Kuukauden Vaihtoehto

Keskusta.fi / Etelä-Häme / Suomeksi / Kirjat / Kuukauden Vaihtoehto


Kuukauden Vaihtoehto
Aulis Aarnio: Surullinen humoristi
WSOY 2003
198 sivua


Vähän yli 14 vuotta sitten tämän sivun toimittaja otti harteilleen päävastuun Keskustan Etelä-Hämeen piirin nettisivujen ylläpidosta. Vuosien varrella sitä päivityspuolta on tullut delegoitua vähän kerrallaan  piiritoimiston vakituisemmalle henkilökunnalle, ja viime vuoden kesän jälkeen, toimiston viime vuoden alun nuorennusleikkauksen jälkeen, sivustosta on ollut vastuussa kaikilta muilta osin piiritoimiston virallinen kokoonpano, mutta tämän kirjallisuusosion päivitys on edelleen jatkunut saman tekijän käsialalla. Jostain syystä tätä viestikapulaa ei ole vielä saanut kenellekään onnelliselle ja innokkaalle ojennettua...   
    Kun nämä nyt avaamanne sivut ovat jonkin aikaa - marraskuussa tulee 14 vuotta ensimmäisen tiivistelmäparin julkaisusta - olleet jonkin sortin kirjallisuussivuja, onhan se oikeus ja kohtuus, että näillä sivuilla otetaan lopulta (kirjaesittely nro 221) tarkasteluun sellainenkin kirja, jonka nimenomaisena aiheena on - kirjallisuus. Taiteenlajien esittelysarjan päättää tiivistelmä näytelmä-, romaani- ja tietokirjailija Aulis Aarnion teoksesta Surullinen humoristi, joka pohjautuu Aarnion ja kirjailija Jaakko Syrjän (s. 1926) keskusteluihin. Kyseessä ei siis ole haastattelukirja, teos soljuu eteenpäin nimenomaan vapaamuotoisten keskustelujen tahtiin, ei tiukalla kysymys-vastaus -periaatteella.

   Teos on aloitettu muutamalla filosofisella pohdiskelulla, joista eräs kysymyksenasettelu vaikuttaa äkkiseltään varsin absurdilta aiheelta. Aikoinaan Syrjä ja Aarnio oleskelivat jonkin aikaa Maintenonin kaupungissa. Käväisivät pari kertaa viikossa paikallisessa supermarketissa. Löysivät mm. paikallista suolirouhemakkaraa, mikä vaikutti ihan syötävältä Eivät tosin olleet aivan varmoja, oliko se tarkoitettu ihmisille vai koirille, mutta mitä väliä. Maku se oli mikä ratkaisi.
   Kiinnostavinta marketissa oli kuitenkin kassaneiti. Nuori ja hyvännäköinen tapaus. Suolirouhemakkaran maksamisen jälkeen kumppanukset jäivät vielä seuraamaan neitokaisen työskentelyä.
   Kyllähän kassaneidin ulkoisen olemuksen esteettinen puolikin oli Syrjän ja Aarnion kiinnostuksen herättävää, mutta kiinnostavinta oli kuitenkin tämän varmaotteinen toiminta. Se oli käsittämättömän nopeaa ja taitavaa, se toi mieleen urheilusuorituksen. Sinänsä toiminnassa ei ollut mitään uutta, samaa työtä näki suomalaisessakin marketissa.
    Mutta jotain ennen näkemätöntäkin he tapauksessa näkivät. Se vauhti, se nopeus. He ajattelivat, että tuota nopeammaksi sitä työtä ei voinut enää kehittää. Ja päättivät hieman filosofoida aiheen parissa.
   Kassaneidin työstä osa on, vähättelevästi sanoen, mekaanista ja yksinkertaista - mutta paineenalaisena vaativaa, koska sen täytyy olla nopeaa, varmaa ja hallittua. Ja ollakseen hallittua siinä täytyy olla sisäinen rytmi. Ja rytmin on luotava koko ajan uutta kuviota, ei ole kahta samanlaista asiakas-tavara -yhdistelmää. Aivoissa oleva murto-osasekunteihin jakautuva viritys ei saa hetkeksikään herpaantua, sen on oltava katkeamaton kuin formulakuljettajalla, jolla myöskään ei ole edessään kahta samanlaista kaarretta ja kaarretilannetta.
   Päättelivät, että kassaneidin kuolemanvaara on työssään pienempi kuin formulakuskilla. Tuo onkin merkittävä ero noiden kahden ammatin välillä. Oletettavasti juuri se on tärkeä tekijä sille, että formulakuskilla on huomattavasti suurempi palkka kuin kassaneidillä.
   Miettivät, että molemmat ammatit lienevät omalla tavallaan kuluttavia, mutta kassaneiti harvoin pääsee šampanjasuihkuun. Formulakuskin tunnelma voi olla pahasti pilalla, jos kilpailu sattuu menemään huonosti. Siinä ei välttämättä edes kauniin tyttöystävänkään lohdutus paljoa auta. Jos kassaneiti on väsynyt kamalan työpäivän jälkeen, hän ei edes saa samanveroista lohdutusta, ei edes silloin, jos neiti olisikin rouva. Kotona häntä odottaa todennäköisemmin känisevä äijä, ja mahdollisesti lauma kiukuttelevia ipanoita.

