124

Sanna

Kurki

ikä 45 vuotta
yrittäjä
Askola
#suomenarvoisiatekoja

Kuka olen?


Hei, Sanna tässä.
Yrittäjän tarmolla haluan haastaa, kyseenalaistaa ja vaikuttaa yhteiskunnallisesti. Anna äänesi minulle, vien sen turvallisesti perille.

Kurki kuuntelee, Sanna tekee!

Suomen arvoiset teemani


Suomalainen ruoka.
Jokaisella suomalaisella pitäisi olla mahdollisuus ostaa ja syödä puhdasta ja turvallista ruokaa. Ruoantuotannosta täytyy myös saada järkevä korvaus, jotta se kannattaa.

Toimiva yrittäminen.
Yrittämisen avulla saadaan työllisyyttä nostettua ja lisää verotuloja. Parempaan yrittäjyyteen ratkaisuja ovat muun muassa paikallisen sopimisen lisääminen ja työnantajamaksujen osuuden pienentäminen.

Järkevä rakentaminen.
Julkisen rakentamisen puutteet pakottavat panostamaan rakentamisen laatuun ja alan koulutukseen.

Blogi


Ihminen on ihmiselle valvoja

11.2.2019

Vanhuspalvelut nousivat jälleen otsikoihin viime viikolla, kun useista vanhustenhoivayksiköistä paljastui vakavia rikkeitä.

Samanlaisia viestejä on kantautunut niin yksityisessä omistuksessa olevista kuin julkisista palveluyksiköistä.

Julkisten rakennusten rakentamisvirheistä ja sisäilmaongelmista riittää uutisia ja kokemusperäisiä kommentteja tasaiseen tahtiin.

Omassa kotikunnassani tuli jälleen ilmi järjetön ilkivaltatapaus. Ne tuntuvat vain lisääntyvän koko ajan, jopa valtakunnan tasolla.

"Kenen pitäisi valvoa ja ketä?"

Näihin aiheisiin liittyvissä somekeskusteluissa, uutisoinnissa ja monen päättäjän lausunnoissa sanotaan valvonnan pettäneen.

Ja heti perään tulee vaatimus valvonnan lisäämisestä. Mutta kenen pitäisi valvoa ja ketä?

Valtion viranhaltija? Eihän sellaisten väärinkäytöksistä olekaan uutisoitu, eiku.

Rakennuttajan tekninen valvoja? Muistelen lukeneeni muutamista kaupunkien johtavien viranhaltijoiden päätössotkuista.

Poliisi? No, tarvitseeko sanoa enempää kuin Aa…

Tämä ei tarkoita, että kaikki samaa työtä tekevät olisivat epärehellisiä, mutta yksikin huono omena pilaa koko puun maineen.

Mikä sitten saa ihmisen ahnehtimaan rahaa toisten kustannuksella, tekemään huonoa työtä omankin maineen menettämisen uhalla tai tuhoamaan toisen ja varsinkin yhteistä omaisuutta?

Millä perusteella taas toinen saa valvoa toista?

Mikä takaa, ettei valvonta tai tarkastus petä?

Koska mikä on kaiken takana?

Ihminen, jonka ei pitäisi olla luonnostaan paha. Mutta asuuko meissä sittenkin pahuuden geeni? Saako sen aktivoitumaan jokin tietty sykäys, kenties hukkuminen järjestelmään, onnettomuus tai puhdas sattuma?

Miten voimme estää tämän? Vai voiko sitä estää?

Olisiko meidän aika ottaa itseämme niskasta kiinni ja vastata omista teoistamme sekä pitää aidosti huolta läheisistämme ja niistä, jotka eivät siihen itse pysty?

Ja sitten katsoa vähän ympärillekin.

Blogi julkaistu kolumnina Uusimaa-lehdessä 11.2.2019

Helppoa yrittämistä?

