Kuukauden Keskustalainen

Keskusta.fi / Etelä-Häme / Suomeksi / Kirjat / Kuukauden Keskustalainen

Kuukauden Keskustalainen
Tamara Lund: Lohikäärmeen pahvikulissit
Otava 2000
320 sivuaTurun kaupunginteatterissa muistettiin viime näytäntökaudella kaupungin omaa tyttöä Tamara Lundia (1941 - 2005) ja tehtiin teatterin ohjelmistoon näytelmä Tamara, joka pohjautuu ko. teatterissakin esiintyneen taiteilijan omaelämäkertaan Lohikäärmeen pahvikulissit. Kun nyt lopetellaan Vaihtoehto-sivun taiteenalojen esittelysarjaa, lienee luontevaa ottaa taitelijamuotokuva myös tälle Keskustalainen-sivulle ja ottaa tarkasteluun em. muistelus.
   Kiinalaisen horoskoopin mukaan Tamara oli syntynyt Lohikäärmeen vuonna. Tamara tutustui kiinalaisen horoskoopin luonnehdintaan Lohikäärmeestä ja hänen mielestään hauskinta tai murheellisinta, ja osuvintakin, on, että vaikka Lohikäärme pitää kaikin tavoin julkisivunsa kiillotettuna, niin varjelkoon, jos joku pääsee kurkistamaan Lohikäärmeen pahvikulissien taakse. Ja sellaisista kulisseista varsinkin taitelijan kohdalla on usein kysymys.

   Turussa, Rauhankadun alkupäässä, Puolalan puiston kupeessa, sijaitsee kolmikerroksinen englantilaistyylinen vanha kaunis herrastalo, jonka eräs irlantilainen arkkitehti oli aikoinaan rakentanut kodikseen. Lundin perhe muutti taloon Tamaran ollessa 4-vuotias. Isä Alexander oli jo pitkään hakenut  perheelle kunnollista asuntoa, sillä edellsien paikan vuokranantaja oli kaiken aikaa kulkenut Irja-äidin selän takana sammuttelemassa sähköjä ja laskemassa polttopuita.
   Elettiin vuotta 1945, eikä venäläissyntyisellä ollut helppoa sodanjälkeisessä Suomessa. Alexanderilla oli ns. muukalaispassi - Neuvostoliiton alamainen, eikä minkään muun maan kansalainen.
   Myös Tamara sai tuntea venäläisvihaa. Tamara-nimen ansiosta hän sai koulussa kuulla olevansa ryssän penikka ja paljon muuta. Kerrankin hän tuli itkien kotiin ja pyysi äitiään muuttamaan nimen Liisaksi tai vaikka Maijaksi, ettei enää tarvitsisi olla toisten nälvittävänä. Mutta siitä hän oli sittemmin kiitollinen, että äiti sai hänet vakuuttumaan nimen kauneudesta, ja että tämä oli selittänyt, ettei koskaan saa antaa toisten ilkeiden puheiden masentaa. Isä oli valinnut Tamaralle nimet siskojensa mukaan, ja niin tyttärestä oli tullut Tamara Adele.
   Aikuisena Tamara oli iloinen ja ylpeä nimestään. Jokaisella ihmisellä on juurensa ja hänen juuriaan oli sielläkin, missä Tamara ja Adele ovat nimistä tavallisimpia.

   Laulaminen oli Lundin perheessä aivan luonnollista. Äiti lauloi aina kotiaskareita tehdessään. Kuultiin Besa me muchoa ja Lapsia saunavihtoineen. Myös isomamma, äidinäiti, oli innokas laulaja ja esiintyi mielellään, missä vain kuulijoita riitti.
   Tamara sai aloittaa pianotunnit 7-vuotiaana. Hän arveli, että pakko kai hänet oli lopulta panna soittotunneille, koska oli jo pitkään "soitellut" keittiön pöydän ääressä mielikuvituspianoa.
   Naapurin vanha kanttori, isän tuttava, ryhtyi opettajaksi. Kärttyinen vanha mies, jonka opetus oli ilotonta ja tylsää. Tamara ei ihmetellyt, että hänen pianonsoittonsa oli aina ollut takeltelevaa, koska hänellä ei ollut ollut onnea soitonopettajien valinnassa. Poikkeus oli Liisa Karhilo Sibelius-Akatemiassa, mutta tämä vain sai onnettomuudekseen oppilaan, joka paloi halusta laulaa, eikä valitettavasti osannut antaa pianonsoitolle sille kuuluvaa arvoa.

   Turussa toimi vielä 1950-luvulla lapsiteatteri Turun kaupunginteatterin tiloissa. Tamara oli 11-vuotias mennessään sinne pääsykokeisiin.
   Näytelmä pohjautui Tuhkimo-satuun. Tietenkin Tamara olisi kaikkein mieluimmin esittänyt Tuhkimoa, mutta oli iloinen myös päästessään kuningattaren rooliin.
   Prinssiä esitti Rami Sarmasto, jonka maine oli jo kiirinyt kaikkien osallistujien tietoon. Rami oli jo muiden turkulaisten nuorisonäyttämöiden sankari. Kaikki tytöt olivat ihastuneet häneen, Tamara muiden mukana.
   Tamara harmittelee, kuinka jätti tuolloin kiinnittämättä huomiota nuoreen, ujoon poikaan, joka aran ensirakastumisen koko innolla toimi kulisseissa Tamaran vartijana kantaen tämän keltaisen silkkipuvun laahusta. Poikanen oli Osmo Koivunen, jonka Tamara oppi monen vuoden jälkeen tuntemaan uudelleen. Lopulta Osmon 60-vuotispäivillä Tamara hyvitti silloista julmaa käyttäytymistään tulkitsemalla laulullaan syntymäpäiväsankarin rakkaudentunnustuksen tämän vaimolle.
   Turun kaupunginteatteri paloi samana päivänä kun Tamara täytti 12 vuotta eli 6.1.1953. Teatteri tuhoutui niin pahasti, ettei korjauksia kannattanut ryhtyä tekemään. Se jatkoi esityksiään konserttitalon tiloissa siihen saakka, kunnes uusi kaupuunginteatteri valmistui Aurajoen rannalle. Lapsiteatterin toiminta päättyi kuitenkin tuohon paloon.

   "Aikuisten teatteriin"  Tamara pääsi 14-vuotiaana, ensin kuorotytöksi ja sittemmin tanssitytöksi. Ja rakastui teatteriin ensi hetkestä.
   Ensimmäinen kappale, jossa Tamara oli kuorolaisena mukana, oli Geisha, Sidney Jonesin säveltämä operetti. Siihen aikaan pienistä sketseistä ja musiikista kootut revyyt olivat myös hyvin suosittuja ja niissä esiintyjät saivat sekä tanssia että laulaa. Myöhemmin Tamara sai myös pieniä mykkiä rooleja ja jopa pieniä puheosia.
   Teatterin silloinen johtaja Edwin Granell oli lujasti vakuuttunut siitä, että Tamara oli erittäin ilmaisuvoimainen, ja että tämän tuli ehdottomasti pyrkiä teatterikouluun. Ja se ajatus oli Tamaralle erittäin mieluinen.

   Syksyllä 1958 Tamara ilmoittautui rouva Solveig Leander-Taulerin tunneille. Niitä tunteja Tamara rakasti. Hän oppi paljon uutta, sai laulaa sydämensä kyllyydestä ja kuitenkin kurinalaisena, lempeässä, hyväätekevässä ohjauksessa.
   Kesällä 1959 Tamara osallistui Turun lehtimiesyhdistyksen järjestämään Ponnahdus Pinnalle -kilpailuun kappaleella Palaja takaisin Sorrentoon, jota oli harjoitellut italiaksi. Ja voitti. Sai siitä muistoksi komean pokaalin.
   Kyseessä oli Tamaran toinen lauluvoitto. Ensimmäinen oli tullut 15-vuotiaana, kun hän oli voittanut Varsinais-Suomen nuorten laulukilpailun. Silloin Tamara oli laulanut Frans Linnavuoren  laulun Minä laulan sun iltasi tähtihin. Siitä kilpailusta Tamaralla oli muistona ruokalusikka.
   Ponnahdus Pinnalle -kilpailun ansiosta Tamara pääsi elämänsä ensimmäiseen tv-lähetykseen. Samppalinnanmäellä olli suuren kioskin kokoinen studio, mistä laulu lähti livenä eetteriin. Siinä ei paljoa harjoiteltu. Tilakin oli niin pieni, ettei happi meinannut riittää. Mutta, joka uskaltaa, se selviää, ja Tamara selvisi vaikeuksitta ensimmäisestä televisioesiintymisestään.

   Leander-Taulerin jälkeen Tamaran opettajana toimi Heikki Teittinen. Tämän ansiota Tamara uskoo olleen se, että hänet hyväksyttiin Sibelius-Akatemiaan. Akatemiassa Tamara sai opettajakseen Mirjam Helinin, jonka kanssa oli kaikkina oppivuosina helppo vaihtaa ajatuksia eri opetuksista ja soveltaa niitä heidän yhteiseen työhönsä. Ja juuri Helin kehotti Tamaraa menemään oopperaan tarjouksen saatuaan ja jättämään diplomin suorittamiset. Helinin mielestä Tamara kuului oopperaan, minkä hän vakuuttavasti tälle totesi.
   Myös kriitikko, arvostettu ja pelätty, Päiviö Saarilahti, vaikutti Tamaran uran aloittamiseen. Kun Tamara sai Leonoran roolin - pääroolin - Paciuksen oopperan Kaarle-kuninkaan metsästys kolmannesta näytöksestä, ensi-illassa katsomossa oli myös Saarilahti. Tämän kirjoittama oikea arvostelu Turun Sanomiin antoi Tamaralle varmuuden siitä, että laulunäyttämö tulisi olemaan hänen kotinsa. Kaikkina Tamaran Suomen-vuosina Saarilahti seurasi tiiviisti artistin laulamisia ja kirjoitti useimmiten suopeasti.