   Näitä Syrjä ja Aarnio siis omien sanojensa mukaan miettivät silloin, kun katselivat lumoutuneina kassaneidin työskentelyä. Sekoittiko neitokainen tykkänään näiden kahden kirjailijan ajatukset, vai oliko pohdinnoissa myös jotain järkeä? Miksi moinen vertailu?
   No siksi, että teema nosti esille muutamia kysymyksiä, joita kumppanukset pitivät oikeasti relevantteina. Kuten, eikö yhteiskunnassa oikeasti voisi kohtuullistaa, edes vähän, palkkaeroa kassaneidin ja formulakuskin välillä? Kumpikin kun tekee työtä suorituskyvyn äärirajoilla ja samantyyppisiä aivotoimintoja käyttäen. Kassaneiti vieläpä hymyn kera.
   Kysymykselle moni hymähtää. Myös Syrjä ja Aarnio, aluksi. Mutta sitten kysymys alkoi kuljetella.
   Varovaisina miehinä aloittivat epäilyllä: miksi kysyä sellaista, mille ei kuitenkaan mitään voi? Mutta, jos palkkaeron määrää myös tästä etiä päin pelkästään kysynnän ja tarjonnan laki, ns. markkinavoimat, palkkojen ero kassaneidin ja formulakuskin, kuten niin monien yhteiskunnan ammattiryhmien välillä, vain kasvaa.  Eiväthän markkinavoimat ja taloudellinen liberalismi ole vielä läheskään saavuttaneet tarkoitettua voimaansa. Kun kysymys asetetaan näin, sille tulee painoarvoa, vaikka se onkin vielä yleinen ja täsmentymätön.
   Kassaneidissä saa ilmiasun yksi yhteiskunnan suurimmista ongelmista. Miksi alkeellisinkaan oikeudenmukaisuus ei toteudu, vaikka kaikki ovat liki liikuttavan yksimielisiä siitä, että oikeudenmukaisuus on kaikkein keskeisin yhteiskunnallinen arvo.
   Romaanin kuvassa ovat usein tärkeitä arjen pienet asiat. Kassaneiti ja hänen työnsä siitä esimerkkeinä. Nykyisin arjen tärkeät pikkuasiat vain syötetään tavallisimmin television tai muun median kautta. Kirjailijat miettivät, että "Kassaneiti ja formulakuski" saattaisikin olla iskevämpi TV-sarjan kuin kaunokirjallisen teoksen nimenä. Silti eivät olleet varmoja, saisiko kyseinen sarja aiheesta enemmän irti kuin romaani.
   Syrjä miettii, että kirjallisuus ei ole saarnan eikä julistamisen paikka. Se ei myöskään ole väline asettaa arvoja tai päämääriä. Sen sijaan kirjallisuus voi nostaa päivänvaloon jotain, minkä päivänkohtainen  ja reportaasimainen viestintä peittää veran alle. Tietoisesti tai tahtomattaan.
   Ajatusta kuljetettiin eteenpäin. Alkoivat lopulta miettiä, onko yhteisöllisyys kadonnut, ovatko ihmiset ajautuneet etäälle toisistaan, omaan itsekkääseen yksilöllisyyteensä. Syrjä ajattelee, että jos luvallinen itsekkyys murentaa yhteiskunnallisen vastuusuhteemme, emme enää ole yhteiskunnan vapaaehtoisia kannatusjäseniä, ainoastaan maksamme suojeluveroa niin kuin mafialle. Ja silloin maksammekin kalliisti, sillä lojaalin vastuujäsenyyden kadottua kaikki jää valvonnan varaan. Ja sitten lähtevät liikkeelle kortteleiden kodinturvajoukot, käyttämään ensin oman käden, sitten oman aseen oikeutta.

   Kirjan, novellin, muistelman tai näytelmän kirjoittaminen on ollut monen suomalaisen haave. Monet käsikirjoitukset ovat jääneet pöytälaatikkoon, vielä useammat jääneet vain haaveiksi.
   Jaakko Syrjä oli jo pikkupoikana saanut päähänsä ajatuksen, että joskus vielä kirjoittaisi jotain. Hän huomasi elättävänsä ajatusta, mutta aloittaminen siirtyi vuosi vuodelta. Mutta lopulta, täytettyään kaksikymmentäseitsemän, hän otti hetkestä kiinni.
   Syrjä näki Aamulehdessä ilmoituksen, jossa tiedotettiin Tampereen kaupunginkirjaston novellikilpailusta. Siihen mennessä hän ei ollut mitään kirjoittanut, mutta teki silti lujan päätöksen osallistua. Ja aloitti kirjoittamisen. Ja sai tekstinsä valmiiksi.
   Palkintojen julkistamistilaisuudessa oli väkeä salin täydeltä. Syrjä otti paikan kolmannen penkkirivin tienoilta. Kun tilaisuus oli ohi, kirjastolautakunnan puheenjohtaja Hugo Lahtinen tuli ja pyysi Syrjää jäämään, palkitut ja lautakunta kokoontuisivat kahvin merkeissä juhlistamaan tilaisuutta.
   Jossain kirjaston uumenissa oli huone ja pitkä pöytä. Syrjä ohjattiin pöydän päähän. Voittajan paikalle.
   Voittonovellin nimi oli Sinne tuli karhu. Se on julkaistu myöhemmin Tampereen kaupunginkirjaston  sarjan niteessä nimeltä Paperin avaruuteen. Niteen nimi on Eeva-Liisa Mannerin antama.
   Syrjää vastapäätä istui porukan aktiivisin keskustelija, mies, jolla näytti olevan suuri, lautakunnan kokouksissa hankittu puhevalta. Näytti, että muut, nimekkät tamperelaiskirjailijat, kuuntelivat tämän intensiivistä puhetta jotenkin ristiriitaisin tuntein. Eivät kuitenkaan hymähdelleet eivätkä vähätelleet. Syrjä vaistosi kaverissa ennen kaikkea sisäistä voimaa. Voimaa ilman arkuutta, ilman komplekseja vaatimattomasta maalaistaustastaan, paikastaan Finlaysonin tehtaan työmiehenä, mistä Syrjä jälkeen päin sai tietää. Ja myös sen Syrjä sai tietää, että kyseinen kaveri oli kirjailija Väinö Linna.
   Ilta jatkui ja jossain vaiheessa kirjastonhoitaja Mikko Mäkelä kysäisi Syrjältä, kiinnostaisiko tätä tulla seuraavana päivänä tapaamaan kirjailijoita. Saapuvilla olisi muutama kirjailija, joihin tämä voisi tutustua. Linna olisi yksi heistä.
   Syrjä suostui. Hän ajatteli, että sen parempaa kutsua tulevaksi kirjailijaksi ei kokematon ja tietämätön palomies olisi voinut saada.

   Syrjä lähti tapaamiseen. Paikalla olivat Mäkelän ja Linnan ohella Veikko Pihlajamäki, Aladar Valmari ja Harri Kaasalainen. Oli helmikuu 1953, Lauri Viita oli jo silloin muuttanut Helsinkiin, mutta oli silti läsnä. Hänestä puhuttiin, ja Syrjälle muodostui hänestä hyvin elävä kuva. Itse henkilöön Syrjä tutustui vasta myöhemmin tämän poikkeillessa Tampereella.
   Linnasta Syrjä piti heti. Hänessä oli myötämielistä lämpöä ja huumoria. Ja hän teki Syrjään vaikutuksen viisaana sanankäyttäjänä. Pois lähtiessään Linna sanoi Syrjälle: "Saata nyt minut tonne Puutarhakadulle, ettäs opit tien tunteen." Siitä alkoi 40-vuotinen ystävyys ja pitkä sukellus ajatuksiin elämästä, kirjallisuudesta ja yhteiskunnasta.
   Kävelivät lämpimän pehmeänä helmikuun iltana pitkin Hämeenkatua ja Linna kertoi, kuinka oli juuri selviytynyt syvästä kriisistä. Sen tuloksena oli epäonnistunut romaani jossain kustantajan kaapissa. Kriisi oli ottanut niin koville, että ilmeisesti mielenterveyskin oli ollut vaarassa. Syrjä ei sitä oikein pystynyt käsittämään, kun vieressä käveli maailman tasapainoisimman tuntuinen ihminen.
   Siitä lähtien Syrjä istui Linnalla kaikki vapaaillat. Linna lojui hetekalla, poltti tupakkia ja puhui. Väinön vaimo Kerttu tuli välillä keittiöstä, moitti savua ja avasi ikkunan. Miehet jatkoivat turinointia. Syrjä ei tupakoinut, mutta viihtyi hyvin henkevässä tupakansavussa.

