Keskustan ja maaseudun arkisto

mappi-Sivun-yläkuva.jpg
Keskusta.fi / Etusivu

Tervetuloa

Keskustan ja maaseudun arkisto on keskustalaisen liikkeen keskusarkisto.
Arkiston kokoelmissa on aineistoa liikkeen syntyhetkestä nykypäivään.
KMA toivottaa kaikki historian ystävät, tutkijat ja muut tiedon tarvitsijat tervetulleiksi arkistoon.

Arkisto on avoinna arkisin
klo 9.00 - 15.30


Katso muutokset aukioloajoissa Ajankohtaista -osiosta (alla).

Arkiston uutisia

Arkiston tehtävä

Keskustan ja maaseudun arkisto (KMA) on perustettu vuonna 1970, jota ennen arkistoa hoidettiin puolueen arkistotoimikunnan valvonnassa. KMA kuuluu valtionapua saaviin yksityisiin keskusarkistoihin. Arkiston palveluksessa työskentelee vakituisesti kolme henkilöä.

Arkiston tehtävänä on Maalaisliitto-Keskustapuolueen-Suomen Keskustan sekä sitä lähellä olevien järjestöjen, yhteisöjen ja yksityishenkilöiden arkistoaineistojen vastaanotto, järjestäminen, luettelointi ja pysyvä säilyttäminen sekä arkistojen tutkimuskäytön edistäminen. Lisäksi arkiston palveluihin kuuluvat mm. arkistonhoidon neuvonta ja koulutus. Toiminnallaan arkisto pyrkii edistämään Maalaisliitto-Keskustapuolueen-Suomen Keskustan ja suomalaisen politiikan tutkimusta.

KMA:lla on käytössään modernit toimistotilat ja lähes 200 neliön arkistomakasiini. Arkistossa on noin 800 arkistonmuodostajan aineistoja lähes 1500 hyllymetriä. Asiakirjojen lisäksi arkistolla on runsaasti muutakin aineistoa, esimerkiksi noin 1300 julistetta, 59 670 valokuvaa, 2 120 äänitettä ja 600 videota. Arkistojen luovutukset kartuttavat arkistoaineistoa vuosittain.

Taustayhteisöt

KMA on Keskustan ja maaseudun arkiston säätiön ylläpitämä arkisto, jonka hallituksen puheenjohtajana toimii VTT Tytti Isohookana-Asunmaa.

Arkiston keskeisimmät taustaorganisaatiot ja arkistonmuodostajat ovat:

Suomen Keskusta
Maaseudun Sivistysliitto
Suomen Keskustanuoret
Suomen Keskustanaiset

Muita tärkeitä yhteistyötahoja ja arkistonmuodostajia ovat:

Ajatuspaja e2
Keskustan eduskuntaryhmä
Keskustan Opiskelijaliitto
Vesaisten Keskusliitto
Keskustan Lehtimiehet
Suomenmaa

Ajankohtaista

Kesän aukioloaikamme

Arkisto on auki koko heinäkuun.
Palvelemme asiakkaitamme klo 9 - 15.

Pyydämme huomioimaan, että heinäkuun ajan emme anna skannauspalvelua. Aineistojen digitointi on mahdollista jälleen elokuussa.

Hyvää kesää asiakkaillemme!

 

**************************************************

Sivustot Santeri Alkiosta ja Kyösti Kalliosta

Santeri Alkion (1862 - 1930) ja Kyösti Kallion (1873 - 1940) ajatuksiin, toimintaan ja elämään voi tutustua  Edita Publishing julkaisemilla sivustoilla.

Santeri Alkion -sivusto

Kyösti Kallion -sivusto

Alkion sivusto koostuu professori Kari Hokkasen toimittamista Alkion päiväkirjoista sekä Aulis J. Alasen kirjoittamasta Alkion elämäkerrasta ja kronologiasta. Sivustoa tullaan täydentämään jatkossa mm. Alkioon liittyvien nimi- ja paikkatietojen osalta.

Kallion sivusto koostuu Kaisa ja Kyösti Kallion kirjeenvaihdosta (1904 - 1937) sekä professori Kari Hokkasen kirjoittamasta Kallion elämäkerrasta (1986) ja kronologiasta.

Santeri Alkion ja Kyösti Kallion -sivustot ovat itsenäiset kokonaisuudet suomalaisen kansakunnan arvojohtajien sivustojen sarjassa, joita Edita Publishing on julkaissut.