   Eräs tärkeistä ihmisistä Tamaralle oli muuan Hannu. 14-vuotias Tamara teki muiden kuorolaisten kanssa matkan Norjan Bergeniin. Piipahtivat myös Oslossa, missä soivat uudet sävelet, rokki ja jive. Hannu yritti saada jonkun mukaansa lattialle, Tamara oli ainoa, joka uskalsi kokeilla. Alkuhankaluudet voitettuaan olivat hyvä pari. Sinä iltana Tamaralla oli valtavat rakkulat kantapäissä, mutta mieli oli kevyt ja onnellinen.
   Sillä matkalla Tamara ja häntä neljä vuotta vanhempi Hannu rakastuivat sekä uskoivat olevansa erottamattomat. Ja niin kuvittelivat kaikki muutkin. Hannusta tuli Tamaran äidin kultapoika, eikä tämä varmaan koksaan voinut käsittää, miksei Hannusta ja Tamarasta lopulta tullut paria. Isällekin Hannu oli mieluinen - kunhan pysyttiin erossa aiheista politiikka ja uskonto. Samoin Hannun vanhemmat ja sisarukset pitivät Tamarasta, ja tämä heistä.
   Kesti varmaankin vuoden päivät, ennen kuin Tamara ja Hannu ensi kerran suutelivat. Sittemmin nälkä kasvoi suudelmien ja hyväilyjen myötä. Tamara oli kuitenkin asettanut itselleen rajat, ja piti niistä kiinni. Pidättäytyminen muusta oli vaikeaa molemmille, mutta Hannu kunnioitti Tamaran vakaumusta.
   Tamara näkee, että hän itse jäi kuitenkin omien rajoitustensa uhriksi. Nuoripari rakasti toisiaan, mutta jotain puuttui. Kumpikin uhrasi intohimonsa hyveen alttarille, eivätkä näin päässeet normaaliin nais-mies-suhteeseen. Tamara ottaa tästä syyn itselleen. Hän ei jälkeenpäin tiennyt, osasiko olla ylpeä hyveellisyydestään. Hannua kohtaan ainakin tapahtui petos - sen mitä tämä oli ollut valmis odottamaan jopa vuosia, tämä menetti eräänä päivänä toiselle, joka ei Tamaraa kunnioittanut, vaan tunsi ainoastaan itsekästä omistushalua.

   Huhtikuussa 1962 Tamara ja Hannu menivät kihloihin. Tamaralla oli kova kiire naimisiin. Mutta kihlaus kesti vain muutaman kuukauden.
   Tamara oli päässyt näyttelemään Åke Lindmanin ohjaamaan elokuvaan Kun tuomi kukkii. Hän pääsi työskentelemään Suomen tunentuimpien näyttelijöiden kanssa ja jotenkin Hannu ei enää sopinutkaan kuvioihin.
   Eräänä lauantai-iltana Hannu tuli kuvauspaikalle Lohjan lähistölle, hän kun ei ollut kuullut Tamarasta vähään aikaan. Tamara oli lähdössä muiden näyttelijöiden kanssa Lohjalle tansseihin. Hannu oli mustasukkainen, eikä Tamara malttanut olla kiusoittelematta tätä.
   Kun Tamara tanssi innokkaan oloisesti Matti Oraviston kanssa, Hannu ilmeisesti luuli, että näillä oli menossa romanssi. Kun Hannu sitten antoi sormuksensa Tamaran käteen ja paineli pihalle, Tamara heräsi tilanteeseen.
   Hannu pysyi pitkään poissa kuvioista, mutta palasi takaisin. Tamara vaihtoi Sibelius-Akatemian teatterikouluun ja yhtäkkiä elämä olikin aiempaa kiireisempää. Tamara viehättyi uudesta teatterin ja laulun maailmasta, johon oli astunut, ja vaikka Hannu yritti olla innolla mukana, Tamara ei osannut antaa hänelle siihen mahdollisuutta. Kihlaus purkautui kestettyään tasan viisi kuukautta.

   Tamara antoi tunnustusta Hannulle, joka jaksoi aina seistä hänen rinnallaan, kun tarvittiin. Silloinkin, kun Tamara kantoi toisen miehen lasta, oli eksynyt ja epätoivoinen, Hannu oli ainoa, jolle karmeasta tilanteesta uskalsi kertoa. Hannu oli valmis pelastamaan Tamaran kunnian menemällä naimisiin tämän kanssa ja adoptoimalla syntymättömän lapsen. Sellaisen valheen kanssa Tamara ei kuitenkaan ollut valmis, vaan teetti abortin.
   Aborttia Tamara kuvaa karmeaksi kokemukseksi täynnä häpeää ja tuskallsita fyysistä kipua. Hän oli varma, että se sietämätön kipu oli annettu hänelle rangaistukseksi ja opiksi tulevaa elämää ajatellen. Silloinkin Hannu huolehti Tamarasta vieraillen tämän luona joka päivä. Syyllisyyttä Tamara ei kuitenkaan osannut abortista tuntea, mitä hän itse ihmetteli.
   Tamara ja Hannu jatkoivat seurustelua vaihtelevalla menestyksellä. Näyttelijä Rami Sarmaston kuoleman jälkeen Hannu yritti vetää Tamaraa takaisin elämään. Antoi tälle kullatun herätyskellon, jonka piti olla toipumisen symboli.
   Tamara ja Hannu alkoivat jälleen kulkea yhdessä ja suunnittelivat menevänsä naimisiin vielä saman vuoden lopulla. Mutta heidän ei ollut suotu kulkea elämäänsä yhdessä. Tamara tutustui Aatos Tapalaan.
   Vasta silloin, kun Tamara vihittiin Aatoksen kanssa, Hannu lopullisesti luopui ajatuksesta, että hänestä ja Tamarasta tulisi aviopari. Hannu haki vaimon Ruotsin puolelta ja heille syntyi kaksi lasta.
   Tamara ja Hannu pitivät edelleen yhteyttä. Molemmilla oli kesämökki Sauvon Sarapistossa. Tamara kuvailee, kuinka hänen mielensä täytti lämmin hellyys aina kun Hannu oli lähellä, vaikka kumpikin eli onnellisena tahollaan. Ja arveli, että Hannusta tuntui samalta.
   
   Kun Tamaran ensimmäinen lukukausi Sibelius-Akatemiassa oli päättymässä, hän oli tyytyväinen opintoihinsa, mutta samalla haikaili näyttämölle. Hän hakeutui teatterikouluun, jonne hänet myös oli vuosi sitten hyväksytty. Opintojen konservatoriossa katsottiin hyvittävän puuttuvan vuoden teatterikoulussa, joten Tamara hyväksyttiin suoraan jo alkaneen kurssin toiselle luokalle.
   Tamara hakeutui myös Turun Samppalinnan kesäteatteriin, missä alettiin treenata näytelmää Laulu tulipunaisesta kukasta. Hän sai Annikin roolin ja hänelle annettiin jopa oma laulu "Mansikka on punainen marja..."  Ja harjoituksissa Tamara oppi tuntemaan myös tulevan syksyn opiskelutovereita teatterikoulusta: Maria Aron, Anita Sohlbergin, Pirkko Peltomäen ja Maija-Leena Sointeen. Päärooleissa olivat Salme Karppanen ja Ville-Veikko Salminen. Seela Sella oli Pihlajanmarjan roolissa, jonka myös Tamara sai myöhemmin tehdä Sellan joutuessa sairauslomalle.
   Tamara tunsi olevansa omassa maailmassaan saadessaan lopultakin näytellä ihan oikeassa teatterissa. Satoi tai paistoi, hän säteili ja oli onnellinen. Näytöksiä oli melkein päivittäin, ja koska näyttelijöillä oli teatterissa todella hyvä yhteishenki, he viihtyivät yhdessä myös vapaapäivinään.
   Yhtenä päivänä näytökseen ilmestyi Rami Sarmanto. Kun sen päivän iltana Tamara käveli kotiin pitkin Aurajoen rantaa, oli askel erityisen kevyt. Rami oli valinnut Tamaran juhannustytökseen.
   Tamara tapasi Ramin siis vasta kahdeksan vuoden kuluttua siitä, kun olivat näytelleet yhdessä Turun lapsiteatterissa. Tamaraa sekä ihastutti että ujostutti, eikä hän voinut käsittää, miksi Rami oli valinnut seurakseen juuri hänet.
   Sitten juhannuksena ajelivat Naantaliin ja pysäköivät Ukko-Pekka -sillan puoleiseen päähän jääden katselemaan sieltä rantakokkoja ja nousevaa aurinkoa. Sitä yötä Tamara kuvailee ihmeelliseksi. Ramin kanssa oli helppoa olla ja puhua. Tämä katsoi silmiin ja kuunteli tarkkaavaisena antaen kuvan, ettei maailmassa sillä hetkellä ollut mitään tärkeämpää kuin Tamara ja hänen juttunsa. Se herätti luottamusta ja toi turvallsiuuden tunnetta.
   Seuraavan aamun myötä tiet jälleen erosivat. Kumpikaan ei ottanut yhteyttä. Ei Tamarakaan, vaikka selvästi ikävöikin Ramia. Jälkeen päin ajatellessaan Tamara pitää sitä kummallisena.
   Seuraavan kerran Tamara ja Rami tapasivat sattumalta teatteripäivillä Turussa vuonna 1963. Ja olivat sen illan jälleen pari. Rami saattoi Tamaran kotiin, jopa suutelivat - ja sen jälkeen ajautuivat jälleen eroon toisistaan.

   Tamara aloitti opiskelun teatterikoulussa innokkaampana kuin koskaan mitään aiemmin. Koulun tilat olivat kunnianarvoisan Kansallisteatterin viimeisessä kerroksessa. Opiskelijat saivat olla suuren näyttämön ja sen taiteilijoiden lähellä.
   Toisinaan käytävällä käveli vastaan Tauno Palo, jolla oli aina pieni flirtinpilke silmissään, ja hän jäikin mielellään juttusille opiskelijatyttöjen kanssa. Suuri diiva Ella Eronenkin saattoi joskus purjehtia vastaan, häntä Tamara pelästyikin nähdessään Erosen ensimmäisen kerran meikattuna, tämä kun näytti aaveelta. Erosella oli erittäin persoonallinen tapa meikata itsensä näytöksiin: läheltä kasvot näyttivät tuhrituilta, mutta kaukaa katsottuna ne olivat täynnä dramatiikkaa.
   Nuoreen Esko Salmiseen törmätessään Tamara meni aivan sanattomaksi ja jalat olivat hyytelöä. Tarmo Manni puolestaan oli aina mielenkiintoinen nähtävyys. Toisaalta suuri Anton Tšehovin tulkitsija, toisaalta aivan mahdoton pelle, joka kerrankin loikki yhdellä jalalla toinen jalka niskan takana huudellen "äijä se vaan käy viittäkymmentä ja jalka vielä nousee".