   Linnan kautta Syrjän ystäväpiiri laajeni. Hän tutustui lähemmin Harri Kaasalaiseen, Veikko Pihlajamäkeen ja Aladar Valmariin. Kaasalaisen kanssa kehittyi kiinteä ystävyys. Ensin, kun tapasivat Linnan luona, Syrjä tutustui hauskaan mieheen, jonka huumorista he kaikki nauttivat. Se oli Kaasalaisen päiväminä.
   Kaasalaisen yöminään Syrjä sai tutustua Kaasalaisen runoilijakammiossa. Lähtivät sinne jatkamaan iltaa siinä vaiheessa kun Linna ryhtyi availemaan hetekaansa.
   Siellä Syrjälle ilmestyi aivan toinen Harri Kaasalainen, elämän ja oman persoonallisuutensa järkyttämä runoilija. Syrjä kertoo olleensa aina huono yövalvoja, mutta senkin vaiheen hän on elänyt, yhdessä Kaasalaisen kanssa. Se alkoi, kun Kaasalainen oli saanut luottamuksen Syrjään ja yhä uskalsi avata suojaustaan yhä enemmän. Siitä kaikkein tärkeimmästä Kaasalaisen kanssa ei voinut puhua juuri koskaan. Siitä tämä saattoi puhua vain runossa.
   Suuren luottamuksen vallitessa Kaasalaisen runoilijaminään saattoi saada kosketuksen myös päivänvalossa. Sellainen onnellinen vaihe tämän runoilijaelämässä alkoi, kun tutustuivat Mirkka Rekolaan.

   Kesällä 1956 Mirkka sitten kutsui Tampereen vierailulle Kirsi Kunnaksen, jonka kanssa oli ystävystynyt Helsingissä. Jaakko ja Harri menivät tapaamaan häntä Rekolaan. Siellä Kirsi oli, hoikka talvikalpea tyttö, joka ontui loukkaantunutta, osin vielä siteessä olevaa jalkaansa.
   Ilta oli monin tavoin merkittävä. Kirsi luki ääneen juuri kääntämänsä Lorcan runon Valituslaulu härkätaistelijan kuoleman johdosta. Ja muutamia Tiitiäisen runoja. Kuultiin ainakin Jaakko Vaakko vesirotta, Kissa Krumeluu ja Nimetön elefantti.
   Kun Jaakko ja Harri kävelivät kotiin, Harri sanoi, että "Noilla runoilla se tyttö jää Suomen kirjallisuuden historiaan." Oikeassa oli.
   Lisäksi Kirsi jäi myös Jaakon historiaan. Vaikkei tyttö vielä tuolloin tiennyt vierailevansa tulevassa kotikaupungissaan.
   Sitten, vuodenvaihteessa 1956-1957, Jaakko ja Harri järjestivät uudenvuoden vastaanottajaiset. Mukaan oli kutsuttu Mirkka, Kirsi, Marja Rekola, Mirjam Polkunen, Harrin naisystävä Marjukka Koskinen ja Eeva-Liisa Manner.
   Kokoontumisesta tuli onnistunut, jopa onnellinen uudenvuodenyö. Tähdet olivat suosiolliset niin yhdessäololle kuin siihen liittyville ihmissuhteillekin. Tapahtui lähentymistä, ratkaisevimmin ehkä Kirsin ja Jaakon välillä.

   Alex Matson oli itseoppnut taidefilosofi, johon helsinkiläiset yliopistopiirit suhtautuivat yliolkaisesti, mutta joka avarsi ilman kouluoppia jääneiden tamperelaisten työläislähtöisten kirjoittajien kirjallista maailmankuvaa. Hänellä oli oma muototeoriansa, jolle hän rakensi koko käsityksensä romaanitaiteesta ja sen kestävistä teoksista. Syrjän esikoisromaani Lumpeen kylässä oli yritys toteuttaa matsonilainen romaanimuoto sellaisena kuin Syrjä sen silloin, juuri teoriaa luettuaan, käsitti. Sen jälkeen Syrjä ei ole oikeastaan ajatellut muotoa ihan samassa merkityksessä, vaan uskonut sellaiseen elimellisenä pitämäänsä muotoon, jonka teos itse vuorovaikutuksessa tekijänsä ja aiheensa kanssa tuottaa.
   Syrjä ei väitä, ettei muotoajattelua olisi tunnettu suomalaisessa keskustelussa. Mutta toteaa, että Matson antoi sille omaperäisen ja nimenomaan romaanitaiteeseen liittyvän tulkinnan.

   Syrjä ja Aarnio filosofoivat, kuinka kirjallisuus muuttuu, mutta romaani kestää, koska tarinan kertomisessa sitä ei korvaa mikään. Ja puhdasta tietoa, ilman tarinaa, esimerkiksi historiassa he eivät pysty kuvittelemaan. Tarina on ihmisen muoto kaikessa kertomisessa, niin tiedon kuin luulonkin.
   Tarinoita kuunteli jo kuningas Salomo, ja niitä kuulee nykyajankin tuomari. Jos joku näkee kolarin ja kertoo siitä lämpimiltään, tarinana näkijä sen tahtomattaankin kertoo. Ja tarinana se kuullaan, vaikka puhtaasti faktat odotetaan kuultavan. Tarinan kertoo myös todistaja oikeudessa. Vaikka se olisi tarina ilman tahallista mielikuvitusta, mieli sen kuitenkin kuvittaa, niin kertojan mieli kuin kuulijankin mieli.  
   Tarinoiden johdonmukaisuuden, niiden uskottavuuden suhteessa toisiin tarinoihin ja niiden keskinäisen painoarvon tuomioistuin joutuu arvioimaan. Tuloksena on se, mikä "katsotaan toteen näytetyksi". Se on tuomioistuimen  hyväksymä tarina ja siinä mielessä ratkaiseva, että siihen tuomio perustuu.
   Ja tuon hyväksytyn tarinan, tosin omalla kielellään, sitten sanomalehti kertoo kaikelle kansalle. Ja usein ymmärrysohjeen kera.
   