14.1.2019

Saa itse päättää mitä tekee ja milloin. Voi lomailla silloin kun huvittaa. Voi nostaa hyvää palkkaa. Riistää työntekijöitä. Kiertää veroja. Nostaa tukia. Tällaisia kommentteja saan välillä kuulla ja varsinkin lukea keskusteluissa koskien yrittämistä.

Ei ihan kuulosta tutulta, ainakaan oman kokemuksen perusteella. Itse olen ryhtynyt yrittäjäksi osittain olosuhteista johtuen, mutta olen kyllä suunnitellut yrittäjyyttä lapsesta saakka.

Nyt yrittämistä on takana yhteensä 23 vuotta. Matkalle on mahtunut paljon kaikenlaista. On ollut hyviä onnistumisen hetkiä, mutta myös vastoinkäymisiä.

Olen siitä onnellisessa asemassa, että päädyin lopulta yrittäjäksi löydettyäni yritteliään miehen. Pyöritimme yhdessä maatilaa ja toiminimiyritystä. Ajan myötä maatila kasvoi ja toiminimi muutettiin osakeyhtiöksi. Samalla meistä tuli työnantajia.

Työnantajana toimimiseen liittyykin eniten mahdollisia kompastuskiviä. Silloin et päätä enää pelkästään omista asioista, vaan olet vastuussa myös työntekijöistä. Yhteiskunta asettaa työnantajalle paljon vaatimuksia.

Perehdytys, työterveyshuolto, työeläke-, tapaturma- ja ryhmähenkivakuutukset, työvaatetus, suojaimet, palkka ja sen laskenta. Nämä ovat pakollisia työsuhteen alkajaisiksi hoidettavia asioita, joista vastaa ja maksaa työnantaja.

Monilla aloilla vaaditaan vielä esimerkiksi ammattipätevyys, tulityö-, työturva-, tieturva-, trukki-. ensiapukortti, nosturintarkastus- ja/tai kylmäaineasentajan pätevyys ennen kuin saa edes aloittaa työn tekemistä.

Lukuisia vaatimuksia, koulutuksia, pätevyyksiä ja kortteja, jotka kaikki ovat maksullisia. Niistä on tullut uusi rahasampo ja kaiken maksaa työnantaja. Kaiken lisäksi ne pitää vielä uusia noin viiden vuoden välein.

Sitten lomat, työntekijän mahdollinen sairastuminen, hajoavat työvälineet, mahdolliset virheet ja niiden korjaus. Kaikki nämä kulut pitää saada katettua tuotteen tai palvelun myyntihinnalla. Niin ja onhan yrittäjäkin palkkansa ansainnut.

Ei yrittäminen siis kovin helppoa ole, mutta ei sen tarvitsekaan. Pääasia, että tykkää (ainakin suurimman osan ajasta) siitä mitä tekee. Mutta kyllä sitä toivoo, että yhteiskunta arvostaa yrittäjyyttä ja helpottaa yrittämisen edellytyksiä.

Kirjoittaja nauttii kuitenkin yrittämisestä kaikkine tunnetiloineen.

Blogi julkaistu kolumnina Uusimaa-lehdessä 14.1.2019.

Kalenteri


  Askolan Keskustan vaalistartti

  9.3.2019 klo 11:00
  Iso-Pirtti, Askolantie 48 A, Askola

  Tervetuloa vaihtamaan ajatuksia ja nauttimaan lähituotettua jauhelihasoppaa!

  Ministeri Lepän vierailu Askolassa

  13.3.2019 klo 18:30
  Askola-Areena Oy

  Tervetuloa Askola-Areenalle, myös minä olen tavattavissa.

  Energiapäivä

  15.3.2019 klo 12:00
  Mäntsäläntie 704, Askola

  Tervetuloa keskustelemaan metsäenergia-alasta. Myös minä olen tavattavissa Energiapäivillä!

  Raksa-messut Porvoo

  30.3.2019 klo 13:00
  Uusimaa Areena, Porvoo

  Raksa-messut Porvoo

  31.3.2019 klo 13:00
  Uusimaa Areena, Porvoo

Sanna Somessa