119

Jussi

Ylitalo

ikä 30 vuotta
kenttäpäällikkö, agrologi (AMK)
Tyrnävä
#suomenarvoisiatekoja

Kuka olen?


Olen 30-vuotias yritystalouden agrologi Tyrnävältä. Perheeseeni kuuluu vaimo ja pieni poika. Työskentelen Talous ja nuoret TAT organisaatiossa Yrityskylä-oppimiskokonaisuuden kenttäpäällikkönä.

Suomen arvoiset teemani


Olen saanut kasvaa työtä kunnioittavassa ympäristössä, josta on ollut minulle suuresti apua elämässä. Kotoa olen saanut eväät vaikuttajan polulle. Jokaisella meistä on oltava yhdenvertaiset mahdollisuudet edetä elämässään taustasta riippumatta. Yhteiskunnan taso mitataan siinä, kuinka se huolehtii heikoimmistaan.

Pääteemani eduskuntavaaleissa ovat koti, koko elämän läpi kulkeva oppiminen, työ- ja toimeentulo sekä puhdas kotimainen ruoka.
Päätöksenteossa tulee vaalia ylisukupolvisuutta. Meillä on vain tämä yksi maapallo ja se tulee jättää paremmassa kunnossa tuleville sukupolville.

Blogi


Lapsiystävällinen Suomi

19.2.2019

(Kaleva 22.2.2019)

Viimeisen parin vuoden aikana on paljon kohuttu siitä kuinka vähän Suomeen syntyy lapsia. Huoli on aito. Vuonna 2017 lapsia syntyi 50 321. Syntyvyys on ollut viimeksi alhaisempi nälkävuonna 1868. Vertailun vuoksi on todettava, että sotien jälkeen syntyneet suuret ikäluokat ovat kaksi kertaa suuremmat – noin 100 000 syntynyttä per vuosi.

Lapsilukua ei saada kasvuun lastentekohalusta kyselemällä tai lapsettomuudesta syyllistämällä nuorempaa sukupolvea. Moni haluaa lapsia ja elää pitkässä parisuhteessa, mutta työelämän ja perhearjen yhdistäminen arveluttaa. Uskon, että paras tapa vauhdittaa lasten tuloa tähän maahan on ilmapiirin muutos lapsiystävällisempään suuntaan.

Olen itse pienen pojan isä. Saimme tämän ilonaiheen perheeseemme viime keväänä. Elämä on muuttunut. Suurimpia muutoksia on ollut se, että aikataulut suunnitellaan nykyään pojan päivärytmin mukaan. En valita. Lapsi kuuluu arkeen ja kulkee mukana juhlissa ja tapahtumissa. Pienen pojan valloittava hymy ja pienen käden hellä kosketus leikkien keskellä on parasta mitä minulle on tapahtunut.

Kasvu vanhemmuuteen on ollut matka, joka on hyvin alulla, mutta vielä kovasti kesken. Useasti olen miettinyt kuinka tämän hetkinen neuvola on tukenut meitä vaimoni kanssa vanhemmaksi kasvussa. Lapsi on neuvolassa keskiössä: Pituus, paino, istuuko ilman tukea, löytyykö pinsettiotetta? En purnaa. Neuvolan tämän hetkiset resurssit eivät riitä vanhemmuuden tukemiseen. Tarvitsemme joka kuntaan perhekeskukset, joissa keskitytään lapsen lisäksi myös vanhemmuuteen ja koko perheen hyvinvointiin. Vanhemmuus on iso asia ja elämänmuutos, jossa tarvitaan arvostelematonta tukea. Hyvinvoivasta kodista on helpompi ponnistaa maailmalle eikä vanhemmuus ole painolastina arjessa.

Lapsiperheet tarvitsevat lisää joustoja työelämään, tukea vanhemmuuteen, kotiapua perhearjen keskelle ja taloudellisia kannustimia. Taloudellinen tuki ei itsessään kannusta lasten tekoon. Lapsia ei tehdä rahasta, vaan halusta jatkaa elämää ja rakentaa perhettä.

Tarvitsemme lapsiystävällisemmän Suomen.


Jussi Ylitalo

Kansanedustajaehdokas (kesk.)

Arvokas ikääntyminen - se meidän on taattava

29.1.2019

(Blogi 29.1.2019)

Viimeaikaiset ikävät uutiset ikäihmisten vaillinaiseksi jääneestä huolenpidosta eivät voi olla osa tulevaisuuttamme ikääntyvässä Suomessa. Yhteiskunnan taso mitataan siinä kuinka se huolehtii ja kuuntelee heitä, joiden ääni ei kuulu taustamelun yli.

Yritysten tulee nostaa inhimilliset tarpeet voitontekoa suuremmaksi arvoksi. Julkisuuteen tulleet epäkohdat eivät tarkoita sitä, että laiminlyöntejä tapahtuisi koko sektorilla. Kunnilla täytyy olla riittävät resurssit hoivapalvelujen ostoon, tuottamiseen ja valvomiseen. Meillä jokaisella on vastuu lähimmäisistämme.