   Kaunokirjallisuus on tarinan kertomista sanan täydessä merkityksessä. Nykyajan tarinankertomiselle näyttää Syrjän ja Aarnion mukaan olevan ominaista, että se käyttää hyväkseen selkeästi nykyhetkeen kutoutuvia aiheita ja aineksia.
   Aarnion mieleen tuli tuossa yhteydessä "tapaus kassaneiti". Sellaisesta kertominen edellyttää omalajistaan aikalaisuutta, kykyä nähdä läheltä, tunnistaa olennaisuuksia ajassa, jossa kirjailija sillä hetkellä elää. Erinomaisina tuon lajityypin edustajina Aarnio pitää mm. Hannu Raittilaa ja Kari Hotakaista.
   Syrjälle tuli mieleen kirjailija Leo Kalervo, jota hän pitää liian vähälle huomiolle jääneenä kirjailijana. Kalervo kuitenkin näki jo 1960-luvun alussa, millaisia paineita yhteiskunta kasaa yksilölle tehokkuuden nimissä. Niin leppoisa ja turvallinen kuin osuuskaupan hoitajan työteliäs virka näytti olevan, ihmisten palvelua ihan hyvässä mielessä, oli se kiristyvän tulosvastuun myötä muuttumassa stressaavaksi. Kalervo näki tuon, aavisti koittavan sen ajan, jolloin tulos on kaiken mitta. Ja alkusyy pahoinvoinnille.
   Aarnio myöntää Kalervon kaukonäköisyyden. Hänen mukaansa tulemme näkemään nykyajassa monet seuraukset, mitkä yritysmaailmasta kopioitu tulosvastuuajattelu on saanut esim. yliopistoissa ja sairaaloissa. Tulos ei ole laatu vaan määrä. Yliopistojen perusrahoitus määräytyy tutkintojen lukumäärän perusteella, ei sen pohjalta, onko yliopisto kyennyt aikaansaamaan korkeatasoisia hengentuotteita. Ja sairaaloissa tulosajattelu, jos se sinnekin on tulossa, tulee olemaan Aarnion mielestä vieläkin kohtalokkaampaa.
   Joskus on sanottu, että yhteiskuntatieteet ovat hukanneet kohteensa eli yhteiskunnan. Syrjä ja Aarnio myöntävät, että näin saattaa olla, nykyisinhän puhutaan enemmän yksittäisistä ilmiöistä yhteiskunnassa kuin yhteiskunnasta ilmiönä. Tässä katsannossa kirjallisuudella olisi heidän mielestään hyvä ottaa perinteisen tehtävänsä ohella osavastuu siitä, minkä tutkimus on laiminlyönyt, luonnollisesti kirjallisuuden perusluonteesta tinkimättä.

   Syrjä kuvaa kirjallisuuden tapahtumakenttää ja samalla kirjan kulkujärjestystä tekijältä julkisuuteen kolmiolla. Ylhäällä kolmion kantakulmissa ovat kustantaja ja kirjallisuuskriitikko, alhaalla kärjessä kirjailija.
   Linjalle kirjailija-kriitikko luo erityisen vaikeuden se, että sillä linjalla liikenne kulkee vain yhteen suuntaan. Kriitikko sanoo ja kirjailija ottaa yliherkkänä vastaan. Mitään vuorovaihtoa suhteeseen ei sisälly - toisin kuin mahdollisesti kirjailijan ja tavallisen lukijan välillä, jos tämä ottaa yhteyttä - toisin sanoen yhteys kirjailijan ja kriitikon välillä on näin ajateltuna oikeastaan katkos. Ja lisäksi perinteinen ja välttämättömänä pidetty.
   Kriitikoiden joukossa on ainakin ajoittain ollut myös niitä, jotka ovat halunneet ohjata kehitystä hyväksi katsomaansa suuntaan. Kun käytössä on ollut vahva julkisuuden kanava, on ollut mahdollisuus ja valta myös muokata kirjallisuudesta syntyvää julkikuvaa.
   Lukijan Aarnio ja Syrjä haluavat sijoittaa kolmion keskelle. Nimittäin, hänelle ja häntä varten kolmion muut osat ovat olemassa. Myös se liikenne, yksi- tai kaksisuuntainen, joka tapahtuu kirjailijan, kustantajan ja kriitikon välillä.

   Varsinkin runoudessa modernismi haastoi ja kellisti pitkäksi aikaa perinteisemmät virtaukset. Merkittävimmät kirjallisuuskriitikot olivat voimakkaasti modernismin kannalla. Syrjä ja Aarnio kuvaavat esim. Tuomas Anhavan luotsaamaa kirjallisuuslehti Parnassoa portiksi, jonka läpi oli kuljettava, jos halusi saada runoteoksen lyötyä kunnolla läpi.
   Kirjoittajat arvelevat, että esim. Anhavan asemassa oleva ei aina edes miellä olevansa varsinaisesti vallankäyttäjä, hän ajattelee enemmänkin vain auttavansa ihmistä eteenpäin, ja auttaakin. Mutta hänen ympärillään on ihmisiä, jotka ovat valmiita reippaaseen toimintaan, puimaan jyvät erilleen akanoista. Lakeijat seurasivat tarkoin - tai kuvittelivat mielessään - mihin asentoon Anhavan kulmakarvat kohoavat. Noin muodostui modernisti-aktiivien sekä näiden mukana kulkevien joukko, jonka kanssa eri mieltä oleva kirjallisuus joutui vastatusten, varsinkin sen jälkeen, kun Anhava oli vetäytynyt taustavaikuttajaksi.
   Eikä ollut odottamatonta, pikemminkin päinvastoin, että modernismin puutarhassa versoivat myös uuden proosan odotukset. Romaanin katsottiin kulkevan väistämättömästi samaa modernismin tietä. Ja tämän käsityksen syntyyn vaikutti myös merkillinen, mutta luonnollisesti selittyvä yhteensattumien sarja.
   Proosan puolella ilmestyi Suomessa Antti Hyry, joka tuntui olevan aito modernismin airut. Ja kehitystä jatkoi ns. Ranskan uusi romaani, näkyvimpänä edustajanaan Claude Simon.
   Aarnio miettii, ettei modernismi todennäköisesti ollut ihan puhdas kielellinen ilmiö, sen paremmin proosassa kuin runoudessakaan. Se ei ollut runoilijoiden ja kriitikoiden yhtäkkinen keksintö. Kyllä modernismin kaltaiset muutokset ja murrokset ovat aina heijastumia jostain yleisemmästä.

