Havaijilla, mutta alkaneen sittemmin epäillä asiaa.
   Donaldin esittämä tarina herätti mielenkiintoa Foxia seuraavien kiihkeimpien Obaman vastustajien joukossa. Niinpä Donaldilla alkoi olla kysyntää kanavalla. Eräs Foxin aamuohjelma otti hänet viikottaiseksi vierailijakseen, jotta hänen viikottaiset mielipiteensä saataisiin kuuluville. Ja Donald jatkoi tarinoita, joiden mukaan presidentin syntymätodistukseen liittyi jotain salakähmäistä.
   Osa republikaaneista piti jutuista, mutta kyllähän tuollainen mekkalointi myös närästi ihmisiä. Erään tunnetun provokaation Donaldia kohtaan teki televisiojuontaja ja koomikko Bill Maher, joka julkisesti tarjosi tälle viittä miljoonaa dollaria, ehdolla, että tämä pystyisi todistamaan, "ettei ollut syntynyt äitinsä ja orangin välisen seksin tuloksena".

   Kun D'Antonio haastatteli Donaldia, tämä vihjaili toistuvasti tehneensä jo päätöksen vuoden 2016 presidentinvaaleihin osallistumisesta. Donald kuvaili, kuinka hänen kokemuksensa liike-elämässä osoittavat, että hän kykenee käsittelemään "ihmisiä, jotka ovat kovempia ja älykkäämpiä kuin ne ihmiset, joita Obama joutuu käsittelemään". Hän myönsi, että lehdistö voisi aiheuttaa hankaluuksia, sitä on vaikea lyödä, mutta toisaalta myös rehellisiä medioita on olemassa - hän aikoo tavoittaa Twitterillä ja Facebookilla miljoonia ihmisiä.

   Michael D'Antonion kirja Kun mikään ei riitä - Donald Trump ja menestyksen nälkä piirtää kohteestaan ehkä tarkimman mahdollisen kuvan, mutta silti päähenkilö jää mysteeriksi. Joka tapauksessa, materiaalia on kerätty huomattavasti ja sitä on analysoitu taitavasti. Kirja etenee toisinaan lähes dekkarin oloisesti, ja muutenkin mielenkiinto pysyy lukiessa helposti yllä. Koko paksuhkon kirjan ajan.