   Päivät teatterikoulussa olivat pitkiä, ja kun sen jälkeen oli pakollisia avustustehtäviä teatterissa tai mahdollisesti filmaustöitä, yöunet jäivät usein lyhyiksi. Opiskelu oli kuitenkin innostavaa.
   Erityisesti Tamara piti Marja Rankkalan improvisaatiotunneista. Ne koettiin niin täysillä, että joskus tehtävän  päätyttyä oli vaikea palata todellisuuteen. Erityisesti Tamaran mieleen oli jäänyt kerta, jolloin heidän tähtävänsä oli esittää atomipommin räjähdettyä viimeisiä eloonjääneitä, jotka ollivat sulkeutuneet vanhaan pommisuojaan ja hengitettävä ilma väheni minuutti minuutilta. Pakokauhua, suljetun paikan kammoa, tukehtumista, sekoilemista ja apaattista luopumista.
   Vaikuttavaa eläytymistä seurasi pitkä hiljaisuus. Kaikki olivat lopen uupuneita. Juuri sellaista he olivat tulleet teatterista hakemaan. Saada heittäytyä tunnemaailmaan ja myllertää sen sokkeloissa väliin iloiten, väliin itkien. Heillä kaikilla teatterilaisilla on pakottava tarve esittää ja tuoda tunteita julki. Ja tuossa koulussa he saivat keinot, jotka jalostivat tunnelatauksen esteettiseen ja tietoiseen osaamiseen.
   Ainoa asia, mikä Tamaraa teatterikoulussa ärsytti, oli se, että oppilaat jo siellä sijoitettiin eri lokeroihin. Heillä oli kuin lappu selässä, mihin roolitehtäviin kukin oli sopiva. Tamaran mielestä jokaisella olisi pitänyt olla oikeus saada kokeilla myös ns. mahdottomia, ei-sopivia rooleja. Olivathan he koulussa, missä oppilaita valmennettiin näyttelijöiksi. Lisäksi Tamara muistuttaa, että monellakaan pienellä teatterilla ei ole mahdollisuuksia suureen henkilökuntaan, jolloin jokaisen näyttelijän on kyettävä selviytymään monenlaisista tehtävistä.

   Eräänä päivänä kurssitoverit olivat ilmoittaneet Tamaran Siemensille koelauluun. Suomen Siemens-edustus haki laulajaa, joka levyttäisi Saksassa tehdylle valmiille Polydorin taustanauhoille. Tamara lauloi kokeissa Johnny Guitar -nimisen kappaleen.
   Tamara sai sopimuksen. Hän ei kuitenkaan halunnut laulaa omalla nimellään ennen valmistumistaan näyttelijäksi. Oli jo tarpeeksi merkillistä valmistua näyttelijän ammattiin, saati että olisi vielä iskelmälaulaja. Kevyen musiikin esittäminen ei tuolloin ollut ammattina erityisen arvostettu. Niin Tamara päätyi käyttämään salanimeä Ira Petri.
   Tamara pitää mahdollisena, että hänellä olisi toisenlaisella taustatuella ollut edessään suuri tulevaisuus iskelmälaulajana Saksan markkinoilla, missä levymyynti on aivan toisissa lukemissa kuin Suomessa. Mutta mikrofonia ei hyödynnetty kunnolla, ja harjoittajaksi tuli juoppo pianisti, jonka ajatukset eivät oikein pysyneet projektissa.
   Sitten mentiin studiolle. Ja tulokset olivat masentavia.
   Artisti Ira Petri hävisi vähin äänin. Tehtyään pari sinkkua ja esiinnyttyään yhden kerran Stockmannin tavaratalossa.

   Eräänä päivänä Tamara sai kutsun Suomen Filmiteollisuuteen maisteri Särkän puheille. Tamara sai lauluroolin Mustalaisruhtinattaresta tehdyssä elokuvassa, joka kulki työnimellä Me kolme.
   Tuo esiintyminen poiki filmirooleja. Seuraavana oli Kun tuomi kukkii. Elokuva oli rakennettu laulaja Mauno Kuusiston varaan, ja Tamarasta tuli hänen vastanäyttelijänsä.
   Replikointi tuotti Kuusistolle hankaluuksia. Hän ei saanut tulkintaa ulkoaopittuihin lauseisiin, vaan asia kuin asia kuulosti aina vähän samanlaiselta. Åke Lindmanilla oli töitä pääparin kanssa, Tamara kun teki ensimmäistä suurta elokuvarooliaan - onhan teatteri- ja elokuvailmaisussa suuri ero.
   Lindmanin kanssa oli miellyttävä työskennellä. Tamaran oli vaikea uskoa samaksi mieheksi sitä, joka jalkapallokentällä riehu kuin paholainen, ja sitä, joka jaksoi yhä uudelleen ja uudelleen selittää kohtauksen oikeaa ilmaisua sekä odotella teksitin tulkinnan syntymistä.
   Kuvausryhmä tuli alun perin myöhässä filmauspaikalle, sillä tuomen kukinta oli loppumaisillaan. Suuri vanha tuomi, jonka juurella filmin rakastavaiset tapasivat useassa kohtauksessa, sai osakseen monenlaista naamiointia. Ensin siihen kiinnitettiin koiranputken kukintoja, ja lopulta lehville ruiskutettiin valkoista kalkkia.
   Kun elokuva lopulta tuli ensi-iltaan, hyvin sen tragiikka kosketti katsojia. Eräskin vanhempi rouva tuli viereisestä aitiosta kyyneleet silmissään ja Tamaran huomattuaan sanoi "Pysykää aina sellaisena kuin olette!"
   Tamara pääsi SF´n palkkalistoille. Seuraava päärooli oli Aarne Tarkaksen ohjaamassa western-tyyppisessä elokuvassa Villin Pohjolan kulta.

   Ohjaaja-näyttelijä Matti Aro opetti teatterikoulussa teatterihistoriaa. Tamara oli saanut käsityksen, ettei Aro erityisemmin arvostanut häntä, vaan piti enemmänkin jonkin sortin hepsankeikkana. Siksi Tamara yllättyi toden teolla, kun sai kuulla Aron ehdottaneen häntä Kansallisteatteriin diivaksi operettiin Savoyn tanssiaiset. Tamara oli ollut operetissa jo mukana kuorotyttönä ja tunsi musiikin ennestään hyvin.
   Ensi-ilta onnistui ja Tamara oli tyytyväinen arvosteluihin. Tyytyväisyyttä myhäili myös Aro, joka oli lujasti luottanut Tamaraan.
   Kapellimestari Jorma Panula piti Tamaraa näytöksissä aina pienoisessa jännityksessä. Orkesteri oli poikkeuksellisesti takanäyttämöllä, osittain verhon takana, ja Panulalla oli odotellessa tapana istua ja lukea tavattoman paksua kirjaa. Tamara odotti sisäänmenoaan vastakkaisella puolella ja kämmenet hikoillen pelkäsi Panulan unohtavan kohtauksen, mutta juuri oikealla hetkellä tämä nosti katseensa kirjasta ja kohotti tahtipuikkonsa. Tamara ällisteli Panulan keskittymiskykyä, hänelle kun aikanaan selvisi, että kapellimestari luki ranskankielistä teosta.
   Tamaran pukuhuonetoveri oli Laila Kinnunen, joka esitti operetissa kuumaveristä Tangolitaa. Tamara ystävystyi välittömän ja luonnollisen Kinnusen kanssa, ja myöhemmin seurasi murheellisena tämän elämänkulkua. Tamaran mielestä Kinnunen olisi ansainnut elämältä jotain parempaa.
   Tamara uskoo, että Kinnunen oli liian sinisilmäinen ja uskoi aina ihmisistä hyvää. Ja monet varmasti käyttivät tämän hyvänahkaisuutta hyväkseen.

   Teatterikoulua Tamara pitää erinomaisena ponnahduslautana monille asioille. Tamara valittiin vuonna 1963 Suomen euroviisikarsintaan laulamaan Panulan säveltämää laulua Mä oon mikä oon. Kappaleesta tuli välittömästi sensaatio. Teksti oli alun perin ranskalainen ja suomalaiselta sisällöltään 1960-luvulla varsin rohkea.
   Ilmeisesti sanoitus oli esteenä laulun matkalla Eurooppaan. Eräs raadin edustajanainen kertoi Tamaralle pitävänsä laulusta itse, mutta ei mitenkään kaikkien kotikylänsä katsojien edessä ollut voinut antaa pisteitä niin paheelliselle laululle.
   Vaikuttava kappaleen on täytynyt olla, ja monet leimasivat Tamaran sen mukaisesti. Hän sai niin ikäviä puhelinsoittoja, että otti puhelimen irti seinästä joksikin aikaa. Mutta kappale myös vei Tamaran iskelmämarkkinoille ja levytyksiin. Musiikki-Fazer otti hänet hoiviinsa ja yhdessä Nacke Johanssonin ja Jaakko Borgin kanssa etsittiin sopivia lauluja.

   Kun Tamara teki elokuvaa Villin Pohjola kulta, hän tutustui erääseen Pepeen. Tamara arvelee ihastuneensa Pepessä ensin tämän reippauteen, kun näki, kuinka tämä Kuusamon metsissä ja putouksilla kiipeili nokkelasti kameran kanssa. Tamaraa veti puoleensa myös Pepen käskevä ja vaativa tapa esittää asiat. Tämä ei paljoa kysellyt, vaan teki niin kuin ajatteli.
   Palattuaan Kuusamosta Helsinkiin tuttavuus muuttui seurusteluksi. Hannulle Tamara käänsi jälleen selkänsä. Tämä soitti usein ja oli Tamarasta huolissaan.
   Tamara oli täysin Pepen lumoissa. Tämä osasi olla hyvin puoleensavetävä ja Tamara uskoi, että kaveri todella rakasti häntä.
   Tamara ja Pepe käväisivät myös Pepen kotona Järvenpäässä. Jälkeenpäin Tamara mietti, että jo tuolloin olisi jonkin varoitusvalon pitänyt syttyä. Pepe suhtautui vanhempiinsa ylimielisesti ja jakeli käskyjä.
   Pepellä oli oma taktiikkansa, jolla hän piti Tamaraa pauloissaan. Tämä jätti Tamaran aina pienoiseen epävarmuuteen lähtiessään. Minne tämä meni, siitä oli harvoin puhetta, ja milloin tämä tulisi takaisin, sekin jäi usein arvoitukseksi. Tamarasta tuli Pepelle kuuliainen ja hän täytti tämän pienimmänkin toiveen.
   Tamaran neitsyyttä Pepe ei kysellyt. Hän otti sen.