   Tampereella ei aluksi ollut voimakasta vetoa runon modernismiin, siellähän oli Lauri Viita. Mutta ei sitä myöskään väheksytty. Siksi kirjoittajat haluavat todeta, että Tampereen kohottaminen taistelevan modernismin viholliseksi oli erehdys. Se syntyi, Tampereen näkökulmasta katsoen, Helsingin modernistien taisteluvalmiudesta, mahdollisesti tarpeesta voimistaa rintamaa. Vaikka taistelu oli voitettu, modernistiaktiivit hellivät pitkään suuntauksensa taistelevaa luonnetta. Palstoillaan he pitivät keihäät terävinä ja suunnattuina erityisesti Tampereen suuntaan, missä he näkivät traditionalistien itsetietoista pullistelua.
   1950-luvulle tultaessa "tamperelaisuutta" hallitsi Lauri Viita, omavaloinen tähti, jonka liikerataa ei muuttanut, ei edes häirinnyt, se, mitä Helsingissä sanottiin ja ajateltiin. Hän kirjoitti sekä perinteistä loppusoinnullista että vapaamittaista runoa. Suhteessa modernismiin hän on erityisasemassa myös siksi, että hänen omassa runoudessaan proosan ja lyriikan erot ovat häilyviä.
   Syrjällä oli merkillinen kahtaalle katsojan rooli. Hänhän löysi itselleen vaimon Helsingin modernistipiireistä. Yksi modernismin valovoimaisista runoilijoista muutti Helsingistä Tampereelle palomiehen vaimoksi. Helsingistä kulkeutuikin erinäisiä viestejä, joista saattoi päätellä Syrjän syyllistyneen majesteettirikokseen.
   Suhdettaan Anhavaan Syrjä kuvaa melko merkilliseksi. He olivat perheystäviä, vaikkakin katkeilevasti. Ajoittain, eri yhteyksissä, he tavoittivat toisensa, ja tekivät yhteistyötä mm. kirjailijaliitossa, jonka suuren kriisin aikana he olivat samassa rintamassa kuvitellen kumpikin puolustavansa kirjallisuutta ja kirjailijaliittoa. Syrjä arvosti Anhavaa suuresti kirjallisuusmiehenä, niin teoreetikkona kuin oivaltavana lukijana ja tekstin toimittajana, kuin myös runoilijana, joksi tämä monen yllätykseksi ja rooliaan rikkoen osoittautui. Syrjä nautti keskusteluista Anhavan kanssa, milloin siihen privaatisti oli tilaisuus.
   Myöhemmin tehtiin molemmin puolin myönnytyksiä. Syrjä näkee uudistuneen suomalaisen realismin jääneen kilpailussa lopulta sittenkin voittajan puolelle. Klassinen tarinankerronta jäi eloon ja osoitti voimansa. Eikä tietenkään pelkästään tamperelaisten varassa.
      
   Viidalle muodostumassa oleva kirjallisuudenhistoria näytti valinneen väliinputoajan paikan perinteisen ja modernin runon välistä. Mutta siihen väliin Viita oli liian suuri putoamaan.
   Sen sijaan Kaasalaiselle mittautui paikka Viidan ja modernin runon välistä. Ja siihen väliin hän putosi. Tai oikeammin pudotettiin.

   Kaasalaisen Syrjä luonnehtii olleen hyvä, omaääninen runoilija, "okainen kasvi, joka ei koskaan saanut puutarhureiden hyväksyntää". Torjunta modernin runon puolella oli täydellinen ja osin raaka. Se tuli haavoittavimmassa vaiheessa, juuri kun Kaasalainen oli irrottautunut nuoruusaikana omaksutusta Viidan vaikutuksesta ja löytänyt täysin oman äänensä.
   Kaasalainen kantoi "kohtaloa" tuntona sisällään. Kerran, jonain luottamuksen yönä, hän puhuikin Syrjälle tuosta tunteestaan. Mahdollisesti hänen perheensä nopea tuhoutuminen sodan jaloissa oli leimannut hänet jotenkin ja peruuttamattomasti.
   Kaikkien rakastama vanhin veli kaatui kaukopartiomiehenä, toinen veli meni Ilmarisen mukaan pohjaan. Äiti ei kestänyt, vaan kuoli hyvin pian. Myös isä, kantavääpeli, sairastui ja kuoli. Kaasalainen jäi yksin herkässä teini-iässä.
   Yhdessä Kaasalaisen esikoiskokoelman runossa on aiheena ja tuntona ilmeinen evakkoon lähtö. Jos runon kokemus on omakohtainen, se on lähtö Käkisalmesta, ainoasta oikeasta kodista, joka hänellä elämänsä aikana oli. Hän yritti luoda kodin Tampereelle Marjukkansa kanssa, mutta sen kodin hengestä tuli strindbergiläisen tuskainen, eikä yhdessä asumisen onnea pitkään kestänyt.

   Syrjä oli vaikuttunut Kaasalaisen huumorintajusta. Tämä oli myös erinomainen esittäjä, taiteilija siinäkin, mm. hyvä imitoimaan. Vielä kummallisempana Syrjä pitää Kaasalaisen kykyä parodioida tunnettujen runoilijoiden tyylejä, lausuen tai kirjoittaen. Tämä ei tehnyt niitä pilkatakseen, vaan täydellä kunnioituksella.
   Myös ns. tilapäisrunot tulivat Kaasalaiselta nopeasti. Esimerkkinä Syrjä kertoo, kuinka poikkesi kerran Kaasalaisen työpaikalla, kenkä-alan tukkuliikkeessä, missä sattui olemaan myyntiedustaja esittelemässä aikoinaan tunnettua Kas-kas -kenkävoidetta. Kaasalainen totesi edustajalle, ettei nyt näyttäisi kauppoja tulevan, mutta hyvän mainoslauseen voisi kyllä antaa.
   Mainoslause kuului seuraavasti: "Kun on olo raskas/ tai on kengät paskas/ silloin auttaa Kas-kas."
   Eihän lause kovin kaunis ollut, mutta huumoriksi se oli tarkoitettu. Mutta edustaja ei tykännyt. Tämä hyvästeli ja lähti, selvästikin vähän loukkaantuneena.
   Kaikki tämä hauskuus oli sitä päiväsaikaan esitettyä showta, jolla Kaasalainen peitti vakavan persoonapuolensa. Kaikki vakavat kysymykset olivat hänelle kipeitä kysymyksiä ja kaikki kipeät kysymykset runon kysymyksiä. Ne saivat vuoronsa yöllä.
   Päiväminä ja yöminä elivät sovussa aikansa. Päiväminän sosiaalisuus valloitti ihmiset ja lunasti yöminälle sen vaatiman ajan.
   Hauskana miehenä ja ihan ihmisen näköisenä Kaasalainen sai helposti naisseuraa. Hän ei solminut kevyitä suhteita eikä hänen seksielämäänsä voinut maaniseksi kutsua. Ja ehkä juuri siksi kaikki suhteet kehittyivät vaikeiksi. Hänellä oli patologinen vapaudentarve, ja siksi, juuri tuskallisimmassa tilanteessa, ratkaisujen edessä hän joutui repimään suhteen rikki.