Hoitajamitoituksessa ei tule ottaa huomioon ainoastaan asiakkaiden määrää. Hoidon tarpeen tulee entistä vahvemmin määrittää hoitajamitoitusta, jotta jokaiselle hoitoa tarvitsevalle taataan laadukas ja yksilöllinen hoiva. Avustava hoitotyö on palveluyksiköissä tärkeää, mutta se ei saa viedä aikaa ja resursseja pois jokaisen asiakkaan perustarpeiden huomioimisesta.

Tarvitsemme pikaisesti sote-uudistusta kokoamaan resursseja yhteen. Esimerkiksi pienillä kunnilla ei aina ole riittäviä voimavaroja tuottaa tai valvoa hoidon laatua. Sote-uudistus asettaa kaikille palveluntarjoajille saman vaatimustason.

Meidän kaikkien yhteinen asia on taata ikääntyvälle sukupolvelle arvokas ikääntyminen laadukkaan ja yksilöllisen hoivan ympäröimänä. Jokainen meistä on vain hetken nuori. Huolehditaan, että yhdenkään tiedotusvälineen ei tarvitse tulevaisuudessa kirjoittaa siitä, kuinka ikäihmisten hyvinvointia on jossain päin Suomea laiminlyöty.


Jussi Ylitalo

Kansanedustajaehdokas

Askeleita hyvään arkeen

21.1.2019

(Blogi 21.1.2019)

Tyrnäväläislähtöinen Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja Paavo Rautio kiinnitti kolumissaan (HS 18.1.) huomiota siihen, kuinka hyvin maailmalla itse asiassa tällä hetkellä menee.

Rautio toteaa, että ”jos käsitys maailmasta ja oman maan kehityksestä on vino, silloin voi ostaa politiikkaa, joka tarjoaa lääkkeitä vaivaan, jota ei ole. Pessimistinen käsitys nykyisyydestä johtaa pessimistiseen kuvaan tulevaisuudesta.”

Usko tulevaisuuteen ja positiiviset ajatukset edistävät ratkaisujen löytymistä vaikeisiin ja kipeisiin ongelmiin, joita yhteiskunnissamme on.

Niitä ei ratkaista pelon lietsomisella eikä katkeruuden jakamisella.

Meille nuorille usko tulevaisuuteen merkitsee mahdollisuuksia, joita maailma tarjoaa. Mahdollisuudet jäävät kuitenkin helposti pessimistisen maailmankuvan taakse, jos uutisointi ja kahvipöytäkeskustelut pyörivät valikoidun kurjuuden ympärillä.

Keskustalaisessa ajattelussa usko jokaisen ihmisen yhdenvertaisiin mahdollisuuksiin onnistua on keskeinen arvo. Käytännössä se tarkoittaa heikoimman ihmisen puolustamista.Tärkeää on muistaa, että kaikki on kiinni meistä itsestämme. Yhdessä on tärkeä sana ja asenne, kun rakennamme Suomea ja globaalia maailmaa. Kun päätämme yhdessä tehdä maailmaa paremmaksi, kykenemme myös siihen.


Jussi Ylitalo

Kansanedustajaehdokas

Kalenteri


  Vaalitupa Haapavedellä

  11.3.2019 klo 18:00
  Vanhatie 51, Haapavesi

  Opiskelijakunta OSAKOn vaalipaneeli

  12.3.2019 klo 11:00
  OAMK Kotkantien Kampus, Kotkantie 1, Oulu

  Tyrnävän Keskustan vuosikokous

  12.3.2019 klo 18:00
  Kunnantalon kahvio, Kunnankuja 4, Tyrnävä

  Hailuodon Keskustan vuosikokous

  13.3.2019 klo 18:00

  Vaalitilaisuus Kalajoella

  14.3.2019 klo 18:00
  Tapion Tupa, Matkailutie 3, Kalajoki

  Eläkeläisliittojen vaalipaneeli

  14.3.2019 klo 13:00
  Aleksinkulma, Aleksanterinkatu 9, Oulu

  Vaalitilaisuus Vepsän koululla

  15.3.2019 klo 18:00
  Kokontie 26, Ylikiiminki

  Iin Lumivalakiat

  16.3.2019 klo 10:00
  Rantakestilä, Ii

  Keskusta eilen, tänään ja Euroopassa -seminaari

  16.3.2019 klo 13:00
  Haukiputaan koulu, Länsituuli 1, Haukipudas

  "Kohti lapsiystävällisempää Suomea" -keskustelutilaisuus

  16.3.2019 klo 16:30
  Tyrnävän kirjasto, Meijerikatu 3, Tyrnävä

  Mukana keskustelemassa europarlamentaarikko Mirja Vehkaperä Oulusta

  Pyhäjoki Suxii

  17.3.2019 klo 12:00
  Pyhäjoen keskusta

  Koko perheen talvitapahtuma

  Vaalipaneeli Alavieskassa

  17.3.2019 klo 14:00
  Alavieskan kunnantalo, Pappilantie 1, Alavieska

Jussi Somessa