   Tamaran vanhemmat olivat tyttärestään huolissaan, vaikkei tämä tietenkään ollut kertonut intiimistä suhteestaan. Jotenkin he sen kuitenkin varmaankin aavistivat, kuten Hannukin.
   Pepe oli erittäin mustasukkainen, mikä aluksi tuntui jopa mukavalta. Tamara tunsi itsensä tärkeäksi, eikä lainkaan käsittänyt, mitä siitä voisi seurata. Pepe halusi Tamaran itselleen eikä halunnut kenenkään toisen pääsevän edes tämän lähelle.
   Kun Tamara palasi Moskovasta, missä oli ollut vuoden verran opiskelemassa, Pepen mustasukkaisuus ja epäluulo vain pahenivat. Tamara piti mahdollisena, että Pepe aavisti hänen yrittävän iratautumista suhteesta.
   Lopullinen ero tuli sen jälkeen kun Pepe halusi käydä läpi Tamaran kaitafilmejä. Valtavan raivon puuskassa hän heitti kaikki matkalla otetut filmin vessan pönttöön sekä löi Tamaraa kasvoihin niin pahasti, että tämän oli pakko perua seuraavaksi päiväksi sovittu TV-nauhoitus.
   Tamara oli järkyttynyt. Hän oli kuullut ja lukenut väkivallasta, mutta ei koskaan ollut kuvitellut joutuvansa itse sen kanssa tekemisiin. Pahinta ei ollut kipu, vaan se loukkaus, jonka kohteeksi Tamara oli joutunut. Siihen kuoli hänen rakkautensa. Meni kuitenkin vielä pitkään, ennen kuin toinen osapuoli sen käsitti.
   Tamara sai Pepeltä ruusuja ja anteeksipyyntöjä, mutta pysyi päätöksessään. Epäoikeudenmukaisuutta ja väkivaltaa hän inhosi. Niistä hän halusi pysyä niin kaukana kuin mahdollista, ja auttoi mielellään niitä, jotka niiden kanssa olivat tekemisiin joutuneet.

   Neuvostoliiton kulttuuriministeri rouva Furtševa käväisi Suomen-vierailullaan myös teatterikoulussa. Opiskelijat pääsivät kättelemään ministeriä ja Tamara sai kunnian laulaa tälle venäläisen laulun Katjuša, jonka isä oli Tamaralle opettanut eräänä päivänä heidän kuoriessaan perunoita Tamaran ollessa lapsi. Ministeri mieltyi niin paljon esitykseen, että kutsui Tamaran koulun päätyttyä jatko-opintoihin Moskovan kuuluisaan G.I.T.I.S. -teatterikouluun.
   Koulu oli päättynyt ja Tamara saanut kiinnityksen Turun kaupunginteatteriin, josta oli heti saanut virkalomaa Moskovan-opintoja varten. Hän luopui Kulosaaren-asunostaan ja sai väliaikaisen majapaikan Tarja-Tuulikki Tarsalan ja tämän miehen, ohjaaja Ere Kokkosen, luota.
   Mutta kutsua Moskovasta ei saapunut. Tamara teki tilapäistöitä, sillä tv-työkin oli jo loppunut. Ja muutti lopulta Lauttasaareen, kimppakämppään parin muun opiskelijan kanssa.
   Lopulta Tamara hermostui ja päätti olla menemättä koko Neuvostoliittoon, mutta silloin isä lähetti sähkeen Neuvostoliiton kulttuuriministeriöön. Sitten se kauan odotettu kutsu jo tulikin.

   Moskovassa Tamara oli ns. musiikkikomedialinjalla ja pääasiallisesti opiskeli laulua. Hän kävi myös klassisen baletin ja kansantanssitunneilla. Lisäksi hän kiinnostui miekkailusta, ja loppuvaiheessa Tamara seurasi innostuneena oopperaohjaajien työskentelyä.
   Tamaran laulunopettajana toimi professori Pavel Pantriagin, Bolšoiteatterin entinen buffotenori. Talvella, kun ulkona paukkui 27 asteen pakkanen ja lämmitys oli täysillä, luokkahuoneen ilma oli rutikuivaa. Ilmankostuttajana toimi professori itse. Tämä otti huikan vesilasista ja purskautteli sitä puulattialle. Ensin tuo tuntui melkoisen oudolta - kuten moni muukin asia - mutta siihenkin tottui, kumma kyllä.
   Asuntolan tytöt ihailivat Tamaran puvustoa, joka suomalaisen mittapuun mukaan oli aivan tavanomainen. Kun Tamara valmistautui Suomen suurlähetystön illallisille, joihin oli stipendiaattina saanut kutsun, huonetoveri Inga piti häntä niin kauniina ja tyylikkäänä, että hälytti suurin piirtein kaikki kerroksen tytöt katsomaan. Iloinenhan Tamara tuosta oli, mutta myös vähän hämmentynyt. Nuo kaikki tytöt olivat oikeasti tulleet iloitsemaan Tamaran kanssa, eikä hän löytänyt kenenkään silmäkulmasta kadekaihia. Kaikki tuntuivat olevan vilpittömästi iloisia hänen puolestaan.
   Ja vastaavasti, kun jollain oli tärkeä meno, Tamara lainasi mielellään tälle puseron tai kengät. Hän oli iloinen aina kun pystyi tekemään toisetkin iloisiksi.

   Moskovan aikaa Tamara piti onnellisena aikana. Hän kävi usein oopperassa ja teatterissa nähden ihastuttavia kansantanssiryhmien esityksiä. Hän sai olla tavallinen opiskelija, yksi muiden joukossa, ilman julkisuuden rasitteita.
   Tamaran kahdeksan kuukauden opiskelu päättyi diplomityöhön, joka oli Elisan rooli musikaalissa My Fair Lady. Yhtä ratkiriemukasta esitystä siinä koulussa ei kuulemma ollut koskaan nähty ja kuultu.
   Tamaran stipendi oli myönnetty kaikkiaan viideksi vuodeksi, ja diplomityön jälkeen hänelle tarjottiin sopimusta Moskovan operettiteatterissa. Tamara halusi kuitenkin palata jo kotiin ja päästä aloittamaan työt Turun kaupunginteatterissa.

   Turun teatteripalon jälkeen kului melkein kymmenen vuotta ennen kuin kaupunginteatteri pääsi konserttitalon lainasuojista omaan uuteen taloon. Mahtava rakennus oli noussut Aurajoen rannalle, tois pual jokke. Kuparikatto kiilsi kauas välkehtien kilpaa suurten ikkunapintojen kanssa, ja Aleksis Kiven muistopatsas vartioi näyttelijöiden sisäänkäyntiä.
   Tamaran ensimmäinen rooli oli West Side Storyn Anita. Ja vastanäyttelijänä oli Rami Sarmasto.

   Tekivät teatterista vierailun Tampereelle katsomaan sikäläistä versiota West Side Storysta. Tamara kulki matkan Ramin autossa.
   Esitys Tampereella oli Tamaran mielestä todella hyvä, mutta silti hänen hoksottimensa olivat aivan muualla. Kun aikanaan pysäköivät auton Tamaran kotipihalle, puheet vaimenivat suudelmiksi ja kosketukset muuttuivat hyväilyiksi. Kun he lopulta erosivat, auton ikkunat olivat kuumista tunteista huurteiset.
   Tieto romanssista levisi nopeasti ensin teatteripiireissä. Ja sitten, aikakauslehtien välityksellä, ympäri Suomen. Rami oli nuorison, ja vanhemmankin väen, suuresti ihailema ja rakastama näyttelijä.

   Turkuun palattuaan Tamara asui vielä vanhempiensa kanssa. Olisi hän mielellään vuokrannut itselleen asunnon, mutta äiti oli ilmoittanut, ettei kehtaisi enää mennä edes torille, jos ihmiset saisivat tietää, että oma tytär oli muuttanut pois kotoa.
   Harvoja vapaapäiviään Tamara ja Rami viettivät useimmiten Lundeilla. Isällä oli tapana kellon lähestyessä iltayhtätoista kurkistaa huoneeseen ja musituttaa nukkumaanmenosta. Noin elettiin 1960-luvulla perhetytön elämää.
   Rami asui Elli-äitinsä kanssa pientä yksiötä Sotalaisten kadulla. Tamara kävi siellä muutaman kerran ja sai sen vaikutelman, että äidillä ja pojalla oli hyvä suhde. Tosin Tamaraa häiritsi äidin kovin pessimistinen suhtautuminen, mikä saattoi usein masentaa Ramia. Ramia Tamra piti erittäin herkkänä ihmisenä, jolla valitettavasti oli myös taipumusta syvään masennukseen. Joskus tuntui raskaalta yrittää kannatella toista ja löytää aina oikeat ajatukset masennuksen hälventämiseksi.
   Tamara näki Ramissa temperamenttia, vaikkei vieras sitä heti huomannut, Ramin näennäisen tyyneyden takia. Tamara kuvaa Ramia kuin kissaeläimeksi, joka kiirehtimättä jaksoi tarkkailla kohdettaan.

   Kovin paljon kuhertelumahdollisuuksia nuorella parilla ei ollut. Mutta eräänä viikonloppuna myöhäissyksyllä lähtivät ajelemaan Vehmaan suuntaan. Suunnistivat Ebba-tädin ja Ilmari-sedän kesähuvilalle Niinijärven rannalle, missä Tamara oli monet lapsuutensa kesät viettänyt. Vähän tätä tosin arvelutti, kun otti avaimen kuistin hyllyllä olevan kukkapurkin alta. Olisi tietenkin pitänyt kysyä lupa, mutta myöhäistä se siinä vaiheessa oli.
   Pian tunnelmaa loi kodikas takkatuli. Rami oli lämmittänyt saunan ja pieni öljylamppu jäi valaisemaan huonetta. Uitiin ja saunottiin, järven vesi oli jo kirpaisevan kylmää. Ilta oli jo pimentynyt, kun nousivat takaisin taloon.
   Sisällä odotteli ikävä yllätys. Kaikki oli savun peitossa, öljylamppu kun oli ryhtynyt savuttamaan. No, läpivetotuuletuksella saivat savun talosta. Mutta silmiä kirveli vielä pitkään.
   No, ilta räiskyvän takkatulen ääressä oli niin tunnelmallinen kuin kahden rakastavaisen ilta voi olla. Haaveilivat siinä yhteisestä tulevasta kodistaan ja nukahtivat toistensa syliin tyytyväisinä ja onnellinen hymy huulillaan.
   Mutta aamulla odotteli seuraava ikävä ylläri. Takkatuli oli sammunut, oli vain pikimusta nokisavu seinillä. Illan pimetessä eivät olleet sitä huomanneet. Päivä sitten kuluikin nokijälkiä siivotessa.