   Kaasalainen ei pystynyt kestämään hylkiviä arvosteluja. Kiitoksen tarve oli liiallinen miehellä, jolle runo oli elämän ja kuoleman kysymys. Siitä kaveri oli itsekin tietoinen.
   Matti Kurjensaari, Helsingin modernisti, joka oli vilpittömän kiinnostunut varsinkin Väinö Linnasta, alkoi vierailla ahkerasti Tampereella Tuntemattoman sotilaan ilmestyttyä. Hänen tunnettu historiaimunsa ja vaistonsa sanoi, että jotain kansallisesti tärkeää oli tapahtunut ja tapahtumassa. Ja samalla hän alkoi kiinnostua yleisemminkin Tampereesta. Ja kirjassaan Suomalainen päiväkirja hän mainitsee useammankin tamperelaiskirjailijan, myös Harri Kaasalaisen. Tätä Syrjä pitää pahana rasituksena Kaasalaiselle, hänen mielestään sen vaikutus saattoi olla jopa kohtalokas.
   Kurjensaari kirjoittaa, että Kaasalainen ei olisi hyväksynyt helsinkiläisten modernistien suuntausta. Tieto oli kuitenkin Syrjän mukaan täysin väärä. Vaikka Tampereella arvostettiin Viitaa, omaa runoilijaa, ei se estänyt Kaasalaista arvostamasta myös parhaita modernisteja, joista hän usein puhui ja joiden runoja hän ystäväseurassa lausui.
   Kurjensaaren kirjan jälkeen Helsingistä tuli kritiikkiä Kaasalaista kohtaan. Ja nimenomaan Kaasalaista. Nimittäin, Linna oli niin kovassa nosteessa Tuntemattoman julkaisun jälkeen, etteivät Helsingistä tulleet aallot enää sitä paattia keikuttaneet, ja oman arvonsa hyvin tuntenut Viitahan oli jo aiemminkin pyyhkinyt pöytää helsinkiläisten märinöillä.
   Seuraukset olivat surullisia. Aiemmin lähes minimaalisesti alkoholia käyttänyt Kaasalainen alkoi viihtyä yhä paremmin humalassa.

   1950-luvun loppua kohti Kaasalaisen alkoholin käyttö lisääntyi. Seurakin laajeni ja muuttui. Syntyi uudenlainen vauhtiveikko. Show lisääntyi päiväsaikaan, yöt lyhenivät ja pimenivät. Tuo kehitys alkoi jo Tampereella.
   Sitten Kaasalainen muutti Helsinkiin. Siellä humoristisen sanamiehen päivärooli oli ainoa, jossa hän kelpasi muille. Ja tuskin siinäkään pitkään.
   Miksi Kaasalainen sitten lähti Helsinkiin, omasta kotikaupungistaan, missä häntä sentään ymmärrettiin myös runoilijana? Syrjä arvelee, että Kaasalainen oli tehnyt johtopäätöksen, että kiitosta hän ei runoistaan tule koskaan saamaan, ellei hän itse lähde sitä pääpaikalta hakemaan. On mentävä niihin pöytiin, siihen tupakansavuun, missä käsitykset runoista ja runoilijoista syntyvät, voimistuvat asenteiksi, joissa tuulten suunnat tunnustellaan, tiedot vaihdetaan, ja lopulta peukalot kääntyvät joko ylös tai alas.
   Tuo kuvitelma, mahdollisesti osaksi tiedostamaton, oli erehdys. Tampereen pojan noteeraus ei kapakkapörssissä kohonnut.
   Kaasalainen oli nopeaälyinen ja hetken tilanteissa luova, usein herkullisesti tyylittelevä. Varmaankin hänen esityksistään aluksi nautittiinkin. Mutta kaikki kuluu, jopa hauskuus.
   Syrjä kuvailee, kuinka hän kuvitelmissaan näkee Kaasalaisen istumassa Hansan pöydän ääressä. Turvonnut mies, silmäpussit, syvät uurteet silmäkulmissa ja matalalla leveällä otsalla. Istuu kintuille kustavana hylkiönä, yrittää vielä jotain. Ehkä vielä pieni välähdys vanhaa loistoa, tuttua Tampereen ajoilta. Mutta mitä sitten? Riippuu ehkä sen illan pöytäkumppaneista.

   Helsingissä Kaasalainen toimi Yleisradion teatteriosaston dramaturgina. Tilanne kehittyi siihen pisteeseen, että työmaallakin oli pullo piilotettuna. Tosin niin oli myös Olavi Paavolaisella, osaston päälliköllä. Eihän se erityisen epänormaalia siinä talossa muutenkaan kaikkina menneinä aikoina ollut.
   Kahden Karjalan miehen välille syntyi Syrjän mukaan yhteisymmärrys, ehkä jopa ystävyys. Molemmat aloittivat päivänsä siihen aikaan pitkällä ryypyllä. Paavolainen hyvinkin pitkällä.
   Syrjä toivoo, ettei ystävyys Kaasalaisen ja Paavolaisen välillä ollut pelkästään ryyppyjen varassa. Läheistä kanssakäymistä se joka tapauksessa oli. Sen merkkinä, Kaasalaisen joskus vieraillessa Paavolaisen luona, isännän pistooli siirtyi tyynyn alta Kaasalaisen taskuun.
   Hyvin siinä ei käynyt. Pistooli otettiin käyttöön jonakin illan tai yön hetkenä. Sitten Kaasalainen repäisi narrin kaavun yltään. Lopullisesti.

   Syrjä näkee Kaasalaisen pettäneen  Hansan porukan, kun jätti virkansa epäonnistuneen runoilijan ilmikuvana. Syrjänkään mielestä itsemurha ei ole uroteko, tietenkään ei ole. Päinvastoin, siinä saa ilmiasunsa ihmisen ajautuminen umpikujaan. Ja juuri siksi Syrjän on vaikea ymmärtää mieletöntä halveksunnan yritystä Kaasalaisen kuoleman jälkeen. Se ilmestyi koko kansan luettavaksi eräässä Hansa-kauden nimekkään edustajan kirjassa. Siinä kirjailijakollega yritti riistää Kaasalaisen  kuolemalta arvon ja merkityksen. Kirjassa kuvailtiin, kuinka se tapahtui viinan avulla, kynnyksettömästi, eikä sillä sen tähden ollut arvoa. Mitä johtopäätöstä Syrjä pitää täysin virheellisenä, hänen mukaansa on täysin turha kuvitella, että Kaasalainen olisi tarvinnut viinaa Tuonelan lautturin juottamiseen.
   Eikä se ollut ainoa sen lajin muistopuhe. Harri Kaasalainen oli kuin olikin tehnyt vaikutuksen Helsingissä.

   Kirjoittajat haluavat korostaa, etteivät he usko kritiikin olleen yksin syypää tapahtuneeseen. He arvelevat, että joidenkin ihmisten kohtalo on siten kirjoitettu, että he elävät elämänsä intensiivisemmin ja kynttiläänsä ahnaammin polttaen kuin toiset. Elävät "syksystä jouluun".
   Syrjän mukaan Kaasalainen oli hengenrakenteeltaan lyhyteloinen ja tuntui tietävänkin sen. Se oli kirjoitettu hänen syvätajuntaansa ja sieltä kummunneisiin runoihin. Syrjä miettii, että ehkä Kaasalaisen piti elää niin kuin tämä eli.

   Kaasalainen haudattiin sukulaistensa pitäjään Mouhijärvelle. Hautajaisissa sattui outo tapaus. Selkeällä taivaalla purjehti pieni pilvi, "kuin rukkanen", ja kun se tuli kohdalle, kuin tarkkuussuorituksena se satoi vetensä kirkonmäen kokoiselle alalla. Juuri silloin kun Jarno Pennanen oli pitämässä muistopuhetta Kaasalaiselle.
   Silloin Syrjä näki Pennasen komeimmillaan. Patriarkaalinen hahmo haudan vieressä seisomassa, suuri keskeltä kalju pää vettä vierittäen, kasvoille ja partaan, siitä norona alas maahan, osa pitkin kaulaa paidan rinnuksille. Sateensuojat aukeilivat ympärillä, mutta Pennanen piti puheen loppuun. Syrjän mukaan se oli hyvä puhe, Kaasalaisen runoilijankohtaloa ymmärtävä.
   Syrjä ei vihjaa, että se pilvi olisi ollut jotain muuta kuin sattuma. Mutta toteaa, että kummallinen sattuma se oli. Ja siinä tilanteessa vaikuttava.

   Sen, minkä Syrjä Kaasalaisesta kertoi, hän katsoi olevansa tälle velkaa. Mutta Syrjä toteaa myös, että puolustuspuheena tuota ei ole syytä pitää. Sitä Kaasalainen ei kaipaa - enää. Muistamisen tämä kuitenkin ansaitsee, jopa muistuttavan muistamisen.

   Syrjä toimi Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtajana vuosien 1975-80 ajan. Tuo oli radikaalia aikaa.
   Radikalismin kärjessä näytti tietä vasemmiston äärilaita, mutta kenttä oli paljon tuota siipeä laajempi, tavalla, joka sitten myöhemmin myös halkaisi kentän. Radikaaliin aaltoon lukeutui paljon sosialidemokraatteja, riippumattomia vasemmistoliberaaleja ja keskustalaisia. Monilla elämänaloilla puhuttiin yleisdemokraattisesta rintamasta.
   Kirjailijaliitossakin suuri osa aktiivisesta jäsenistöstä ryhmittyi poliittisten aate- ja puoluetunnusten alle. Tuntui vaikealta jäädä seisomaan yksinään omilla jaloillaan, kun kollegat ympärillä yksi toisensa jälkeen kipaisivat ryhmän turviin saamaan tausta- ja kylkitukea, ja siitä suoranaista voimaa.
   Ryhmät vahtivat epäluuloisina toisiaan ja ne onnistuivatkin eliminoimaan monta pätevää puheenjohtajaehdokasta. Syrjä arvelee tulleensa valituksi nimenomaan poliittisen epämääräisyytensä vuoksi.

   Vallankumousajattelun pääkohteita olivat Yleisradio ja - ainakin osittain - teatterit. Aarnio muistuttaa, kuinka jokaisessa vallankumousstrategiassa ensimmäinen valtauksen kohde on TV- ja radioasema.
   Myös kirjallisuuden puolella vastaavaa ajattelua esiintyi. Joillakin tahoilla pidettiin tärkeänä saada Suomen Kirjailijaliitto "edistyksellisten voimien" hallintaan.
   Syrjän mielestä Kirjailijaliiton kaappaushuhut tuntuivat koomisilta. Samoin kuin niiden aiheuttamat massiiviset vastatoimet. Hän ei koskaan pystynyt ymmärtämään, mihin järkevään tarkoitukseen kaapattua Kirjailijaliittoa olisi voinut käyttää niin että sen uskottavuus olisi säilynyt.
   Kirjailijaliitossa ainoa uskottava aate saattoi Syrjän mukaan olla kirjallisuuden aate ja kirjailijoiden toimeentulon parantaminen. Mitään todellisia ristiriitoja hän ei nähnyt. Olivat samassa veneessä, soutajina kaikki, olipa kunkin poliittinen väri mikä tahansa. Vallattua kirjailijaliittoa ei mikään voima, vähiten poliittinen, olisi voinut käyttää omiin päämääriinsä. Jo ensimmäisen julkilausuman jälkeen olisi jäsenjoukon keskuudesta noussut varsin kiukkuinen vasta-aalto. Ja kynällisesti suhteellisen tehokas sellainen, tuon yhdistyksen jäsenet kun osaavat tuon kirjoittamisen...
   Kuitenkin rajojen vetäminen, riitely ja vastapuolen leimaaminen rikkoi ihmissuhteitakin. Kun leiriydyttiin eri lippujen alle, oli vaikeaa pitää yllä jopa ystävyyttä leimautumatta petturiksi.
   Kirjallisuuden puolella kulttuuripitoisimmasta vasemmistoryhmästä Syrjä löytää sellaisia tekijöitä kuin Brita Polttila, Elvi Sinervo, Arvo Turtiainen ja Anja Vammelvuo. Jaakolle ja Kirsille läheisimmäksi heistä tuli Vammelvuo. Tämä ei antanut poliittisten mielipiteiden vaikuttaa vähääkään ihmissuhteisiin. Vammelvuon ystäväpiiriin saattoi kuulua yhtä hyvin patamusta porvari kuin vakaumuksellinen kommunisti.
   Näillä kirjoittajilla kulttuuri ja aate olivat syvemmällä kuin äkkiä radikalisoituneilla. Nämä olivat nähneet ja kokeneet, mitä on edustaa valtaenemmistön käsityksistä poikkeavaa mielipidettä. Syrjä ei tiedä, millaisia puheenvuoroja nämä käyttivät Kiilassa tai muualla, mutta ainakin Kirjailijaliitossa olivat kirjallisuuden puolella.
   Syrjä oli saanut kodin peruina vasemmistolaisen katsomustavan, mutta kokenut sen aina epäpoliittisena. Hän kuvaa katsomustaan maltilliseksi ja sellaiseksi, joka yrittää edistää oikeudenmukaisuutta yhteiskunnassa ja kokee herkästi epäoikeudenmukaisuudet. Mutta minkään puolueen läheisyyteen hän ei koskaan hakeutunut.

   Vuoden 1978 Syrjä valittiin toiselle kolmevuotiskaudelle. Mutta Kirjailijaliiton vuosikokouksessa koettiin melkoinen kahina. Kokouksessa tehtiin Syrjää vastaan raju hyökkäys, joka yllätti täysin.
   Kahina jatkui julkisuudessa. Suomen Kuvalehti teki aiheesta jopa kansijutun, myös Uusi Suomi käsitteli sitä laajasti. Kirjoitukset jatkuivat sanomalehdissä viikon pari.
   Syrjä itse pitää kokemusta arvokkaana itselleen. Tuossa yhteydessä hän löysi itsestään voimia, joita ei tiennyt itsellään olevan. Vastineita syntyi päivittäin, parhaina päivinä kolme. Argumentit eivät loppuneet kesken. Syrjä sai eetokseensa voimaa tiedosta, ettei hän ollut omalla asiallaan, vaan oli toiminut kaiken aikaa vilpittömästi kirjailijoiden puolesta. Itse asiassa, Syrjä suosittelee kyseisen kaltaista kokemusta jokaiselle, joka on hänen tavallaan kokenut olevansa pelkuri. Kun selkä on seinää vasten ja kun asia on tärkeä, jostain virtaa energiaa ja voimaa, jollaista ei ole kuvitellut omaavansa. Silloin löytyy kieltä ja paatosta.