   Tamara ja Rami kävivät ostamassa kihlasormukset ja niihin kaiverrettiin päivämäärä 11.12.1964. Häät oli suunniteltu pidettäväksi 22. helmikuuta 1965 Turun tuomiokirkossa. Olisivat kovin mielellään halunneet vihkimistilaisuuden tapahtuvan Turun linnan kirkossa, mutta siihen aikaan se ei ollut mahdollista edes erikoisluvalla.
   Hääpuvun Tamara oli antanut Helsingin kaupunginteatterin puvustonhoitaja Mana Pättiniemen ommeltavaksi. Kangas oli ranskalaista kohopitsiä, malli kapea, vartalonmukainen, ja venäläismalliseen päähineeseen kiinnitetty tyllihuntu oli kahdeksan metrin mittainen.

  Tamara ja Rami alkoivat tehdä musiikin puolella yhteistyötä. Rami sävelsi laulun, johon Tamaralta syntyi teksti, yhtenä yönä, spontaanisti. Laulun nimeksi tuli Sinun omasi. Kappaleella he ottivat osaa myös euroviisukarsintaan, mutta eivät päässeet jatkoon.
   Syntyi myös laulu Tyttö kaivolla, jonka Tamara ja Rami esittivät yhdessä Amado mio -laulun kanssa television Ilmasilta-lähetyksessä 7.2. Samoja lauluja heidät tilattiin esittämään myös 13.2. Harjavallassa erään urheiluseuran järjestämässä tilaisuudessa.

   Tuona päivänä, 13.2.1965, Tamara ja Rami hakivat mukaan Ramin hyvän ystävän, radiotoimittaja Juhani Lavenin Helsingistä. Hakivat, vaikka Rami oli ollut hyvin haluton lähtemään. Tamara kuvailee Ramin olleen tuolloin kuin kipeä kissa. Rami oli valittanut päänsärkyä ja hänen vatsaansakin oli kivistänyt. Tamara oli uskonut tämän vain jännittävän ja oli hoputtanut tätä lähtöön. Heidän oli ajettava hiljaa, sillä maassa oli lunta ja Ramin Cortinassa kesärenkaat.
   
   Tamara ja Rami eivät koskaan päässeet Helsingistä Harjavaltaan. Humppilassa telaketjutraktoria kuljettanut kuorma-auto törmäsi Ramin autoon ja repäisi kuljettajan puoleisen sivun auki kuin sardiinipurkin. Tuohon sivuun oli kiinnitetty myös Ramin turvavyö, joka veti miehen mukanaan.
   Tamara yritti saada Ramista otetta, ettei tämä olisi päässyt putoamaan tielle, muttei onnistunut. Rami löi päänsä jäiseen tiehen ja jäi riippumaan puoliksi ulos autosta, joka pysähtyi - vauhti oli ollut hiljainen lumisateen ja kesärenkaiden takia.
   Tamara tunsi rintalastassaan vihlovaa kipua, mutta ryntäsi turvavöistä selvittyään ulos autosta, Ramin luokse. Juhani oli selvinnyt pelkällä säikähdyksellä.
   Vastaantulija oli poistunut paikalta ja ympärillä oli vain pimeää, lukuun ottamatta Cortinan valoja, jotka heijastuivat lumihangesta. Tamara ja Juhani saivat Tamaran talvitakin työnnetyksi liikkumattoman Ramin alle. Ramin, joka näytti nukkuvan. Jonka kasvojen Tamara kuvailee olleen kalpeat, mutta rauhalliset ja kauniit. Missään ei näkynyt verta eikä ruhjetta.
   Tamara juoksi pimeää tietä apua huutaen. Mutta häntä ei kukaan kuullut.
   Hiljainen lumisade jatkui, kun odotettiin ja odotettiin. Loputtoman pitkältä tuntuneen ajan jälkeen paikalle tuli henkilöauto, joka pysähtyi. Rami nostettiin varovarovaisesti Tamaran syliin takapenkille, ja vihdoin alkoi matka kohti sairaalaa.

   Sairaalalle päästyään Tamara ryntäsi autosta ja huusi henkensä hädässä sairaalan käytävään. Rami vietiin kiireesti jonnekin Tamaran jäädessä hiljaa rukoilemaan ja toivomaan.
   Ajatukset myllersivät. Vähän ennen onnettomuutta Tamara oli ehdottanut Ramille, että vaihtaisivat kuljettajaa - jos he olisivat tehneet niin, Rami olisi pelastunut. He olivat puhuneet elokuvasta Juna, ja Ramin viimeisiksi sanoiksi olivat jääneet "siinä oli fantastinen loppu".
   Valkotakkinen lääkäri kutsui Tamaran huoneeseen, jossa tämä näki Ramin. Rami makasi selällään ja hänen kätensä olivat ristissä rinnalla. Pöydällä Ramin vieressä Tamara näki kihlasormuksen ja hänen Ramille antamansa amuletin, joka kuvasi matkustavaisten suojeluspyhimystä pyhää Varvaraa.
   Tamara suuteli Ramia ja tarttui tämän käsiin. Tamara käsitti, että Rami oli kuollut. Että tämä oli viety hänen luotaan.

   Tamarasta tuntui, että hänen elämällään ei ollut enää mitään merkitystä. Hän halusi vain kuolla. Ja lähti kulkemaan pitkin sairaalan käytäviä, ainoana ajatuksena löytää partakoneen terä, jolla voisi viiltää ranteensa.
   Mutta joku tarttui Tamaraan. Ja vei huoneeseen, missä annettiin morfiiniruiske.

   Tamara oli kotonaan, kun morfiinin vaikutus loppui. Hän vain itki ja itki. Hänen maailmansa oli sortunut.
   Tamara vihasi Jumalaa, joka oli vienyt häneltä hänen rakkaansa. Tamara vihasi ihmisiä, jotka kehottivat häntä tarttumaan kitaraan ja laulamaan kiitosta Herralle. Kiitosta mistä?
   Tamara syytti itseään siitä, että oli jäänyt eloon. Hän ei halunnut elää. Hän ei halunnut syödä eikä juoda. Lääkäri ei ollut määrännyt hänelle rauhoittavia, oli määrännyt viskiä, ja sillä hän turruttikin suruaan.

   Suunniteltu hääpäivä muuttui hautajaispäiväksi. Sen päivän Tamara eli kuin unessa. Hänelle ei jäänyt päivästä mitään selvää mielikuvaa, paitsi yksi. Tamara muisti, että hän ei olisi halunnut antaa laskea Ramia hautaan.
   Kuolinilmoitukseen Tamara oli välttämättä halunnut sanat "Meitä oli kaksi". Hän oli jäänyt yksin. Viimeiseen ruusuun, jonka Tamara sai Ramilta 13.2. Helsinkiin lähtiessään, Rami oli kirjoittanut viestin "Meitä on kaksi." Tamara kertoo Ramin tarkoittaneen, että heidän rakkautensa pitää, ja että he ovat vahvat yhdessä.

   Tamaran herättivät isän suru ja epätoivo. Tamara oli ainoa, mitä hänen vanhemmillaan oli, ja häntä nämä yli kaiken rakastivat. Isä pyysi, että Tamara jaksaisi heidän takiaan.
   Valoa alkoi tulvia ikkunasta Tamaran huoneeseen. Samalla Tamarasta tuntui,että hän pystyi jälleen hengittämään.
   Tamara oli teatterista sairauslomalla. Lääkäri suositteli etelänmatkaa, yksinkertaisesti paikanvaihdosta, toisenlaisia valoisia ajatuksia ja uusia ihmisiä. Tamara ei heti innostunut. Tuntui, että se olisi vastoin Ramin muiston vaalimista.
   Lopulta Tamara suostui lähtemään äidin kanssa Teneriffalle kahdeksi viikoksi. Siellä hän ensin sulkeutui kahdeksi viikoksi huoneeseensa. Mutta lopulta kuumana porottava aurinko sai mielihyvähormonit liikkeelle ja elämä sai uudelleen otteen. Tamara nautti sinisestä taivaasta ja kuunteli lintujen laulua. Hän lepuutti silmiään saaren kukkaloistossaa kävelyretkillä ja minosapuiden varjossa hän nautti  seuraamalla ihmisiä näiden jokapäiväisissä askareissa.
   Teatterityöhön Tamara palasi vasta seuraavalla näytäntökaudella. Silloin oli edessä Adelen rooli Johann Straussin säveltämässä operetissa Lepakko.

   Kesä meni mm. keikkailemalla vierailevana solistina Taisto Tammen orkesterissa,  välillä Tamara ehti tehdä tv-nauhoituksia  Helsingissä ja radio-ohjelmaa Juhani Lavenin kanssa Turussa Suomen Joutsenelta. Syksyllä 1965 aloitettiin Lepakon harjoitukset Turun kaupunginteatterissa koko ryhmän ollessa innolla mukana.
   Kun sitten Lepakon ensi-ilta tuli, se oli täydellinen menestys. Esitystä tultiin katsomaan joka puolelta Suomea. Ja eräänä iltana katsomossa istui myös nuori oopperalaulaja Aatos Tapala.

   Teatterissa kävi kova kohina, kun tiedettiin, että katsomossa oli oopperalainen, Suomen Kansallisoopperasta. Saivat järjestettyä muutamalle teatterilaiselle näytöksen jälkeen illanistujaiset tähden kanssa. Tamara oli yksi mukaan lähteneistä.
   Tamara oli osallistunut vähän vastahakoisesti, mutta illasta tulikin todella hauska. Lähtivät vielä hänen luokseen jatkoille.
   Kotona Tamara avasi Moskovasta tuomansa kuohuviinipullon, jota oli pitkään säästellyt. Äidin paistamat lihapullat kävivät pikkusuolaisesta. Se oli hyvällä mielellä improvisoitu ilta, jolla oli kauaskantoista merkitystä. Poiki mm. treffit Tamaralle ja Aatokselle.

   Tamara kävi viikoittain Helsingissä mm. Mirjam Helinin laulutunneilla. Joten treffit oli luontevaa sopia Helsinkiin, hotelli Klaus Kurkeen, jossa Tamara asui Helsingissä ollessaan.
   Tamara oli juuri käynyt kampaajalla ja odotteli komeaa opperalaulajaa kadun puolella vaaleassa turkiskauluksisessa talvikävelypuvussa. Tämä saapuikin, pukeutuneena Sauvon Urheilijoiden kelta-mustaan verryttelypukuun. Kyllähän se asuvalinta yllätti, ja sitten Tamaraa alkoi jo harmittaa, kun Laila Kinnunen tupsahti paikalle. Siinä he seisoivat, kaksi tyylikästä ladya, ja pipopäinen Aatos, joka Tamaran oli pakko esitellä Lailalle.
   No, Tamara ja Aatos lähtivät sitten Ruotsalaiseen teatteriin. Jossain vaiheessa Tamara tunsi Aatoksen käden hapuilemassa omaansa. Tamara tarttui siihen. Ja tunsi olonsa turvalliseksi ja onnelliseksi.
   Seuraavana päivänä Tamara sai Aatokselta tämän asunnon avaimen. Sen jälkeen Tamara ei Helsingissä käydessään enää tarvinnut hotellimajoitusta. Kihloihin Tamara ja Aatos menivät kalevalanpäivänä 28.2.1966.
   
   Kutsukortit häihin oli lähettty noin 150 hengelle. Vihkiminen tapahtui Turun Mikaelin kirkossa vappuna 1966. Tamaralle oli itsestään selvää pukeutua morsiuspukuunsa, jonka oli tettänyt Ramin ja hänen häitä varten. Myöskään Aatoksella ei ollut mitään sitä vastaan.
   Oli myös ihmisiä, joille asia tuntui olevan ongelma. Eräs ilkeäkielinen toimittaja vertasi venäläismallisen päähineen riippuvia tupsuja Ramin arkun tupsuihin.
   Mutta häät sujuivat iloisesti. Tamaran kummityttö Kirsi Katariina Hannula kantoi kahdeksan metriä pitkää tyllihuntua. Kirsin isoisä Ilmari Laajoki suoritti vihkimisen ja kirkossa kuultiin kaksi häämarssia, Mendelssohn soi mennessä ja Kuula seremonian päätteeksi.
   Kun Tamara ja Aatos astuivat ulos kirkosta, aurinkoinen taivas ripautti muutamat onnen sadepisarat. Kaikki tuntui lähestulkoon täydelliseltä.

   Helmikuussa 1968 Tamara kutsuttiin Suomen Kansallisoopperaan johtaja Alfons Almin puheille. Tämä oli mkäynyt katsomassa turussa Lepakon esityksen ja tarjosi Tamaralle kiinnitystä Suomen Kansallisoopperassa.
   Tamara epäröi. Hän selvitti Almille, että halusi esittää musiikkia, jossa sai laulamisen lisäksi näytellä ja tanssia.
   Tamara myöntää oikeastaan pelänneensä oopperaa. Kansallisoopperassa ainoa, minkä hän oli nähnyt, oli Tristan ja Isolde, Anita Välkin ja Pekka Nuotion esittäminä. Tamara oli järkyttyneenä seurannut kahden kammottavan tukevan ihmisen yritystä halailla toisiaan näiden yrittäessä samalla saada äänensä kuuluville valtavan musiikin pauhatessa.
   Almi vakuutti Tamaralle, että hänen teatterissaan sai laulaa niin oopperaa kuin operettiakin sekä näytellä ja tanssia sydämen kyllyydestä. Ja piti lupauksensa. Tamaran ohjelmisto kansallisoopperassa oli erittäin mielenkiintoinen ja monipuolinen. Laulettavaksi tuli kaikki mahdollinen Carmenin ja Gildan välillä.

   Jo huhtikuussa 1968 Tamara pääsi kunnon testiin. Hän sai laulettavakseen Alban Bergin 12-säveljärjestelmään perustuvan oopperan Lulu pääroolin.
   Lulun ensi-iltaa kunnioitti mm. tasavallan presidentti Urho Kekkonen. Häneltä Tamara sai kaikkein viehkeimmät, veripisaroin koreilevat vaaleanpunaiset ruusut. Hauskinta oli, että saivat Kekkosen vielä yhteen Lulu-esitykseen, in cognito.
   Toinen teos, jonka Tamara haluaa erikseen mainita, oli vuonna 1974 Einojuhani Rautavaaran Apollo ja Marsyas, jonka roolisuorituksesta saksalainen musiikkiasiantuntija ja kriitikko Robert Schultz totesi ensi-illan jälkeen, että jos Tamara olisi syntynyt Amerikassa, hänen monipuolisuutensa musiikkitaiteen esittäjänä olisi tehnyt hänestä jo multimiljonäärin.
   Iskelmän ystävät yrittivät pitää Tamarasta kiinni kynsin hampain. He pelkäsivät menettävänsä tämän kokonaan klassiselle musiikille. Simplicus Simplicissimus -oopperan ensi-illassa Bulevardilla vaelteli joukko mielenosoittajia, joiden kyltissä luki "antakaa meille Tamara takaisin".

   Tamaran ensimmäinen lapsi syntyi keisarileikkauksella professori Lauri Rauramon avustuksella 4.4.1967. Poikaa kutsuttiin heti yksimielisesti Teroksi. Tamara ja Aatos olivat miettineet lapselle vaihtoehtoisesti nimeä Marko tai Tero. Tyttärelle olisivat antaneet nimen Tara Maria. Myöhemmin kastetilaisuudessa Teron nimeen liitettiin vielä isän ja isoisän nimet, ja komealtahan nimi kalskahti, Tero Aatos Alexander.
   Onnea riitti, mutta talous teki tiukkaa. Tamara ja Aatos olivat ostaneet Helsingistä oman kodin, Pursimiehenkadulta. Olivat nuorina taiteilijoina luonnollisesti joutuneet ottamaan velkaa ja käyttöraha oli tiukalla.
   Sairaalassa Tamara itkeskeli, saadaanko synnytykseen liittyvät maksut hoidettua. Huolet kuitenkin hälvenivät nopeasti, kun Rauramo toivoi Tamaran laulavan hänen tulevilla 60-vuotisjuhlillaan. Sen Tamara teki toki mielellään. Ja samalla hän selvisi sairaalalaskuista pelkällä säikähdyksellä.

   Lapsen syntymän jälkeen lehdillä oli taas uutta kirjoitettavaa. Ja Tamaralla ja Aatoksella kovaa kysyntää.
   Toimittajat Hannu Hirvonen ja Jouni Sainio Kajaanista saivat pariskunnan lähtemään kesäkiertueelle ohjelmallisiin tanssitilaisuuksiin. Vaikka Tamara oli väsynyt, osakevelat saivat hänetkin liikkeelle.
   Saapuivat sitten Kajaaniin. Puhelimessa vakuuttavilta kuulostaneet toimittajat paljastuivatkin paikan päällä 18-vuotiaiksi poikasiksi, jotka show-ohjelman aikana esittivät sketsiviihdettä à la Spede Pasanen.
   Tamara ja Aatos eivät yllätyksestä ilahtuneet. Itse asiassa, he olivat noista amatööriesityksistä aivan kauhuissaan. Piste i´n päälle oli poikien suunnitelma paukutella pistooleillaan Tamaran herkästi laulaman Sinun omasi aikana.
   Ensimmäisen esityksen jälkeen Aatos otti pojat ja orkesterin kovaan puhutteluun. Pelleilyn oli loputtava. Jos aiottiin jatkaa, siitä eteenpäin mentäisiin Tamaran ja Aatoksen ohjeiden mukaan.
   Tamara uskoi kaikkien mukana olleiden saaneen arvokkaan kokemuksen ammattilaisten kurinalaisuudesta ja yleisön kunnioittamisesta. Olihan se oikeasti järkyttävää, kun Kajaanista kiertueelle lähdettäessä toimittaja Hirvonen löytyi poliisiaseman putkasta. Jonkin esiintymisen yhteydessä joku yleisöstä tuli kiittämään Tamaraa ja Aatosta, todeten samalla myötätuntoisesti, että helmiä sioille.

   Pianotaiteilija Cyril Szalkiewicz, oopperan korrepetiittori, jota kutsuttiin Killeksi, asui aivan Tamaran ja Aatoksen naapurissa. Kesällä 1968 aloitettiin kiertue, jonne ottivat Killen mukaan säestäjäksi ja Pirkko Kariman, Kansallisoopperan lippukassasta, lipunmyyjäksi.
   Seurueella oli valtavan hauskaa yhdessä. Kille kertoili viihdyttävään tapaansa asioita elämästään. Hän raotteli myös Helsingin seurapiiritapahtumien verhoa. Niissä Kille oli kuin kotonaan.
   Monet ihmettelivät Killen alkoholinsietokykyä, tämä kun maisteli kaikenlaista tulematta humalaan. Kille kertoi salaisuudekseen ruokaöljyn, sitä kun otti kunnon siemauksen ennen lähtöä, välttyi vähän myöhemmin humaltumiselta.
   Kun seurue aikanaan ennätti Pohjanmaalle, Kille tapasi vanhan tuttavansa, varakkaan minkinkasvattajan, joka kutsui tämän kotiinsa. Kun sitten konsertti piti aloittaa, Kille saapui epätavallisessa kunnossa. Siinä ei ilmeisesti ruokaöljy riittänyt, kun pohjalaisen kanssa ryhtyi juhlimaan.
   No, Kille joutui ennen konserttia suihkuun ja nielemään jonkin verran etikkalientä. Jonkin verran häneen saatiin ryhtiä, ja askellus yleisön eteen pianon luokse sujui moitteettomasti. Säestyksessä oli kyllä havaittavissa sormien lipsumista, mutta ne eivät soittajaa itseään tuntuneet huolettavan. Hymyhuulin hän hoiteli päiväkonsertin.
   Se oli ensimmäinen ja ainoa kerta, kun sellaista pääsi tapahtumaan Killelle, joten eivät halunneet kaveria sen takia höykyttämään ryhtyä. Mutta kun Killen tuttava ilmestyi näkyville, Aatos kiehahti. Hän uhkasi köyttää minkinkasvattajan auton katolle, ellei tämä välittömästi häivy paikalta.
   Kiertuetta jatkettiin ihan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Tamara ja Aatos kuuntelivat päivittäin harjotellessaan Killen heille antamia arvokkaita neuvoja laulujen freesauksesta ja tulkinnoista. He olivat kumpikin aloittelijoita suuren mestarin rinnalla.