   Kun Syrjä jälkeenpäin miettii 1970-luvun politisoitumista - ajattelematta erityisesti kirjailijoita - hän on taipuvainen tekemään pääsyyllisen ajasta. Hän näkee 1970-luvun hermostuneessa ilmapiirissä jotain samaa kuin pankkikriisiksi nimitetyssä 1990-luvun ilmiössä. Siinäkin ihmiset yhtäkkiä menettivät kosketuksensa perittyyn kansanviisauteen, sen suhteistavaan järjestelmää, joka - jos sitä kuuntelee - tuo viileyttä kuumiinkin asioihin.
   Aarnio kelpuuttaa Syrjän ajatukset. Aarnio muistaa, kuinka 1990-luvulla suhde rahaan ja numeroihin meni pahasti sekaisin, ja sekaisin meni nimenomaan suhdejärjestelmä. Sopimus rahan merkityksestä talouselämässä on yhä ederlleen syvimmältään ihmisen mielikuvissa, vaikka raha arkisissa käyttötilanteissa konkretisoituukin havainnollisina kohteina, kuten kolikoina.
   1980-luvun lopulla varallisuutta saattoi kerätä helposti, panemalla luottamuksensa pelkkiin talousmiesten keskenään sopimiin ja ihmisille syöttämiin  konventioihin. Luultiin, että raha ja omaisuus kasvavat, kun niitä pyöritetään bittiavaruudessa.
   Syrjä näkee pankkikriisin aikana ihmisten suhdetajua sekoittaneen pohjimmiltaan sama pelko kuin kaksi vuosikymmentä aiemmin: juna jättää, jos en nouse kyytiin. Ja naapurilla menee hyvin, kun hän uskaltaa. 1970-luvulla ei ahnehdittu rahaa, ainakaan Kirjailijaliitossa. Sen sijaan pelättiin, että paitsi yksittäinen kirjailija, myös Kirjailijaliitto jää vaikutusvallassa sivuraiteelle - tai kokonaan asemalle - jos ei käytä hyväkseen tarjolla olevia poliittisia kanavia.
   Syrjä sai aikoinaan moitteita siitä, ettei liiton asioita hoitaessaan ollut suoraan yhteydessä valtakunnan korkeimpaan päättäjään. Mutta itseään hän ei siitä moiti. Vaikka hän hoiti asioita Tamminiemen ohi, se elintärkeä kysymys, kirjastokorvauslaki, sai toivotun muodon ministeriössä yhteistyössä virkamiesten ja eduskunnan kanssa.

   Osittain menestyksellisestä toiminnasta huolimatta Syrjä erosi kesken kauden. Siihen oli parikin eri syytä.
   Ensinnäkin pitkät apurahat. Ratkaisu oli muuttunut yhdessä yössä aivan toiseksi kuin oli päättäjien kanssa ennakoivasti sovittu. Juuri pitkät apurahat olisivat tarpeen kirjailijalle, jonka yksi ainoa työrupeama, romaani, saattaa viedä viisikin vuotta. Muut taiteenalat olivat perustelleet paremmin ja Syrjä katsoi epäonnistuneensa.
   Toiseksi, valtionapu ei ollut kasvanut, vaikka Kirjailijaliiton toimintakenttä oli ratkaisevasti laajentunut, erityisesti ulkomaan toiminnan suuntaan. Syrjän mukaan olivat liitossa lähes hätätilassa.
   Syrjä lähetti eronsa perustelut ministeriöön, sillä hän halusi varmistaa seuraajalleen paremman lähtötilanteen. Ja se lienee vaikuttanutkin. Heti Antti Tuurin puheenjohtajakauden alussa valtionapu suureni ratkaisevasti.

   Jos oli ajanjakso yleisesti poikkeuksellinen, poikkeuksellinen se oli myös Syrjän elämässä. Tämä johti kirjailijaliittoa, viljeli maata Ylöjärvellä, raivasi peltoa ja teki salaojituksia, sekä kustannustoimittajan ominaisuudessa toimitti Kalle Päätalon tuotantoa.
   Kerran Syrjä oli saanut traktorinsa uppoamaan suohon, kun huomasi, että pian oli lähdettävä, jos aikoi ehtiä junaan ja Helsinkiin. Piti tavata Irakin suurlähettiläs.
   Tuhatvuotinen mutasuo on niin hienojakoista ainetta, että se imeytyy ihohuokosten sisään. Kotona, ennen lähtöä, Syrjä yritti kaikilla mahdollisilla konsteilla ja aineilla saada itselleen herrasmiehen kädet. Mutta ei onnistunut.
   No, Syrjä ehti Helsinkiin ja Kirjailijaliiton toimistoon. Suurlähettiläs saapui. Syrjä ojensi kätensä nopeaan tervehdykseen.
   Suurlähettiläs, runoja julkaissut sotilas, kutsui suomalaisen runoilijadelegaation vierailulle Irakiin. Ja puhutteli Syrjää ylhäisyydeksi. Joka puolestaan piilotteli käsiään ja ajatteli "Etpä taida pappa käsittää, kuinka demokraattisessa maassa olet."
   Myöhään illalla Syrjä palasi kotiin. Kävi heti katsomassa, vieläkö traktori oli näkyvissä. Oli se.

   Kirja on ollut monen suomalaisen unelma. Joillekin se on ollut sosiaalisen nousun väline. Väinö Linnalle se oli ainoa mahdollinen tie ulos siitä hengenmaisemasta, missä hän eli. Niin myös esim. Kalle Päätalolle.
   Syrjä arvelee, että kaipa hän voi lukea itsensäkin samaan joukkoon. Kyllä kirja ja kirjallisuus on ollut myös hänelle sosiaalisen nousun väline. Mutta ennen kaikkea keino ilmaista itseään. Kun on ollut sanomisen tarve, ja tuntunut, että voisi olla kykyäkin.
   Syrjä muistuttaa, että on kuitenkin monia, joille kirja jää toteutumattomaksi haaveeksi. Ja sitä se on ollut monille ylempienkin sosiaalikerrosten ihmisille.
   Ja joskus kirjan kirjoittamisen unelmaan liittyy kenties hieman uhmaakin: minä vielä sanon, kuinka asiat todella olivat.
   
   Aulis Aarnion teos Surullinen humoristi on nimensä mukaista kerrontaa, missä on mukana niin elämän monia iloja kuin surujakin.Tyylilaji kirjassa vaihtelee, mutta kaiken aikaa mukana on humaani ihmisen arvostus ja filosofinen, pohdiskeleva pohjavire.
  
-----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----
  
31.10
Kuukauden Vaihtoehto
Marjatta Nielsen: Etruskit

Millainen kansa nykyisen Italian alueella asui ennen muinaisia roomalaisia?