   Talvella 1969 sama kokoonpano kävi vielä tekemässä muutaman konsertin. Koululaisille Jyväskylässä tarjottu päiväkonsertti jäi heidän viimeiseksi yhteiseksi esiintymisekseen. Oli maalauksellisen kaunis talvipäivä ja Kille sanoikin matkalla, että kyseisistä maisemista hänelle tuli oma synnyinseutunsa mieleen.
   Konsertti oli improvisoitu yhdistelmä illan konserteista. Niinpä Tamara ei tiennyt esim. mitä Kille soittaisi omana pianosoolonaan.
   Pianotaiteilija Cyril Szalkiewicz aloitti temperamentikkaan kappaleen. Kädet risteilivät toistensa yli loihtien taiteilijan yleisölle lupaamaa ilotulitusta taivaalle.
   Yhtäkkiä kuului valtava kolaus. Szalkiewiczin pää oli painunut pianon koskettimille.
   Ensin Tamara ajatteli, että kyse oli kappaleeseen kuuluvasta efektistä. Mutta sitten hän alkoi aavistaa pahinta. Hän toisti varovasti Szalkiewiczin nimeä, ja kun mitään ei tapahtunut, hän käsitti miehen saaneen sairauskohtauksen.
   Lääkäri hälytettiin paikalle, voimistelunopettaja antoi tekohengitystä ja Tamara yritti saada rintakehän painalluksilla sydäntä toimimaan. Viimeinen toivo, lääkärin antama adrenaliiniruiskekaan ei auttanut.
   Suuri taiteilija oli jättänyt seurueen.

   Illaksi sovittuja esiintymisiä ei kuitenkaan peruutettu. Muuten kyllä, mutta olivat maaseudulla ja ihmiset tulivat paikalle tilausbusseilla.
   Saivat Gerge de Godzinskyn lähtemän paikalle. Tämä oli ainoa Tamaran tietämä pianisti, joka selviäisi ohjelmistosta ilman treenejä.
   Taksi tuli yli tunnin myöhässä, mutta yleisö oli tietoinen tapahtumasta ja istui hiiskahtamatta salissa. Tunnelma oli niin tiivis, että Tamarasta tuntui kuin sitä olisi voinut leikata veitsellä. Konsertti vietiin läpi ammattitaidolla ja kurinalaisuudella. Vaikka suru painoi sydäntä, yleisön oli saatava se, mitä se oli tullut hakemaan, virkistystä ja virikkeitä.

   Kun itävallan Landestheater Linz vuonna 1972 etsi pääosan esittäjää Alban Bergin Lulu-oopperaan, tuli myös Tamaran nimi esille. Tuosta Tamaran oli kiittäminen oopperalaulaja Veijo Varpiota, joka kuului tuolloin Landestheatren vakihenkilöstöön. Tämä tiesi Tamaran laulaneen Lulua Kansallsioopperassa 1968 hyvällä menestyksellä. Vaihdettiin pari sähkösanomaa, ja Tamara oli kiinnitetty teatterin uudeksi vierailijaksi.
   Itävaltalaislehdet olivat innoissaan Lulun ensi-illasta. Tamara asetettiin maailman neljän Lulua laulavan tähden rinnalle.
   Linzissä Taamra asui Dom-hotellissa, mukavan kävelymatkan päässä teatterilta. Naapurihuoneessa yöpyi usein Jaguaria ajava, ilmeisesti varakas liikemies. Tämä lähetteli Tamaralle kukkia ja olisi innokkaasti halunnut viedä hänet ulos. Tamara viihtyi kuitenkin paremmin Varpion seurassa. Joka ajeli vanhalla mersulla. Varpiosta ja Tamarasta tulikin tuolloin läheiset ystävykset pitkäksi aikaa, sillä tuon produktion jälkeen kumpikin vieraili vielä Linzissä Franz Lehárin Hymyn maan sankariparina.

   Tamaralla alkoi olla kysyntää ulkomaita myöten. Kun hänelle tarjottiin laulettavaksi Cole Porterin musikaalin Kiss me Kate pääroolia, hänestä tuntui kuin kuume olisi iskenyt. Houkutus oli suuri. Toisaalta hän  myös tiedosti, että sen jälkeen leimattaisiin musikaalitähdeksi, mikä ei olisi oopperalaulajalle eduksi. Myöskään Aatos ei ollut erityisen innostunut.
   Tamara lähti Müncheniin vierailijaksi. Siipien kantavuutta oli saatava koetella, saatava kilpailla paikasta auringossa laulajien laajalla rintamalla.
   Kiss me Katesta tuli supermenestys. Sitä näyteltiin pientä taukoa lukuun ottamatta lähes 10 vuotta. Mutta Tamaraa ei leimattu musikaalilaulajaksi. Hänellä oli jakson aikana moneen kertaan mahdollisuus osoittaa taitojaan myös oopperalaulajana, mistä kunnianosoituksena vapaavaltio Bayerin ministeriö myönsi hänelle vuonna 1985 Bayerische Kammersängerin arvonimen.

   Tamara oli aina toivonut saavansa esittää Emmerich Kálmánin operettia Mustalaisruhtinatar. Hänellä oli voimakkaat näkemykset uljaasta mustalaisnaisesta Sylvasta pitkine sysimustine hiuksineen.
   Yllätys oli melkoinen, kun Tamara pääsi vuonna 1978 vierailemaan Zürichin valtionoopperaan tekemään roolia. Sylva on aivan tavallinen vaaleakutrinen unkarilaistyttö, joka on erottunut muiden tanssijoiden joukosta ja esiintyy budapestiläisravintolan soololaulajana ja tanssijana. Mustalaisruhtinatar on pilkkanimi, jonka ruhtinas Lippert-Weilersheim antaa Sylvalle kuultuaan tämän ja poikansa Edwinin kihlauksesta.
   Siinä lensi roskakoriin Tamaran mustalaisromantiikka. Mutta musiikki ei kuitenkaan pettänyt. Se on voimakkaan dramaattista kaikesta ilottelusta huolimatta. Tuossa operetissa eletään syviä tunteita, ja jälleen on kyse yhteiskunnan luokkarajoja uhmaavasta rakkaudesta.
   Gärtnerplattz-teatterin Mustalaisruhtinattaren Tamara sai laulettavakseen vuonna 1982. Ensi ilta oli 30.1. Tuona iltana Tamaran elämässä tapahtui kaiken mullistava muutos.

   Ensimmäinen tapaaminen partnerin kanssa lauluharjoituksissa oli Tamaralle pienoinen pettymys. Alexandru Ionitza oli romanialainen ja hänen saksan kielen taitonsa oli vielä heikonlainen. Tosin ääni miehellä oli taivaallinen, kiinteä ja soljuva sekä täynnä ilmaisuvoimaa. Komeakin Alexandru oli, pitkä, leveäharteinen, tumma, kiharatukkainen ja sielunpeilinä mustat napittavat silmät.
   Harjoituksissa oli hauskaa. Kotona Tamara kertoi Aatokselle, joka oli tullut jouluksi käymään Münchenissä, hassusta partnerista, joka saattoi välillä innostuksissaan hypähdellä ilmaan.
   Aatos kävi muutaman kerran seuraamassa treenejä. Tamara yritti saada miestään jäämään ainakin operetin ensi-iltaan saakka, mutta tämä piti aikataulustaan kiinni ja lähti 11.1. takaisin Suomeen.
   Tamara ja Alexandru tekivät harjotuksissa tosissaan näyttämötyötä ja puheosuudetkin saivat hienoja sävyjä. Tamara ei ollutkaan enää tyytymätön partneriinsa. Hän huomasi, että tämän kanssa oli helppo näytellä ja varsinkin laulaa.

   Tamaralle tuli ensimmäisen kerran eteen aito näyttämön suutelukohtaus. Useimmiten suudelmat ainoastaan markkeerataan kääntymällä pois yleisöstä. Ohjaaja Gerhard Hofer vaati kuitenkin suutelemaan täysin profiilissa yleisöön, joten siinä ei voinut fuskata.
   Mutta hyvin se suutelu meni. Alexandrun huulet olivat kohteliaat ja kunniottavat, mikä ilahdutti Tamaraa. Tämä kertoo inhonneensa kaikenlaisia kielen suuhun työntäjiä.
   Tamara tuli kuitenkin uteliaaksi ja antoi itsestään huulillaan vähän enemmän. Ja odotti partnerin reaktiota. Ja sai juuri saman verran takaisin.
   Tamara oli aloittanut vaarallisen leikin. Suuteleminen tuntui aina vain luontevammalta, ja lopulta molemmat uppoutuivat siihen niin, että irtautuivat vasta kun ohjaaja varovaisesti rykäisi.
   Mutta tuo kaikki tapahtui näyttämöllä. Teatterin ulkopuolella heillä ei ollut minkäänlaista kontaktia toisiinsa. Tamara ei edes tiennyt, missä kyseinen tenori asui.

   Sitten tuli ensi-ilta. Kaikki meni loistavasti ja yleisö antoi moninkertaiset aplodit.
   Teatterin kanttiinissa oli juhlat. Pidettiin puheita, kilisteltiin laseja, iloinen puheensorina täytti tilan. Tamara, Alexandru ja kaksi muuta näyttelijää suunnittelivat jatkoja. Päättivät lähteä Tradeja Vick -ravintolaan.
   Tamara ja Alexandru saapuivat ravintolaan. Odottivat toisia. Ja odottivat. Sitten totesivat, että oikeastaan se olikin mukavampaa, kun toiset tekivät oharit.
   Kävivät yökerhon puolella tanssimassa. Sitten pääättivät mennä vielä Alexandrun luokse viinilasilliselle.
   Tamara toteaa, etteivät hänen hälytyskellonsa soineet missään vaiheessa. Ei, hän toimi hämmästyttävällä varmuudella, täysin itsestään ja ajatuksistaan tietoisena.
   Alexandru pysäköi asuntonsa eteen, mutta ei sitten löytänytkään mistään avaimia. Lähtivät sitten Alexandrun agentin luokse, tällä kun oli asunnon vara-avain. Mutta oli myöhä, kukaan ei vastannut soittokellon ääneen. Tuossa vaiheessa Tamara olisi vielä voinut perääntyä ja lähteä taksilla kotiin. Mutta hän ei halunnut.
   Tamaralle tuli mieleen Puccinin ooppera La Bohème, jossa myös etsitään avainta. Eikä heti haluta kertoa sen löytymisestä.
   Lopulta avain kuitenkin löytyi auton lattialta. Tamaralle välähti mieleen, olisiko Alexandru tahallaan ollut löytämättä sitä avainta. Ehkä tämäkin vaistomaisesti yritti vielä estää sitä, mikä oli tapahtumassa?
   Tamara tunsi olevansa kuin kohtalon johdattama. Täysin tietoisena kaikesta ympärillään tapahtuvasta hän eteni sitä tietä, mikä hänen kuljettavakseen oli annettu. Tuon yön aikana Tamaran vuosien hellyydetön yksinäisyys ja monenlainen pelko purkautui voimakkaana tunneryöppynä, eikä kiitollisuuden tunteella ollut rajoja. Tamara käsitti rakastavansa tuota miestä, hän halusi kuulua Alexandrulle.

   Tamara toteaa olleensa Terolle suorapuheinen ja rehellinen kaikissa ajatuksissaan ja teoissaan. Kun Tamara oli ymmärtänyt haluavansa aloittaa kokonaan uuden elämän, ja oli sen samalla viikolla ilmoittanut myös Aatokselle, hän kertoi kaiken myös pojalleen. Ja kysyi tältä, mitä mieltä tämä oli äitinsä päätöksestä. Eikä hän olisi ikinä odottanut silloin 14-vuotiaalta pojaltaan niin kypsää vastausta, tämä kun muistutti, että kyseessä oli Tamaran oma elämä.
   Tamara oli hämmentynyt ja syvästi kiitollinen. Hän oli varma, että ilman Teron hyväksyntää hän ei olisi ikinä tuonut uutta miestä taloon. Ehkä hän olisi jatkanut suhdetta, mutta ei heistä koskaan perhettä olisi tullut.
   Maaliskuussa Alexandru sitten vihdoin toi oman kirjoituspöytänsä Tamaran luokse ja kantoi sen makuuhuoneeseen. Se merkitsi lopullisesti, että Tamara ja Alexandru aloittivat yhteisen elämäntien.

   Aatos oli lähtenyt Münchenistä 11.1.1982. Joulu oli vietetty sopuisasti, ja aikaa oli riittänyt kahdenkeskiseenkin olemiseen Tamaran lukuisista harjoituksista huolimatta.
   Pari vuotta aiemmin tilanne olli ollut kireämpi. Toisinaan Aatos oli ollut tavattoman aggressiivinen, jopa kaupungilla likkuessaan, niin että häntä piti melkein pelätä.
   Kerran Aatos riitautui Tamaran äidin kanssa, syynä oli suolapurkin ojentaminen pöydässä. Välit pysyivät kireinä jonkin aikaa, mikä teki yhteiselosta vaikeaa silloin kun molemmat olivat yhtaikaa käymässä Münchenissä. Tamara oli kahden rakastamansa ihmisen välissä, jotka lähes vihasivat toisiaan.
   Kun sitten tapahtui niin kuin tapahtui, Tamaran oli pakko soittaa Aatokselle ja kertoa asiasta. Mies kuunteli järkyttyneenä eikä osannut uskoa asiaa todeksi. Tamaralla oli paha olo ja hän kärsi Aatoksen puolesta, mutta hänellä ei ollut enää paluuta.
   Helmikuussa Tamara käväisi Suomessa laulamassa Rovaniemellä. Hän sai sinne Aatokselta heidän kihlajaispäivänään kauniin sähkösanoman ja kalevalaisen kaulakorun, jossa oli 16 pientä mies- ja naishahmoa, jotka kuvasivat heidän kihlajaisvuosiaan. Kyllähän se liikutti, Tamara tunsi sen ilmaisevan Aatoksen ikävää. Tamara ei voinut muuta kuin kiittää ja pyydellä anteeksi aiheuttamaansa tuskaa.
   Tamara ja Aatos tapasivat viimeisen kerran Helsingissä tuon matkan aikana ja he kävivät yhdessä jopa vanhassa Kansanteatterissa Ylioppilastalolla, katsomassa oopperan Taikahuilu. Samaa oopperaa Aatos oli harjoitellut oopperastudiolla, kun hän ja Tamara olivat aloitelleet yhdessäoloaan.
   Ympyrä oli sulkeutunut.

   Romanialaisen miehen vaimona Tamaran oli opittava monia uusia asioita, esimerkiksi se, että kaikessa luvan saamisessa oli aina käytettävä lievää lahjontaa. Kun hän Alexandrun kanssa lähetti miehen vanhemmille elintarvikepaketteja, Alexandru laittoi mukaan vielä erikoisen läpinäkyvän muovipaketin, jossa oli suklaata, tupakkaa ja sukkahousut. Ne olivat tullia varten, ilman niitä paketti ei mene perille, tai sitten virkailija ottaa omin nokkinensa haluamansa tavarat paketista.
   Tamara ei ensin ollut valmis hyväksymään järjestelyä. Jos he tekisivät niin, se tarkoittaisi myös, että he hyväksyisivät sen. Lopulta Alexandru sai Tamaran käsittämään, että maassa maan tavalla. Joko he noudattaisivat käytännössä olevaa tapaa, tai miehen vanhemmat jäisivät ilman kipeästi tarvitsemiaan elintarvikkeita. Tamara ajatteli ylpeänä suomalaista rehellisyyttä ja lahjomattomuutta, mistä suomalaiset maailmallakin tunnetaan.

   Tamara oli alusta asti sanonut Alexandrulle haluavansa tältä lapsen. Hänen onnellaan ei sitten ollutkaan rajoja, kun hän 11.9. sai tietää olevansa raskaana.
   Tamara ja Alexandru puhuivat koko ajan pikku Nallesta, joka olisi poika. Tamara oli varma, että romanialaiselle miehelle pitää synnyttää poika. Hän oli tosin aina haaveillut pienestä tytöstä, mutta siinä vaiheessa hän oli keskittynyt pojan saamiseen.
   Mutta sillä kertaa tuli tyttö. Alexandru sai tyttärensä heti käsivarsilleen. Tämä oli raottanut vähän silmiään ja päästänyt sen jälkeen oikein surkean parkaisun.
   Sinä yönä Alexandru ei malttanut lähteä lainkaan sairaalasta, vaan nukkui yönsä kolmen kovan tuolin päällä. Ja tarjosi kaikille teatterilaisille kunnon juomat teatterin kanttiinissa.
   Seuraavana päivänä Tero tuli koulusta yhdessä ystävänsä kanssa neilikkakimppua kantaen äitiään ja pientä sisartaan katsomaan. Kevät oli Münchenissä kauneimmillaan.

   Vuosi 1985 oli tapahtumarikas, mutta positiivisella tavalla. Pitkän odottamisen jälkeen Tamara ja Alexandru saivat lopulta virallisen hyväksymisen avioliitolleen, Tero kirjoitti ylioppilaaksi ja tekivät muuton Münchenistä Düsseldorfiin. Kaksi vuotta kestäneet avioerosotkut oli saatu selvitetyiksi (kumpikin oli ollut tahollaan naimisissa, kun Tamara ja Alexandru olivat tavanneet) ja kaikki avioliittoon tarvittavat paperit jälleen kerran ajanmukaisiksi (ne kun menivät kolmessa kuukaudessa vanhoiksi).
   Hääpäiväksi valittiin ensimmäinen mahdollinen päivä, eli 14.1. Suurin osa häävieraista oli teatterilaisia ja maanantai oli viikon ainoa näytöksetön päivä.

   Tamara oli onnellinen Alexandrusta, ja hän oli onnellinen tämän kanssa, hyvin onnellinen. Mutta pelkkää onnea ei pahvikulisseissa silti ollut.
   Alexandrun terveys ei ollut aivan horjumaton. Vakavin tilanne tuli puhjenneesta vatsahaavasta, mikä vei miehen useaksi päiväksi teho-osastolle. Ja 40 vuotta täytettyään tuli suuria äänellisiä vaikeuksia, mikä voi sattua kenelle tahansa sen ikäiselle  tenorille. Myös miehet kokevat hormonaalisia vaihteluita. Oli kuin jokin outo olisi asettanut Alexandruun ja vienyt tältä koko orientoitumiskyvyn laulamiseen.
   Jotenkin Alexandru sinnitteli ja jatkoi uraansa. Vuoteen 1996 saakka. Sitten johtajavaihdoksen myötä talon palkkalistoilta poistettiin 120 henkilöä. Yksi näistä oli Alexandru.
   Tamara ja Alexandru elivät lopulta kolmen vuoden ajan Alexandrun työttömyyskorvauksella, Tamaran freelancertöillä ja Suomen kiertuetuloilla.

   Kirjan ilmestymisen aikoihin Tamara oli uuden edessä. Hän oli tuolloin jo vuoden verran katsellut sillä silmällä omakotitaloja Turun seudulta, ja vähän muualtakin. Ja 24.8.2000 hän sitten allekirjoitti Turun maistraatissa lomakkeen, joka teki hänestä jälleen turkulaisen. Samalla hän oli valmis asettumaan Turun kaupungissa kunnallisvaaliehdokkaaksi Keskustan (sitoutumattomana) ehdokkaana. Hän näki, että oli aika tehdä työtä syntymäkaupunkinsa hyväksi.
   Selaillessaan kirjansa käsikirjoitusta ja muistellessaan elämänsä vaiheita, Tamara ajatteli, että hänen siihenastiseen elämäänsä oli mahtunut paljon. Ja että onnen hetkiä on ollut enemmän kuin ehkä jollakulla toisella. Ainakin hän oli tuntenut itsensä usein melkein kuin häpeillen jotenkin armoitetuksi tai valituksi. Ja hän on kyllä aina ollut kiitollinen kaikesta osakseen tulleesta.
   Se, mitä Tamara Lund toivoi kirjaltaan, oli, että lukija löytäisi kirjan riveiltä tavallisen, lämpimän ja oikeudenmukaisen ihmisen, jolle oli annettu suuri tehtävä taiteilijana välittää yleisölleen laulaen ja näytellen hivenen onnentunnetta arjen harmauteen. Tamaran toive jo pikkutyttönä oli laulaa itsensä ihmisten sydämiin. Ja hän kirjoittaa, että jos hän siinä on onnistunut, edes hivenen, hän on onnellinen.

   Tamara Lundin omaelämäkerta Lohikäärmeen pahvikulissit on suurten tunteiden läpikotaisin hallitsema teos, jonka sivuille kirjoittaja tuntuu puristaneen itsestään kaiken, ihan kaiken. Suoraan, kaunistelematta ja avomielisesti. Kirjassa mennään kulissien taakse niin kuvaannollisesti kuin kirjaimellisestikin.

   Otetaan loppuun vielä pari linkkiä Tamaran uran alkutaipaleeseen liittyen.

   Tamaran ensimmäinen elokuvan päärooli oli Liinan rooli elokuvassa Kun tuomi kukkii. Seuraavassa linkki kyseisen musikaalielokuvan ehkä tunnetuimpaan lauluesitykseen.

Kun tuomi kukkii

   Kappaleen Sinun omasi Tamara levytti vasta Ramin poismenon jälkeen, single ilmestyi  kuukauden kuluttua hautajaisista.

Sinun omasi

-----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----

31.10.
Kuukauden Keskustalainen
Marja Linnankivi: Kekkosten miniänä

Millaista se oli? Olla Kekkosten miniänä. Marja Linnankivi (Matti Kekkosen puoliso) kertoo.